Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása

Üdvözlünk a Természetjáró honlapján! Böngéssz a tartalmaink között a fenti menüben, regisztrálj, hogy lementhesd a kedvenc túráidat és látnivalóidat, aztán járd végig mindet a telefonos applikációnkkal!


A legújabb túrák, látnivalók, szállások és események

Valami újat szeretnél felfedezni? Görgess oldalra! Itt mindig megtalálod a legfrissebb tartalmainkat.

Túrázz felelősen!

Napfelkelte a Három-kőn
Napfelkelte a Három-kőn
Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség

Látjuk és örülünk neki, hogy egyre többen mozdultok ki a szabadba. Az aktív kikapcsolódás, a természetben töltött idő nagyban hozzájárul az egészségünk megőrzéséhez, fontos azonban, hogy a környezetet olyan érintetlenségben hagyjuk, amilyenben találtuk. Ne károsítsuk, a szemetünket pedig vigyük haza és otthon dobjuk ki, lehetőleg szelektíven.

Kerüljük a zsúfolt helyeket! Inkább ismerjünk meg eddig felfedezetlen tájakat, amihez itt, a Természetjáró.hu-n és a Turista Magazinban rengeteg ötletet találtok. Jó túrázást!

#turazzfelelosen #vigyazzunkegymasra


Via ferraták Magyarországon

Hazánk összes via ferratája egy helyen minden szükséges információval: leírásokkal, fotókkal, falrajzokkal és kisokossal. Kattints ide!


A legjobb hazai sziklamászó helyek

Magyarország legfontosabb, legnépszerűbb sziklamászó helyei összegyűjtve - leírásokkal, jellemzőkkel, falrajzokkal, fotókkal és kisokossal.

Fénykép: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség

Ajánlott túránk

Gyermekes családoknak és kényelmesen túrázni vágyóknak is ideális ez a hangulatos, könnyen bejárható körséta. Patakparti ösvényeken, a tájba horpadó szurdokerdőben és a felette húzódó fennsíkperemen haladunk látványos kilátópontokon keresztül. Az élményekről festői tavacska, kalandos betyárbarlang és erdei forrás is gondoskodik.

Ha a TERMÉSZETJÁRÓ appban nyitjátok meg a túrát, a mobilotokkal navigálni is tudtok a terepen, így biztosan nem tévedtek el!

Gyalogtúra · Bakonyvidék
A Gaja-szurdok színe-java
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 8,4 km
Időtartam 3:30 óra
Szintemelkedés 250 m
Szintcsökkenés 250 m

Népszerű és hangulatos, könnyen bejárható körséta patakparti ösvényeken, a tájba horpadó szurdokerdőben és a felette húzódó fennsíkperemen, ...

40
Szerző: Német-Bucsi Attila,   Magyar Természetjáró Szövetség

Megújult a Természetjáró app

Népszerű, ingyenes túrázós alkalmazásunk sokkal szebb és praktikusabb lett. Ha szeretsz aktívan kikapcsolódni, és még nem töltötted le, innen megteheted. Ha már megvan a telefonodon, most érdemes frissítened, de előtte ne felejtsd el szinkronizálni a lementett tartalmaidat a régi app Kedvencek menüjében. Ízelítő az új verzió szolgáltatásaiból:

  • Vektoros rendszerű, jobban olvasható térkép
  • Az összes tartalom (túrák, látnivalók, szállások) áttekintése a térképen egyszerre
  • Modernebb, könnyebben navigálható felhasználói felület
  • Szűrés körtúrákra, és egyéb paraméterek, pl. konkrét táv, szintemelkedés vagy időtartam szerint
  • Egyszerűbben használható offline mód
  • Pontosabb útvonalrögzítés
  • Interaktív szintgörbe tervezés és navigáció közben
  • Közvetlen navigáció terepen is a választott látnivalóhoz vagy túrához
  • Fejlettebb csúcskereső Skyline néven
  • A terepi figyelmeztetések sokrétűbb megjelenítése

Ha kérdésed van, írj a címre!


Terepfutások Németh Csaba ajánlásával

A könnyűtől a nehézig, a kezdőtől a haladóig: ha terepen, természeti környezetben szeretnél futni, ebben a válogatásunkban sokat megtalálsz az ország legjobb útvonalai közül. A rovat támogatója a Dockyard.

Fénykép: Németh Csaba, Magyar Természetjáró Szövetség

Kirándulóhelyek Budapest környékén

Budapesten vagy a környékén szeretnél kikapcsolódni a szabad levegőn, de zavar a koronavírus-járvány miatti zsúfoltság a népszerű kirándulóhelyeken? Ezen a térképen egyben megtalálod az összes túrát és látnivalót a főváros vonzáskörzetéből.
Fénykép: Farkas Péter

Az Országos Kéktúra összes szakasza

Kéktúrázol? Nálunk megtalálod a hivatalos szakaszolást részletes ismertetőkkel, fotókkal, az útba eső látnivalókkal, egyre több szállással, és valamennyi pecsételőhellyel. Az Országos Kéktúra kezdőoldalát itt találod. A terepi navigáláshoz töltsd le a telefonos alkalmazásunkat!


Pilis Bike

Erdei kerékpártúrák Budapest környékén

Itt megtalálod a Pilis Bike bringatúrákat részletes ismertetővel és a hivatalos nyomvonallal, így a Természetjáró app segítségével a terepen is követheted a fákon PB jelzéssel muattott utakat.

Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség

Turista Magazin

Hol a történelem a mesével összefolyik

A Turista Magazin 2022 májusi száma
A Turista Magazin 2022 májusi száma

Hunfalvy János írta le e szavakkal Ajnácskőt (Túrakártya), s bizony nincs is ennél jobb jellemzése az egyébként meglehetősen képlékeny Palócföld-képnek. A palócok eredete és a Palócföld kiterjedése ugyanis messze nem egyértelmű, ugyanakkor a palócok egy igen jellemző vonása, a fokozott (népi) vallásosság nagyon is szembetűnő e vadregényes tájban: kegyhelyek, útszélikeresztek, kápolnák, regélő kövek keresztezik utunkat.

A tágabb értelemben vett Palócföld minden szépségét persze nem tudjuk bemutatni, szokásunkhoz híven ezért inkább a kevésbé ismert helyszínekre és túratematikákra fókuszálunk. A Bükk-fennsík helyett a Karancs- és a Medves-vidékre (Jelvényvadász), Hollókő helyett Terényre (Városi Séta), a vulkáni csúcsok helyett a homokkősziklákra (Top 10), a Mátra gerince helyett pedig a Gömöri-Erdőhát nem kevésbé vadregényes terepét járjuk be (Rejtett Kincseink).

A Cserhát kapcsán gyakran hallani manapság a„palóc Toscana” kifejezést – természetesen ennek is utánajárunk (Két Keréken). História rovatunk Kékkő impozáns erődítményét mutatja be, már csak azért is, mert a Palócföldet a szlovák–magyar határ kettészeli. Éppen ezért a sok helyütt ősi medrében kanyargó határfolyóról is olvashatsz az újságban (Ökotúra). Tematikus lapszámunkból ugyanakkor a szívünkhöz oly közel álló Mátra (Tudtad-e?) és a Börzsöny (Mesél a Térkép) sem maradhatott ki.

Isten tenyerén: Hamvas Béla sorait idézi meg a címlapunkon is szereplő új kilátó, amelyet – némi feszültséget gerjesztve, illetve természetvédelmi aggályokat is felvetve – rengetegen keresnek fel. Lapszámunkkal üzenjük: a Palócföldön is érdemes az ismert látványosságok mögé nézni. Van mire rácsodálkozni!


Szép kilátás: Tenczer Gábor túrái

Itt a népszerű blogger túrái közül válogathatsz. A Természetjáró app segítségével rögtön neki is tudsz vágni bármelyiknek! A sorozat összes túráját itt találod, a Szép kilátás blogot pedig itt.


Természetjáró Kártya (TEKA)

Válogatás a természetjáróknak kedvezményt nyújtó TEKA-partnerek közül. Az összes elfogadóhely listáját itt találod.


A legnépszerűbb túráink

Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp