Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

Akadálymentes kirándulás a fenséges Bükk-fennsíkon

Gyalogtúra · Bükkvidék
A tartalmat készítette:
MTSZ - együttműködő szervezetek igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Bükk-fennsíkon szilárd burkolatú úton is lehet túrázni
  A Bükk-fennsíkon szilárd burkolatú úton is lehet túrázni
  Fénykép: MTSZ - együttműködő szervezetek

Magyarország településektől távol eső szegletében, a Bükk-fennsík kiterjedt erdőségeinek zavartalan természetességében egy lenyűgöző túraút várja az akadálymentesen kirándulni vágyókat.

közepes
Hossz 7,5 km
2:30 óra
209 m
209 m
888 m
808 m

Észak-kelet Magyarország talán legvonzóbb hegyvidéki környezetében, Szilvásváradtól mintegy 10 km-re, az impresszív bükki szerpentinen megközelítve találjuk országunk legkiterjedtebb és jelentőségteljesebb magashegyi fennsíkját, a Bükk-fennsíkot. A hazánkban páratlan adottságú fennsík őshonos erdőivel, gazdag állatvilágával, mészköves talajával, gyalogos „erdei autópályájával” igazi mekkája a városi világból kiszakadni kívánó, de nehezen mozgó, mozgásában akadályozott, vagy kisgyerekes családi kiruccanásra vágyóknak.

A szépen megőrzött és ápolt, acélos törzsű erdők, a panorámákkal hívogató tisztások, a színek kavalkádja, a boldog erdei állatok társasága, a természetesen vad táj, a hasítóan friss, ózondús levegő és a könnyen járható erdei, burkolt útfelület együttese életre szóló élménnyel gazdagítja a mozgásukban valamennyire is akadályozott embertársainkat, életkortól függetlenül.

A szerző tippje

 • A túra önállóan nem ajánlott, bár könnyű, folyamatosan enyhén lejtő/emelkedő terepviszonyok jellemzik a tájat, nagy többségében bitumenezett vagy murvás felszínekkel, a vakmerő, településektől távol egyedül túrázó keveredhet olyan technikai vagy fizikai akadályba, hogy segítségre szorul.
 • A túra kórházi kerekesszékkel vagy nagy akkumulátoros kerekesszékkel is teljesíthető, frissen sérülteknek is ajánlható tapasztalt kísérettel.
 • A túra folyamán akadálymentes WC nem található, az ilyen irányú szükségleteinket érdemes Szilvásváradon, a Szalajka-völgy bejáratánál található mozgássérült mosdók egyikében kielégíteni.
 • Étkezési lehetőség a túra útvonalán nem található; ivóvizet, élelmiszert érdemes magunkkal hozni, vagy a Szalajka-völgy kezdeti szakaszánál kínálkozó számos büfé egyikében étkezni (autóval 10 km a túra kezdő- és végpontjától).
 • Mivel végig erdei kerékpáros útvonalon haladunk, érdemes figyelnünk a kerékpárral túrázókra, akik sokszor zajtalanul közelítenek nálunk jóval nagyobb sebességgel. Ugyanakkor ritkán előfordulhatnak az úton erdészeti járművek is.
 • Legyen nálunk tartalék gumibelső és megfelelő pumpa.
 • Változékony időjárás esetén legyen nálunk esőkabát/esernyő. A túra esős időben is járható, bár menedéket túránk kiinduló pontjánál, a parkolóban és a túránk második szakaszában találunk. Hó mentes időben a túra télen is ajánlható a jól felkészült túrázóknak.
 • Árnyékmentes, nyílt szakaszokon is haladunk, ezért nyáron fejfedő és szezonálisan szúnyogriasztó ajánlott.
_ MTSZ profilképe
Szerző
_ MTSZ
frissítve: 2022-11-21
Nehézség
közepes
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
888 m
Legalacsonyabb pont
808 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Aszfalt 81,18%Murvás út 13,51%Földút 4,39%Ösvény 0,90%
Aszfalt
6,1 km
Murvás út
1 km
Földút
0,3 km
Ösvény
0,1 km
Szintprofil megjelenítése

Kezdőpont

Olasz-kapu parkoló (877 m)
Koordináták:
DD
48.079216, 20.449857
DMS
48°04'45.2"N 20°26'59.5"E
UTM
34U 459024 5325251
w3w 
///avar.álmodozik.vázlat

Végpont

Olasz-kapu parkoló

Útleírás

Itiner:

Végig a kék kerékpáros jelzést kövessük. 

 • Az Olasz-kaputól indulunk, majd hamarosan a Fekete-sárnál tegyünk egy kis kitérőt a K+ jelzésen.
 • A Zsidó-rétnél találkozunk először az Országos Kéktúra K jelzésével, itt szintén tegyünk egy kis oda-vissza kitérőt a rétre a K jelzésen.
 • Ezután a K jelzés még kétszer letér a kerékpáros útról, amikor másodszor is letér a szilárd burkolatú utunkról, tegyünk még egy kis kitérőt a K jelzésen, majd foruljunk vissza.
 • Ugyanazon az úton megyünk vissza Olasz-kapuhoz, mint amin jöttünk. 

Részletes leírás:

Túránk indulópontja kimondottan csak autóval megközelíthető, méghozzá fizetős úton. Mivel esetünkben más, gyalogos megközelítés nem jöhet szóba, marad az autó, de ezt a kisebb anyagi áldozatot érdemes meghozni, mert az élmény időjárástól függetlenül garantált. Az Olaszkapuhoz felvezető, hosszasan kanyargó szerpentin megejtően szép hegyi út, pazar panorámák kavalkádjával fűszerezve. Talán hazánk egyik legszebb, ősszel pedig legszínesebb autós útszakasza ez, ami kirándulásunknak pazar felütést biztosít. Az út végén bükkerdő acélszürke oszlopai közt érkezünk meg a fennsíkra.

Innen már tábla jelzi a közforgalom elől lezárt utat, egy tágas parkoló a gyalogos kiindulópontunk. Az erdei terepviszonyok extrém megterhelő volta miatt oda-vissza útvonalról beszélünk, de esetünkben az ismétlés csak megerősíti jóleső benyomásainkat. Nekivágunk az enyhén emelkedő, szinte sík platónak. Egy rövid sziklafolyosóban emléktábla jelzi a Bükk-fennsík egyik északi kapujának történetét: az I. világháborúban 18 olasz hadifogoly katona került a terület tulajdonosa, az olasz felmenőkkel rendelkező Pallavicini őrgróf birtokára. Thurzó Gáspár vezetésével 1918-ban ők vágták át ezt a sziklát, ami az épülő fakihordó kisvasút útjában állt. Innen ered a neve: Olaszkapu.

Az egész túrára jellemző, hogy néhány kissé kanyargósabb, meredekebb útszakasz és egyenesebb, sík „pihenők” váltják egymást a jól járható, öreg bitumencsíkon. Az út mindkét oldalát változóan erdős, ligetes, kisebb-nagyobb kiterjedésű tisztások tarkítják, de jellemzően a nagy távlatú, íves domborzat a domináns látkép.

Mivel a túránk első szakaszán végig ereszkedünk, a lejtés jótékonyan megelőlegezi a látványt, amihez közelítünk. Három kisebb kitérő ajánlott a fő gerincútról, hogy a teljesen naturális erdő miliőjét élvezhessük: az elsőt az olaszkapui emlékhelytől pár száz méterre balra találjuk: saját belátásunk szerint néhány száz méterre bemerészkedhetünk az erdőbe. (Ha a terepviszonyok engednék a körtúrát, itt térnénk vissza, de sajnos ez az ág teljességében nem akadálymentes.)

Visszatérve a bitumenes gerincútra, közelítünk lassacskán túránk fő attrakciójához a Zsidó-réthez, mely menetirány szerint jobb oldalon kezdi el bontogatni távlatait. A tőlünk dél felé elterülő hatalmas kaszálórét a legszebb és legtipikusabb bükk-fennsíki rét, amely hangulatával mindenkit elvarázsol, bármely évszakban érkezzen is.

Elnevezését a hajdani tűzifa-osztásokról kapta, a helybeliek itt kötötték meg a fakereskedőkkel az üzletet, és szállították otthonaikba a tüzelőt. A különleges karsztjelenségek (töbör-láncolatok) mellett a sajátos mikroklímája miatt számos növényritkaságnak ad otthont a rét, amely ezért fokozottan védett terület, ahol tilos letérni a kijelölt turistaösvényről. A „főutunkról” jobbra kanyarodva egy kis ízelítőt kaphatunk a rét különleges hangulatából, és egyben érdemes itt megpihenni és szemlélődni a tájban.

Továbbereszkedve egyre sűrűsödő erdőn közelítünk túránk legtávolabbi pontjához, a völgyi szakaszhoz. Menet közben kiépített pihenőhelyet csak a megtett táv kétharmadánál találunk, a Zsidó-rét után néhány kanyarral - itt egy sátortetős esőbeálló áll, asztalokkal.

Túránk végpontjánál ki-ki képességei szerint a műutat elhagyva bemerészkedhet a mészköves-murvás, tágas erdei útra, a békés sűrű jótékonyan ölel körbe. Ez túránk legtávolabbi pontja, és egyben a lejtős haladásé is. Innen kapaszkodunk vissza e megejtően szép tájon, figyelve a bitumen töredezettségére (és a segítőnk pulzusára is). A csendben túrázók akár a gazdag vadállományból (őzek, vaddisznók, rókák, ragadozó madarak) is láthatnak egy-egy példányt. Jókorákat szippantva a tiszta levegőből, hosszan kanyarogva, élvezve a természet szépségét térünk vissza az olasz-kapui parkolóba.

Tömegközlekedéssel

 • Túránk indulópontja, az Olasz-kapu tömegközlekedéssel nem megközelíthető.

Megközelítés

 • A túra a parkolóból indul.

Parkolás

 • Szilvásváradon a Szalajka-völgyhöz legközelebbi fizetős parkolóból napi 1600 Ft-ért feljuthatunk egészen a Bükk-fennsíkig (Olasz-kapu).

Koordináták

DD
48.079216, 20.449857
DMS
48°04'45.2"N 20°26'59.5"E
UTM
34U 459024 5325251
w3w 
///avar.álmodozik.vázlat
Navigáció Google Térképpel

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Nehézség
közepes
Hossz
7,5 km
Időtartam
2:30 óra
Szintemelkedés
209 m
Szintcsökkenés
209 m
Legmagasabb pont
888 m
Legalacsonyabb pont
808 m
Oda és vissza Földtani érdekességek Kerekesszékkel megközelíthető Egészséges környezet

Statisztika

 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 2 Útpontok
 • 2 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp