Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

Bánkútról Várkútra (Bükk-trekking 3.)

Gyalogtúra · Bükkvidék · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Bánkúti Turistaház épülete
  A Bánkúti Turistaház épülete
  Fénykép: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
m 1200 1100 1000 900 800 700 600 500 400 300 25 20 15 10 5 km Három-kő Tar-kő Zsidó-rét Tamáskúti vendégház Várkúti turistaház

A hegység két ikonikus és legendás turistaházát összekötő útvonal a Bükköt keresztező túra 3. szakasza. Élménydús, de hosszú és fárasztó vándorlás, mely során a bánkúti háztól a fennsíki réteken átvágva a peremi kövekhez tartunk, ahol megpihenünk. A lenyűgöző panorámát kínáló Tar-kő kilátósziklája után a Déli-Bükk rengetegébe ereszkedve, a Török úton kalandozunk a várkúti menedékig.

A túra a Bükköt két irányban is átszelő trekking (vándortúra) 3. szakasza.

nyitva
nehéz
Hossz 27,1 km
7:55 óra
845 m
1 211 m
952 m
449 m

A Bánkútról a Felsőtárkány feletti Várkúti turistaházig tartó túrán északról délre szeljük át a hegység nyugati felét, miközben a Bükk két résztájával ismerkedünk. Először a karsztjelenségekben gazdag Nagy-fennsíkon haladunk keresztül, ahol régi kaszálórétek kárpáti hangulatú mezőin járunk. A fennsík meredek letöréséről a Tar-kő peremén nézelődünk; innen belátjuk további útvonalunkat végcélunkig, a Várhegy csúcsáig. A Déli-Bükk mélyére a Toldi-kapun átvezető Királyi úton nyerünk bebocsátást, aztán újabb nevezetes nyomvonalon, a Török úton folytatjuk túránk végéig, kilátópontokat is érintve. Több lehetőség is lesz utunk során plusz kitérőket tenni, hogy még több élményt, ismeretet merítsünk a Bükkből.

A túra egy Bükköt átszelő, többnapos trekkingútvonal 2. szakasza. A bevezető szakasz Diósgyőr széléről vezet a hegység központjába, Bánkútra. Bánkúttól két irányba folytathatjuk a vándorlást: a fennsík nyugati zugain át Szarvaskő felé, avagy délnek fordulva, kevésbé járt vidékeket keresztezve a Vár-hegy vidékét vehetjük célba (a leírásban bemutatott útvonalon).

A szerző tippje

 • Érdemes lehet kettébontani az amúgy is hosszú túrát, hogy elég időt töltve a megfelelő helyszíneken kényelmes tempóban járhassunk. Ehhez kézenfekvő a bivakolás vagy a sátrazás. A túraleírásban említünk két éjszakázó helyet, de ezeken túl is számos sátorozásra alkalmas helyszín található az útvonal mentén. 
 • Útrakelés előtt Bánkútról ellátogathatunk a Bálvány csúcsán magasodó Petőfi-kilátóba (Z jelzés, 900 m táv), hogy az igen jutalmazó körpanorámát megtekintsük.
 • A Keskeny-rét széli kereszteződésből a Z▲ jeleket követve, 400 méteres kitérővel a Három-kő sziklapereméhez zarándokolhatunk, ami szintén príma kilátópont.
 • A Várkúti turistaház feletti Várhegy csúcsára szintén kitérőt tehetünk, hogy az ősi vár sáncmaradványait felfedezzük.
Kisida András profilképe
Szerző
Kisida András
frissítve: 2021-02-25
Nehézség
nehéz
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
952 m
Legalacsonyabb pont
449 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Aszfalt 4,30%Murvás út 0%Földút 54,66%Ösvény 34,94%Utca 2,31%Ismeretlen 3,76%
Aszfalt
1,2 km
Murvás út
0 km
Földút
14,8 km
Ösvény
9,5 km
Utca
0,6 km
Ismeretlen
1 km
Szintprofil megjelenítése

Pihenő

Várkúti turistaház
Bánkúti turistaház

Kezdés

Bánkút, Fehér Sas panzió (888 m)
Koordináták:
DD
48.097870, 20.481797
DMS
48°05'52.3"N 20°28'54.5"E
UTM
34U 461417 5327308
w3w 
///dobbant.bóbiskol.újratölt
Mutasd a térképen

Végpont

Várkúti turistaház

Útleírás

Itiner:

 • K jelek vezetésével Bánkútról a Tar-kőhöz tartunk.
 • A csúcs sziklás kilátópontjára a K▲jelzésen térünk ki.
 • jelek mentén ereszkedünk a Kis-virágos-lápa kereszteződésébe.
 • Balra a Z jelzésen a Toldi-kapuhoz ballagunk.
 • Ismét balra a K+ jelekre térünk, és a Tamás-kúthoz menetelünk.
 • Szintén balra fordulva, a K jelzésen a Gyökeres-tisztás széléig kapaszkodunk.
 • Jobbra a Z jelzésre térünk, és a Török úton a Várhegy előtti nyeregig túrázunk.
 • A Várkúti turistaházhoz a P jelek navigálnak.

Túraleírás:

Bánkútról a Nagy-fennsíkra belsejébe

A Nagy- és Kis-fennsík határterületén a Bálvány és a Borovnyák csúcsok közötti nyeregbe települt Bánkút, hazánk méltán ismert hegyi üdülő- és sporthelyszíne. A mai Fehér Sas panzió épülete 1931-ben eredetileg a Magyar Turista Egyesült Diósgyőri Osztály menedékházának készült a síterepek közvetlen szomszédságában. Hosszú évtizedeken át az ország egyik legnépszerűbb turistaszállásaként működött, azonban megfelelő karbantartás és korszerűsítés hiánya miatt állapota az idők folyamán annyira leromlott, hogy 1987-ben be kellett zárni. 10 évvel később, a rendszerváltozás után nyitotta meg kapuit megújulva és panzióvá átépítve, ahol étkezésre is van lehetőség. A névadó Bán-kút csorgóját a közeli Bánkúti turistaház mellett találjuk.

A panzió kerítése mellett déli irányba indulunk a K jeleken, majd távvezeték nyiladékát keresztezzük. A következő útkereszteződésből ha balra kitérünk, a 161 méter mély Diabáz-víznyelőbarlang lezárt bejáratát szemrevételezhetjük. A triász mészkőben kialakult, időszakosan aktív nyelő vizsgálatai kimutatták, hogy vize a Garadna-forrásban kerül újra a felszínre.

A Csalános-tető irtásáról feltűnik a Bálványon álló Petőfi-kilátó teteje (a príma körpanorámát kínáló torony Bánkútról a Z jelzésen érhető el), majd a mára megfogyatkozott fenyvesen át megérkezünk a Faktor-rét hosszúkás mezőjéhez. Egy nagy bükkfán a faktor-réti Madonna rézarcképe fogad, aki a legendák szerint többször is megjelent az erre járó erdei munkásoknak, mész- és szénégetőknek.

Réteken át a Tar-kőhöz

Átkelünk a tisztáson, majd balra, széles murvaútra lépve bükkösben bandukolunk. A Fodor-hegy és a Füstös-kő-bérc közötti nyeregben felnyílik az erdő, a piciny réten jól megfigyelhetjük a víz oldó hatására kialakult töbrök természetes táljait; e karsztformák igen jellemzőek a Bükk-fennsíkon.

Újra az erdőben gyalogolva mesterséges mélyedéseket is látunk: a múltban használt mészégető kemencék gödreit, amelyeket generációkon át használtak a bükki falvak lakói. A kemence megrakása és a mész kiégetése, majd kinyerése több napot is igénybe vett, folyamatos felügyelet mellett.

Keresztezünk egy lucfenyvest, ami után letérünk a dózerútról, és a Mély-sár-völgy töbörsoros tisztásán sétálunk át. Túlsó végén a Szilvásváradra vezető erdészeti műútra csatlakozunk. Rövidesen a K jelzés letér erről, és az aszfaltcsíkkal párhuzamos ösvényen, újabb szépséges kaszálóréten halad keresztül. Esőház mellett érkezünk a Kis-sár-völgy torkolatához, ahol ismét a műútra fordulunk, és a Zsidó-rét széléhez baktatunk. A kárpáti hangulatú tisztás a 18. században jött létre, amikor a környékbeli ipar faigénye miatt helyenként kivágták az erdőket. A létrejött gyepterületeket ezután kaszálónak, legelőnek használták. Faborítás híján feltárul a töbrök rendszere, a nyílt térszínen átkelve méretes karszttálakat látunk, oldalaikban mészkősziklákkal. A mező elején erdőszéli pihenőhelyet és esőházat is találunk.

Egy kiágazó tanösvényen közelebbről is megtekinthetjük ezeket az oldásos mélyedéseket, amelyek sajátos hűvös, nedves mikroklímája speciális növényvilágot éltet. A töbrök alján a hó rendszerint a nyár elejéig megmarad.

A fennsík peremén

Enyhe emelkedővel haladunk át a hosszúkás Keskeny-réten, aminek felső végében elérjük a fennsík déli peremét. Az erdőszéli útelágazásból van lehetőség 400 méter hosszú kitérővel a Három-kő kilátósziklájához látogatni a Z▲ jelzésen.

Bükkösben kaptatunk tovább a Büszkés-hegy nyerge felé. Balra egy öreg erdőrészlet közelmúltbeli letermelése miatti tájseb panorámát nyit a Három-kő szikláira és a Déli-Bükk kiemelkedéseire. Pár perc, és a 949 méteres Tar-kő csúcsán állunk. A K▲ jeleket követve tudunk a gyepes sziklaperem kilátópontjára kimenni.

A fennsík meredek letörésén vagyunk, a kövek vonulatán; lábunk előtt hullámzik a Déli-Bükk alacsonyabb térszíne. Teljes további útvonalunk kivehető, az Alföld előtti vonulat túránk végcélja: ez a Várhegyre vezető hosszú gerinc. Alatta Felsőtárkány és Eger házai tűnnek elő a messzeségben, és jól látható a Hór-völgy mélyülete is. Nyugat felé Három-kő ormai meredeznek, míg keleti irányban a Mátra látható. A gyepes sziklaperem nagyszerű hely megpihenni, bámészkodni és a további útra erőt gyűjteni.

A Déli-Bükkbe ereszkedve

Visszatérve a K jelzés ösvényére kőrisek és bükkök között, fehér mészkősziklákkal pettyezett, meredek csapáson ereszkedünk le a Kis-Virágos-lápa kereszteződésébe. Balra, a Z jelzésre váltunk, és folytatjuk a lejtmenetet a Toldi-kapuhoz. Ez a szakasz a Király út része, ami Felsőtárkányból vezet Gerennavárig; a hagyomány szerint Nagy Lajos is használta. A Toldi-kapu neve a fennsíki kövek alkotta sziklaperem átjárójára (kapujára) utal. Innen balra, a K+ jeleket követve kényelmes szintúton ballagunk tovább a Tar-kő-alján. Ha ellenkező irányba indulunk a K+ jelek mentén, 700 méter után a Toldi-kunyhó fedett bivakhelyére érkezünk, ami kiváló nomád éjszakázó hely. 

A Felső-Kiskút-lápa leágazásából a Hór-völgy kijáratára és az Ódorvárra nyílik príma panoráma. A Malom-hegy oldalában ismét ereszkedő következik; aljában széles szállítóútra lépünk, amin a Hereg-rét széléig baktatunk. Méretes esőház mellett lépünk ki a hosszúkás tisztására, ami évtizedeken át természetvédelmi táboroknak adott helyet. Ez a helyszín is alkalmas az éjszakázásra, vizet pedig a közeli Lénárt-forrásból vehetünk.

A mező alsó végétől az egri műút mentén haladunk, kanyarjában erősen gyűrt mészkőréteg redőit tanulmányozhatjuk. Néhány perc múlva a Tamás-kút foglalt forrásánál állunk, ahol szomjunkat olthatjuk. A szomszédban találjuk a Tamás-kúti Vendégház épületét. A K jelzésen folytatva a Kis-Som oldalában lihegve kapaszkodunk fel a Gyökeres-tisztásig, ahonnan jobbra a Z jelek mentén indulunk tovább.

Török úton járva

További útvonalunk egy régi középkori nyomvonalat, a Török utat követi, amelyet a hódoltság idején a hegység gerincein jelöltek ki Felsőtárkány és a Sajó-völgy között. Bükkösön át, majd tölgyesben, a megyehatáron ereszkedünk a Kolozs-tető és a Lajos-hegyese közötti dagonyás nyeregbe. A gerincút kibukkanó kőzete megváltozik, az eddig megszokott mészkő helyett agyagpala jelenik meg, ami ezen a vidéken a karsztra települt. Rövidesen a nádasbérci Agyagpala-zsomboly korláttal kerített szájához tehetünk kis kitérőt. A földbe mélyülő aknabarlang áttöri a fedőréteget, és a mészkőben végződik.

A szintén vizenyős Táskás-rét pereménél újabb nyereg következik, majd egy erdészeti aszfaltút keresztezése után a Csipkés-kút forrásához süllyedünk. Kilépve a bükkzsérci autóútra a Völgyfő-házat vesszük célba. A fontos csomópontban álló egykori erdőőri lak ma kulcsosházként működik, mellette pihenőhelyet is találunk.

Folytatva a Török úton a Barát-erdő tölgyesében baktatunk enyhe emelkedőn. Az elnevezés az alattunk húzódó Barát-völgy egykori kolostorára utal. A Borzlyuk-tető alatt jutalmazó kilátás tárul elénk: a Bükk-fennsík hosszan elnyúló szegélyét szemlélhetjük. Jól beazonosítható a kövek sorozata az Őr-kőtől a Három-kőig, és látjuk korábbi álláspontunkat is a Tar-kő szikláján.

Tovább kanyarogva a Z jelzésen a Tárkányi-orom és a Vasbánya-tető oldalából szintén feltárul a táj, a Déli-Bükk hullámzó erdőtájának látványát csodálhatjuk. A környéket Ménesakol vagy Ménes-oldal néven ismerik a környékbeliek, ami a törökök hajdani nagy istállójára utal.

A Kövesdi-kilátó és a Várhegy

A Vasbánya-nyereg esőháza és pihenőhelye után szellős tölgyesben talpalunk a Kövesdi-kilátó szikláihoz és pihenőpadjaihoz. A természetes panorámapontról a Bükkalja fokozatosan az Alföld síkjába simuló domborulataira és falvaira van panoráma, de Mezőkövesd térsége is jól látszik. Az egyik fa alatt két elhunyt természetjáró kövekből kirakott emlékhelye előtt tiszteleghetünk.

A P jelzésen indulunk tovább, hogy egy utolsó nekirugaszkodással a Várhegy oldalában álló Várkúti turistaházhoz ereszkedjünk. Ha bírjuk még szusszal, a ház feletti nyereg kereszteződéséből a Z, majd a Z▲ jelzésen a Várhegy csúcsára sétálhatunk, hogy az ősi vár maradványait megtekintsük. A Magyar Turista Egyesület Egri Bükk Osztálya által 1925-ben emelt Várkúti menedékház szépen megújult; kényelmes szállást biztosít a megfáradt vándornak. Eredetileg Isaák Gyula nevét viselte, aki az építés idején volt Heves megye főispánja és az osztály elnöke. A ház előtti rét két szélén Mária kegyhelyet és a Vár-kút bővizű forrását találjuk.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

 • A túra kezdő-és végpontja, Bánkút és Várkút sem érhető el tömegközlekedéssel!
 • Bánkútra az Ómassa végálomásnál érdemes leszállni a helyi járatos buszról.
 • A túra végén Felsőtárkányba vagy Noszvajba lesétálva tudunk hazautazni.

Megközelítés

 • Ómassáról Bánkútra 4.7 km gyaloglással a S+ jelzésen tudunk felmenni.
 • A Várkúti turistaháztól a P, majd a Z jelek mentén, 4 km hosszú túrával ereszkedhetünk Felsőtárkányba, vagy a Z◼ jelzéseken, 2.2 km-es gyaloglással Noszvajba érkezhetünk.

Parkolás

 • A bánkúti Fehár Sas panzió autóval elérhető.

 • A Várkúti turistaházhoz az Eger-Noszvaj műútból kiáágazó murvaúton juthatunk.

 • Parkolót a két turistaház mellett találunk.

Koordináták

DD
48.097870, 20.481797
DMS
48°05'52.3"N 20°28'54.5"E
UTM
34U 461417 5327308
w3w 
///dobbant.bóbiskol.újratölt
Mutasd a térképen
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

 • Bükk túrakalauz

A szerző által javasolt térképek:

 • Bükk turistatérkép

Felszerelés

 • Alapvető túrafelszerelés: bakancs vagy túracipő, az évszaknak és időjárásnak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.


Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Állapot
nyitva
Nehézség
nehéz
Hossz
27,1 km
Időtartam
7:55 óra
Szintemelkedés
845 m
Szintcsökkenés
1 211 m
Legmagasabb pont
952 m
Legalacsonyabb pont
449 m
Szép kilátás Evés-ivás lehetőség Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Csúcstúra Egyirányú túra Egészséges környezet

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Útpontok
 • 8 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp