Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Kilátóhely

Tar-kő

· 1 értékelés · Kilátóhely · Bükkvidék · 918 m · Ma nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Drónfelvétel a Tar-kő szikláiról
  Drónfelvétel a Tar-kő szikláiról
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
A 950 méteres Tar-kő a legmagasabb természetes kilátóhely a Bükkben. A sziklafal tetejéről a Bükk belső vidékére nyílik széles panoráma.

A Tar-kőn nincs szükség kilátótoronyra, ugyanis a távolról is impozáns látványt nyújtó mészkőszikla a környezete fölé magasodik. A gyepes sziklahomlokról pazar a kilátás a Bükk déli részére. Jócskán az 500-600 méteres magaslatok fölött állunk, kiterjedt, gömbölyded formákban bővelkedő hegyvidék tárul a szemünk elé. Fennsíkokat nem, csak csúcsokat és hosszú völgyeket rejt a vízfolyások által felszabdalt Déli-Bükk. Jól kivehető a Hór-völgy és az annak kijáratát őrző Ódorvár. Nyugat felé a Felsőtárkányi-medence nyomul be mélyen a hegyek közé Eger mellékén. A távolban a Mátra gerincéből is jókora szeletet láthatunk, a Kékes és a Galya-tető is szem előtt van. Nyugaton a kövek vonulatának szélső tagja, a Három-kő gyepes teteje „világít" az erdőtakaró alól. Ugyanebben az irányban, tiszta időben a tokaji Nagy-hegy is felbukkan a bükki magaslatok fölött.

Az erőt sugárzó sziklavárak, a plató elkülönülésének és magasságának nagyszabású, természetes illusztrációi a fennsík peremén sorakoznak - ez a „kövek vonulata". A belső erők hatására függőlegesközeli állapotba került mészkőrétegek palás kőzetekre támaszkodtak - utóbbiak azonban gyorsabban pusztultak üledékes társaiknál. Az „aládúcolását" elvesztő mészkő így leomlott, a hátramaradt peremi sziklabérc sor és annak sziklafalai pedig fehér ormokként sorakoznak a táj fölött. Ezek egyike az - alighanem legismertebb és legtöbbek által felkeresett - Tar-kő. (További kövek keletről nyugat felé: Három-kő, Vörös-kő, Pes-kő, Őr-kő, Bél-kő.) Ez az ország 12. legmagasabb csúcsa. A tetőpont igazából a kilátóhely mögött, az erdőben található. A panorámás, sziklagyepes tisztás valamivel alacsonyabban fekszik.

A Tar-kő feltűnően kiemelkedik környezetéből, innen láthatjuk legjobban a fennsík látványosan letörő déli peremét. Sajnos belerondít a panorámába az erdőket ormótlanul felszabdaló tarvágások sokasága. A mészkőszikla oldalában találjuk a Tar-kői-kőfülkét, ez korábban betyár-rejtekhely, annál is korábban - a leletek tanúsága szerint - állatok búvóhelye lehetett: mélyén pleisztocén kori állatok maradványait találták meg.

A Tar-kő az Olasz-kapui tanösvény egyik állomása. Az útvonal az Olasz-kaputól a Zsidó-réten keresztül vezet a sziklára, majd az Őserdő erdőrezervátumának érintésével kanyarodik vissza a fennsík északi szélére.

Nyitvatartás

Ma nyitva
Egész évben szabadon látogatható.

Árak:

Ingyenes.
Dömsödi Áron profilképe
Szerző
Dömsödi Áron
frissítve: 2021-11-03

Tömegközlekedéssel

 • Eger felől csak vasárnap reggel és késő délután közlekedik egy busz a Bánkúti menedékház elágazás buszmegállóig. Így juthatunk a legközelebb a Tar-kőhöz.
 • Miskolcról a Répáshuta, Kossuth út 75. buszmegállóig érdemes utaznunk.

Megközelítés

 • A Bánkúti menedékház elágazástól a Z◼ jelzésen kezdjük meg túránkat észak felé! Amikor ez eléri a Z jeleket, azokat követve forduljunk jobbra! Fölérve a fennsíkra hosszan kell követnünk a Z▲ jelű turistautat, mígnem az eléri a Kéktúra K jelzését. Ezen bal felé kell tartanunk. A Kéktúra majdnem a Tar-kő kilátópontjáig visz, de előtte elkanyarodik jobbra. Itt menjünk tovább egyenesen a K▲ jelzéseken! (6 km, 262 m szintemelkedés.)
 • Répáshutáról a Z◼ jelzésen kell nekivágnunk a fennsíki kaptatónak. Amikor ez eléri a Z jeleket, azokat követve forduljunk jobbra! Fölérve a fennsíkra hosszan kell követnünk a Z▲ jelű turistautat, mígnem az eléri a Kéktúra K jelzését. Ezen bal felé kell tartanunk. A Kéktúra majdnem a Tar-kő kilátópontjáig visz, de előtte elkanyarodik jobbra. Itt menjünk tovább egyenesen a K▲ jelzéseken! (7,8 km, 404 m szintemelkedés.)
 • Legegyszerűbben az Olasz-kapu előtt található parkolótól gyalogolhatunk el a Tar-kőre. Az Olasz-kaputól a KT tanösvény jelzés, és az Országos Kéktúra vezet el a Tar-kőre. Csak az utolsó métereken kell áttérnünk a K▲ jelekre (4,2 km, 112 m szintemelkedés).

Parkolás

 • Az Olasz-kapu előtt ingyenes parkolót találunk. Az ide vezető útra behajtási díjat kell fizetnünk Szilvásváradon az utat lezáró sorompónál.
 • Répáshuta fölött, a Miskolc-Eger országút kanyarjából nyílik a szintén ingyenes parkoló (buszmegálló, bánya-hegyi elágazás).

Koordináták

DD
48.056312, 20.461507
DMS
48°03'22.7"N 20°27'41.4"E
UTM
34U 459874 5322699
w3w 
///ragasztó.parkolók.férfi
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 19,6 km
Időtartam 6:40 óra
Szintemelkedés 1 005 m
Szintcsökkenés 1 069 m

Leszállva a felsőtárkányi kisvasútról izgalmas útra indulunk: felkapaszkodunk a Bükk-fennsík legmagasabb természetes kilátóhelyére, a Tar-kő éles ...

Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 12,9 km
Időtartam 4:15 óra
Szintemelkedés 722 m
Szintcsökkenés 722 m

A Bükk nagy klasszikusa ez a Három-kőn át Tar-kőre, a hegység legmagasabb természetes kilátópontjára vezető túra. Egész évben sok kiránduló keresi ...

5
Szerző: Német-Bucsi Attila,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Bükkvidék
Barangolás az Óriások asztalán
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 18,5 km
Időtartam 5:30 óra
Szintemelkedés 687 m
Szintcsökkenés 687 m

A Bükk fennsíkjának kellemes hangulatú kaszálórétjeit és panorámás mészkőszirtjeit fűzi fel túránk, mely a hegység két legmagasabban fekvő ...

7
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
Teljesítménytúra · Bükkvidék
Sebes Pisztráng teljesítménytúra 45 km
ajánlott túra Nehézség közepes
Hossz 46,1 km
Időtartam 13:00 óra
Szintemelkedés 1 458 m
Szintcsökkenés 1 457 m

Az első alkalommal megrendezett teljesítménytúra leghosszabb távja bebarangolja Szilvásvárad tágabb környékét, a Bükk-fennsíkot, útba ejtve az itt ...

Szerző: Lévai Zsuzsa,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség nehéz nyitva
Hossz 27,1 km
Időtartam 7:55 óra
Szintemelkedés 845 m
Szintcsökkenés 1 211 m

A hegység két ikonikus és legendás turistaházát összekötő útvonal a Bükköt keresztező túra 3. szakasza. Élménydús, de hosszú és fárasztó vándorlás ...

Szerző: Kisida András,   Magyar Természetjáró Szövetség
Többnapos gyalogtúra · Bükkvidék
Szarvaskő - Putnok (OKT-23)
ajánlott túra Nehézség közepes Szakasz 23 nyitva
Hossz 61,6 km
Időtartam 19:20 óra
Szintemelkedés 2 265 m
Szintcsökkenés 2 330 m

Az ország legmagasabb fekvésű táját, s egyben legnagyobb átlagmagasságú hegységét keresi fel a Kéktúra bükki szakasza. Különösen háborítatlan erdők ...

4
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

5,0
(1)

A közösség fényképei


Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp