Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja

Természetjáró app

Gyakran Ismételt Kérdések

Természetjáró app Gyakran Ismételt Kérdések

A Magyar Természetjáró Szövetség által kiadott Természetjáró app nem csak, sőt elsősorban nem is egy terepi navigációs szoftver, amelyből már régóta több van a piacon. Inkább úgy szeretünk gondolni rá, mint egy kirándulóknak szóló, mobiltelefonos Magyarország útikönyvre: profi szerkesztőink segítségével napról napra, a felhasználók érdekében egységes formába öntve új túraajánlatokat, látnivalókat, szállásokat töltünk fel a kínálatába, és a célunk az, hogy idővel hazánk teljes turisztikai adatbázisává váljon. Mindehhez egy német cég, az Outdooractive kiforrott, nemzetközileg piacvezető térképes rendszere biztosítja a hátteret. Az app tulajdonképpen nem más, mint a számítógépes (vagy telefonos) böngészőből elérhető Természetjáró.hu mobilos felülete, kiegészítve az olyan, kifejezetten hordozható eszközökre szabott funkciókkal, mint a terepi navigáció, az útvonalrögzítés és az offline letöltés. Egyébként mindkettőben ugyanazok a tartalmak érhetőek el, és mindkettő ugyanazzal az ingyenes regisztrációval (illetve opcionálisan előfizetéssel) működik.

Bár a turistajelzések megjelenítése Pro/Pro+ csomaggal bekapcsolható a térképén, az app szándékosan útvonalközpontú, azaz arra a szemléletre épül, hogy a fákon látható, olykor hiányos jelzések helyett a képernyőn pirossal kivastagított nyomvonalat lehessen követni. Emellett tartalomközpontú is: noha viszonylag nagy térképrészletek is lementhetők benne, inkább a kiszemelt túrákat és látnivalókat érdemes letölteni offline használatra.

Az appal, akárcsak a honlappal, arra szeretnénk buzdítani mindenkit, hogy mozduljon ki a szabad levegőre, túrázzon egy jót, és egészségesen kikapcsolódva könnyen felfedezhesse Magyarország ismert és rejtett szépségeit, látnivalóit. A mobil alkalmazás reményeink szerint ehhez jelent egy praktikus, mindig kéznél lévő eszközt.

Büszkék vagyunk rá, hogy 2018-as bevezetése óta a Természetjáró app már 400 ezer letöltést ért el!

A Természetjáró app motorja és felhasználói felülete az Outdooractive nevű német cég nemzetközi szinten piacvezető túrázós platformjára épül, kiadónk, a Magyar Természetjáró Szövetség ezt licenceli. Ez egy kész program, amelynek a funkcionalitása adott, és tőlünk függetlenül frissül. A térképeket pár havonta aktualizálják, a tartalmak - túraajánlók, látnivalók, szállások - kínálata, amelyet házon belül, a Természetjáró.hu szerkesztőségében állítunk elő, viszont napról napra bővül.

Az alkalmazáshoz 6.0-s vagy magasabb verziószámú Android, illetve 13.0-s vagy magasabb verziószámú iOS szükséges. Az app kizárólag a Google Play Store-ból és az Apple App Store-ból tölthető le, önálló telepítőfájl nem áll rendelkezésre hozzá. Mobiltelefonokon kívül elérhető legalább Android Wear OS 2.1-et, vagy watchOS 6-ot futtató okosórákra is.

Az app ingyenes verziója a széles körben elterjedt, az egész világot lefedő OpenStreetMap-et (OSM) használja. Ez a turisták számára sokkal hasznosabb, mint például a Google Térkép, mert nemcsak az autóutak és a fontosabb erdei utak szerepelnek rajta, hanem szinte az összes gyalogos ösvény is. Ugyanakkor érdemes tudni, hogy az OSM tulajdonképpen „a térképek Wikipediája”: lelkes közreműködők szerkesztik ingyen, közösségi alapon, ezért - mint minden térképen - előfordulhatnak rajta pontatlanságok. Cserébe gyorsan követi a változásokat.

Pro, illetve Pro+ csomaggal az előfizetés szintjétől függően más térképek is elérhetők: pl. az egyes országokban a hivatalos állami adatbázisra, máshol az OSM-re épülő Outdooractive, továbbá a Topo, a KOMPASS és a HARVEY Maps térképei, illetve az Alpine Club térképe, amely az Alpokban különösen részletes és hasznos. Bár világtérképekről van szó, Magyarországon csak egy részük ad az OSM-től eltérő alapot. A Pro+ csomaggal a honlapon bekapcsolható egy többrétegű időjárási térkép is. A térképek között a jobb alsó sarokban lévő rétegválasztó gombbal tudsz tallózni.

Hogy melyik előfizetési szinten melyik térképek elérhetők, azt itt tekintheted át.

A fentiekből adódik, hogy a térképet nem mi készítjük, tehát közvetlenül nem tudjuk javítani sem a hibáit. Ráadásul, mivel a gyorsabb megjelenítés érdekében az Outdooractive szervereire lementett másolatról van szó, amely csak pár havonta frissül, az OSM-en elvégzett javítások sem jelennek meg benne azonnal. Ettől függetlenül, ha hibát tapasztalsz, megpróbálunk tenni ellene valamit, ezért kérjük, egy képernyőképet csatolva küldd el nekünk a termeszetjaro@termeszetjaro.hu címre!

A térkép alapbeállításban szaggatott, illetve folytonos fekete vonallal jeleníti meg a gyalogutakat, nem mutatja, hogy melyiken van turistajelzés. Ez a funkció csak Pro vagy Pro+ csomaggal, a térkép jobb alsó sarkában lévő rétegválasztó gombbal, a „Tevékenységi rétegek” felirat alatt lenyíló menüben aktiválható, ahol külön-külön lehet ki/bekapcsolni a jelzett gyalog- illetve kerékpárutakat, MTB ösvényeket vagy sípályákat. Ezután a jelzett gyalogutak pirossal, a jelzett kerékpárutak lilával kivastagítva lesznek láthatóak a térképen, míg a sípályák a nehézségüknek megfelelő (kék, piros, fekete) színben jelennek meg. A tevékenységi rétegek csak egyes térképeken (OSM, Outdooractive, Topo) kapcsolhatók be, míg pl. az Alpine Club térképén az Alpokban állandó jelleggel láthatók.

