Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása

Természetjáró app

Gyakran Ismételt Kérdések

Természetjáró app Gyakran Ismételt Kérdések

A Természetjáró app nem csak, sőt elsősorban nem is egy terepi navigációs szoftver, amelyből már régóta több van a piacon. Inkább úgy szeretünk gondolni rá, mint egy kirándulóknak szóló, mobiltelefonos Magyarország útikönyvre: profi szerkesztőink segítségével napról napra, a felhasználók érdekében egységes formába öntve új túraajánlatokat, látnivalókat, szállásokat töltünk fel a kínálatába, és a célunk az, hogy idővel hazánk teljes turisztikai adatbázisává váljon. Mindehhez egy német cég, az Outdooractive kiforrott, nemzetközileg piacvezető térképes rendszere biztosítja a hátteret. Az app tulajdonképpen nem más, mint a számítógépes (vagy telefonos) böngészőből elérhető Természetjáró.hu mobilos felülete, kiegészítve az olyan, kifejezetten hordozható eszközökre szabott funkciókkal, mint a terepi navigáció, az útvonalrögzítés és az offline letöltés. Egyébként mindkettőben ugyanazok a tartalmak érhetőek el, és mindkettő ugyanazzal az ingyenes regisztrációval működik.

Bár a turistajelzések megjelenítése bekapcsolható a térképén, az app szándékosan útvonalközpontú, azaz arra a szemléletre épül, hogy a fákon látható, olykor hiányos jelzések helyett a képernyőn pirossal kivastagított nyomvonalat lehessen követni. Emellett tartalomközpontú is: noha viszonylag nagy térképrészletek is lementhetők benne, inkább a kiszemelt túrákat és látnivalókat érdemes letölteni offline használatra.

Az appal, akárcsak a honlappal, arra szeretnénk buzdítani mindenkit, hogy mozduljon ki a szabad levegőre, túrázzon egy jót, és egészségesen kikapcsolódva könnyen felfedezhesse Magyarország ismert és rejtett szépségeit, látnivalóit. A mobil alkalmazás reményeink szerint ehhez jelent egy praktikus, mindig kéznél lévő eszközt.

A Természetjáró app motorja és felhasználói felülete az Outdooractive nevű német cég nemzetközi szinten piacvezető túrázós platformjára épül. Ez egy kész program, amelynek a funkcionalitása adott, és tőlünk függetlenül frissül. A térképek pár havonta frissülnek, a tartalmak - túraajánlók, látnivalók, szállások - kínálata, amelyet házon belül, a Természetjáró.hu szerkesztőségében állítunk elő, viszont napról napra bővül.
Az alkalmazáshoz 6.0-s vagy magasabb verziószámú Android, illetve 11.0-s vagy magasabb verziószámú iOS szükséges. Az app kizárólag a Google Play Store-ból és az Apple App Store-ból tölthető le, önálló telepítőfájl nem áll rendelkezésre hozzá.
Habár a térkép jobb alsó sarkában lévő rétegválasztó gombbal akár a műholdas nézetet is ki lehet választani, az app alapbeállításban a széles körben elterjedt OpenStreetMap-et (OSM) használja. Ez a turisták számára sokkal hasznosabb, mint például a Google Térkép, mert nemcsak az autóutak és a fontosabb erdei utak szerepelnek rajta, hanem szinte az összes gyalogos ösvény is. Ugyanakkor érdemes tudni, hogy az OSM tulajdonképpen “a térképek Wikipediája”: lelkes közreműködők szerkesztik ingyen, közösségi alapon, ezért - mint minden térképen - előfordulhatnak rajta pontatlanságok. Viszont cserébe gyorsan követi a változásokat.

A fentiekből adódik, hogy a térképet nem mi készítjük, tehát közvetlenül nem tudjuk javítani sem a hibáit. Ráadásul, mivel a gyorsabb megjelenítés érdekében az Outdooractive szervereire lementett másolatról van szó, amely csak pár havonta frissül, az OSM-en elvégzett javítások sem jelennek meg benne azonnal. Ettől függetlenül, ha hibát tapasztalsz, megpróbálunk tenni ellene valamit, ezért kérjük, egy képernyőképet csatolva küldd el nekünk a termeszetjaro@termeszetjaro.hu címre!

A térkép alapbeállításban szaggatott illetve folytonos fekete vonallal jeleníti meg a gyalogutakat, nem mutatja, hogy melyiken van turistajelzés. Ez a funkció a térkép jobb alsó sarkában lévő rétegválasztó gombbal, az “OpenStreetMap nyár” felirat alatt lenyíló menüben aktiválható, ahol külön-külön lehet ki/bekapcsolni a jelzett gyalog- illetve kerékpárutakat. Ha ezt megtettük, a jelzett gyalogutak pirossal, a jelzett kerékpárutak lilával kivastagítva lesznek láthatóak a térképen.
A jelzések a térképen
A jelzések a térképen

A Természetjáró.hu és a Természetjáró app térképén a fákon megszokott ikonok helyett a jelzés színének kezdőbetűje, valamint az esetleges kiegészítő karakter utal a jelzésre. A papírtérképeken hagyomásnak számító rendszer szerint a K pl. a kék sávot, a S▲ a sárga háromszöget, a P◼ a piros négyzetet, a ZΩ a zöld barlangot, a K+ a kék keresztet, a S● a sárga pöttyöt, a PL a piros L-t, a Z↺ pedig a zöld irányított kört jelenti. A könnyebb beazonosíthatóság érdekében ugyanezt (az egyébként már a korai magyar turistatérképekről is ismert) jelzésrendszert használjuk a túrák és látnivalók ismertetőiben. Mivel a nálunk megszokott ikonos jelzésrendszer más országokban nem jellemző, az Outdooractive platformja sajnos nem alkalmas a grafikus megjelenítésére. Néhány helyen ugyanakkor az útvonalak kezdő- és végpontja is ki van írva a térképen (pl. “S+ Máriagyűd, autóbusz forduló - Bisse”), és az Országos Kéktúra nyomvonala is így, a hivatalos nevén szerepel.

A térkép négy sarkában látható gombok az alábbi funkciókat teszi elérhetővé:

 • Zöld gomb, jobb felső sarok: Túratervező (a keresőtérképen)
 • Jobb alsó sarok, fehér gomb: rétegválasztó
  • Nyári nézet
  • Téli nézet
  • Műholdkép
  • Jelzett turistautak / kerékpárutak stb. bekapcsolása
  • Figyelmeztetések, lezárások bekapcsolása
 • Jobb alsó sarok, zöld gomb:

  • Csúcskereső (Skyline)
  • 3D-repülés (túrákban)
 • Bal alsó sarok, fehér gomb : nézetválasztó
  • Általános nézet (szabadon mozgatható térkép)
  • Középen tartás (az aktuális pozíciód mindig a térkép közepére ugrik)
  • Irányba forgatás (a térkép arra néz, amerre a telefont fordítod)
 • Bal felső sarok, iránytű ikon

  • Iránytű
  • Az aktuális pozíciód
  • Magasságmérő

Tipp: A térkép ugyanúgy két ujjal nagyítható/kicsinyíthető, ahogy a fotók az okostelefonokon. A legpraktikusabb általában az OpenStreetMap nyári nézet, bekapcsolt turistautak mellett. A térképre egy ujjal rábökve váthatsz a teljes képernyős nézet és a fent ismertetett gombok megjelenítése között.

Az iránytű működéséhez a telefonban kell lennie mágneses szenzornak és gyorsulásmérőnek. Ha nincs, álló helyzetben semmilyen alkalmazás nem képes mutatni az irányt. Kérjük, vedd figyelembe, hogy az iránytű pontossága a telefon szenzorain múlik!

A térképrészlet letöltése
A térképrészlet letöltése

A nyitóoldalon, alul a “Térkép” menüpontot kell választani, a térképen be kell hozni a lementeni kívánt részletet, ki kell kapcsolni a túrák és látnivalók megjelenítését a felül látható Tartalom elrejtése gombbal, majd a jobb felső sarokban lévő nyílra kell bökni. Ha a várható méret elfogadható, a Letöltés gombra rányomva lehet megkezdeni a letöltést. A rendszer ekkor a képernyőn látható térképrészletet menti el. Amennyiben szeretnéd, hogy a jelzett turistaút-hálózat is mentésre kerüljön, azt mentés előtt be kell kapcsolnod a rétegválasztóval (lásd: Hogy kell bekapcsolni a turistajelzéseket?).

Röviden: azért, mert túl nagy lenne.

A profiloldaladon (Az én oldalam), a Tartalmaim blokk alján, a Letöltések között. Ha itt a Mentett térképek feliratra böksz, megnyithatod vagy törölheted az egyes, már lementett térképrészleteket.

Offline mód
Offline mód
Ha a térképrészletet, amit épp nézel, már lementetted adatkapcsolat nélküli használatra, fehér alapon feketén, egy kerek gombban megjelenik egy kis pipa a térkép jobb felső sarkában. Erre rábökve offline módra válthatsz. Ilyenkor egy rózsaszín keretben láthatod a térerő nélkül elérhető térképrészletet, a pipa pedig fekete alapon fehérre vált, és zölden világít mellette egy lámpa, mutatva, hogy az app offline módba kapcsolt. A gombot újra megnyomva visszaválthatsz online módra. Ennek a szükségességére az app figyelmeztet is, ha elhagytad a lementett térképrészletet.

A Természetjáró.hu és a Természetjáró app “kéz a kézben” működik: mindkettőben ugyanazokat a túraajánlatokat, látnivalókat és szállásokat találod meg, csak az egyiken számítógépre, a másikon mobil készülékre optimalizálva. A számítógépes felület előnyei közé tartozik, hogy nagyobb képernyőn tervezhetsz túrát és tekintheted át az útvonalakat. Az app viszont sok olyan szolgáltatást kínál, amelyre a terepen szükséged lesz: a tartalmak és a térkép offline letöltését, navigációt, útvonalrögzítést, a közeledben lévő túrák és látnivalók gyors áttekintését, iránytűt, segélyhívót stb. A számítógépes felület és az app között az ingyenes regisztrációval tudod szinkronizálni a kedvenceidet. (Lásd: Miért érdemes regisztrálnom?) Az app új verziójának kialakítása során az volt az egyik fő cél, hogy a felhasználói felülete minél hasonlóbb legyen a honlapéhoz.

Tipp: Érdemes követned a Facebook-oldalunkat is, ahol naponta adunk ötleteket a legjobb túrákról és a legérdekesebb látnivalókról.

Ennek több előnye van. Egyrészt a Természetjáró.hu és a Természetjáró app kiadója a Magyar Természetjáró Szövetség, amely egyben az Országos Kékkör “gazdája” is, ezért a változásokat gyorsan felvezetjük: az egyes szakaszoknál mindig a legfrissebb nyomvonalat találod meg. Másrészt:

 • Az Országos Kéktúra, a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra és az Alföldi Kéktúra valamennyi szakaszát megtalálod nálunk részletes leírással, fotókkal, az összes pecsételőhellyel.
 • Az egyes túramozgalmakat egyben is áttekintheted a térképen, a pecsételőhelyekkel együtt.
 • Létrehozhatsz saját listákat a kéktúrázáshoz, ahová beteheted pl. a már érintett pecsételőhelyeket és a teljesített szakaszokat.
 • A szakaszokat megnyitva láthatod az útvonalhoz közeli látnivalókat, hogy semmit ne hagyj ki.
 • Az egyes szakaszoknál felsoroljuk a legpraktikusabb be/kiszállási pontokat.
 • Igyekszünk egyre több szállást is feltölteni az Országos Kéktúra mentén, ezzel is megkönnyítve számodra a szervezést.

Az app főmenüjében találod a Kéktúra lehetőséget, ahonnan eléred az Országos Kéktúra, a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra és az Alföldi Kéktúra aloldalát. Ezeken megtalálod a legfontosabb információkat és linkeket, lejjebb görgetve, a Szakaszok menüt lenyitva pedig kiválaszthatod az egyes szakaszokat, amelyek már ugyanúgy működnek, mint a többi túra: lementheted őket offline használatra, elindíthatod hozzájuk a navigációt, és a térképen áttekintheted a látnivalókat és szálláslehetőségeket is az útvonal mellett.

Nem. Mi csak ötleteket adunk, tehát a Természetjáró.hu és a Természetjáró app katalógusában található túrákat egyénileg lehet teljesíteni. Túrák szervezésével nem foglalkozunk.

A katalógusunkban egyelőre jórészt magyarországi túrákat és látnivalókat találsz, de az appba épített turistatérkép az egész Kárpát-medencét lefedi, ezért a Túratervezővel ott is tervezhetsz magadnak túrákat, és lementheted őket offline használatra, hogy például a Felvidéken vagy Erdélyben kirándulva se tévedj el. A korábbi appból elérhető világtérképet partnerünk, a fejlesztést végző Outdooractive üzletpolitikai okokból lekorlátozta, de a webes felületen (a Természetjáró.hu-n) továbbra is elérhető maradt.

A beépített, az app főmenüjéből és a térkép jobb felső sarkában elhelyezett zöld gombbal elérhető Túratervező lehetővé teszi, hogy egyszerűen megtervezd a saját útvonaladat a turistatérképen, és azonnal áttekinthesd a túrád hosszát, várható időtartamát, a szintkülönbséget és a magasságprofilját. A használat főbb lépései a következők:

 1. Indítsd el a túratervezőt! A keresőtérkép jobb felső sarkából is bármikor eléred.
 2. Ha nem gyalogtúrázni szeretnél, válassz tevékenységet az alul látható fekete menüsor bal szélső ikonhára bökve. (Gyalogtúra, kerékpártúra stb.) Jármódtól függően más-más útvonal lesz az eredmény.
 3. Add meg az érinteni kívánt útpontokat. Ezt kétféleképpen teheted meg:
  • Listánézetben. Ha ismered az útpont koordinátáját, a jobb felső sarokban elhelyezett ABC gombra, és azon belül az A, B stb. lehetőségre bökve megadhatod, de beírhatsz a mezőbe ismert helyeket (pl. "Dobogó-kő" stb.) is. Ezt a megoldást érdemes használnod akkor is, ha az aktuális pozíciódból szeretnél indulni, mert itt találsz egy “Jelenlegi helyzet használata” opciót.
  • A térképen. Ha azon szeretnéd elhelyezni az útpontot, az adott pontot hosszan kell nyomnod. Ekkor kap egy betűvel jelölt térképtűt, amely egyben a sorrendjét is jelzi. Egy, már letett pontot utólag is átmozgathatsz, ha hosszan nyomva tartod, majd tetszés szerint odébb húzod a térképen. Ha pedig röviden böksz rá egyre, törölheted, vagy odavezetheted a túrát, ami pl. a körtúrák tervezésénél jöhet jól.
  • Az útpontok sorrendjét a listanézetben (ABC gomb) tudod között módosítani úgy, hogy a kívánt útpont sorának bal szélén található 3 vízszintes vonalat nyomva tartod, és feljebb vagy lejjebb csúsztatod. A jobb szélen elhelyezett 'X' jellel törölheted is az útpontot.
  • Ha körtúrát szeretnél tervezni, és már az összes, érinteni kívánt útpontot letetted, nyomj rá röviden az "A" pontra, és válaszd "A túra vezessen ide" lehetőséget.
  • Az útvonalat könnyen meg is fordíthatod. Ehhez bökj a jobb felső sarokban, a keresőmezőtől jobbra lévő három pontra, és válaszd a "Megfordít" opciót.
  • Az alul látható, fekete menüsorban van egy visszavonás gomb is (balról a második ikon). Erre bökve visszavonhatod a legutóbbi lépésedet.
  • Ha nem szeretnéd, hogy a tervező az úthálózatot használja, a fekete menüsor jobb szélén elhelyezett mágnes ikonra kell böknöd. Ez légvonalban rajzol a szomszédos útpontok között, amíg vissza nem kapcsolod az úton tartást.
 4. A térkép tetején látható nyilat lehúzva megjelenítheted a szintábrát, amelyen az ujjadat végighúzva láthatod a rád váró úttípusokat is.
 5. Ha végeztél a tervezéssel, a NAVIGÁCIÓ gombot megnyomva azonnal nekivághatsz a túrádnak, vagy a A TERV MENTÉSE gombbal elmentheted későbbi használatra. Ebben az esetben érdemes nevet adnod neki, majd A TÚRA LÉTREHOZÁSA lehetőséget választanod. Ha inkább a MENTÉS opcióra böksz, a nyomvonalat a tervek közé menti az app.
 6. A megtervezett és elmentett túráidat a profiloldaladról (Az én oldalam) éred el a Tervek vagy a Túrák között. A legutóbbit még keresned sem kell, mert gyorsan megtalálod a "Legutóbb készített" blokkban.
 7. Ha szeretnéd, hogy a túrád kapjon egy nyilvános linket, mentés előtt be kell kapcsolnod a “Közzététel” gombot. Ettől a túra az app katalógusába még nem kerül be, de pl. egy Google kereséssel bárki számára elérhető lesz. Ha azt akarod, hogy csak te nyithasd meg a túrát, valamint azok, akikkel közvetlenül megosztod, ne tedd közzé!

Tipp: a túrádat még kényelmesebben, nagyobb képernyőn is megszerkesztheted a számítógépes felület, a Természetjáró.hu túratervezőjével. Ha a számítógépen és az appban is be vagy jelentkezve ugyanazzal a regisztrációval, szinkronizáció után az app “Az én oldalam” menüjéből is azonnal eléred a túrát.

Igen. Az összes tartalmat - túrákat, látnivalókat, szállásokat - lementheted offline használatra, de mivel a teljes térképet nem, és a túratervezőnek az úthálózat egészét látnia kell, ahhoz szükség van aktív internetkapcsolatra.

A túratervező technikai okokból egy “láthatatlan” úthálózatot használ, nem azt, amelyik a térképen megjelenik. Ahol a kettő nem egyezik meg (például azért, mert nem egyszerre frissültek), előfordulhat ez a hibajelenség. Kérjük, ha ilyet tapasztalsz, írd meg nekünk a termeszetjaro@termeszetjaro.hu címre, és küldj róla egy képernyőfotót!

A saját tartalmaidat a profiloldaladról ("Az én oldalam") éred el. A legújabb túrádat még keresned sem kell, mert gyorsan megtalálod a "Legutóbb készített" blokkban. Itt láthatod a képeidet és a válogatásaidat (Teljesített túráim, Tervezett túráim stb.) is, amelyekbe a könyvjelző segítségével helyezhetsz el túrákat és látnivalókat. A számítógépes felületen készíthetsz magadnak saját válogatásokat is.

Azt, hogy kap egy nyilvános linket, amit bárki meg tud nyitni, ha elküldöd neki, megtalálják a keresőmotorok (pl. a Google kereső), valamint megjelenik nemzetközi “anyahonlapunk” az outdooractive.com túrái között is. A Természetjáró.hu és a Természetjáró app mindenki számára elérhető Túrák menüpontjában viszont nem fog szerepelni, mivel mi digitális útikönyvként működünk, azaz a felhasználók érdekében csak a szerkesztőségünk által készített tartalmakat publikáljuk. Egyrészt azért, hogy az összes túra egységes szerkesztésű legyen, másrészt azért, hogy ne kerüljön a kínálatba több ugyanabból a túrából, amit egy-egy népszerű területen esetleg sokan feltöltenének, megnehezítve a böngészést. (Lásd: Miért nem látom a saját túráimat az ajánlatok között?)

Fontos tudni, hogy az app listában is csak azokat a túrákat, látnivalókat és szállásokat jeleníti meg, amelyek az épp látható térképrészletre esnek. Ha tehát máshol, vagy nagyobb területen szeretnél keresni, előbb zoomolj ki – így egyszerre akár kb. fél Magyarország is ráfér a térképre. Amennyiben az aktuális tartózkodási helyed környéke érdekel, bökj rá a térkép jobb alsó sarkában lévő középen tartás gombra, és ezután zoomolj kijjebb.

 1. Túrák és látnivalók elérése a főmenüből
  A főmenüben (három csík a bal felső sarokban) közvetlenül is választhatod a Túrák vagy Látnivalók lehetőséget. A találatok ekkor egy listában fognak megjelenni, de az alul lévő Térkép gombra bökve átválthatsz térképes nézetre is. A bal felül lévő, narancssárga Szűrő gombbal beállíthatod a rendezési szempontot (pl. ha a tőled való távolság szerint szeretnéd látni a listát, válaszd a „Távolság tőlem” opciót a Rendezésre bökve), illetve a túra minimális és maximális hosszát stb. A szűrés visszaállításához bökj a Törlés gombra a Szűrőben.
 2. Túrák és látnivalók elérése a térképről
  Közvetlenül a térképen is megjelenítheted a tartalmakat, akár az összes túrát és látnivalót együtt: ehhez csak a felül elhelyezett Tartalom mutatása gombra kell böknöd. Utána a Szűrő segítségével szelektálhatsz a tartalmak között. A térképkivágás módosításával értelemszerűen változnak a találatok is. A Tartalom elrejtése gombbal eltüntetheted az ikonokat.
 3. Lokális keresés
  A térkép tetején találsz egy „Helyek, régiók, koordináták keresése” feliratú mezőt. Ide beírhatsz bármilyen keresőkifejezést (pl. Spartacus), de fontos tudni, hogy ez a funkció csak az aktuális térképkivágáson, a megadott szűrési feltételek szerint keres. Ha azon nincs találat, kijjebb kell zoomolnod, vagy odébb kell mozgatnod a térképet.
 4. Globális keresés
  A főmenü tetején is találsz egy „Keress túrákat, látnivalókat, szállásokat” feliratú keresőmezőt. Ez a globális szabadszavas kereső, amely nemcsak az aktuális térképkivágásra vonatkozik. Ha pl. a Spartacus-vadászösvény érdekel, írd be ide, hogy „Spartacus”, majd bökj a „Spartacus keresése” feliratra. Ekkor minden olyan túra, látnivaló és szállás megjelenik a listában, amelyben megtalálható a „Spartacus” szó. A listát utána a Szűrő gombra bökve rendezheted a kívánt szempont szerint, vagy átválthatsz térképes nézetre.

Tipp: Ha a lokális vagy térképes keresés nem hoz eredményt, ellenőrizd le, hogy a Szűrő beállításai megfelelőek-e. A Törlés, majd a Szűrő alkalmazása gombra bökve bővítheted a találatok körét. Ha épp kirándulsz, a keresés legjobb módja a tőled való távolság szerinti rendezés, mert úgy nézheted meg a legegyszerűbben, hogy milyen túrák, látnivalók és szállások vannak a közeledben.

Amikor a Természetjáró appban megnyitsz egy túrát, az rövidített nézetben jelenik meg. A "Teljes szöveg mutatása" gombbal is csak a rövid kedvcsinálót olvashatod el. Ha az itiner és a túra részletes leírása is érdekel, görgess lejjebb: a szintábra alatt található fülek közül az Útleírás nevűre kell böknöd. Ajánljuk, hogy ezt már otthon olvasd el, mert úgy biztosan semmiről nem fogsz lemaradni a túra közben. Ugyanitt éred el a többi fontos információt tartalmazó gombot is (pl. Adatok, Megközelítés).

Az útba eső látnivalók: kilátók, természetes kilátópontok, várromok, barlangok, sziklaképződmények stb. Bármelyikre rábökve részletes ismertetőt és fotókat láthatsz az adott nevezetességről, aztán a vissza gombbal visszatérhetsz a túra oldalára.

Ha a megjelenített túrákat szűrni szeretnéd hossz, szintemelkedés, időtartam vagy nehézség szerint, esetleg csak a körtúrák érdekelnek, térképes vagy listanézetben bökj a bal felső sarokban található Szűrő gombra, és a csúszkákkal állítsd be a kívánt minimális / maximális értéket. A Tulajdonságok mezőre bökve rengeteg különféle paramétert (körtúra, csúcstúra stb.) is kijelölhetsz. Itt szűkítheted le a túra kategóriáját (gyalogtúra, kerékpártúra stb.), vagy változtathatod meg a lista rendezési szempontját is pl. a tőled való távolság szerint. A beállításaidat a Szűrő alkalmazása gombbal tudod jóváhagyni. Ha ki szeretnéd kapcsolni a szűrést, bökj újra a Szűrőre, válaszd a Törlés lehetőséget, aztán nyomd meg a Szűrő alkalmazása gombot.

Ha benne vagy valamelyik tartalomban, a 3 pont (Lehetőségek) menüt megnyitva legfelül találod az “Offline mentés” lehetőséget. Erre bökve a rendszer lementi a túrát, látnivalót vagy szállást a hozzá tartozó leírással, térképrészlettel és képekkel együtt, amit az ADATOK fül tetején egy kék pipával és az “Offline mentés” (Android), illetve “Offline elérhető” (iOS) felirattal jelez.

Tipp: Ha azt szeretnéd, hogy a megfelelő térképrészleten a jelzett turistautak is mentésre kerüljenek, mentés előtt kattints a TÉRKÉP fülre, és a rétegválasztóval kapcsold be a jelzett utak megjelenítését! (Lásd: “Hogyan kell bekapcsolni a turistajelzéseket?”) Ha betöltöd a lementett tartalmat, és a hozzá tartozó térképen nem látod a jelzett utakat, kapcsold be ismét a jelzéseket!

Kétféleképpen is elérheted őket: a Kedvencek > Érdekel listából, valamint Androidon a Beállítások > Offline tartalmak menüből. Itt a jobb felső sarokban lévő ceruza ikonra bökve törölheted is bármelyiket, ha már nincs rá szükséged.
A navigáció indítása
A navigáció indítása

Ennek többféle módja is van.

 1. Használhatod a beépített navigációt, amelyet a túrát megnyitva a “Kezdjük a túra navigációját!” lehetőségre bökve érhetsz el a legegyszerűbben. Ekkor az app mutatja a legközelebbi irányváltás távolságát, és a műszerfal jobb alsó sarkában az útvonal hosszát, valamint a túra teljes idejét. Erre a területre koppintva megjelenítheted az adott pillanatig megtett utat, eltelt időt, illetve a hátralévő távot és időt is. Ha a Beállítások menüben engedélyezed a “Beszédkimenet” opciót, a navigációt hangutasítások is kísérni fogják.
 2. Az útvonal követéséhez nem feltétlenül kell elindítanod a navigációt. Elég, ha a túrát megnyitva a TÉRKÉP fülre váltasz, és a bal alsó sarokban lévő gombbal bekapcsolod a középen tartást. (Lásd: Milyen extra szolgáltatásai vannak a térképnek? ) Így is látni fogod, hogy rajta vagy-e a nyomvonalon, illetve merre kell menned, hogy követhesd, és szabadon átválthatsz az irányba forgatott nézetetre is, amire navigációs módban nincs lehetőség.

Tipp: Bármelyik módszerrel szeretnél navigálni, érdemes már otthon, wifin keresztül letöltened a túrát offline használatra, hogy ott is lásd a térképet, ahol nincs térerő.

Az útvonalrögzítőt kétféleképpen is használhatod.

 1. Amennyiben nem egy előre ismert (megtervezett, vagy a katalógusunkból választott) útvonalat készülsz bejárni, a főmenüben bökj az Útvonalrögzítő, majd a képernyő alján lévő “Rögzítés” gombra! Először el kell nevezned a túrát, aztán indulhatsz is. Útközben szüneteltetheted a rögzítést, fotókat tölthetsz fel, a STATISZTIKA fülön (melynek eléréséhez iOS-en előbb a Túra feliratra kell koppintanod) pedig áttekintheted az addigi távolság-, szint- és sebességadataidat. A rögzítést az “Állj!” gombbal állíthatod le.
 2. Ha egy ismert útvonalnak - például a katalógusunkban szereplő túrák valamelyikének - vágsz neki, a 3 pont (Lehetőségek) menüben találod az “Útvonalrögzítés indítása” lehetőséget. A rögzítés ekkor ugyanúgy működik, mint az 1-es pontban, csak kékkel kivastagítva láthatod azt a nyomvonalat is, amelyet követned kell.

Tipp: Bármelyik módszerrel szeretnéd rögzíteni az útvonaladat, érdemes már otthon, wifin keresztül letöltened az érintett térképrészletet vagy a választott túrát offline használatra, hogy ott is lásd a térképet, ahol nincs térerő.

Az Android agresszív memóriakezelése miatt előfordulhat, hogy kikapcsolt képernyő mellett az app nem tudja letenni a térképre az útpontokat, mert az operációs rendszer megakadályozza a futását a háttérben. Ezt úgy tudod orvosolni, hogy a Természetjárót kiveszed a memóriakezelt alkalmazások listájáról. Az ehhez szükséges beállítás sajnos minden telefonon máshol érhető el, de általában az Akkumulátor, az Alkalmazások > Különleges alkalmazás-hozzáférés > Akkumulátoroptimalizálás, vagy az Energiagazdálkodás menüben találod. Ha letiltod az app optimalizálását, le fogja tenni az útpontokat kikapcsolt képernyő mellett is.

Kétféleképpen is igyekszünk megkönnyíteni számodra, hogy könnyen odatalálj.

 1. Ha megnyitsz egy túrát, látnivalót vagy szállást, a 3 pont (Lehetőségek) menü alján találod a “Navigáció a kiindulási pontra” (illetve iOS-en “Directons with Google Maps”) lehetőséget, amelyre bökve a készülékedre telepített térképalkalmazás azonnal megtervezi a megközelítést autóval vagy tömegközlekedéssel. Így nem kell a térképen külön megkeresned és bejelölnöd a célpontot. Kérjük, vedd figyelembe, hogy amennyiben a hely autóval nem elérhető területen fekszik, a végén gyalogolnod kell!
 2. Ha lejjebb görgetsz, minden egyes tartalomnál találsz egy MEGKÖZELÍTÉS szakaszt is, ahol felsoroltuk
  • A helyhez legközelebb eső vasút/buszmegálló nevét
  • A helyhez legközelebb eső autós parkolási lehetőséget
  • A középső, “Megközelítés” blokkban pedig azt, hogy a járműből kiszállva, a megállóból illetve parkolóból gyalog hogyan - merre, illetve milyen turistajelzéseket követve - juthatsz el a helyhez.
 • Ha egy meglévő útvonalat szeretnél feltölteni GPX fájlként, ahhoz egyelőre a számítógépes felület, a Természetjáró.hu túratervezőjét kell használnod. Itt találod a “GPX-útvonal feltöltése” lehetőséget. (Lásd: Hogyan kell használni a túratervezőt? )
 • Ha letölteni szeretnéd egy túra útvonalát, azt megteheted a számítógépes felületen és az appban is. A túra megnyitása után Androidon a 3 pont menüben találod a “GPX letöltése”, iOS-en pedig a Közösség menüben a “GPX nyomvonal küldése” opciót.

A Természetjáró.hu és a Természetjáró app katalógusát napi rendszerességgel bővítjük. Az a célunk, hogy Magyarország teljes turisztikai adatbázisát hozzuk létre, ez azonban időbe telik, hiszen minden egyes túrához és látnivalóhoz mi magunk készítjük el a leírást, sőt általában a fotókat is, ami hosszadalmas és munkaigényes feladat. Ötleteket ugyanakkor szívesen fogadunk, tehát ha szeretnél ajánlani egy túrát, látnivalót vagy szállást, kérjük, írd meg nekünk a termeszetjaro@termeszetjaro.hu címre!

A Természetjáró.hu és a Természetjáró app folyamatosan fejlődő digitális útikönyvként működik, azaz a felhasználók érdekében csak a szerkesztőségünk által készített tartalmakat publikáljuk benne. Egyrészt azért, hogy az összes túra egységes szerkesztésű legyen, másrészt azért, hogy ne kerüljön a kínálatba több ugyanabból a túrából, amit a népszerűsége miatt esetleg sokan feltöltenének, megnehezítve a böngészést. Nemzetközi “anyahonlapunk”, az outdooractive.com viszont közösségi alapú, ezért a Természetjáróval tervezett/rögzített, közzétett túráid ott nyilvánosan is megjelennek.

A regisztráció nem kötelező, de előnyös, mert segít a tartalmaid kezelésében. A Természetjáró.hu honlap és a Természetjáró app ugyanazt a regisztrációt használja, és ha mindkettőbe belépsz, szinkronizálódnak közöttük a tartalmaid: például az appban rögzített túráid megjelennek a honlapon (a Saját oldalam > Saját túráim listában), illetve a honlapon, nagy képernyőn megtervezett  túráidat azonnal elérheted az appban, a Kedvencek > Saját túráim menüből. (Ha nem látod őket, bökj a jobb felső sarokban lévő “Szinkronizálás” ikonra!) Beteheted a téged érdeklő látnivalókat, szállásokat és túrákat a “Tervezett túráim” közé, hogy ne feledkezz meg róluk, ahol pedig már voltál, azt a “Már jártam itt” listába. Sőt létrehozhatsz tetszőleges számú saját listát is.

Tipp: Ha egy környékre utazol, előzőleg érdemes átböngészned a környékbeli látnivalókat és túrákat a honlapon, és betenni egy listába azokat, amelyeket szeretnél megnézni illetve teljesíteni. Ebből utána kényelmesen elérhetsz mindent a telefonodon is, ha már ott vagy a helyszínen.

Mivel az alkalmazás az Outdooractive nemzetközi platformjára épül, az operációs rendszer nyelvét követi, ezért az appon belüli választásra sajnos nincs lehetőség. A jó hír, hogy ha idegen nyelven használod a telefonodat, csak a felhasználói felület jelenik meg azon. A túraajánlók, a szállások és a látnivalók ismertetői zöme akkor is magyarul lesz, csupán az idegen nyelvre lefordított tartalmaink (például az Országos Kéktúra szakaszleírásai) nem.

Az appot eredendően magyarul írjuk, de egyes kiemelt, a külföldről beutazó turisták számára különösen érdekes tartalmak - például az Országos Kéktúra szakaszai és a Természetjáró Fesztivál túrái, valamint sok látnivaló - elérhetőek angolul, németül és szlovákul is. Mivel az alkalmazás felhasználói felülete a telefon nyelvét követi, a Természetjáró appot bátran ajánlhatod a külföldi barátaidnak is, ha Magyarországra jönnek.

Az egy évre szóló Természetjáró kártyát (TEKA) mindenképpen érdemes beszerezned, ha gyakran kirándulsz, mert országszerte rengeteg szolgáltatónál - szálláson, múzeumban, túraboltban stb. - kapsz rá kedvezményt, így hamar megtérül az ára. A részletes tudnivalókat itt találod, a kártyát itt tudod megvásárolni, az elfogadóhelyeket pedig kategóriákra bontva az app “TEKA kártya” menüpontjában, vagy a Természetjáró.hu-n nézheted meg. Azoknál a látnivalóknál és szállásoknál, amelyek kedvezményt biztosítanak a TEKA kártyára, ezt külön is feltüntettük.

Sok nyomtatott kiadványban is megtalálod a túráinkat és az általunk ajánlott látnivalókat, szállásokat. Ezeket a mellettük elhelyezett QR-kódon keresztül gyorsan megnyithatod a Természetjáró appban: elég hozzá beszkennelned a kódot az app QR-kód-olvasójával, amit az Eszközök menüben találsz. Bármilyen más QR-kód-olvasót is használhatsz, de a tartalom akkor nem az appban, hanem a mobil böngészőben fog megnyílni. Onnan a “Megnyitás az alkalmazásban” gombra bökve léphetsz át közvetlenül a Természetjáró appba.

A Természetjáró appba épített térkép, és a hozzá tartozó, az Eszközök menüből elérhető Csúcskereső nemcsak Magyarországot, hanem az egész világot lefedi. Ez óriási adatbázist jelent, úgyhogy hazánk nemzetközi szinten szerény magasságúnak számító hegyei közül csak kevés került bele. Cserébe a Csúcskeresőt máshol, például az Alpokban vagy a Magas-Tátrában túrázva is használni tudod. 

Ezt a szolgáltatást az Eszközök menüben találod. Ha a terepen bajba kerülsz, a SEGÉLYHÍVÓ TÁRCSÁZÁSA gomb lenyomásával közvetlenül felhívhatod a 112-t, és rögtön bemonthatod a diszpécsernek a tartózkodási helyed UTM-koordinátáit, melyeket a piros dobozban láthatsz. Így a mentők könnyebben odatalálnak hozzád.

A válasz egyszerű: a több mint 100 ezer letöltés Androidra és iOS-re együtt vonatkozik, de a Play Store nyilvános számlálója csak nagyságrendeket mutat, ezért 50 ezer után legközelebb 100 ezernél ugrik feljebb.

Lényegében igen, csak pár apró különbség van. Néhány funkció/menüpont eltérő néven szerepel, és iOS-en az egységesebb hardvernek köszönhetően kategóriától függetlenül egyszerre lehet keresni az összes látnivaló között, illetve találsz egy műszerfalszerűen konfigurálható sebességmérőt is az Eszközök menüben. Androidon viszont az operációs rendszer beállításától függetlenül kiválaszthatod a távolság és a hőmérséklet mértékegységét, amire iPhone-on és iPaden nincs lehetőség.

A könyökszabály egyszerű: a térképi adat mindig pontos, a GPS-ből származó szinte soha. Az utóbbit ugyanis rengeteg tényező befolyásolja: a vevőkészülék minősége, az aktuális időjárás (főleg a felhőtakaró vastagsága), a napszéltevékenységgel összefüggő, úgynevezett Kp-index, a haladási sebesség, és mindenekelőtt a terepi viszonyok. Egy szurdokban, vagy egy erdőben, főként sűrű lombkorona alatt, ahonnan a vevő kevesebb műholdra lát rá, a GPS mindig pontatlan lesz, így akár 30-40 százalékkal többet mérhet a valóságosnál. Erről egyébként ránézésre is könnyen meggyőződhetsz, ha nagyon belenagyítasz a GPS által rögzített nyomvonalba: látható, hogy az sok helyen össze-vissza cikázik, holott a valóságban alighanem az utat követted. A sok kis töröttvonal hosszának összege jóval nagyobb lesz az útvonal igazi hosszánál, ebből származik az eltérés. A térképi adatunk ezzel szemben nem terepi mérésből ered, hanem az úthálózatra és a domborzatmodellre feszített nyomvonalból számolódik ki automatikusan, ezért pontosnak tekinthető. Ezt is könnyen leellenőrizheted, ha letöltöd az útvonalat GPX formátumban, és feltöltöd a GPS-re, vagy bármelyik másik térképszoftverbe: kb. ugyanaz a táv fog kijönni, mint ami nálunk is szerepel a túránál.

Ettől persze a valóságban még kicsit többet szoktunk gyalogolunk az elméleti távnál, hiszen le-letérünk az útvonalról, amit érdemes beleszámolni a tervezésbe, de nem annyival, mint amennyivel a GPS többet mutat. A lényeg, hogy a valós táv sokkal közelebb van a térképi adathoz, mint a GPS méréséhez. Egyébként ugyanez fokozottan érvényes a szintemelkedésre, abban ugyanis még pontatlanabb a GPS, csak barometrikus magasságmérővel mérhető viszonylag pontosan.

A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség  igazolt partner  A felfedezők választása 
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp