Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Forrás

Judit-forrás

Forrás · Bakonyvidék · 391 m · Ma nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Judit-forrás
  A Judit-forrás
  Fénykép: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
A vadregényes Kertes-kői-szurdok felett fakad a Judit-forrás, amely kiemelkedő geológiai értékkel bír az egyébként is lenyűgöző környezetben. Körülötte pihenőhelyet is találunk.

A Bakony legnépszerűbb látványosságai a vadregényes, víz mélyítette szurdokvölgyei. A kevésbé ismertek közé tartozik a Bakonybél és Pénzesgyőr között található Kertes-kői-szurdok, amely fölött fakad a geológiailag is értékes Judit-forrás. A Bakonyban az ilyen, meredek sziklák által határolt szűk völgyeket, amelynek patak is folyik az aljában, gugyornak nevezik (két hegy közt lévő árok vagy szoros völgy értelemben). A Gerence-patak szurdoka, amilyen rövid - mintegy 300 méter hosszú – olyan látványos: két oldalról a Kréta időszakban, kb. 100 millió éve képződött Zirci Mészkő 30-40 méter magas sziklái határolják. A köves patakmederben nyáron csak csordogál a víz, de csapadékosabb időszakban képet kaphatunk arról, miként formálhatta a víz a mészkőtömböt az évmilliók alatt.

A patak fölé magasodó mészkősziklák legszebbike az Oltár-kő, amelynek neve a pogány időkre utalhat, és ahonnan lombmentes időszakban rálátunk a szurdokra. A hatalmas kő felett csörgedezik a Judit-forrás.  A terület egyik kiemelkedő geológiai értéke a forrás által kialakított, mésztufából álló gátsor, melyen a víz kis zuhatagokkal tarkítva szalad mintegy 40 méteres magasságból a szurdok mélyébe. Ez a képződmény a felszínre került, felgyorsuló karsztvíz szén-dioxid leadása következtében kicsapódó kalcium-karbonátból, édesvízi mészkőből áll.

A forrás környékén a porózusabb mésztufa őrzi a több száz éves levelek lenyomatait, míg a patakmederben és a környező sziklákon az egykor itt hullámzó tenger élővilágának nyomait láthatjuk a kövekben megőrizve: kagylókét, csigákét, növényekét.

A forrásnál hangulatos pihenőhelyet is találunk padokkal, innen figyelhetjük a víz útját. Általában csak csordogál a forrás vize, csapadékkal bőven ellátott időszakokban viszont igazi vízesésként bucskázik alá a mésztufán a szurdokba.

A Pénzesgyőr melletti Kerteskőn áll a Rainprecht család szebb napokat látott kúriája. Rainprecht Antal (politikus, mezőgazdász, aki a 20. század elején Veszprém megye főispánja is volt) lánya, Judit után kapta a nevét a forrás.

Nyitvatartás

Ma nyitva
vasárnap00:00–24:00
hétfő00:00–24:00
kedd00:00–24:00
szerda00:00–24:00
csütörtök00:00–24:00
péntek00:00–24:00
szombat00:00–24:00

Árak:

Ingyenes

Tömegközlekedéssel

 • A forrás Bakonybél és Pénzesgyőr felől is megközelíthető a Z jelzésen.
 • Bakonybélben a Bakonybél, felső buszmegállóig utazzunk.
 • Pénzesgyőrben a Pénzesgyőr, autóbusz-váróteremnél szálljunk le a buszról.  

Megközelítés

 

 • Bakonybél, felső buszmegállótól indulva 3,5 km az út a forrásig: a Z jelzésen menjünk a szurdok közepéig, de ne a Z●, hanem a 150 méterrel tovább keresztező Z▲ jelzésen menjünk fel a forráshoz (a Z● jelzés nehezen járható és meredek)
 • Pénzesgyőr, autóbusz-váróterem megállótól a temető felé induljunk, és a Z jelzést kövessük. Egy elágazásban a Z▲ jelzésen menjünk tovább jobbra, majd a végén a Z● jelzést kövessük a forrásig (2,8 km).

Parkolás

 • Bakonybélben a falu központjában érdemes parkolni.
 • Pénzesgyőrben a temető mellett tehetjük le az autót.

Koordináták

DD
47.237418, 17.763546
DMS
47°14'14.7"N 17°45'48.8"E
UTM
33T 709161 5235252
w3w 
///jellemez.éppúgy.gyakori
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 11,8 km
Időtartam 3:20 óra
Szintemelkedés 325 m
Szintcsökkenés 325 m

Könnyed körtúra Pénzesgyőrből a gyönyörű Kertes-kői-szurdokba, majd források és pihenők érintésével vissza a településre.

10
Szerző: Dr. Szentes Szilárd,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 9,8 km
Időtartam 3:00 óra
Szintemelkedés 346 m
Szintcsökkenés 346 m

Könnyű, több ponton lerövidíthető körtúra Bakonybélből, melynek két fő látnivalója a szépen kiépített Borostyán-kút és környezete, valamint a ...

10
Szerző: Dr. Szentes Szilárd,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Judit-forrás

Bakonybél és Pénzesgyőr között
 Pénzesgyőr

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp