Megosztás
Megjelölés
Nyomtatás
GPX
KML
Túra tervezése ide A túra másolása
Beágyazás
Kalóriaszámláló
Gyalogtúra

Túra a Papod kilátópontjára

· 2 értékelés · Gyalogtúra · Bakonyi kismedencék · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Alkonyat Hárskút felett
  / Alkonyat Hárskút felett
  Fénykép: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Útban a Borzás-hegyre
  Fénykép: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A bakonyi erdőkön túl a Somló-hegy bazaltvulkánja
  Fénykép: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Vitéz Bertalan Árpádról elnevezett kilátó a Papod tetején
  Fénykép: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Papod vegyes erdeje, háttérben a Magas-Bakony
  Fénykép: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Papod a Borzás-hegy tetejének irtásáról
  Fénykép: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Borzás-hegyi cseppkőbarlang bejárata a sziklaeresz alatt
  Fénykép: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Dél-Bakonyon túl (jobbra a Kab-hegy) a Balaton-felvidéki tanúhegyek
  Fénykép: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
m 900 800 700 600 5 4 3 2 1 km

Bár a Bakony nem a panorámáiról híres, a Papod-hegy kilátójából a hegyvidék legteljesebb látképe tárul elénk. Az Öreg-Bakonytól a Tési-fennsíkig, a Balaton aligai medencéjétől a Balaton-felvidéki tanúhegyekig és a Somló-hegyig széles panorámát kínál a szimbolikusan 1956 cm magasra épített kilátó. Útközben megnézünk egy érdekes barlangot is az öreg gyertyános-tölgyesben, hogy a rövid túrán teljes legyen a kép a Bakonyról.

nyitva
könnyű
5,5 km
1:50 óra
247 m
247 m

A Papod 644 méteres csúcsa a Magas- vagy Öreg-Bakonyon kívül a legmagasabb a hegységben. Helyzetének köszönhetően a Bakony és a Balaton-felvidék jelentős részét láthatjuk a tetejéről. A panoráma kiteljesítéséhez a területet kezelő erdészet egy közel 20 méter magas kilátót épített a csúcsra 2013-ban.

A kilátót Vitéz Bertalan Árpádról nevezték el, aki a magyar honvédségnél megszervezte az ejtőernyős vadász fegyvernemet. A II. világháborúban megalakult ejtőernyős honvédek feladata az ellenség zaklatása, a meglepetésszerű támadás volt. 1941 tavaszán bevetésre indulva a Veszprém-Jutaspusztáról felszállni készülő parancsnoki gép megbillent, lezuhant és kigyulladt a benne lévő 22 honvéddel, köztük Vitéz Bertalan Árpáddal, akik hősi halált haltak. A hegy tetején, a kilátó mellett találjuk még Flóznik Ervin repülő főhadnagy emlékművét, aki a Papodon zuhant le légi harc során 1945 januárjában. A Papod Veszprém felé eső lába egyébként jelenleg is katonai gyakorlótér.

A szerző tippje

 • Mivel a túra legfőbb látványossága a kilátóból elénk táruló panoráma, érdemes tiszta időben felkeresni a helyet. Erre legjobb időpont a szeles, csapadékosabb idő utáni hidegfont, amikor kitisztul a légkör, és a legtisztább a látkép a hegytetőről.
 • Ha tömegközlekedéssel utazunk, érdemes a túrát egy irányba bejárni, és a P jelzésen továbbmenni Eplényig - vagy esetleg onnan indulni. Így látunk a legtöbbet a tájból, miközben összefüggő erdős hegyvidéken túrázunk közel 10 kilométeren keresztül.
 • Ha Hárskúton járunk, érdemes benézni a temetőbe, és elgondolkodni a falu múltján.
outdooractive.com User
Szerző
Német-Bucsi Attila
frissítve: 2020-03-19

Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
Papod, 644 m
Legalacsonyabb pont
548 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Biztonsági előírások

 • A Lókúti út extrémen mélyre kimosott padkája fokozottan balesetveszélyes. Ne csak autóval, hanem gyalog érkezve a kiindulópontra is fokozottan figyeljünk!

Kezdőpont

Hárskúti út, Borzás-hegy és Kőris-hegy közötti nyereg parkolója (567 m)
Koordináták:
földrajzi
47.191673, 17.827819
UTM (Univerzális Transzverzális Mercator)
33T 714210 5230344

Végpont

Hárskúti út, Borzás-hegy és Kőris-hegy közötti nyereg parkolója

Útleírás

Itiner:

 • A P jelzésen haladunk át a Borzás-hegy tömbjén keresztül fel a Papodra, majd vissza ugyanazon az útvonalon.

Leírás:

Hárskút és a Borzás-hegy

A Dunántúl és a Bakony legmagasabban fekvő falujából, Hárskútról (német nevén Lindenbrunn) indulunk a falu feletti nyeregből. A vidéket német és szlovák telepesekkel népesítették be újra a 18. században a török dúlás és elnéptelenedés után. Bajorország nyugati területeiről és a Rajna vidékének túlnépesedett részeiről érkeztek a Bakony német ajkú lakói; jellegzetes hangzású nevük még mindig fellelhető a falu temetőjében.

A falu feletti nyereg bakonyi viszonylatban már önmagában magasan van, így innen rálátunk a környező tájra, a szemközt húzódó Öreg-Bakonyra. Ez a szigetszerű hátakkal az erdős dombvidék felé magasodó rész kőzettanilag ugyanúgy a hegység egészét meghatározó vastag triász korú dolomittesthez tartozik; feltehetően itt jobban érvényesültek a hegységet magasba emelő tektonikus hatások.

A Borzás-hegy lekerekedett hátára irtások között haladva visz fel a P jelzés. Sajnos ez a lehangoló kép szerte a hegységben meghatározó, a történelem nagy fairtásai után ismét az erdőt alapanyagnak tekintő korszakát éli a vidék. A Bakony nagy rengetegei tűnnek el, válnak hamuvá az ajkai erőműben. Egyedüli előnye a fakivágásnak, hogy a kilátást alig takarja az újulat a hegy csúcsán. A túloldalon leereszkedve viszont már beérkezünk a hegység déli részeire jellemző tölgyesbe.

Végig a gerincen

Folytatjuk utunkat a gerincen, mely egy nyeregbe érkezik. Néhol fel-felbukkan pár bükkfa, mely a Bakonyra jellemző, szubatlanti klíma hatására itt alacsonyabb magasságban is megtelepszik. Az út mentén láthatunk pár matuzsálemi méreteket elérő, öreg göcsörtös bükköt és tölgyet, amik hagyásfaként vagy magfaként maradtak hátra a régebbi erdőirtások túlélőiként.

Az elmúlt századokban jellemzően tűntek el a környék erdői az üveggyártásnál és textiliparban használt hamuzsír előállításához. A kálium-karbonátot a tiszta fahamuból állították elő a hamu kilúgozásával, majd kifőzésével, a lúg elpárologtatásával és a tiszta kálium-karbonát kiszárításával. A közeli ajkai üveggyár nagy felvevője volt a terméknek, de a 18. században ez volt Magyarország egyik legjelentősebb exportcikke, mivel Nyugat-Európában már nem léteztek nagy, összefüggő erdőségek a faigényes előállításhoz.

A környék vegyes erdeit tölgyek, bükkök, gyertyánok és kőrisek alkotják fő tömegében, de utunk során többször ültetett feketefenyvessel találkozunk. Bár a jégkorszaki tundrai klíma után a nyírek és fenyvesek érkeztek először meg a területre, ezek mára elvétve fordulnak csak elő természetes elterjedésben hazánkban. A hidegebb bükkös, sziklás oldalakban egy pompás ritkaság, a cifra vagy medvefül kankalin nyílik tavasz derekán. Ez az apró, sárga, labdás virágzatban nyíló jégkorszaki reliktumfaj igazi kuriózum a Papod környékén. A Vértes, Bakony és Keszthelyi-hegység területén fordul elő egyedül hazánkban, ritkasága miatt fokozottan védett.

Fel a Papodra

Utunk a hegytető felé ültetett feketefenyves erdőben, az utolsó szakaszon némileg meredekebbé váló erdőgazdasági úton halad. Egy elágazásnál balra tartva sziklás felszínen kapaszkodunk a hegytető felé. A Papod tetejének megenyhülő laposán bokros erdővel körülvett tisztás fogad, melyet meghatároz a csúcson felállított, közel 20 méter magas, faszerkezetű kilátó.

A Magas-Bakony néhány 650 méter feletti csúcsán kívül a Papod a legmagasabb hegy a Bakonyban, ráadásul a Veszprémhez legközelebbi. A város fölé magasodó tömegével az egyik legnépszerűbb turistacélpont a környéken. Az építmény tetejéről jól kivehető a megyeszékhely, Veszprém. Mögötte a Balaton kis szelete csillog, és a túloldali Kőröshegyi-völgyhíd pillérei is kivehetők tiszta időben. A Bakony hullámos, településekkel szaggatott erdőségét láthatjuk magunk körül. Hárskút és Lókút házai és rétjei meghatározó eleme a kilátásnak, míg az északi dombok mögött Zirc apátsági templomának dupla tornya is felfedezhető az erdős, lapos hátak között. Ami igazán érdekessé teszi a kilátást azonban, hogy a Balaton-felvidék és a Kisalföld bazaltvulkánjai is feltűnnek a látóhatáron. A Kab-hegy jellegzetes pajzs alakját átdöfő átjátszó adótornyától balra lapos tetőkkel a Szent György-hegy, a Csobánc és a Badacsony látszik, míg Hárskút mögött a Somló-hegy kúpos platója kandikál ki a Bakony erdei mögül.

Túránkat folytathatjuk Eplény felé a P jelzésen, ami közel 9 kilométeren kanyarog tovább az erdős vidéken, vagy visszamehetünk az eddig megismertetett útvonalon Hárskút felé, ami a legrövidebb és legpraktikusabb megoldás.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • A túra kezdőpontjához legközelebb a Hárskút, fordulóhely buszmegálló esik, ahova Veszprémből, Herendről és Márkóról érkeznek járatok.

Megközelítés

 • A buszmegállóból a P jelzésen induljunk északkeleti irányba a Rákóczi utcán, ami 1,1 km után a túra kezdőpontjára, a Borzás-hegy és a Kőris-hegy közötti nyeregbe ér.

Autóval

 • A túra kiindulópontjánál kialakított parkolóban tudjuk letenni az autónkat a nyereg feletti bekötőút mellett.
Navigáció Google Térképpel

A szerző által javasolt térképek:

Felszerelés


Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Erről a tartalomról még senki nem kérdezett.


értékelések száma

5,0
(2)
Göltl Adél
2020-04-09 · Közösség
Nagyon szuper túra. Néhány részén van emelkedő. A barlang is nagyon jó, érdemes megnézni. De csodás egyik hegyről másikra átmenni. Csodás messziről látni kilátót, hogy nah odáig kell mennünk.😃 Mi gyerekkel voltunk egy 4 és egy 7 evéssel. Ők is élvezték.
Mutass többet!
2020. április 9., csütörtök 23:01:17
Fénykép: Göltl Adél, Közösség
2020. április 9., csütörtök 23:01:37
Fénykép: Göltl Adél, Közösség
2020. április 9., csütörtök 23:01:50
Fénykép: Göltl Adél, Közösség
2020. április 9., csütörtök 23:02:13
Fénykép: Göltl Adél, Közösség
2020. április 9., csütörtök 23:02:43
Fénykép: Göltl Adél, Közösség
2020. április 9., csütörtök 23:03:02
Fénykép: Göltl Adél, Közösség
Noszkó Nóra
2020-03-28 · Közösség
Március 27.
Fénykép: Noszkó Nóra, Közösség

A többiek fényképei

+ 3

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
könnyű
Hossz
5,5 km
Időtartam
1:50óra
Szintemelkedés
247 m
Szintcsökkenés
247 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Szép kilátás Család- és gyerekbarát Földtani érdekességek Csúcstúra Egészséges környezet

Statisztika

 • 2D 3D
 • Tartalmak
 • Új pont
 • mutasd a képeket képek elrejtése
: óra
 km
 m
 m
 m
 m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!