A jelzések a térképen
A jelzések a térképen

A Természetjáró.hu és a Természetjáró app térképén a fákon megszokott ikonok helyett a jelzés színének kezdőbetűje, valamint az esetleges kiegészítő karakter utal a jelzésre. A papírtérképeken hagyomásnak számító rendszer szerint a K pl. a kék sávot, a S▲ a sárga háromszöget, a P◼ a piros négyzetet, a ZΩ a zöld barlangot, a K+ a kék keresztet, a S● a sárga pöttyöt, a PL a piros L-t, a Z↺ pedig a zöld irányított kört jelenti. A könnyebb beazonosíthatóság érdekében ugyanezt (az egyébként már a korai magyar turistatérképekről is ismert) jelzésrendszert használjuk a túrák és látnivalók ismertetőiben. Mivel a nálunk megszokott ikonos jelzésrendszer más országokban nem jellemző, az Outdooractive platformja sajnos nem alkalmas a grafikus megjelenítésére. Néhány helyen ugyanakkor az útvonalak kezdő- és végpontja is ki van írva a térképen (pl. “S+ Máriagyűd, autóbusz forduló - Bisse”), és az Országos Kéktúra nyomvonala is így, a hivatalos nevén szerepel.

A térkép négy sarkában látható gombok az alábbi funkciókat teszi elérhetővé:

 • Jobb alsó sarok, fehér gomb: rétegválasztó
  • A térkép típusa (Pro/Pro+ előfizetéssel)
  • Nyári nézet
  • Téli nézet
  • Műholdkép (Pro/Pro+ előfizetéssel)
  • Jelzett turistautak / kerékpárutak / sípályák stb. bekapcsolása (Pro/Pro+ előfizetéssel)
  • Figyelmeztetések, lezárások bekapcsolása
  • Webkamerák
 • Jobb alsó sarok, zöld gomb:

  • Offline mód (Pro/Pro+ előfizetéssel)
  • Audio Guide
  • Saját térkép (Pro/Pro+ előfizetéssel)
  • Skyline - csúcskereső (Pro/Pro+ előfizetéssel)
  • Buddy Beacon - a pozíciód megosztása élőben (Pro/Pro+ előfizetéssel)
 • Bal alsó sarok, fehér gomb : nézetválasztó
  • Általános nézet (szabadon mozgatható térkép)
  • Középen tartás (az aktuális pozíciód mindig a térkép közepére ugrik)
  • Irányba forgatás (a térkép arra néz, amerre a telefont fordítod)
 • Bal felső sarok, iránytű ikon

  • Iránytű
  • Az aktuális pozíciód (megosztással)
  • Magasságmérő

Tipp: A térkép ugyanúgy két ujjal nagyítható/kicsinyíthető, ahogy a fotók az okostelefonokon. A legpraktikusabb általában a nyári nézet, ha van előfizetésed, bekapcsolt turistautak mellett. A térképre egy ujjal rábökve válthatsz a teljes képernyős nézet és a fent ismertetett gombok megjelenítése között.

Az iránytű működéséhez a telefonban kell lennie mágneses szenzornak és gyorsulásmérőnek. Ha nincs, álló helyzetben semmilyen alkalmazás nem képes mutatni az irányt. Kérjük, vedd figyelembe, hogy az iránytű pontossága a telefon szenzorain múlik!

A térképrészlet letöltése
A térképrészlet letöltése

Ez a lehetőség csak Pro vagy Pro+ csomaggal elérhető. A nyitóoldalon, alul a “Térkép” menüpontot kell választani, a térképen be kell hozni a lementeni kívánt részletet, ki kell kapcsolni a túrák és látnivalók megjelenítését a felül látható Tartalom elrejtése gombbal, majd a jobb felső sarokban lévő nyílra kell bökni. Ha a várható méret elfogadható, a Letöltés gombra rányomva lehet megkezdeni a letöltést. A rendszer ekkor az épp aktív térkép képernyőn látható részletét menti el. Amennyiben szeretnéd, hogy a jelzett turistaút-hálózat is mentésre kerüljön, azt előtte be kell kapcsolnod a rétegválasztóval (lásd: Hogy kell bekapcsolni a turistajelzéseket?).

Röviden: azért, mert túl nagy lenne.

A profiloldaladon (Az én oldalam), a Tartalmaim blokk alján, a Letöltések között. Ha itt a Mentett térképek feliratra böksz, megnyithatod vagy törölheted az egyes, már lementett térképrészleteket.

Offline mód
Offline mód

Ez a funkció csak Pro/Pro+ csomaggal érhető el. A jobb alsó sarokban, a rétegválasztó feletti zöld gombbal hívhatod elő a menüt, amelyben az Offline módot találod. Erre rábökve felugrik egy ablak, ahol letöltheted az épp látható térképrészletet, vagy, ha már megtetted, az „Offline mód aktiválása” kapcsolóval adatforgalom nélküli üzemmódra válthatsz. Ilyenkor egy rózsaszín keretben láthatod a térerő nélkül elérhető térképrészletet, jobb alul, a zöld gomb felett pedig egy fehér körben megjelenik egy nyíl jel, mutatva, hogy az app offline módba kapcsolt. Ezt a gombot újra megnyomva visszaválthatsz online módra, aminek a szükségességére az app figyelmeztet is, ha elhagytad a lementett térképrészletet.

A Természetjáró.hu és a Természetjáró app “kéz a kézben” működik: mindkettőben ugyanazokat a túraajánlatokat, látnivalókat és szállásokat találod meg, csak az egyiken számítógépre, a másikon mobil készülékre optimalizálva. A számítógépes felület előnyei közé tartozik, hogy nagyobb képernyőn tervezhetsz túrát és tekintheted át az útvonalakat. Az app viszont sok olyan szolgáltatást kínál, amelyre a terepen szükséged lesz: a tartalmak és a térkép offline letöltését (Pro/Pro+ csomaggal), navigációt, útvonalrögzítést, a közeledben lévő túrák és látnivalók gyors áttekintését, iránytűt, segélyhívót stb. A számítógépes felület és az app között az ingyenes regisztrációval tudod szinkronizálni a kedvenceidet. (Lásd: Miért érdemes regisztrálnom?) Az app jelenlegi verziójának kialakítása során az volt az egyik fő cél, hogy a felhasználói felülete minél hasonlóbb legyen a honlapéhoz. Fontos tudni, hogy a Pro/Pro+ funkciókat az appban és a honlapon is csak előfizetéssel éred el.

Tipp: Érdemes követned a Facebook-oldalunkat is, ahol naponta adunk ötleteket a legjobb túrákról és a legérdekesebb látnivalókról.

Ennek több előnye van. Egyrészt a Természetjáró.hu és a Természetjáró app kiadója a Magyar Természetjáró Szövetség, amely egyben az Országos Kékkör “gazdája” is, ezért a változásokat gyorsan felvezetjük: az egyes szakaszoknál mindig a legfrissebb, hivatalos nyomvonalat találod meg. Másrészt:

 • Az Országos Kéktúra, a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra és az Alföldi Kéktúra valamennyi szakaszát megtalálod nálunk részletes leírással, fotókkal, az összes pecsételőhellyel (lásd a Kéktúra menüpontot!).
 • Az egyes túramozgalmakat egyben is áttekintheted a térképen, a pecsételőhelyekkel együtt.
 • Létrehozhatsz saját listákat (Pro/Pro+ csomaggal) a kéktúrázáshoz, ahová beteheted pl. a már érintett pecsételőhelyeket és a teljesített szakaszokat.
 • A szakaszokat megnyitva láthatod az útvonalhoz közeli látnivalókat részletes ismertetővel, hogy semmit ne hagyj ki.
 • Az egyes szakaszoknál felsoroljuk a legpraktikusabb be/kiszállási pontokat.
 • Igyekszünk egyre több szállást is feltölteni az Országos Kéktúra mentén, ezzel is megkönnyítve számodra a szervezést.

Az app főmenüjében találod a Kéktúra lehetőséget, ahonnan eléred az Országos Kéktúra, a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra és az Alföldi Kéktúra aloldalát. Ezeken megtalálod a legfontosabb információkat és linkeket, lejjebb görgetve, a Szakaszok menüt lenyitva pedig kiválaszthatod az egyes szakaszokat, amelyek már ugyanúgy működnek, mint a többi túra: elindíthatod hozzájuk a navigációt, és a térképen áttekintheted a látnivalókat és szálláslehetőségeket is az útvonal mellett.

Nem. Mi csak ötleteket adunk, tehát a Természetjáró.hu és a Természetjáró app katalógusában található túrákat egyénileg lehet teljesíteni. Túrák szervezésével nem foglalkozunk, de bizonyos rendezvényeken - pl. a Kéktúrázás Napján - vezetünk egy-egy szakaszt, amelyhez lehet csatlakozni.

Nem. A katalógusunkban a rengeteg magyarországi túra és látnivaló mellett egyre több részletesen kidolgozott szlovákiai túraötletet is találsz. Az appba és a honlapba épített turistatérképek pedig az egész világot lefedik, ezért a Túratervezővel bárhol tervezhetsz magadnak túrákat, és lementheted őket offline használatra (Pro/Pro+ csomaggal), hogy sehol ne tévedj el. A Természetjáró tehát nem csak Magyarországon, hanem lényegében az összes országban hű társad lesz.

A beépített, az app főmenüjéből és a térkép jobb felső sarkában elhelyezett zöld gombbal elérhető Túratervező lehetővé teszi, hogy egyszerűen megtervezd a saját útvonaladat a turistatérképen, és azonnal áttekinthesd a túrád hosszát, várható időtartamát, a szintemelkedést/csökkenést és a magasságprofilt (szintmetszetet). A használat főbb lépései a következők:

 1. Indítsd el a túratervezőt! Ezt az alsó menüben vagy a főmenüben is eléred ("Tervezés").

 2. Ha nem gyalogtúrázni szeretnél, válassz tevékenységet az alul látható fekete menüsor bal szélső ikonjára bökve. (Gyalogtúra, kerékpártúra stb.) Jármódtól függően más-más útvonal lesz az eredmény.

 3. Add meg az érinteni kívánt útpontokat. Ezt kétféleképpen teheted meg:
  • Listánézetben. Ha ismered az útpont koordinátáját, a jobb felső sarokban elhelyezett ABC gombra, és azon belül az A, B stb. lehetőségre bökve megadhatod, de beírhatsz a mezőbe ismert helyeket (pl. "Dobogó-kő" stb.) is. Ezt a megoldást érdemes használnod akkor is, ha az aktuális pozíciódból szeretnél indulni, mert itt találsz egy “Jelenlegi helyzet használata” opciót.
  • A térképen. Ha azon szeretnéd elhelyezni az útpontot, az adott pontot hosszan kell nyomnod. Ekkor kap egy betűvel jelölt térképtűt, amely egyben a sorrendjét is jelzi. Egy, már letett pontot utólag is átmozgathatsz, ha hosszan nyomva tartod, majd tetszés szerint odébb húzod a térképen. Ha pedig röviden böksz rá egyre, törölheted, vagy odavezetheted a túrát, ami pl. a körtúrák tervezésénél jöhet jól.
  • Az útpontok sorrendjét a listanézetben (ABC gomb) tudod módosítani úgy, hogy a kívánt útpont sorának bal szélén található 3 vízszintes vonalat nyomva tartod, és feljebb vagy lejjebb csúsztatod. A jobb szélen elhelyezett 'X' jellel törölheted is az útpontot.
  • Ha körtúrát szeretnél tervezni, és már az összes, érinteni kívánt útpontot letetted, nyomj rá röviden az "A" pontra, és válaszd "A túra vezessen ide" lehetőséget.
  • Az útvonalat könnyen meg is fordíthatod. Ehhez bökj a jobb felső sarokban, a keresőmezőtől jobbra lévő három pontra, és válaszd a "Megfordít" opciót.
  • Az alul látható, fekete menüsorban van egy visszavonás gomb is (balról a második ikon). Erre bökve visszavonhatod a legutóbbi lépésedet.
  • Ha nem szeretnéd, hogy a tervező az úthálózatot használja, a fekete menüsor jobb szélén elhelyezett mágnes ikonra kell böknöd. Ez légvonalban rajzol a szomszédos útpontok között, amíg vissza nem kapcsolod az úton tartást.
 4. A térkép tetején látható nyilat lehúzva megjelenítheted a szintábrát, amelyen az ujjadat végighúzva láthatod a rád váró úttípusokat is.

 5. Ha végeztél a tervezéssel, a NAVIGÁCIÓ gombot megnyomva azonnal nekivághatsz a túrádnak, vagy "A terv mentése" gombbal elmentheted későbbi használatra. Ebben az esetben érdemes nevet adnod neki, majd "A túra létrehozása" lehetőséget választanod. Ha inkább a Mentés opcióra böksz, a nyomvonalat a tervek közé menti az app.

 6. A megtervezett és elmentett túráidat a profiloldaladról (Az én oldalam) éred el a Tervek vagy a Túrák között. A legutóbbit még keresned sem kell, mert gyorsan megtalálod a "Legutóbb készített" blokkban.

 7. Ha szeretnéd, hogy a túrád kapjon egy nyilvános linket, mentés előtt be kell kapcsolnod a “Közzététel” gombot. Ettől a túra az app katalógusába még nem kerül be, de pl. egy Google kereséssel bárki számára elérhető lesz. Ha azt akarod, hogy csak te nyithasd meg a túrát, valamint azok, akikkel közvetlenül megosztod, ne tedd közzé!

Tipp: a túrádat még kényelmesebben, nagyobb képernyőn is megszerkesztheted a számítógépes felület, a Természetjáró.hu túratervezőjével. Ha a számítógépen és az appban is be vagy jelentkezve ugyanazzal a regisztrációval, szinkronizáció után az app “Az én oldalam” menüjéből is azonnal eléred a túrát. Ez a platform egyik legnagyobb előnye: nincs szükség a GPX fájlokkal való bíbelődésre.

Igen. Az összes tartalmat - túrákat, látnivalókat, szállásokat - lementheted offline használatra (Pro/Pro+ csomaggal), de mivel a teljes térképet nem, és a túratervezőnek az úthálózat egészét látnia kell, ahhoz szükség van aktív internetkapcsolatra.

A túratervező technikai okokból egy “láthatatlan” úthálózatot (ún. tervezői réteget) használ, nem azt, amelyik a térképen megjelenik. Ahol a kettő nem egyezik meg (például azért, mert nem egyszerre frissültek), vagy illesztési probléma van, előfordulhat ez a hibajelenség. Kérjük, ha ilyet tapasztalsz, írd meg nekünk a termeszetjaro@termeszetjaro.hu címre, és küldj róla egy képernyőfotót!

A saját tartalmaidat a profiloldaladról ("Az én oldalam") éred el. A legújabb túrádat még keresned sem kell, mert gyorsan megtalálod a "Legutóbb készített" blokkban. Itt láthatod a képeidet és a válogatásaidat (Teljesített túráim, Tervezett túráim stb.) is, amelyekbe a könyvjelző segítségével ("Beválogatás") helyezhetsz el túrákat és látnivalókat. Ha Pro/Pro+ csomagod van, készíthetsz magadnak saját válogatásokat is.

Azt, hogy kap egy nyilvános linket, amit bárki meg tud nyitni, ha elküldöd neki, megtalálják a keresőmotorok (pl. a Google kereső), valamint megjelenik nemzetközi “anyahonlapunk” az outdooractive.com túrái között is. A Természetjáró.hu és a Természetjáró app mindenki számára elérhető Túrák menüpontjában viszont nem fog szerepelni, mivel mi digitális útikönyvként működünk, azaz a felhasználók érdekében csak a szerkesztőségünk által készített tartalmakat publikáljuk. Egyrészt azért, hogy az összes túra egységes szerkesztésű legyen, másrészt azért, hogy ne kerüljön a kínálatba több ugyanabból a túrából, amit egy-egy népszerű területen esetleg sokan feltöltenének, megnehezítve a böngészést. (Lásd: Miért nem látom a saját túráimat az ajánlatok között?)

Fontos tudni, hogy az app listában is csak azokat a túrákat, látnivalókat és szállásokat jeleníti meg, amelyek az épp látható térképrészletre esnek. Ha tehát máshol, vagy nagyobb területen szeretnél keresni, előbb zoomolj ki – így egyszerre akár kb. fél Magyarország is ráfér a térképre. Amennyiben az aktuális tartózkodási helyed környéke érdekel, bökj rá a térkép jobb alsó sarkában lévő középen tartás gombra, és ezután zoomolj kijjebb.

 1. Túrák és látnivalók elérése a főmenüből
  A főmenüben (három csík a bal felső sarokban) közvetlenül is választhatod a Túrák vagy Helyek és látnivalók lehetőséget. A találatok ekkor a térképen fognak megjelenni, de az alul lévő Lista gombra bökve átválthatsz listanézetre is. A bal felül lévő Szűrő gombbal beállíthatod a rendezési szempontot (pl. ha a tőled való távolság szerint szeretnéd látni a listát, válaszd a „Távolság tőlem” opciót a Rendezésre bökve), illetve a túra minimális és maximális hosszát stb. A szűrés visszaállításához bökj a Törlés gombra a Szűrőben.

 2. Túrák és látnivalók elérése a térképről
  Közvetlenül a térképen is megjelenítheted a tartalmakat, akár az összes túrát és látnivalót együtt: ehhez csak a felül elhelyezett Tartalom mutatása gombra kell böknöd. Utána a Szűrő segítségével szelektálhatsz a tartalmak között. A térképkivágás módosításával értelemszerűen változnak a találatok is. A Tartalom elrejtése gombbal eltüntetheted az ikonokat.

 3. Lokális keresés
  A térkép tetején találsz egy „Helyek, régiók, koordináták keresése” feliratú mezőt. Ide beírhatsz bármilyen keresőkifejezést (pl. Spartacus), de fontos tudni, hogy ez a funkció csak a helyek között, aktuális térképkivágáson, a megadott szűrési feltételek szerint keres. Ha azon nincs találat, kijjebb kell zoomolnod, vagy odébb kell mozgatnod a térképet. A túrákat ez nem jeleníti meg.

 4. Globális keresés
  A főmenü tetején is találsz egy „Keress túrákat, látnivalókat, szállásokat” feliratú keresőmezőt. Ez a globális szabadszavas kereső, amely nemcsak az aktuális térképkivágásra vonatkozik, és az összes a tartalomra, így a túrákra is kiad találatokat. Ha pl. a Spartacus-vadászösvény érdekel, írd be ide, hogy „Spartacus”, majd bökj a „Spartacus keresése” feliratra. Ekkor minden olyan túra, látnivaló és szállás megjelenik a listában, amelyben megtalálható a „Spartacus” szó. A listát utána a Szűrő gombra bökve rendezheted a kívánt szempont szerint, vagy átválthatsz térképes nézetre.

Tipp: Ha a lokális vagy térképes keresés nem hoz eredményt, ellenőrizd le, hogy a Szűrő beállításai megfelelőek-e. A Törlés, majd a Szűrő alkalmazása gombra bökve bővítheted a találatok körét. Ha épp kirándulsz, a keresés legjobb módja a tőled való távolság szerinti rendezés, mert úgy nézheted meg a legegyszerűbben, hogy milyen túrák, látnivalók és szállások vannak a közeledben.

Amikor a Természetjáró appban megnyitsz egy túrát, az rövidített nézetben jelenik meg. A "Teljes szöveg mutatása" gombbal is csak a rövid kedvcsinálót olvashatod el. Ha az itiner és a túra részletes leírása is érdekel, görgess lejjebb: a szintábra alatt található fülek közül az Útleírás nevűre kell böknöd. Ajánljuk, hogy ezt már otthon olvasd el, mert úgy biztosan semmiről nem fogsz lemaradni a túra közben. Ugyanitt éred el a többi fontos információt tartalmazó gombot is (pl. Adatok, Megközelítés).

Az útba eső látnivalók: kilátók, természetes kilátópontok, várromok, barlangok, sziklaképződmények stb. Bármelyikre rábökve részletes ismertetőt és fotókat láthatsz az adott nevezetességről, aztán a vissza gombbal visszatérhetsz a túra oldalára.

Ha a megjelenített túrákat szűrni szeretnéd hossz, szintemelkedés, időtartam vagy nehézség szerint, esetleg csak a körtúrák érdekelnek, térképes vagy listanézetben bökj a bal felső sarokban található Szűrő gombra, és a csúszkákkal állítsd be a kívánt minimális / maximális értéket. A Tulajdonságok mezőre bökve rengeteg különféle paramétert (körtúra, csúcstúra stb.) is kijelölhetsz. Itt szűkítheted le a túra kategóriáját (gyalogtúra, kerékpártúra stb.), vagy változtathatod meg a lista rendezési szempontját is pl. a tőled való távolság szerint. A beállításaidat a Szűrő alkalmazása gombbal tudod jóváhagyni. Ha ki szeretnéd kapcsolni a szűrést, bökj újra a Szűrőre, válaszd a Törlés lehetőséget, aztán nyomd meg a Szűrő alkalmazása gombot.

A képernyő alján találod a letöltés lehetőséget
Fénykép: Magyar Természetjáró Szövetség

Ez a funkció csak Pro és Pro+ csomaggal elérhető! Ha benne vagy valamelyik tartalomban, kezdő nézetben a képernyő alján, az alsó menüsorban találod a „Letöltés” lehetőséget. Erre bökve a rendszer lementi a túrát, látnivalót vagy szállást. A felugró ablakban azt is kiválaszthatod, hogy a képeket is menteni szeretnéd (ami értelemszerűen nagyobb helyet foglal), vagy csak a szöveget és a térképrészletet. Utána a Letöltés ikon helyett egy pipa jelenik meg az alsó menüsorban.

Tipp: Ha Pro vagy Pro+ csomagod van, és szeretnéd, hogy a megfelelő térképrészleten a jelzett turistautak is mentésre kerüljenek, mentés előtt kattints a fenti TÉRKÉP fülre, és a rétegválasztóval kapcsold be a jelzett utak megjelenítését! (Lásd: „Hogyan kell bekapcsolni a turistajelzéseket?”) Ha betöltöd a lementett tartalmat, és a hozzá tartozó térképen nem látod a jelzett utakat, kapcsold be ismét a jelzéseket!

Az Én oldalamon belül a Letöltések > Mentett tartalom menüben érheted el a leggyorsabban az offline használatra a fiókodba lementett tartalmaidat. Ha ráböksz valamelyikre, láthatod, hogy mikor töltötted le, mekkora helyet foglal, melyik térkép tartozik hozzá. Eltávolíthatod a fiókodból vagy csak az adott eszközről, és az „Adatok” (iOS) vagy a "Részletek megtekintése" (Android) lehetőséget választva gyorsan meg is nyithatod.

Tipp: Ebben a listában azokat a tartalmakat is láthatod, amelyeket már letöröltél az eszközről, vagy egy másik eszközödön töltöttél le, így amíg el nem távolítod a fiókodból, könnyedén újra letöltheted őket. Ezek mellett egy letöltés ikon látható (lefelé nyíl), míg az adott eszköz tárhelyére ténylegesen mentett tartalmak mellett egy pipa.

Ennek többféle módja is van.

 1. Használhatod a beépített navigációt, amelyet a túrát megnyitva az alsó menüsorban található „Navigáció” lehetőségre bökve érhetsz el a legegyszerűbben. Ekkor az app a képernyő felső részéről lenyitható műszerfalon mutatja a legközelebbi irányváltás távolságát, a túrából hátralévő távot és időt, valamint a műszerfalon jobbra görgetve a jelenlegi tengerszint feletti magasságot, a teljes időt, a pillanatnyi és az átlagsebességedet, és a szintprofilt, rajta az aktuális pozícióddal. A térképre koppintva megjelenítheted a felső státuszsort is, ahol a hangszóró ikonnal bekapcsolhatod a hangos navigációt (beszédkimenet), a „…” menüben pedig új útpontot helyezhetsz el. A navigációt bármikor szüneteltetheted vagy befejezheted, illetve menet közben fotókat készíthetsz hozzá. A térkép bal alsó sarkában lévő gombbal azonnal középre állíthatod az aktuális pozíciódat, vagy menetirányba forgathatod a térképet.

 2. Az útvonal követéséhez nem feltétlenül kell elindítanod a navigációt. Elég, ha a túrát megnyitva a TÉRKÉP fülre váltasz, és a bal alsó sarokban lévő gombbal bekapcsolod a középen tartást. (Lásd: Milyen extra szolgáltatásai vannak a térképnek?) Így is látni fogod, hogy rajta vagy-e a nyomvonalon, illetve merre kell menned, hogy követhesd, és szabadon átválthatsz az irányba forgatott nézetre is, amire navigációs módban nincs lehetőség. Ez a megoldás nem mutatja az olyan adatokat, mint a megtett táv vagy a sebesség, viszont sokkal kevésbé meríti a készülék akkumulátorát.

Tipp: Bármelyik módszerrel szeretnél navigálni, érdemes már otthon, wifin keresztül letöltened a túrát offline használatra, hogy ott is lásd a térképet, ahol nincs térerő (ez az opció csak Pro és Pro+ csomaggal elérhető).

Az útvonalrögzítőt kétféleképpen is használhatod.

 1. Amennyiben nem egy előre ismert (megtervezett, vagy a katalógusunkból választott) útvonalat készülsz bejárni, az alsó menüben bökj a Rögzítés gombra! Utána már indulhatsz is. Útközben szüneteltetheted a rögzítést, és a képernyő felső részéről lenyitható műszerfalon áttekintheted a jelenlegi tengerszint feletti magasságot, a megtett távot és szintkülönbséget, az eltelt időt, valamint a pillanatnyi és az átlagsebességedet is. A rögzítést a „Befejezés” gombbal állíthatod le.

 2. Ha egy ismert útvonalnak – például a katalógusunkban szereplő túrák valamelyikének – vágsz neki, nyisd meg a túrát, ahol a 3 pont (Továbbiak) menüben találod az „Beállítás sablonként” lehetőséget. A rögzítés ekkor ugyanúgy működik, mint az 1-es pontban, csak rózsaszínnel kivastagítva láthatod azt a nyomvonalat is, amelyet követned kell.

Tipp: Bármelyik módszerrel szeretnéd rögzíteni az útvonaladat, érdemes már otthon, wifin keresztül letöltened az érintett térképrészletet vagy a választott túrát offline használatra, hogy ott is lásd a térképet, ahol nincs térerő (az ez opció csak Pro és Pro+ csomaggal elérhető).

Az Android agresszív memóriakezelése miatt előfordulhat, hogy kikapcsolt képernyő mellett az app nem tudja letenni a térképre az útpontokat, mert az operációs rendszer megakadályozza a futását a háttérben. Ezt úgy tudod orvosolni, hogy a Természetjárót kiveszed a memóriakezelt alkalmazások listájáról. Az ehhez szükséges beállítás sajnos minden telefonon máshol érhető el, de általában az Akkumulátor, az Alkalmazások > Különleges alkalmazás-hozzáférés > Akkumulátoroptimalizálás, vagy az Energiagazdálkodás menüben találod. Ha letiltod az app optimalizálását, le tudja tenni az útpontokat kikapcsolt képernyő mellett is.

Kétféleképpen is igyekszünk megkönnyíteni számodra, hogy odatalálj.

 1. Ha megnyitsz egy túrát, a Továbbiak (3 pont) menüben, a látnivalók és szállások estében pedig közvetlenül az alsó menüben találod a „Megközelítés” lehetőséget, amelyre bökve kiválaszthatod, hogy az app túratervezőjével („Túratervező”), vagy a készülékedre telepített külső térképalkalmazással, pl. a Google Térképpel („Megközelítés”) szeretnéd megterveztetni az oda vezető útvonalat. Az előbbi módszer akkor praktikus, ha már a túra kezdőpontjához, illetve a látnivalóhoz/szálláshoz is gyalogolni vagy kerékpározni szeretnél, az utóbbi pedig akkor, ha autóval vagy tömegközlekedéssel jutnál el oda. Abból a szempontból mindkettő egyformán hasznos, hogy nem kell a térképen külön megkeresned és bejelölnöd a célpontot.

 2. Ha lejjebb görgetsz a túrában, látnivalóban vagy szállásban, minden egyes tartalomnál találsz egy szöveges Megközelítés blokkot is, amelyre rábökve megnyílik egy új oldal. Ezen felsoroltuk:
  • A helyhez legközelebb eső vasút-/buszmegálló nevét
  • A helyhez legközelebb eső autós parkolási lehetőséget
  • A középső, „Megközelítés” blokkban pedig azt, hogy a járműből kiszállva, a megállóból illetve parkolóból gyalog hogyan – merre és milyen turistajelzéseket követve – juthatsz el a helyhez.
A Továbbiak menüből lehet exportálni a GPX fájlt
 • Ha egy meglévő útvonalat szeretnél importálni az appba GPX fájlként, akkor egyszerűen töltsd le a telefonodra a fájlt, majd rábökve válaszd azt a lehetőséget, hogy a Természetjáró appal nyitod meg. Ekkor az útvonal rögtön megjelenik a Túratervezőben, ahol elnevezheted, sőt akár leírást és képeket is feltölthetsz hozzá, majd lementheted. Utána megtalálod Az én oldalamon, a saját túráid között. De ha ez a megoldás nem szimpatikus, vagy nem működik, a Túratervezőben a térkép jobb felső sarkában található ABC gombbal aktiválható listanézet alján találsz egy "GPX-nyomvonal feltöltése" lehetőséget is.

 • Ha exportálni szeretnéd egy túra útvonalát GPX-ben, a túra megnyitása után a Továbbiak (3 pont) menüben a „GPX-fájl exportálása” lehetőséget kell választanod. Utána az alul felvillanó sávban látható MEGOSZTÁS gombra bökve tudod a legegyszerűbben elküldeni a fájlt. Ha közvetlenül a telefonodról szeretnéd elérni, Androidon az Android/data/com.outdooractive.mtsz/files/GPX mappában találod meg, de ehhez szükséged lehet egy fájlkezelőre.

A Természetjáró.hu és a Természetjáró app katalógusát napi rendszerességgel bővítjük. Az a célunk, hogy Magyarország teljes turisztikai adatbázisát hozzuk létre, ez azonban időbe telik, hiszen minden egyes túrához és látnivalóhoz mi magunk készítjük el a leírást, sőt általában a fotókat is, ami hosszadalmas és munkaigényes feladat. Ötleteket ugyanakkor szívesen fogadunk, tehát ha szeretnél ajánlani egy túrát, látnivalót vagy szállást, kérjük, írd meg nekünk a termeszetjaro@termeszetjaro.hu címre!

A Természetjáró.hu és a Természetjáró app folyamatosan fejlődő digitális útikönyvként működik, azaz a felhasználók érdekében csak a szerkesztőségünk által készített tartalmakat publikáljuk benne. Egyrészt azért, hogy az összes túra egységes szerkesztésű legyen, másrészt azért, hogy ne kerüljön a kínálatba több ugyanabból a túrából, amit a népszerűsége miatt esetleg sokan feltöltenének, megnehezítve a böngészést. Nemzetközi “anyahonlapunk”, az outdooractive.com viszont közösségi alapú, ezért a Természetjáróval tervezett/rögzített, közzétett túráid ott nyilvánosan is megjelennek. Ha közzéteszel egy túrát, kap egy nyilvános URL-t is, tehát a link ismeretében bárki megnyithatja, illetve pl. a címe alapján megtalálják a keresőmotorok is.

Azt, hogy kap egy nyilvános URL-t, amelynek ismeretében bárki megnyithatja, illetve pl. a címe alapján megtalálják a keresőmotorok is. Amíg egy túrádat nem teszed közzé, csak azok láthatják, akikkel megosztod. A Természetjáró.hu és a Természetjáró app nyilvános kínálatába viszont a közzététel után sem fog bekerülni, mert ott csak a szerkesztőségünk által készített tartalmak jelennek meg. (Lásd: Miért nem látom a saját túráimat az ajánlatok között?)

A regisztráció (fiók létrehozása) nem kötelező, de előnyös, mert segít a tartalmaid kezelésében.  Nincs előfizetéshez kötve, azaz akkor is regisztrálhatsz, ha a felület ingyenes verzióját használod. A Természetjáró.hu honlapon és a Természetjáró appban ugyanaz a fiókod, tehát ha mindkettőbe belépsz, a felhőn keresztül szinkronizálódnak közöttük a tartalmaid: például az appban rögzített túráid megjelennek a honlapon (a Saját oldalam > Saját túráim listában), illetve a honlapon, nagy képernyőn megtervezett túráidat azonnal elérheted az appban, Az én oldalam > Túrák feliratra, vagy Az én oldalam > Tartalmaim > Túrák menüpontra bökve. (Ha nem látod őket, Az én oldalamon húzd felülről lefelé az ujjad, hogy az app újraszinkronizálja a tartalmaidat!) A könyvjelző segítségével beteheted a téged érdeklő látnivalókat, szállásokat és túrákat a “Tervezett túráim” közé, hogy ne feledkezz meg róluk, ahol pedig már jártál, azt a “Teljesített túráim” listába. Sőt Pro/Pro+ előfizetéssel létrehozhatsz tetszőleges számú saját listát is. A Túratervező teljes értékű használatához is praktikus a regisztráció, hiszen ha nincs fiókod, nem tudod hova lementeni a tervezett útvonalat.

Tipp: Mivel a Természetjáró is az Outdooractive platformjára épül, az egyiken létrehozott fiókodat a másikon is használhatod - ha az egyiken (vagy az Outdooractive rendszerének bármelyik másik felületén, pl. az Alpenvereinaktivon) korábban már regisztráltál, ugyanazokkal az adatokkal beléphetsz a többin is. Így a Természetjárón készített fiókoddal be tudsz lépni az Outdooractive honlapjára és appjába is úgy, hogy a saját tartalmaidat mindenhol eléred.

Az alkalmazás az Outdooractive nemzetközi platformjára épül, és 29 különböző nyelven érhető el. Mivel sok szöveg, pl. egyes párbeszédpanelek esetében az operációs rendszer szótárát használja, így automatikusan annak a nyelvét is követi, ezért az appon belüli választásra sajnos nincs lehetőség. A jó hír, hogy ha idegen nyelven használod a telefonodat, csak a felhasználói felület jelenik meg azon. A túraajánlók, a szállások és a látnivalók ismertetői zöme akkor is magyarul lesz, csupán az idegen nyelvre lefordított tartalmaink (például az Országos Kéktúra szakaszleírásai) nem.

Az appot eredendően magyarul írjuk, de egyes kiemelt, a külföldről beutazó turisták számára különösen érdekes tartalmak - például az Országos Kéktúra szakaszai, valamint sok látnivaló - elérhetőek angolul, németül és szlovákul is. Mivel az alkalmazás felhasználói felülete a telefon nyelvét követi, a Természetjáró appot bátran ajánlhatod a külföldi barátaidnak is, ha Magyarországra jönnek.

Az egy évre szóló Természetjáró kártyát (TEKA) mindenképpen érdemes beszerezned, ha gyakran kirándulsz, mert országszerte rengeteg szolgáltatónál - szálláson, múzeumban, túraboltban stb. - kapsz rá kedvezményt, így hamar megtérül az ára. A részletes tudnivalókat itt találod, a kártyát itt tudod megvásárolni, az elfogadóhelyeket pedig az app “TEKA” menüpontjában, vagy a Természetjáró.hu-n nézheted meg. Azoknál a látnivalóknál és szállásoknál, amelyek kedvezményt biztosítanak a TEKA kártyára, ezt külön is feltüntettük.

Sok nyomtatott kiadványban, például a Természetjáró Túrakönyvekben is megtalálod a túráinkat és az általunk ajánlott látnivalókat, szállásokat. Ezeket a mellettük elhelyezett QR-kódon keresztül gyorsan megnyithatod a Természetjáró appban: elég hozzá beszkennelned a kódot a telefonodra telepített bármilyen QR-kód-olvasóval (ezt a funkciót gyakran maga a kamera is tudja). A tartalom először nem az appban, hanem a mobil böngészőben fog megnyílni, ahonnan a “Megnyitás az alkalmazásban” gombra bökve léphetsz át közvetlenül a Természetjáró appba, ha az telepítve van a telefonodra.

Ez a funkció csak Pro/Pro+ csomaggal elérhetú. A térkép jobb alsó sarkában, a rétegválasztó gombja felett találod a csúcskereső (Skyline) zöld ikonját. Arra bökve megnyílik ez a hasznos AR-funkció: ahogy körbe forgatod a telefonodat a horizont mentén, feliratozva láthatod az egyes tereptárgyak neveit (ehhez engedélyezned kell a kamera elérését, illetve érdemes bekalibrálnod az iránytűt, különben a pozicionálás pontatlan lehet). A látnivalók ikonjára bökve kiválaszthatod, hogy milyen objektumokat szeretnél megjeleníteni (látnivalók / csúcsok / helyek / tavak, folyók), a fényképezőgép gombbal pedig egy képernyőképet is készíthetsz.

Tipp: Ha a Látnivalók megjelenítése be van kapcsolva, akkor a Természetjáró kínálatában szereplő, részletes ismertetővel és fotókkal rendelkező közeli látnivalók is feltűnnek a csúcskeresőben, ahogy körbe forgatod a telefonodat.

Az aktuális pozíciód kijelzése az iránytűn

Az iránytű kedvéért már nem kell elhagynod a térképet, ugyanis közvetlenül annak a bal felső sarkában elhelyezett ikonra bökve érheted el. A megnyíló képernyőn nemcsak az iránytűt láthatod, hanem a (GPS szerint becsült) tengerszint feletti magasságodat, valamint az aktuális pozíciódat (DD, DMS, UTM és w3w formátumban), amit a „Megosztás” gombra rányomva ki is másolhatsz, ha pl. el akarod küldeni valakinek.

Tipp: Az iránytű csak akkor működik (forog), ha a telefonodba van beépítve mágneses szenzor.

A könyökszabály egyszerű: a térképi adat mindig pontos, a GPS-ből származó szinte soha. Az utóbbit ugyanis rengeteg tényező befolyásolja: a vevőkészülék minősége, az aktuális időjárás (főleg a felhőtakaró vastagsága), a napszéltevékenységgel összefüggő, úgynevezett Kp-index, a haladási sebesség, és mindenekelőtt a terepi viszonyok. Egy szurdokban vagy egy erdőben, főként sűrű lombkorona alatt, ahonnan a vevő kevesebb műholdra lát rá, a GPS mindig pontatlan lesz, így akár 30-40 százalékkal többet mérhet a valóságosnál. Erről egyébként ránézésre is könnyen meggyőződhetsz, ha nagyon belenagyítasz a GPS által rögzített nyomvonalba: látható, hogy az sok helyen össze-vissza cikázik, holott a valóságban alighanem az utat követted. A sok kis töröttvonal hosszának összege jóval nagyobb lesz az útvonal igazi hosszánál, ebből származik az eltérés. A térképi adatunk ezzel szemben nem terepi mérésből ered, hanem az úthálózatra és a domborzatmodellre feszített nyomvonalból számolódik ki automatikusan, ezért pontosnak tekinthető. Ezt is könnyen leellenőrizheted, ha letöltöd az útvonalat GPX formátumban, és feltöltöd a GPS-re, vagy bármelyik másik térképszoftverbe: kb. ugyanaz a táv fog kijönni, mint ami nálunk is szerepel a túránál.

Ettől persze a valóságban még kicsit többet szoktunk gyalogolni az elméleti távnál, hiszen le-letérünk az útvonalról, amit érdemes beleszámolni a tervezésbe, de nem annyival, mint amennyivel a GPS többet mutat. A lényeg, hogy a valós táv sokkal közelebb van a térképi adathoz, mint a GPS méréséhez. Egyébként ugyanez fokozottan érvényes a szintemelkedésre, abban ugyanis még pontatlanabb a GPS, csak barometrikus magasságmérővel mérhető viszonylag pontosan.

A Természetjáró.hu és a Természetjáró app egy nemzetközi, német gyártású platformra épül, amelyet mi lényegében „dobozos szoftverként” vásárolunk meg, pontosabban licencelünk, hogy feltölthessük bele a túrákat, látnivalókat és szállásokat, ezért a konkrét informatikai megoldásokba közvetlenül nincs beleszólásunk. 2021-ben az egész platform tért át az app új verziójára (amit az Outdooractive egyes partnerei már 2019 óta használnak), míg a régi elavult, ezért megszüntették rá a technikai támogatást, és kivonták a forgalomból.

Ha a Természetjáró appban regisztráció után megnyitod Az én oldalamat, vagy a Természetjáró.hu-n a Saját oldalamat, láthatod, hogy az útvonalaid három kategóriába vannak sorolva:

 • Nyomvonalak – ezek az appal rögzített (tehát a GPS-szel felvett) utak, amelyekből túrát készíthetsz, ha megnyitod valamelyiket, és megnyomod „A TÚRA LÉTREHOZÁSA” gombot.
 • Tervek – ezek a Túratervezővel szerkesztett, de még nem túrává alakított utak (tulajdonképpen túravázlatok). Ezekből is túrát készíthetsz, ha megnyitod valamelyiket, és megnyomod „A TÚRA LÉTREHOZÁSA” gombot.
 • Túrák – ezek a kész utak, amelyek vagy rögzített nyomvonalból, vagy szerkesztett tervből jöttek létre a fenti módon, azaz a túra létrehozásával.

Nyisd meg a túrát, majd a jobb felső sarkában elérhető menüből válaszd "A túra másolása" lehetőséget! Ez megjeleníti a nyomvonalat a Túratervezőben, ahol "Az útpontok megfordítása" (a weben) illetve a "Megfordít" (az appban) linkre kattintva fordíthatod meg a menetirányt. Utána A terv mentése gombokkal veheted fel a tartalmaid közé a túrát. Kérjük, vedd figyelembe, hogy az így megfordított túrába csak a nyomvonal kerül át az eredetiből, a képek és a leírás nem.

Az app főmenüjéből (három vonal a kezdőlap bal felső sarkában), a Beállítások > Nyelv és régió almenüben választhatsz a km és a mérföld, illetve a Celsius és a Fahrenheit között.

Ha van regisztrációd a fenti felületek valamelyikére, azt összekapcsolhatod a Természetjáró.hu-s fiókoddal, így a kettő között szinkronizálódnak a tartalmaid: a GPX-ek letöltése nélkül is importálhatod a túrák nyomvonalát, valamint a Természetjáró appal rögzített útvonalakat, illetve a Strava/Garmin/Suunto/Adidas fiókoddal rögzített tevékenységeid is automatikusan megjelennek a természetjárós fiókodban.

Ehhez először össze kell kapcsolnod a kívánt fiókot a Természetjáróval, amit a webes felületen a profiloldaladon, azon belül a Kapcsolódás menüben, vagy a Természetjáró app Beállítások / Kapcsolódás menüjében tudsz megtenni. Ha ezek után megnyitsz egy túrát a Természetjáró.hu-n, a fenti „” menü alján található Küldés a kapcsolódó fiókhoz lehetőségre kattintva közvetlenül a Strava/Garmin/Suunto/Adidas fiókodba exportálhatod a nyomvonalat. (Ezt csak az iOS-es appból és a honlapról tudod megtenni, az androidos appból nem.) A Túratervezővel létrehozott túráid automatikusan átkerülnek a kapcsolt fiókokba.

Ha pl. Garmin órád van, az exportálás után a túra nyomvonala megjelenik a Garmin Connectben, ahol megtalálod a Tréning / Útvonalak listában. Onnan már a szokásos módon küldheted tovább a készülékedre, hogy azzal navigálhass, miután kiválasztottad a pályák közül.

A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség  igazolt partner  A felfedezők választása 
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp