Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja

TÚRÁK SZLOVÁKIÁBAN

Gerincúton a Kis-Fátrában, a Nagy-Rozsutec (Veľký Rozsutec) ormaivan szemben

Szlovákia területén található az Északnyugati-Kárpátok javarésze. A táji választék páratlanul színes: az erdős középhegységektől a gyephavasi gerincű magashegységeken át egészen a vad sziklavilágig, a Kárpátok legmagasabb hegységéig terjed a skála. Folyamatosan bővülő túrakínálatunk minden jellemző terepet bemutat: vízesésfüzérekkel teli szurdokokat, valódi vadonokat rejtő erdővidékeket és láncos turistautakon járható, zord ormokat egyaránt.

TÚRÁK SZLOVÁKIÁBAN

Séta a Szádelői-szurdok sziklavilágában

A sziklafogakkal és vad mészkőbordákkal keretezett Szádelői-szurdokvölgy váratlan „beszakadásként" hasít a Gömör-Tornai-karszt erdős fennsíkjainak lapos látványába.

A Liptói vár felfedezése, történelmi séta Liptó kilátásai mentén

Egy rövid, de tartalmas túrát járunk be a Liptói-medence felett húzódó Kócs-hegység vonulatán. A Liptói vár panorámapontján a megmaradt várfalakról merenghetünk el Liptó kilátásain és történelmén.

Rozsnyó rejtőzködő havasa, a Pozsálló

Nincs a magyar határhoz közelebb havasi hangulatú gerincút, mint a Pozsállót (Skalisko) átszelő ösvény. A csúcs sziklatömbjéről végeláthatatlan hegyvidéket szemlélhetünk a Magas-Tátrától a Mátráig, a fenyőligetes hegyhát alatt pedig egy panorámás turistaházat is meglátogatunk Rozsnyó hegyeiben.

Az aranyat termő hegyek hátán, körtúra a Kojsói-havasra

A látványos panorámákkal kecsegtető Kojsói-havast és a Gömör-Szepesi-érchegység főgerincét látogatjuk meg a nagy múltú Aranyidából. Utunk során kárpáti bükkösöket, áfonyás fenyőligeteket és egy igazi hegyi hotelt is érintünk karnyújtásnyira a határtól, Kassa városától.

Panorámatúra az Alacsony-Tátra északi előhegyeiben

Az Alacsony-Tátra északi előhegyeinek egyik legjellegzetesebb kilátópontjára hágunk, hogy körbepásztázzuk Liptó hegyvidékét: a tágas panoráma magában foglalja szinte az összes Tátrát és a Kócs-hegységet, valamint a gránit- és a mészkőhegyek találkozásánál elterülő Liptói-medencét.

Erdőn, mezőn, szurdokvölgyben – hangulatok a Branyiszkói-hegységben

A Lacsnói-szurdok és tágabb környéke egy rendkívül változatos, pár kilométer hosszú völgyrendszer, amelyben kellemes kirándulást tehetünk sűrű, páfrányos szurdokerdőt, majd felette jellegzetes, gerendaházas hegyi falut és a körülötte sorakozó kaszálóréteket is felfűzve.

Csúcstúra a Kojsói-havasra a Kassa feletti gerincen

Egy sportértékkel bíró, múltidéző gerincúttal kapaszkodunk fel a Kassa feletti Kojsói-havas fenyőligetes, panorámás csúcsára, és félúton egy felújított menedékház étkezési- és szálláslehetőségével is élhetünk.

Szlovákia egyetlen „krátertavától” a Szinnai-kőre egy kárpáti ősbükkösben

Ez a rövid, de roppant látványos túra az ismeretlen Vihorlát országos viszonylatban is egyedülálló helyszínein kalauzol végig.

Kalandtúra a Szulyói-sziklák elvarázsolt kővilágában

Rövid, de roppant izgalmas, családok számára is ajánlott körtúra az Északnyugati-Kárpátok festői falvát, Szulyóváralját patkó alakban körbeölelő Szulyói-sziklák (Súľovské skaly) kőkolosszusai között.

Tengerszemkör a liptói ormok alatt

Páratlanul tartalmas és látványos magashegységi túrát kínál a Liptói-havasok legszebb völgyi útvonala, a Rohácsi-tavakat felfűző ösvény. A szédítő hegyormok oltalmában fodrozódó tengerszemek felkeresése nem tartogat technikai kihívásokat, és még csak nem is különösebben nehéz.

A Kócs-havas teljes pompájában

Sötét kupolaként emelkedik a környező tájak fölé a Kócs-havas (Veľký Choč) jellegzetes formájú monstruma. A szédítő meredélyekben tetőző hegy kiugró magassága révén havasi terepet, őserdei atmoszférát és Szlovákia összes magashegységének látványát is tartogatja.

Villámlátogatás a felhők fölé

A Kócs-havas (Veľký Choč) sötét piramisának szédítő meredélyét kelet felől, Lúčky irányából hódítjuk meg ezen a túrán. A csúcspontról ráláthatunk Szlovákia összes magashegységére, ám előbb még átszelünk őserdei jellegű rengeteget és sűrű törpefenyvest is.

A Kócs-havas napos oldala

A Kócs-havas (Veľký Choč) csúcsának kitett meredélyét nyugat felől, a hegy szebbik oldaláról hódítjuk meg ezen a túrán. Fentről rálátunk Szlovákia összes magashegységére, útközben pedig átszelünk őserdei jellegű rengeteget, sűrű törpefenyvest és havasi rétet is.

A Szlovák Paradicsom próbája, ízelítő a karsztfennsíkból

Kényelmes, látványos, izgalmakat is tartogató körtúrát teszünk a Szlovák Paradicsom déli oldalán, az üdülőturizmusáról ismert Dedinkyből a karsztfennsík fenyőligetes rétjére, a Geravy hegyi hotel étteremmel is kecsegtető szállásához, ahol érdemes eltölteni az éjszakát.

A Hernád-áttörés kényelmes oldala

E túra a Szlovák Paradicsom leglátványosabb kilátópontjára vezet, majd ízelítőt nyújt a karsztvidék szurdokainak hangulatából, miközben semmilyen technikai kihívás elé nem állít - így könnyed kirándulásba csomagolva csillantja meg a nemzeti park vonzerejét.

Három és fél szurdok a Szlovák Paradicsom vadonjában

A tömegeket vonzó, jól kiépített szurdokok izgalmai mellett ezúttal a Szlovák Paradicsom központi, eldugott zugainak őserdei hangulatába is belekóstolunk. Vízesésekben és szédítő sziklatáblákban a félreeső Kyseľ szurdok felső szakaszán sem lesz hiány.

Élménydús erőpróba a Szlovák Paradicsom északi oldalán

A Szlovák Paradicsom északi fennsíkja, Kláštorisko tátrai kilátásával, éttermével és fekvésével a hegység „stratégiai" csomópontja, ahová a legegyszerűbb, mégis kalandos útvonal a Hernád-áttörésen és a Kláštorská roklina (Kolostor-szakadék) létrákkal kiépített hasadékán át vezet. E túra egyszerű ...

Ferratázás Szlovákia legszűkebb szurdokában

„Aki nem járt a Kysel'-ben, az még nem látta a Paradicsomot" - tartja egy régi mondás, utalva a Szlovák Paradicsom legszebbnek tartott szurdokának valóban páratlan adottságaira.

A Hernád-áttörés teljes egészében

A Hernád romantikus és egyben rapszodikus látványvilágú szurdokban tör át a Szlovák Paradicsom, avagy a Káposztafalvi-karszt peremén.

Kalandtúra a Suchá Belá kaszkádjai között

A Szlovák Paradicsom legnépszerűbb szurdoka a leglátványosabb is egyben: festői vízesései, zegzugos kaszkádjai és roppant méretű sziklafalai között kalandos vezetésű, létrákban és fémtálcákban bővelkedő turistaút nyújtja a nemzeti park legintenzívebb szurdokélményét.

Túrakaland Szlovákia első vasalt útján

Ezen a páratlan túrán először egy vad, hegyi patak mentén kapaszkodunk, majd ferrata-felszerelést öltve, a vízeséseket szinte megérintve mászunk fel a havasi rétekkel és fenyvesekkel tagolt hegytetőre, Martinské hole üdülőtelepére.

Tátrai hangulatok az erdőhatár fölött

Az erdőhatár körül hullámzó Felső turistaút, avagy a Magistrála központi szakaszának végigjárása egyszerű kirándulásnál több, egy kiadós magashegyi menetelésnél jóval szimplább túra a Magas-Tátra déli lejtőin.

Tátrai anzix

Rövid kirándulásunk amolyan képeslap a Magas-Tátra világából, hiszen ezen az útvonalon a távoli szemlélő kényelméből csodáljuk meg a hegység festői sziklavilágát, az annak tövében zúgó vízeséseket, a romantikus hangulatú menedékházakat, valamint a hajdan áthatolhatatlan lucfenyves maradékát.

A Magas-Tátra ékkövei mentén, túra az északi tengerszemek katlanjába

A Magas-Tátra északkeleti zugába, a drámai méretű gránitfalakkal határolt Zöld-tó katlanjába gyalogolunk egy meseszép hegyi réteket, fenyőligeteket, tengerszemeket felfűző havasi túrán.

Kilátások a zergék ösvényéről a Magas-Tátra északi őrbástyáján

A Magas-Tátra egyik legszebb kilátópontjára vezet e csúcsok közé merészkedő túra.

Láncra vert sziklavilág – át a Vörös-torony-hágón

A Magas-Tátra sajátos túratípusa a hágótúrázás: a hegység legizgalmasabb útvonalai a sziklafogas gerincek hasadékaiban, láncokkal biztosított ösvényeken vezetnek.

A Nagy-Fátra esszenciája

A Nagy-Fátra két nyugati sziklabércét, az Ostrát és a Tlstát felfűző útvonal a hegység legjobb túrája. Az egyébként is élénk domborzatból kimagasodó, vad mészkőszirtek, a monumentális őserdő és a lehengerlő kilátások egész Szlovákia egyik legizgalmasabb vándorlását színesítik.

Randevú a Nagy-Fátrával

A Nagy-Fátra szegélyén magasodó Lysec tömbje az egész hegység sűrítménye: gerincét havasi jellegű legelő borítja, körülötte óriási erdőség és határtalan hegytenger terül el. Ezen az egyszerű, klasszikus csúcstúrán a fátrai hangulatok mindegyikével megismerkedhetünk.

Árva és Liptó határának őrbástyája, a Šíp

Egykor a térség őreként is emlegették a Fátrák peremén magasodó, sziklakoronájától jellegzetes megjelenésű Šíp hegyet.

Három nap a Fátra-vidék tetején – kis-fátrai gerinctúra

A Kis-Fátra háromnapos gerinctúrája a szlovákiai Kárpátok egyik legjobb trekkingútvonala - a műfajjal frissen ismerkedőknek és gyakorlottaknak egyaránt.

Kalandozás a Kis-Fátra szirtjein, körtúra a Nagy-Rozsutec ormára

Látványos kalandtúrát teszünk a Kis-Fátra délceg vezérszirtjére, a Nagy-Rozsutec sziklakoronás tetejére.

Szlovákia legkönnyebb magashegyi körtúrája

A festői Vrátna-völgy végén üzemelő kabinos felvonó lehetővé teszi, hogy egy könnyű kapaszkodással hódítsuk meg a Kis-Fátra főcsúcsát, az 1709 méter magas Nagy-Krivánt, s egy rövid körtúrával ízelítőt kapjunk a magashegyek csodálatos hangulatából is.

Magasságok és mélységek a Kis-Fátrában, átmenő túra a két Rozsutec dolomitszirtjein

Kalandos és látványos túrán járjuk körül a Kis- és a Nagy-Rozsutec csúcsait, utunkat tágas panorámák, vad sziklavilág, sűrű fenyvesek és bükkerdők fűszerezik.

Három az egyben családi szurdoktúra

A Kárpátokban találunk ennél hosszabb, grandiózusabb és vadregényesebb szurdokokat is, de olyat, ahol egy közepesen nehéz, ezért családoknak is bátran ajánlható, biztonságos túrával három egymásba fonódó hasadékot járhatunk be, olyat biztos nem. Kihagyhatatlan célpont.

Kalandtúra a Kis-Fátra legészakibb szirtjére

A hegy lábától, mélyen bevágódott sziklás szurdokokból kapaszkodunk a Kis-Fátra legészakibb kilátópontjáig, az impozáns sziklasüvegben tetőző Kis-Rozsutec csúcsára, majd az északi oldal ősi bükkösében ereszkedünk vissza a hegyi kaszálórétektől tarka tanyavilágba.

Panorámatúra a sólymok kastélyába

Méreteiben és formáiban is megdöbbentő sziklavilágot járunk be a szlovák nemzeti hőssé emelt Jánošík betyár szülőfaluja felett. A bizarr kőtornyokon túl a Sokolie csúcsára teszünk rövid kitérőt a Kis-Fátra főgerincére nyíló, csodás panorámáért.

Földtani barangolás az Alacsony-Tátra mészkőtarajos hullámain

Az Alacsony-Tátra északi bércei között túrázunk, ahonnan mind a főgerinc havasi csúcsokkal hullámzó szalagjára, mind a környező magashegységekre, a Liptói-havasokra és a Magas-Tátrára, illetve a Vág tágas völgyére is pazar kilátás nyílik.

Séta a gerincen a Kárpátok szívében

Népszerű körtúra az Alacsony-Tátra kétezresekkel tűzdelt, látványos, mégis barátságos gerincszakaszán, a legmagasabb csúcsok között. A hegytetőről indulva az erdőzónába is leereszkedünk, és az őserdők hangulatát is felfedezzük. A túra nehéz része kiváltható felvonóval.

A havasok koronáján

Klasszikus körtúra a hegylábról a havasok koronájára, az Alacsony-Tátra legmagasabb csúcsaira.

Az Alacsony-Tátra kétezresein

Az Alacsony-Tátra legmagasabb, turistaúton is elérhető csúcsait felfűző, látványos körtúra menedékházakat, szédítő kilátásokat és kényelmes hegyi ösvényeket, de a végén egy kíméletlenül meredek kapaszkodást is tartogat.

Murány várából a Murányi-fennsík érintetlen vadonjába

Nehéz, de látnivalókban tobzódó, kétnapos körtúrát teszünk Szlovákia talán legismeretlenebb nemzeti parkjában, a Murányi-fennsíkon, és felfedezzük a hegység vad sziklavilágát, Murány lenyűgöző várromját, a fenyvesek övezte réten legelő hucul ménest, egy jégbarlangot, és végül a Hrdzavý-patak ...

A Szilicei-fennsík rejtőzködő csodái, túra a karsztvíz útja mentén

Túránk a Szilicei-fennsík karsztos tündérvilágát járja végig egy könnyú, szelíden hullámzó útvonalon. A befolyástól, a fennsíki Papverme-tótól a felszínen követjük a mélyben törekvő víz útját a Sajó-völgyi kifolyásig, a hegylábi égerligetben felszínre bukkanó Fekete-patakig.

Selmecbánya kincsei

Félnapos, könnyű kiránduláson fűzzük fel a (Mikszáth szavaival élve) „természet által kikövezett város" festői utcácskáit, amiket zöld környezetre cserélve erdei tavakban csobbanhatunk.

Kárpáti vidékek mezsgyéjén, a Szitnya ösvényein

A kárpáti havasoktól még távol, de már sűrűn hullámzó középhegységi terepből magaslik ki a Szitnya.

nyitva
Vulkántúra Ajnácskő körül

Négy különleges és roppant látványos vulkánt mászunk meg Ajnácskő, a Nógrád-Gömöri bazaltvidék legszebb falva körül. Bazaltoszlopok, erdőrezervátumok, lávafolyások és kőtengerek kísérik kilátásban is gazdag utunkat.

nyitva
A Pogányvárba fel, a Bagolyvárba le

A Novohrad-Nógrád Geopark határon túli részének legszebb településéről, Ajnácskőről (Hajnáčka) először a fantasztikus panorámájáról és szikláiról nevezetes Pogányvárba (Pohanský Hrad) kapaszkodunk fel, majd Sőregre (Šurice) ereszkedünk, hogy a túrát a különleges Bagolyvár (Soví hrad) ...


SZLOVÁKIAI TÚRÁINK TÉRKÉPEN


HASZNOS INFORMÁCIÓK A MEDVÉS TERÜLETEKEN TÖRTÉNŐ TÚRÁZÁSRÓL

Szlovákia hegységeiben a becslések szerint 1-2000 barna medve él. Mennyiségük az egyes tájegységek között változó, az ország központi területein fordulnak elő a legnagyobb számban, gyakoriságuk az egyes hegységrészek között is jelentős eltéréseket mutat. Az embert kerülik, és ösztönösen félnek tőle, ráadásul a legrejtettebb, háborítatlan erdőségeket részesítik előnyben. A medvés találkozások kifejezetten ritkák, az embert érő medvetámadások száma elenyésző (rendszerint évi néhány eset). Mivel a szlovákiai medvék nincsenek az ember közelségéhez szokva, a problémásan viselkedő (a településeket rendszeresen felkereső, vagy a túrázókat élelemért „zaklató”) egyedeket pedig rendszerint befogják vagy kilövik, túráink során nem kell félnünk tőlük. Kiváló hallásuknak és szaglásuknak köszönhetően távolról érzékelik az ember közeledtét, és általában továbbállnak, mielőtt egyáltalán kiszúrhatnánk őket.

Néhány egyszerű óvintézkedéssel csaknem bizonyosan elkerülhetjük a medvés találkozást, és magunkat is megnyugtathatjuk. A medvék által gyakran járt és sűrűn lakott területeken Szlovákiában mindenhol szlovák és angol nyelvű, feltűnő táblák hívják fel a figyelmet a potenciális veszélyre. Különösen ezeken a helyszíneken fontos betartanunk az alábbi néhány szabályt.

  • Túrázzunk párban vagy csoportosan, és beszélgessünk! A zaj jelenti a legbiztosabb védelmet, hiszen távol tartja a mackókat.
  • Hordjunk medvecsengőt! A magyarországi túraboltok többségében is kapható a táskánkra vagy övünkre rögzíthető kis fémlabda, amely a benne lévő golyó segítségével folyamatos hangot kiadva riasztja el a medvéket.
  • Ne térjünk le a jelzett turistautakról, és túrázzunk nappal! A medvék többnyire kerülik az emberek által gyakran járt ösvényeket és helyszíneket, ezért a legnagyobb eséllyel mélyen az erdőben, mindentől távol futhatunk össze velük.
  • Pakoljuk el ételeinket és azok kiürült csomagolását is! A medvék kiszagolhatják a finom falatokat, és bár az ilyen eset extrém ritka, az illatok felkelthetik egyik-másik példány érdeklődését.

A medvét biztonságos távolságból megpillantani fejedelmi élmény. Ha mégis szerencsétlenül járnánk, és egy fatális véletlen folytán közeli találkozásra kerülne sor, tartsunk észben néhány szabályt:

  • Ne fussunk a medve elől! A macik sokkal gyorsabbak nálunk, esélyünk sincs lefutni őket.
  • Helyette óvatosan, csöndben és lassan hátráljunk, de ne fordítsunk hátat az állatnak! Ha nem látott meg, akkor igyekezzünk észrevétlenek maradni.
  • Ne nézzünk a medve szemébe! Az állatok ezt provokációnak érzékelik, és felbőszítheti őket.
  • Ha a medve felénk futna, vessük magunkat hasra, és takarjuk az arcunkat. Ha mozdulatlanok maradunk, továbbállhat.
  • Ha sokan vagyunk, kezeinket a fejünk fölé emelve, egyszerre sokan kiabálva jó eséllyel elijeszthetjük az érdeklődő állatot.
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség  igazolt partner  A felfedezők választása 
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp