Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Hegycsúcs

Középső-Hajag

Hegycsúcs · Bakonyvidék · 646 m · Ma nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Az egykori katonai bázis antennatornyait 2019-ben elbontották
  Az egykori katonai bázis antennatornyait 2019-ben elbontották
  Fénykép: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség

A Bakony harmadik legmagasabb pontjának 646 m magas kiemelkedésén régen kilátóból lehetett szemlélni a tájat, de 1983-ban egy titkos katonai bázis épült ide, aminek maradványait most is megtaláljuk a helyszínen.

Hóleopárd

A Bakony ezen része kevésbé frekventált, viszont a csúcs jóval a környezete fölé emelkedik. A hegy teteje fennsíkszerű, oldalai meredeken leszakadnak, ezért nem véletlen, hogy az 1980-as években titkos katonai bázis működött itt – pontosabban a szovjet hadsereg üzemeltette a Varsói Szerződés kommunikációs hálózatának egyik egységét. A több országban összesen 26 elemből álló híradórendszer maradványai, üresen tátongó, óriási garázsai, ég felé nyújtózó vastoronyai, rádióvevő-állomásai, a közlekedést segítő betoncsíkjai és egyéb építményei is itt maradtak a hegyen. A föld alatt rejtőző, mára lezárt, 11 méter mélyre nyúló, kétszintes bunkerben akár egy nukleáris, vegyi vagy biológiai támadást is átvészelhetett volna a benne tartózkodó maroknyi ember. A hajdanán szigorúan védett objektum kerítésmaradványai mellett kanyarog a S jelű turistaút.

A kialakítást 1983-ban kezdték az oroszok azzal a céllal, hogy korszerűsítsék a katonai kommunikációt. (Hazánkban egyébként négy ilyen bázist építettek ki 1983 és 1987 között.) Az ún. BARSZ-rendszer (a szó oroszul hópárducot jelent, de az elnevezés egy mozaikszó, aminek jelentése: védett, autonóm rádiórendszer) egyik állomása volt a Középső-Hajagon működött bázis. Az objektumot 1991-ben számolták fel, azóta az enyészeté, jelenleg magántulajdonban van. A hajdani honvédségi területen tehetünk egy kalandos felfedezést a tetőpont délnyugati részén. Az északi oldalban hórihorgas, rozsdás rádiótornyok álltak, amikre hajdan fel lehetett mászni, de 2019-ben mindegyiket elbontották.

A Hajag hegycsoport

Az Öreg-Bakony részét képező, Csehbánya és Hárskút közé ékelődő hegycsoport kőzete a földtörténeti középkor tengereiben keletkezett. Négy fő kiemelkedése északról déli irányban irányban haladva a Mester-Hajag, a Felső-Hajag, a Középső-Hajag és az Alsó-Hajag. A Hajagok nyugati oldala meredek, sziklalépcsős leszakadás. A kiemelkedéseket összefüggő erdő borítja – az egykori üveghuta pedig arról árulkodik, hogy a kefesűrű faborítást hajdanán az üvegcsűrök fűtőanyagaként hasznosították.

A „hajag” elnevezés valószínűleg a mészben gazdag talajt kedvelő hólyagfára utal. Ennek az alacsony, lombhullató cserjének jellegzetes hólyag alakú toktermése van. Világosbarna, fényes magjához régen szerencsehozó tulajdonságot társítottak, így nem csak mutatós ékszereket készítettek belőle, hanem előszeretettel hordták az asszonyok, hogy férjük hűségét megtartsák, vagy a jószágra kötve rontást vettek le vele. A magokat birkák számolására is használták ki-és behajtáskor, valamint nyíráskor is: minden hólyagmogyoró egy állatot jelentett.

A Hajagok vidéke több turisztikai látnivalót is tartogat. Az egyik ilyen a 603 m magas Tör-kő oldalában nyíló Törkő-lik: a barlang V alakú bejárata kb. 6 méter magasan ásítozik a meredek, szinte áthajló sziklafalban. A közelében találjuk az egykori üveghutát, valamint a Rend-kő nyugati oldalának mészkő sziklaalakzatát is. A hegycsoport északkeleti szélén van az 1973-as szerencsétlen zuhanásra emlékező pilótaemlékmű: itt három MiG-21-es repülő csapódott a hegyoldalba. A hegy tövében megkapó tanyavilág rejtőzik.

A hegycsoportot számtalan jelzett út szeli keresztül-kasul: átkanyarog rajta a S jelzésű Dornyay Béla emlékút és a Közép-Dunántúli Piros tematikus út, a Ráktanya tanösvény (PT), déli lábánál pedig a Kis-Bükk tanösvény útvonala. A terület kevésbé felkapott, így ritkábban találkozunk errefelé turistával. Szállásként a Felső-Hajag oldalában az Augusztintanya és Ráktanya (kulcsosház és erdei iskola), az Alsó-Hajag szoknyáján pedig a Hajag turistaház ad menedéket.

 

Nyitvatartás

Ma nyitva
vasárnap00:00–24:00
hétfő00:00–24:00
kedd00:00–24:00
szerda00:00–24:00
csütörtök00:00–24:00
péntek00:00–24:00
szombat00:00–24:00

Egész évben szabadon látogatható.

Árak:

Ingyenes

Szabó Eszter profilképe
Szerző
Szabó Eszter
frissítve: 2022-06-23

Tömegközlekedéssel

 • A távolsági buszról a Csehbánya, autóbusz-váróterem vagy a Hárskút, Rózsafa utca nevű megállóban érdemes leszállni.

Megközelítés

 • A csehbányai buszmegállóból a P+ jelzésen indulunk, majd a kapcsolódó P jelzésre váltunk. Az elágazásnál jobbra térünk a S jelzésre, ami a hegycsúcsra visz (8 km, 103 m szintelemkedés).
 • A hárskúti buszmegállóból a P jelzést követjük, majd a hozzá csatlakozó S jelzésen megyünk tovább a csúcsig (8 km, 59 m szintemelkedés).

Parkolás

 • Csehbányán és Hárskúton a buszmegállók közelében a KRESZ szabályainak megfelelően tudunk parkolni.

Koordináták

DD
47.189796, 17.737715
DMS
47°11'23.3"N 17°44'15.8"E
UTM
33T 707392 5229892
w3w 
///elmosogat.akciósan.jegenye
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

Gyalogtúra · Északi-Bakony
A Hajagok vidéke Hárskút környékén
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 22 km
Időtartam 5:45 óra
Szintemelkedés 581 m
Szintcsökkenés 520 m

Hosszú, kalandos vándorlás a Bakony harmadik legmagasabb csúcsára és annak környékére, településektől távoli vidéken.

3
Szerző: Kisida András,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp