Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása

Üdvözlünk a Természetjáró honlapján! Böngéssz a tartalmaink között a fenti menüben, regisztrálj, hogy lementhesd a kedvenc túráidat és látnivalóidat, aztán járd végig mindet a telefonos applikációnkkal!


A legújabb túrák, látnivalók, szállások és események

Valami újat szeretnél felfedezni? Görgess oldalra! Itt mindig megtalálod a legfrissebb tartalmainkat.


GYALOGTÚRÁK SZLOVÁKIÁBAN

Magasabb hegyekre vágysz, kipróbálnád magad az itthoninál keményebb terepen? Már Szlovákiából is találsz Magyarországról könnyen elérhető túrákat a kínálatunkban a könnyebbtől a nehezebbig, a Természetjárón megszokott igényes ismertetővel, és rengeteg hasznos tippel, hogy a helyismeret hiánya se legyen akadály! Kattints ide a szlovákiai túrák gyűjtőoldalához.


Túrázz felelősen!

Napfelkelte a Három-kőn
Napfelkelte a Három-kőn
Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség

Látjuk és örülünk neki, hogy egyre többen mozdultok ki a szabadba. Az aktív kikapcsolódás, a természetben töltött idő nagyban hozzájárul az egészségünk megőrzéséhez, fontos azonban, hogy a környezetet olyan érintetlenségben hagyjuk, amilyenben találtuk. Ne károsítsuk, a szemetünket pedig vigyük haza és otthon dobjuk ki, lehetőleg szelektíven.

Kerüljük a zsúfolt helyeket! Inkább ismerjünk meg eddig felfedezetlen tájakat, amihez itt, a Természetjáró.hu-n és a Turista Magazinban rengeteg ötletet találtok. Jó túrázást!

#turazzfelelosen #vigyazzunkegymasra


VÍZITÚRÁK ORSZÁGSZERTE

A Természetjáró egyre bővülő kínálatában már a legizgalmasabb vízitúrákat is megtalálod. Merre menj evezni, hol szállj vízre, szükséged van-e saját hajóra? A túráknál minden fontos információt összegyűjtöttünk részletes ismertetővel és sok-sok fotóval. Az összes, önállóan bejárható vízitúránkat itt találod.


Balatoni strandok

Ha a Balaton környékén túráztok, esetleg éppen megkerülitek a tavat bicajjal, hasznos információ lehet, hogy hol, milyen körülmények közt juthattok a vízpartra. Térképes listánkban ezért összeszedtük a Balaton-parti strandokat, külön jelölve az ingyenes- és a fizetős helyeket.

102 bejegyzés |
Frissítve: 2020-07-08

A nyári túrázásnak is megvannak az előnyei, ilyen például a fárasztó menetelés után a hűsítő víz, pontosabban a csobbanás a vízbe. Ha a Balaton környékén túráztok, esetleg éppen megkerülitek a tavat ...

Magyar Természetjáró Szövetség

Via ferraták Magyarországon

Hazánk összes via ferratája egy helyen minden szükséges információval: leírásokkal, fotókkal, falrajzokkal és kisokossal. Kattints ide!


A legjobb hazai sziklamászó helyek

Magyarország legfontosabb, legnépszerűbb sziklamászó helyei összegyűjtve - leírásokkal, jellemzőkkel, falrajzokkal, fotókkal és kisokossal.

Fénykép: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség

Ajánlott túránk

Vadvízországot - ahogy a Szigetközt sokan nevezik - kerékpárral bejárva kellő perspektívát kapunk ahhoz, hogy megértsük annak drámai változását az elmúlt évszázadokban. Nem mellesleg meglepően sok helyen tudunk könnyedén lebringázni a Duna mellékágaihoz, így közvetlenül is megcsodálhatjuk azokat. A 70 km-es, természeti látnivalókban bővelkedő kerékpártúra tökéletes kiegészítője lehet egy szigetközi vízitúrának.

Ha a TERMÉSZETJÁRÓ appban nyitjátok meg a túrát, a mobilotokkal navigálni is tudtok a terepen, így biztosan nem tévedtek el!

Kerékpártúra · Szigetközi Tájvédelmi Körzet
Kerékpártúra vadvízországban
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 70,1 km
Időtartam 6:00 óra
Szintemelkedés 87 m
Szintcsökkenés 94 m

Vadvízország - ahogy a Szigetközt sokan nevezik - megismerésére természetesen egy vízitúra a legalkalmasabb, de kerékpárral bejárva az egész tájat ...

Szerző: Szigeti Ferenc,   MTSZ - együttműködő szervezetek

Terepfutások Németh Csaba ajánlásával

A könnyűtől a nehézig, a kezdőtől a haladóig: ha terepen, természeti környezetben szeretnél futni, ebben a válogatásunkban sokat megtalálsz az ország legjobb útvonalai közül. A rovat támogatója a Dockyard.

Fénykép: Németh Csaba, Magyar Természetjáró Szövetség

Kirándulóhelyek Budapest környékén

Budapesten vagy a környékén szeretnél kikapcsolódni a szabad levegőn, de zavar a koronavírus-járvány miatti zsúfoltság a népszerű kirándulóhelyeken? Ezen a térképen egyben megtalálod az összes túrát és látnivalót a főváros vonzáskörzetéből.

Fénykép: Farkas Péter

Az Országos Kéktúra összes szakasza

Kéktúrázol? Nálunk megtalálod a hivatalos szakaszolást részletes ismertetőkkel, fotókkal, az útba eső látnivalókkal, egyre több szállással, és valamennyi pecsételőhellyel. Az Országos Kéktúra kezdőoldalát itt találod. A terepi navigáláshoz töltsd le a telefonos alkalmazásunkat!


Turista Magazin

Vízi kalandok, ártéri múltidézés

A Turista Magazin 2022 július-augusztusi száma
A Turista Magazin 2022 július-augusztusi száma
Fénykép: Magyar Természetjáró Szövetség

Hazánk sajátos vízrajzi helyzete lehetővé teszi, hogy csodálatos vadvizeken túrázzunk, ami ezáltal már-már kötelező programnak számít egy vérbeli természetjáró számára. Különösen azért, mert a Tüskevár által megrajzolt, még itt-ott fellelhető vízi világhoz kapcsolódó kalandok sokunk gyerekkorát színesítették meg. „Volt itt egy tudós ember, azt mondta, több lehet háromszáz évesnél, és azt mondta, igazuk volt a régieknek, akik szentnek tisztelték az ilyen fát. És Tutajos úgy érezte: igaza volt annak a tudósnak. A koronában emberderék vastag, görcsös ágak nyúltak szét, és rettenetes erejükben mintha az eget tartották volna” – írta Fekete István a regényben.

Nyári lapszámunkban a vízitúrázásra fókuszálunk: négy olyan, kevésbé ismert vízitúrahelyszínt járunk be (Vízitúra: Öreg-Túr, Dráva, Garam, Kis-Balaton), amelyek rendre előkelő helyen szerepelnek az evezősök ranglistáin, Top 10 rovatunk hiánypótló írása pedig a legjobb családi Vízitúrahelyszíneket mutatja be. Matula bácsi világát, az eltűnőben lévő árterek és mocsarak roppant gazdag, helyenként még fellelhető biológiai sokszínűségét további cikkeinkben (Ökotúra, Rejtett Kincseink) mutatjuk be.

Ahogy azt is, hogy a klímaváltoztatás nagyon is érzékenyen érinti a még megmaradt vízi világot. Amíg a gátak közé szorított víz elfolyik, megtermékenyítő árvízből egyre kevesebb van, a lecsapolásokat túlélt mocsarak kiszáradnak, addig a „túloldalon” egyre több a villámárvíz. Őseink nagyon értettek a víz megtartásához, amelyre előbb-utóbb szükség lesz, hiszen a közhiedelemmel ellentétben Magyarország egyáltalán nem gazdag a felszíni vizek mennyiségét tekintve: az ország vízmérlege negatív.


Szép kilátás: Tenczer Gábor túrái

Itt a népszerű blogger túrái közül válogathatsz. A Természetjáró app segítségével rögtön neki is tudsz vágni bármelyiknek! A sorozat összes túráját itt találod, a Szép kilátás blogot pedig itt.


Természetjáró Kártya (TEKA)

Válogatás a természetjáróknak kedvezményt nyújtó TEKA-partnerek közül. Az összes elfogadóhely listáját itt találod.


A legnépszerűbb túráink

Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp