Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Kilátóhely

Tar-kő

· 1 értékelés · Kilátóhely · Bükkvidék · 918 m · Ma nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Drónfelvétel a Tar-kő szikláiról
  Drónfelvétel a Tar-kő szikláiról
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
A 950 méteres Tar-kő a legmagasabb természetes kilátóhely a Bükkben. A sziklafal tetejéről a Bükk belső vidékére nyílik széles panoráma.

A Tar-kőn nincs szükség kilátótoronyra, ugyanis a távolról is impozáns látványt nyújtó mészkőszikla a környezete fölé magasodik. A gyepes sziklahomlokról pazar a kilátás a Bükk déli részére. Jócskán az 500-600 méteres magaslatok fölött állunk, kiterjedt, gömbölyded formákban bővelkedő hegyvidék tárul a szemünk elé. Fennsíkokat nem, csak csúcsokat és hosszú völgyeket rejt a vízfolyások által felszabdalt Déli-Bükk. Jól kivehető a Hór-völgy és az annak kijáratát őrző Ódorvár. Nyugat felé a Felsőtárkányi-medence nyomul be mélyen a hegyek közé Eger mellékén. A távolban a Mátra gerincéből is jókora szeletet láthatunk, a Kékes és a Galya-tető is szem előtt van. Nyugaton a kövek vonulatának szélső tagja, a Három-kő gyepes teteje „világít" az erdőtakaró alól. Ugyanebben az irányban, tiszta időben a tokaji Nagy-hegy is felbukkan a bükki magaslatok fölött.

Az erőt sugárzó sziklavárak, a plató elkülönülésének és magasságának nagyszabású, természetes illusztrációi a fennsík peremén sorakoznak - ez a „kövek vonulata". A belső erők hatására függőlegesközeli állapotba került mészkőrétegek palás kőzetekre támaszkodtak - utóbbiak azonban gyorsabban pusztultak üledékes társaiknál. Az „aládúcolását" elvesztő mészkő így leomlott, a hátramaradt peremi sziklabérc sor és annak sziklafalai pedig fehér ormokként sorakoznak a táj fölött. Ezek egyike az - alighanem legismertebb és legtöbbek által felkeresett - Tar-kő. (További kövek keletről nyugat felé: Három-kő, Vörös-kő, Pes-kő, Őr-kő, Bél-kő.) Ez az ország 12. legmagasabb csúcsa. A tetőpont igazából a kilátóhely mögött, az erdőben található. A panorámás, sziklagyepes tisztás valamivel alacsonyabban fekszik.

A Tar-kő feltűnően kiemelkedik környezetéből, innen láthatjuk legjobban a fennsík látványosan letörő déli peremét. Sajnos belerondít a panorámába az erdőket ormótlanul felszabdaló tarvágások sokasága. A mészkőszikla oldalában találjuk a Tar-kői-kőfülkét, ez korábban betyár-rejtekhely, annál is korábban - a leletek tanúsága szerint - állatok búvóhelye lehetett: mélyén pleisztocén kori állatok maradványait találták meg.

A Tar-kő az Olasz-kapui tanösvény egyik állomása. Az útvonal az Olasz-kaputól a Zsidó-réten keresztül vezet a sziklára, majd az Őserdő erdőrezervátumának érintésével kanyarodik vissza a fennsík északi szélére.

Nyitvatartás

Ma nyitva
Egész évben szabadon látogatható.

Árak:

Ingyenes.
Dömsödi Áron profilképe
Szerző
Dömsödi Áron
frissítve: 2021-11-03

Tömegközlekedéssel

 • Eger felől csak vasárnap reggel és késő délután közlekedik egy busz a Bánkúti menedékház elágazás buszmegállóig. Így juthatunk a legközelebb a Tar-kőhöz.
 • Miskolcról a Répáshuta, Kossuth út 75. buszmegállóig érdemes utaznunk.

Megközelítés

 • A Bánkúti menedékház elágazástól a Z◼ jelzésen kezdjük meg túránkat észak felé! Amikor ez eléri a Z jeleket, azokat követve forduljunk jobbra! Fölérve a fennsíkra hosszan kell követnünk a Z▲ jelű turistautat, mígnem az eléri a Kéktúra K jelzését. Ezen bal felé kell tartanunk. A Kéktúra majdnem a Tar-kő kilátópontjáig visz, de előtte elkanyarodik jobbra. Itt menjünk tovább egyenesen a K▲ jelzéseken! (6 km, 262 m szintemelkedés.)
 • Répáshutáról a Z◼ jelzésen kell nekivágnunk a fennsíki kaptatónak. Amikor ez eléri a Z jeleket, azokat követve forduljunk jobbra! Fölérve a fennsíkra hosszan kell követnünk a Z▲ jelű turistautat, mígnem az eléri a Kéktúra K jelzését. Ezen bal felé kell tartanunk. A Kéktúra majdnem a Tar-kő kilátópontjáig visz, de előtte elkanyarodik jobbra. Itt menjünk tovább egyenesen a K▲ jelzéseken! (7,8 km, 404 m szintemelkedés.)
 • Legegyszerűbben az Olasz-kapu előtt található parkolótól gyalogolhatunk el a Tar-kőre. Az Olasz-kaputól a KT tanösvény jelzés, és az Országos Kéktúra vezet el a Tar-kőre. Csak az utolsó métereken kell áttérnünk a K▲ jelekre (4,2 km, 112 m szintemelkedés).

Parkolás

 • Az Olasz-kapu előtt ingyenes parkolót találunk. Az ide vezető útra behajtási díjat kell fizetnünk Szilvásváradon az utat lezáró sorompónál.
 • Répáshuta fölött, a Miskolc-Eger országút kanyarjából nyílik a szintén ingyenes parkoló (buszmegálló, bánya-hegyi elágazás).

Koordináták

DD
48.056312, 20.461507
DMS
48°03'22.7"N 20°27'41.4"E
UTM
34U 459874 5322699
w3w 
///ragasztó.parkolók.férfi
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 5,8 km
Időtartam 1:55 óra
Szintemelkedés 688 m
Szintcsökkenés 688 m

Rövid körtúra a fennsík tövében, mely a Bükk legszebb időszakos forrását, az elapadt állapotában is mutatós Imót veszi célba. De felkeressük a ...

12
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség közepes
Hossz 7,5 km
Időtartam 2:30 óra
Szintemelkedés 209 m
Szintcsökkenés 209 m

Magyarország településektől távol eső szegletében, a Bükk-fennsík kiterjedt erdőségeinek zavartalan természetességében egy lenyűgöző túraút várja ...

Szerző: _ MTSZ,   MTSZ - együttműködő szervezetek
Gyalogtúra · Bükkvidék
Átkelés a Bükk-fennsíkon
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 17 km
Időtartam 5:03 óra
Szintemelkedés 310 m
Szintcsökkenés 650 m

A Bükk-fennsík minden jellegzetességét felvonultató, könnyed túra. Sűrű, természetes erdők, széles kilátás a hegység belsejére, borókás töbröktől ...

6
Szerző: Magyar Természetjáró Szövetség,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 12,9 km
Időtartam 4:15 óra
Szintemelkedés 722 m
Szintcsökkenés 722 m

A Bükk nagy klasszikusa ez a Három-kőn át Tar-kőre, a hegység legmagasabb természetes kilátópontjára vezető túra. Egész évben sok kiránduló keresi ...

7
Szerző: Német-Bucsi Attila,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 19,6 km
Időtartam 6:40 óra
Szintemelkedés 1 005 m
Szintcsökkenés 1 069 m

Izgalmas útra indulunk a felsőtárkányi kisvasútról leszállva: felkapaszkodunk a Bükk-fennsík legmagasabb természetes kilátóhelyére, a Tar-kő éles ...

Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Bükkvidék
A Bükk tetején
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 8,3 km
Időtartam 3:20 óra
Szintemelkedés 616 m
Szintcsökkenés 616 m

A Bükk legmagasabb pontjainak hatékony, sportértékkel bíró megközelítése, ahol érintjük a hegynek is nevet adó, látványos forrásbarlangot.

7
Szerző: Német-Bucsi Attila,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Bükkvidék
Barangolás az Óriások asztalán
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 18,5 km
Időtartam 5:30 óra
Szintemelkedés 687 m
Szintcsökkenés 687 m

A Bükk fennsíkjának kellemes hangulatú kaszálórétjeit és panorámás mészkőszirtjeit fűzi fel túránk, mely a hegység két legmagasabban fekvő ...

9
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség nehéz nyitva
Hossz 23,3 km
Időtartam 7:05 óra
Szintemelkedés 759 m
Szintcsökkenés 1 414 m

Túránk a bükki vadon központi részén vezet keresztül; a fennsík településektől legmesszebb eső nyugati végét szeljük át. Szarvaskőn keresztül ...

Szerző: Német-Bucsi Attila,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

5,0
(1)

A közösség fényképei


Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp