Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Kilátó

Fekete István-kilátó (Márkó)

· 2 értékelés · Kilátó · Bakony-vidék · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Fekete István-kilátó
  / A Fekete István-kilátó
  Fénykép: Martin Edit, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Panoráma a Fekete István-kilátóból
  Fénykép: Martin Edit, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Panoráma a Fekete István-kilátóból
  Fénykép: Martin Edit, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Fekete István-kilátó alulról
  Fénykép: Martin Edit, Magyar Természetjáró Szövetség
A Bakony déli részén, a Kis-Bükk 486 m magas tetején a Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. borovi fenyőből ácsoltatott kilátót, hogy az erre járó turisták ne csak a bakonyi táj tiszta levegőjét és az erdő hangjait, hanem a pazar körpanorámát is élvezhessék a magasból.

A 2014 júliusának derekán átadott, 20 méter magas épületet Nagy Károly apát, kanonok avatta és szentelte fel a magyarság, a természet és a család tiszteletére.

A helyszínválasztás nem véletlen: a kilátószintről az egész Bakony a lábaink előtt hever. A csúcsok közül a legszembetűnőbbek a Miklós Pál-hegy, a Kab-hegy, a Kőris-hegy és a Hajag-tető – sőt, ha tiszta időt fogunk ki, a Somló és az Alpokalja is kivehető a távolban.

Ha igazán szemfülesek vagyunk, kiszúrhatjuk a panoráma elemei között az építmény „ikertestvérét”, a Papod-hegyen álló Vitéz Bertalan Árpád-kilátót, amihez egy rövid sétával át is kirándulhatunk.

A tájékozódást a kilátószinten a korlátra erősített táblák segítik, így nemcsak a hegycsúcsokat, hanem a közeli településeket is könnyen beazonosíthatjuk. A környék felfedezésében a kilátó lábánál elhelyezett tájékoztató tábla segít, melyen a Bakony térképe és minden főbb látnivaló is szerepel. Érdemes felfedezni például a tájra jellemző karsztforrásokat és barlangokat. Nem véletlen, hogy Mátyás királyunk előszeretettel vadászott a környéken; egyik kedvenc helyének számítottak a hajdan vadban gazdag bakonyi erdők.

A kilátó névadója a természetszeretetéről híres magyar író, Fekete István. Regényeit, kisregényeit olvasva szinte megelevenednek előttünk az élővilág csodái, az irodalom eszközeivel fedezhetjük fel a varázslatos növény- és állatvilágot, miközben a történetek észrevétlenül erkölcsi iránymutatóul is szolgálnak.  

A kilátóhoz a legkönnyebben Márkóról, illetve Hárskútról, a Bakony egyik legmagasabban (499 m-en) fekvő településéről juthatunk – de elérhető a közeli Herendről is némileg hosszabb túrával. Bármilyen irányból érkezzünk, biztosan belefutunk a nyolc állomásból álló erdőismereti tanösvénybe, amely segít elmélyedni a környék geológiájában, állat- és növényvilágában, ezért érdemes rövid kitérőt tenni a ZT jelzéseken. A kilátó és a tanösvény útjának kereszteződésében táblák is segítik az eligazodást.

Nyitvatartás

Nyitva
Egész évben szabadon látogatható. 

Árak:

Ingyenes.
Szabó Eszter profilképe
Szerző
Szabó Eszter
frissítve: 2021-01-29

Tömegközlekedéssel

 • Ha vonattal érkezünk, Márkó vasúti megállóhelyen érdemes leszállni.  
 • Ugyanezen a településen a Márkó, vasúti megállóhely a legközelebbi buszmegálló is. 
 • Ha déli irányból indulunk a kilátóhoz,  a Hárskút, Rózsafa utca megállóban szálljunk le a buszról!

Megközelítés

 • A márkói vasúti megállóhelytől a legrövidebb útvonalhoz nyugati irányba induljunk a sínekkel párhuzamosan, a töltés aljában futó ösvényen így a Vadvirág utcába jutunk. Az első lehetőségnél térjünk jobbra a Vasút utcára, és rögtön keresztezzük a síneket! Innen a P+ jelzéseket kövessük 3,2 km-en át, majd a keresztetődésben váltsunk az együtt haladó P▲ és ZT jelzésekre a kilátóig (összesen 3,6 km)!
 • Márkón a buszmegállóból északi irányba induljunk a P+ jelzéseket követve, majd 3,2 km után térjünk az együtt futó P▲ és ZT jelzésekre a kilátóig (3,6 km)!
 • Hárskúton a buszmegállóból induló S+ jelzéseket kövessük délnyugati irányba, majd 2,6 km után térjunk balra az együtt haladó P+ és ZT jelzésekre! 3 km után forduljunk balra, északi irányba az együtt haladó P▲ és ZT jelzésekre a kilátóig! 
 • A parkolótól a P▲ jelzéseket kövessük végig, amihez egy kereszteződésben a ZT jelzések is csatlakoznak (összesen 700 m).

Parkolás

 • A Márkót Hárskúttal összekötő 83111-es út nagyjából felénél találjuk meg a parkolásra alkalmas területet. Érdemes lassan haladni, mert könnyen elmehetünk a letérő mellett. 
 • A parkolási lehetőség egy tisztás a kilátó felé vezető úton. A legkönnyebben úgy találjuk meg, ha az erdei utat lezáró sorompót keressük; onnan már megtaláljuk a tisztást is. 

Koordináták

DD (Tizedes fokok)
47.157553, 17.801424
DMS
47°09'27.2"N 17°48'05.1"E
UTM
33T 712346 5226480
w3w (what3words) 
///kitérők.rögös.előtér
Navigáció Google Térképpel

Túrák ide:

Típus
Név
Hossz
Időtartam
Szintemelkedés
Szintcsökkenés
22 km
5:45 óra
581 m
520 m
Mutasd a térképen!

Közeli látnivalók

 Ezek automatikusan generált javaslatok.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Erről a tartalomról még senki nem kérdezett.


Értékelések

4,5
(2)
Nagy Via
2021-04-05 · Közösség
Hangulatos mini túra.
Mutass többet!
Pápai Zsuzsanna
2020-08-25 · Közösség
Az út szélén egy tábla jelzi a kilátót. Sajnos a táblán nincs feltüntetve a táv. Salakos úton km a parkolóból 700 métert kell sétálni a kilátóhoz.
Mutass többet!
2020. augusztus 25., kedd 16:56:31
Fénykép: Pápai Zsuzsanna, Közösség
2020. augusztus 25., kedd 16:56:56
Fénykép: Pápai Zsuzsanna, Közösség

A közösség fényképei

2020. augusztus 25., kedd 16:56:31
2020. augusztus 25., kedd 16:56:56

Fekete István-kilátó (Márkó)

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló
 • 2D 3D
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
Utak és térképek
 • 1 Túrák a környéken
Gyalogtúra · Öreg-Bakony
A Hajagok vidéke Hárskút környékén
Top közepes nyitva
22 km
5:45 óra
581 m
520 m

Hosszú, kalandos vándorlás a Bakony harmadik legmagasabb csúcsára és annak környékére, településektől távoli vidéken.

2
szerző: Kisida András,   Magyar Természetjáró Szövetség
 • 1 Túrák a környéken
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp