Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Földtani érték

Prédikálószék (Bakony)

Földtani érték · Bakonyvidék · 415 m · Ma nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Prédikálószék sziklája az Aranyos-patak völgyében
  A Prédikálószék sziklája az Aranyos-patak völgyében
  Fénykép: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség

A Borostyán-hegy és a Homod közötti völgy ívében különös ősmaradványokat őrző sziklaképződmények trónolnak.

Ammoniteszek és belemniteszek

A Prédikálószék sziklaalakzata a földtörténeti középidő tengeri üledékeiből alakult ki; ugyanez a kőzet alkotja a Bakony legnagyobb részét is. A többségében mészkőből és márgából álló tömb „alapanyaga” az egykor itt hullámzó tengerből származik a jura és kréta időszakokból. Ha figyelmesen mustráljuk a sziklaóriást, felfedezhetjük benne a régi mészvázas állatok lenyomatait, a csiga formájú ammoniteszeket és a töltényhez hasonló belemniteszeket. Ezek az ősmaradványok vagy fosszíliák nemcsak a laikus szemlélőnek érdekesek szép formaviláguk miatt, hanem tudományos szempontból is, hiszen gyors evolúciójuk, fejlődésük miatt könnyen meghatározható az őket konzerváló kőzetek kora.

Különös tény, hogy az ammoniteszeknek, ezeknek a csiga formájú mészvázas állatoknak általában csak az az oldala konzerválódott, ami a betemetéskor lefelé nézett. A folyamatot úgy képzelhetjük el, hogy első lépésként a tengerben elpusztult állat kiüresedett mészváza lesüllyedt a fenékre, majd idővel a kalciumban szegény víz feloldotta a felső részt, az alsót viszont konzerválta a tenger fenekén az iszap.

Az ammoniteszek mészházának fala igen vékony volt. Hogy a víznyomás és a támadások ellen védekezni tudjon az állat, különféle díszítő formák sora alakult ki a héjon – mint egy vékony falú műanyag poháron, amelyet különféle horpadásokkal, mintákkal erősítenek meg. A csigavonalformának is megvan a logikus magyarázata: az állatot védő burok a növekedéssel arányosan bővült.

Az ammoniteszek, ha ránézésre nem is, de belső felépítésükben jelentősen különböztek a mai csigáktól. A héj belseje kamrákra tagolódott, ezek külső egységében „lakott” az állat, a belső részeket pedig a növekedéssel párhuzamosan lezárta. Az üregeknek fontos funkciója volt: egy vékony csövön lehetett őket gázzal vagy folyadékkal feltölteni annak megfelelően, hogy felfelé vagy lefelé akart-e mozogni az élőlény a tengerben – így némi képzelőerővel azt is mondhatnánk, hogy a tengeralattjárók elődei voltak, amelyek ehhez igen hasonló elven működnek.

A mai tintahalakhoz hasonlító, apróbb halakra vadászó belemniteszek hosszúkás belső mészvázának lenyomatát is megfigyelhetjük a sziklaformációban. A középső szikla mellett, az Aranyos-patak keresztezése közelében padot találunk, így rövid pihenőt is tarthatunk itt a dinoszauruszokkal együtt kihalt mészvázas élőlények közelében.

Tanösvény

A kiemelkedés oldalában félkörösen elhelyezkedő sziklaformációk mellett nemcsak a P+ jelzés, hanem a 2014-ben átadott, ZT jelzésű Fekete István tanösvény is vezet. Érdemes bejárni a 8 állomást, ahol a táblákról számtalan érdekességet tudhatunk meg a környék erdőiről, amelyeket Mátyás király egyik kedvelt vadászterületének tartanak. Belepillanthatunk egy látványos földtani repedésbe, valamint útba ejthetjük a Kis-Bükk csúcsán álló, szintén Fekete Istvánról elnevezett kilátót is. A fatoronyból a körülöttünk hullámzó Bakonyra pillanthatunk rá madártávlatból – sőt tiszta időben akár a Somló és az Alpokalja is kirajzolódik a messzi távolban.

Nyitvatartás

Ma nyitva
vasárnap00:00–24:00
hétfő00:00–24:00
kedd00:00–24:00
szerda00:00–24:00
csütörtök00:00–24:00
péntek00:00–24:00
szombat00:00–24:00

Egész évben szabadon látogatható.

Árak:

Ingyenes

Szabó Eszter profilképe
Szerző
Szabó Eszter
frissítve: 2022-07-18

Tömegközlekedéssel

 • A többségében Veszprémből induló buszról a Hárskút, Rózsafa utca nevű megállóban érdemes leszállni.

Megközelítés

 • A buszmegállóból délnyugati irányba indulunk a Szemere László utcán a S+ jeleket követve 2,6 km hosszan, majd az elágazásnál balra, a ZT jelzéssel együtt haladó P+ jelzésre váltunk, ami hamarosan a sziklák alá ér (összesen 2,8 km, szintemelkedés 4 m).
  • A P+ jelzés jobb oldali ágán is ugyanezt a sziklaformációt találjuk.

Parkolás

 • Hárskúton a buszmegálló közelében érdemes letenni az autót.

Koordináták

DD
47.164366, 17.784137
DMS
47°09'51.7"N 17°47'02.9"E
UTM
33T 711009 5227190
w3w 
///vakond.szénpor.dosszié
Mutasd a térképen
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

Gyalogtúra · Északi-Bakony
A Hajagok vidéke Hárskút környékén
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 22 km
Időtartam 5:45 óra
Szintemelkedés 581 m
Szintcsökkenés 520 m

Hosszú, kalandos vándorlás a Bakony harmadik legmagasabb csúcsára és annak környékére, településektől távoli vidéken.

3
Szerző: Kisida András,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp