Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

Túra a Papod kilátópontjára

· 6 értékelés · Gyalogtúra · Bakonyvidék · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Alkonyat Hárskút felett
  Alkonyat Hárskút felett
  Fénykép: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
m 600 550 500 7 6 5 4 3 2 1 km
Bár a Bakony nem a panorámáiról híres, a Papod kilátójából a hegyvidék legteljesebb látképe tárul elénk. Az Öreg-Bakonytól a Tési-fennsíkig, a Balaton víztükrétől a Balaton-felvidéki tanúhegyekig és a Somlóig széles panorámát kínál a szimbolikusan 1956 cm magasra épített kilátó. Útközben megnézünk egy érdekes barlangot is az öreg gyertyános-tölgyesben, hogy a rövid túrán teljes legyen a kép a Bakonyról.
nyitva
könnyű
Hossz 7,8 km
1:50 óra
247 m
247 m
644 m
505 m

A Papod 644 méteres csúcsa a Magas- vagy Öreg-Bakonyon kívül a legmagasabb a hegységben. Helyzetének köszönhetően a Bakony és a Balaton-felvidék jelentős részét láthatjuk a tetejéről. A panoráma kiteljesítéséhez a területet kezelő erdészet egy közel 20 méter magas kilátót épített a csúcsra 2013-ban.

A kilátót vitéz Bertalan Árpádról nevezték el, aki a magyar honvédségnél megszervezte az ejtőernyős vadász fegyvernemet. A II. világháborúban megalakult ejtőernyős honvédek feladata az ellenség zaklatása, a meglepetésszerű támadás volt. 1941 tavaszán bevetésre indulva a Veszprém-Jutaspusztáról felszállni készülő parancsnoki gép megbillent, lezuhant, és kigyulladt a benne lévő 22 honvéddel, köztük Bertalan Árpáddal, akik mind hősi halált haltak. A hegy tetején, a kilátó mellett találjuk még Flóznik Ervin repülő főhadnagy emlékművét, aki a Papodon zuhant le egy légi harc során, 1945 januárjában. A Papod Veszprém felé eső lába egyébként jelenleg is katonai gyakorlótér.

A szerző tippje

 • Mivel a túra legfőbb látványossága a kilátóból elénk táruló panoráma, érdemes tiszta időben felkeresni a helyet. Erre legjobb időpont a szeles, csapadékosabb idő utáni hidegfont, amikor kitisztul a légkör, és a legtisztább a látkép a hegytetőről.
 • Ha tömegközlekedéssel utazunk, érdemes a túrát egy irányban bejárni, és a P jelzésen továbbmenni Eplényig - vagy esetleg onnan indulni. Így látunk a legtöbbet a tájból, miközben összefüggő erdős hegyvidéken túrázunk közel 10 kilométeren keresztül.
 • Ha Hárskúton járunk, érdemes benézni a temetőbe, és eltöprengeni a falu múltján.
Német-Bucsi Attila profilképe
Szerző
Német-Bucsi Attila
frissítve: 2021-04-14
Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
Papod, 644 m
Legalacsonyabb pont
505 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Aszfalt 12,07%Földút 84,58%Utca 3,33%
Aszfalt
0,9 km
Földút
6,6 km
Utca
0,3 km
Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

 • A Lókúti út extrémen mélyre kimosott padkája fokozottan balesetveszélyes. Ne csak autóval, hanem gyalog is fokozottan figyeljünk!

Kezdés

Hárskút, fordulóhely buszmegálló (504 m)
Koordináták:
DD
47.188690, 17.816779
DMS
47°11'19.3"N 17°49'00.4"E
UTM
33T 713385 5229982
w3w 
///üdítőbb.herceg.zeneszerző
Mutasd a térképen

Végpont

Hárskút, fordulóhely buszmegálló

Útleírás

Itiner:

 • Végig a P jelzésen haladunk át a Borzás-hegy tömbjén keresztül fel a Papodra, majd vissza ugyanazon az útvonalon.

Leírás:

Hárskút és a Borzás-hegy

A Dunántúl és a Bakony legmagasabban fekvő faluja, Hárskút (német nevén Lindenbrunn) egyik buszmegállójából indulunk. A vidéket német és szlovák telepesekkel népesítették be újra a 18. században a törökdúlás és elnéptelenedés után. Bajorország nyugati területeiről és a Rajna vidékének túlnépesedett részeiről érkeztek a Bakony német ajkú lakói; jellegzetes hangzású nevük még mindig fellelhető a falu temetőjében.

A falu feletti nyereg bakonyi viszonylatban magasan található, így innen rálátunk a környező tájra, a szemközt húzódó Öreg-Bakonyra. Ez a szigetszerű hátakkal az erdős dombvidék felé magasodó rész kőzettanilag ugyanúgy a hegység egészét meghatározó vastag triász korú dolomittesthez tartozik; feltehetően itt jobban érvényesültek a hegységet magasba emelő tektonikus hatások.

A Borzás-hegy lekerekedett hátára irtások között haladva visz fel a P jelzés. Sajnos ez a lehangoló kép szerte a hegységben meghatározó, a történelem nagy fairtásai után ismét az erdőt alapanyagnak tekintő korszakát éli a vidék. A Bakony nagy rengetegei tűnnek el, válnak hamuvá az ajkai erőműben. A fakivágás egyedüli előnye, hogy a kilátást alig takarja az újulat a hegy csúcsán. A túloldalon leereszkedve viszont már beérünk a hegység déli részeire jellemző tölgyesbe.

Végig a gerincen

Folytatjuk utunkat a gerincen, mely egy nyeregbe érkezik. Néhol fel-felbukkan pár bükkfa, mely a Bakonyra jellemző, szubatlanti klíma hatására itt alacsonyabb magasságban is megtelepszik. Az út mentén láthatunk pár matuzsálemi méreteket elérő, öreg, göcsörtös bükköt és tölgyet, amelyek hagyásfákként vagy magfaként maradtak fenn a régebbi erdőirtások túlélőiként.

Az elmúlt századokban a környék erdőségeit rendszeresen kitermelték az üveggyártáshoz és textiliparban használt hamuzsír előállításához. A kálium-karbonátot a tiszta fahamuból állították elő a hamu kilúgozásával, majd kifőzésével, a lúg elpárologtatásával és a tiszta kálium-karbonát kiszárításával. A közeli ajkai üveggyár nagy felvevője volt a terméknek, de a 18. században ez volt Magyarország egyik legjelentősebb exportcikke, mivel Nyugat-Európában már nem léteztek nagy, összefüggő erdőségek a faigényes előállításhoz.

A környék vegyes államányú erdeinek tömegét tölgyek, bükkök, gyertyánok és kőrisek alkotják, de utunk során többször is találkozunk ültetett feketefenyvessel. Bár a jégkorszaki tundrai klíma után a nyírek és a fenyők telepedtek meg először meg a területen, ezek mára elvétve fordulnak csak elő természetes elterjedésben hazánkban. A hidegebb bükkös, sziklás oldalakban egy pompás ritkaság, a cifra vagy más néven medvefülkankalin nyílik tavasz derekán. Ez az apró termetű, sárga virágú évelő igazi kuriózum a Papod környékén: a Vértes, a Bakony és a Keszthelyi-hegység területén fordul elő egyedül hazánkban. Jégkorszaki reliktumfaj, fokozottan védett.

Fel a Papodra

Utunk a hegytető felé telepített feketefenyves erdőben, az utolsó szakaszon némileg meredekebbé váló erdőgazdasági úton halad. Egy elágazásnál balra tartva sziklás felszínen kapaszkodunk a hegytető felé. A Papod tetejének megenyhülő laposán bokros erdővel körülvett tisztás fogad, amelyet a csúcson felállított, közel 20 méter magas, faszerkezetű kilátó ural.

A Magas-Bakony néhány 650 méter feletti csúcsán kívül a Papod a legmagasabb hegy a Bakonyban, ráadásul a Veszprémhez legközelebbi. A város fölé magasodó tömegével az egyik legnépszerűbb turistacélpont a környéken. Az építmény tetejéről jól kivehető a megyeszékhely, Veszprém. Mögötte a Balaton kis szelete csillog, és a túloldali Kőröshegyi völgyhíd pillérei is kivehetők tiszta időben. A Bakony hullámos, településekkel szaggatott erdőségét láthatjuk magunk körül. Hárskút és Lókút házai és rétjei meghatározó elemei a kilátásnak, míg az északi dombok mögött Zirc apátsági templomának dupla tornya is felfedezhető az erdős, lapos hátak között. Ami igazán érdekessé teszi a kilátást azonban, hogy a Balaton-felvidék és a Kisalföld bazaltvulkánjai is feltűnnek a látóhatáron. A Kab-hegy jellegzetes pajzs alakját átdöfő adótornyától balra a Szent György-hegy, a Csobánc és a Badacsony látszik, míg Hárskút mögött a Somló platója kandikál ki a Bakony erdei mögül.

Túránkat folytathatjuk Eplény felé a P jelzésen, ami közel 9 kilométeren kanyarog tovább az erdős vidéken, vagy visszamehetünk az eddig megismertetett útvonalon Hárskút felé. Ez a legrövidebb és legpraktikusabb megoldás.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • A túra kezdőpontjához legközelebb a Hárskút, fordulóhely buszmegálló esik, ahova Veszprémből, Herendről és Márkóról érkeznek járatok.

Megközelítés

 • A buszmegállóból a P jelzésen induljunk északkeleti irányba a Rákóczi utcán, ami 1,1 km után a túra kezdőpontjára, a Borzás-hegy és a Kőris-hegy közötti nyeregbe ér.

Parkolás

 • A túra kiindulópontjánál kialakított parkolóban tudjuk letenni az autónkat a nyereg feletti bekötőút mellett.

Koordináták

DD
47.188690, 17.816779
DMS
47°11'19.3"N 17°49'00.4"E
UTM
33T 713385 5229982
w3w 
///üdítőbb.herceg.zeneszerző
Navigáció Google Térképpel

A szerző által javasolt térképek:

A régióról szóló kiadványok:

Mutass többet!

Felszerelés


Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

4,8
(6)
Nagy Aletta
2021-07-17 · Közösség
Mikor voltál a túrán? 2021-07-03
Jászvári Péter
2021-01-17 · Közösség
Gyönyörű körpanoráma van Badacsonytól a Baglyasig! Illetve a Kab-Hegytől a Kőris hegyen keresztül az Öreg Futónéig! Tisztelet a repülős ősöknek!
Mutass többet!
Malina Alexandra
2021-01-10 · Közösség
Már régóta fel akartam menni ehhez a kilátóhoz, de sajna úgy hozta a sors, hogy csak a lábáig mentünk, mivel a köd miatt néha a fák tetejét de láttuk. Azért szuper túra, az emelkedő kellemesen fárasztó, jól jöttek a túrabotok és a szánkó is :) Nagyon sok emberrel találkoztunk, látszik, hogy szeretik az emberek ezt a környéket. A jeleknek nem ártana egy friss festés, illetve egyértelműbb jelzés a túra elején, hogy az kell kelni a túloldalra. Tavasszal még jövünk, mert szeretném látni a panorámát.
Mutass többet!
út a ködbe
Fénykép: Malina Alexandra, Közösség
érdekes fa az út mentén
Fénykép: Malina Alexandra, Közösség
havas erdő
Fénykép: Malina Alexandra, Közösség
tölgy
Fénykép: Malina Alexandra, Közösség
hát nekünk ennyi jutott
Fénykép: Malina Alexandra, Közösség
Az összes értékelés mutatása

A közösség fényképei

+ 30

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
könnyű
Hossz
7,8 km
Időtartam
1:50 óra
Szintemelkedés
247 m
Szintcsökkenés
247 m
Legmagasabb pont
644 m
Legalacsonyabb pont
505 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Szép kilátás Család- és gyerekbarát Földtani érdekességek Csúcstúra Egészséges környezet

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp