Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása

Üdvözlünk a Természetjáró honlapján! Böngéssz a tartalmaink között a fenti menüben, regisztrálj, hogy lementhesd a kedvenc túráidat és látnivalóidat, aztán járd végig mindet a telefonos applikációnkkal!


A legújabb túrák, látnivalók, szállások és események

Valami újat szeretnél felfedezni? Görgess oldalra! Itt mindig megtalálod a legfrissebb tartalmainkat.


GYALOGTÚRÁK SZLOVÁKIÁBAN

Magasabb hegyekre vágysz, kipróbálnád magad az itthoninál keményebb terepen? Már Szlovákiából is találsz Magyarországról könnyen elérhető túrákat a kínálatunkban a könnyebbtől a nehezebbig, a Természetjárón megszokott igényes ismertetővel, és rengeteg hasznos tippel, hogy a helyismeret hiánya se legyen akadály! Kattints ide a szlovákiai túrák gyűjtőoldalához.


Túrázz felelősen!

Napfelkelte a Három-kőn
Napfelkelte a Három-kőn
Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség

Látjuk és örülünk neki, hogy egyre többen mozdultok ki a szabadba. Az aktív kikapcsolódás, a természetben töltött idő nagyban hozzájárul az egészségünk megőrzéséhez, fontos azonban, hogy a környezetet olyan érintetlenségben hagyjuk, amilyenben találtuk. Ne károsítsuk, a szemetünket pedig vigyük haza és otthon dobjuk ki, lehetőleg szelektíven.

Kerüljük a zsúfolt helyeket! Inkább ismerjünk meg eddig felfedezetlen tájakat, amihez itt, a Természetjáró.hu-n és a Turista Magazinban rengeteg ötletet találtok. Jó túrázást!

#turazzfelelosen #vigyazzunkegymasra


VÍZITÚRÁK ORSZÁGSZERTE

A Természetjáró egyre bővülő kínálatában már a legizgalmasabb vízitúrákat is megtalálod. Merre menj evezni, hol szállj vízre, szükséged van-e saját hajóra? A túráknál minden fontos információt összegyűjtöttünk részletes ismertetővel és sok-sok fotóval. Az összes, önállóan bejárható vízitúránkat itt találod.


Ajánlott túránk

Hazánk egyik utolsó, természetesnek megmaradt erdőjét járjuk be: a bedőlt fákkal teli, buja aljnövényzetű, sziklafalakkal határolt Burok-völgyet. Védettségének köszönhetően a környező fennsíkba vágódó, meredek sziklákkal kísért völgyben túrázni olyan, mintha őserdőben barangolnánk.

Ha a TERMÉSZETJÁRÓ appban nyitjátok meg a túrát, a mobilotokkal navigálni is tudtok a terepen, így biztosan nem tévedtek el!

ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 12,7 km
Időtartam 3:45 óra
Szintemelkedés 371 m
Szintcsökkenés 162 m

Hazánk egyik utolsó, természetesnek megmaradt erdejét járjuk be: a bedőlt fákkal teli, buja aljnövényzetű, sziklafalakkal határolt Burok-völgyet. A ...

10
Szerző: Német-Bucsi Attila,   Magyar Természetjáró Szövetség

Via ferraták Magyarországon

Hazánk összes via ferratája egy helyen minden szükséges információval: leírásokkal, fotókkal, falrajzokkal és kisokossal. Kattints ide!


A legjobb hazai sziklamászó helyek

Magyarország legfontosabb, legnépszerűbb sziklamászó helyei összegyűjtve - leírásokkal, jellemzőkkel, falrajzokkal, fotókkal és kisokossal.

Fénykép: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség

Terepfutások Németh Csaba ajánlásával

A könnyűtől a nehézig, a kezdőtől a haladóig: ha terepen, természeti környezetben szeretnél futni, ebben a válogatásunkban sokat megtalálsz az ország legjobb útvonalai közül. A rovat támogatója a Dockyard.

Fénykép: Németh Csaba, Magyar Természetjáró Szövetség

Kirándulóhelyek Budapest környékén

Budapesten vagy a környékén szeretnél kikapcsolódni a szabad levegőn, de zavar a koronavírus-járvány miatti zsúfoltság a népszerű kirándulóhelyeken? Ezen a térképen egyben megtalálod az összes túrát és látnivalót a főváros vonzáskörzetéből.

Fénykép: Farkas Péter

Az Országos Kéktúra összes szakasza

Kéktúrázol? Nálunk megtalálod a hivatalos szakaszolást részletes ismertetőkkel, fotókkal, az útba eső látnivalókkal, egyre több szállással, és valamennyi pecsételőhellyel. Az Országos Kéktúra kezdőoldalát itt találod. A terepi navigáláshoz töltsd le a telefonos alkalmazásunkat!


Turista Magazin

Még ma locsolj meg egy fát!

A Turista Magazin 2022 szeptemberi száma
A Turista Magazin 2022 szeptemberi száma
Fénykép: Magyar Természetjáró Szövetség

Ki más legyen a legharcosabb környezet- és természetvédő, ha nem a természet csodáira rendszeresen rácsodálkozó természetjáró? A szemünk előtt zajló történelmi aszály nemcsak az éghajlatváltozást üvölti az arcunkba, de azt is, hogy jó lenne végre életünk központi szervezőelvévé tenni a környezetvédelmet mind egyéni, mind társadalmi szinten.

E lapszám elkészítésére is hatással volt mindez, hiszen fojtogató érzés a lombjukat már nyáron hullató, szomorú fák között járni a természetet. Persze a megoldás régóta ismert, a neve: ökolokalizmus. Természetjáró lapként ennek szellemében irányítjuk hazai célpontok felé olvasóinkat. Noszvajon a De la Motte-kastélyt járjuk be (História), Békés megyében az új Wenckheim-kerékpárúton karikázunk (Két Keréken), Jelvényvadász rovatunk írása pedig tökéletes példa arra, hogy egy jó túratematikával még az ismert tájakon is bőven találunk felfedeznivalót. Még akár Budapesten is: némi nosztalgiával fedjük fel a sokat látott Nagy-rét történetét (Városi Séta), és bemutatjuk a pesti oldal egy új célpontját, a mogyoródi Szent László tanösvényt.

Kitekintő rovatunkban egy igazi kárpáti őserdőtúráról írunk, ahol még a lapszámunkban szintén bemutatott, egyre félelmetesebbé váló hőhullám (Meteo) jelensége is más. A természetes erdők ökoszisztéma-szolgáltatásai nélkül biztosan nem lesz hatékony a klímaváltozással szembeni alkalmazkodás. A városi fákra fordított költség például sokszorosan megtérül (Tudástár), mennyit érhetnek akkor vajon a természetes erdők jótékony áldásai azonfelül, hogy jó bennük túrázni?


Szép kilátás: Tenczer Gábor túrái

Itt a népszerű blogger túrái közül válogathatsz. A Természetjáró app segítségével rögtön neki is tudsz vágni bármelyiknek! A sorozat összes túráját itt találod, a Szép kilátás blogot pedig itt.


Természetjáró Kártya (TEKA)

Válogatás a természetjáróknak kedvezményt nyújtó TEKA-partnerek közül. Az összes elfogadóhely listáját itt találod.


A legnépszerűbb túráink

Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp