Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Emlékmű

Kolera-oszlop (Erdőbénye)

Emlékmű · Eperjes-Tokaji-hegyvidék · 171 m · Ma nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Kolera-oszlop (Erdőbénye)
  Kolera-oszlop (Erdőbénye)
  Fénykép: Abelovszky Tamás, Magyar Természetjáró Szövetség
Az 1831-es kolerajárvány rengeteg áldozatot követelt Magyarországon, Erdőbényén szám szerint 203 fő hunyt el – rájuk emlékezik az idők során alaposan megkopott emlékoszlop.

A kolera egy baktérium által terjesztett betegség, amely hasmenést és hányást okoz, végső soron pedig a kiszáradás miatt hunynak el a betegek. A kór Európában a 19. századig ismeretlen volt, bár Indiában már másfél évezreddel korábban lejegyezték tüneteit. Az 1826-ban a Gangesz mentén kitört járvány azonban nem maradt lokális esemény: a térségben jelen lévő idegen hadseregek magukkal hurcolták a betegséget a világ más részeire is. Ami Magyarországot illeti, hozzánk Galícia felől érkezett a pusztító baktérium, I. Miklós orosz cár ugyanis az 1830-ban kitört lengyel felkelés leverésében ázsiai hadtesteket is bevetett, amelyeknek katonái magukkal hozták a kolerát is. (A korábban elszigetelt betegség 1829-ben egyébként Perzsiában, Egyiptomban és Kaszpi-tenger partján is megjelent.)

Az Osztrák-Magyar Monarchia északkeleti határán lezárták ugyan a Kárpátok határátkelőit, de a zárlatot túl korán, 1831 tavaszán fel is oldották, így a kór bejutott Magyarországra. Annak érdekében, hogy a járvány terjedését megakadályozzák, immár az országon belül kellett korlátozni a szabad mozgást, ami rövidesen elégedetlenséget okozott országszerte: leállt a közlekedés, a kereskedelem, és a Felvidéken élők sem tudtak eljutni az Alföldre idénymunkákat vállalni. Bár 1831. július 17-én a polgárok áttörték a lezáratott hajóhidak kordonját, a koleralázadás Zemplén megyében robbant ki, és hamarosan átterjedt Abaúj, Sáros, Szepes és Gömör megyére is, részben a fent emlegetett okok, részben pedig amiatt, hogy úgy vélték, az „urak” mérgezik a parasztokat. (A kutakba ugyanis – a betegségre semmilyen hatással nem bíró – bizmutport szórtak, így a fertőzött víz éppúgy terjesztette a járványt, mint az intézkedést megelőzően.)

A koleralázadást augusztusban leverték, a kolerazárlatot október 3-án feloldották, de addig a korabeli feljegyzések szerint 536 517 ember betegedett meg, akik közül 237 641 fő meg is halt (köztük Kazinczy Ferenc is széphalmi birtokán). A járvány erdőbényei áldozatainak emlékére 1832-ben állítottak egy emlékoszlopot, a következő felirattal: „A / COLERA / GYÁSZ EMLÉKÉRE / MELLY / 1831IK ESZ:BEN / JUL. 6 TÓL 12 K SEP.RIG / E=BÉNYE / VÁROSSÁBÓL / 203 / HALANDOKAT / TETTE / ÁLDOZATTYÁVÁ.”

Az emlékoszlop ma is áll, de környezete elhanyagolt, felirata alig olvasható. A párkányos posztamensen álló, obeliszkkel koronázott hasábot vaspántok fogják össze, hogy megpróbálják megóvni az enyészettől.

Nyitvatartás

Ma nyitva
vasárnap00:00–24:00
hétfő00:00–24:00
kedd00:00–24:00
szerda00:00–24:00
csütörtök00:00–24:00
péntek00:00–24:00
szombat00:00–24:00

Árak:

Ingyenesen látogatható.
Abelovszky Tamás profilképe
Szerző
Abelovszky Tamás
frissítve: 2021-08-17

Tömegközlekedéssel

 • A helyközi autóbuszjáratokról Erdőbénye, Mátyás király utca megállóhelyen célszerű leszállni.

Megközelítés

 • Erdőbénye, Mátyás király utca megállóhelyen leszállva a Kossuth úton indulj el déli irányban, majd a templomot elhagyva rögtön térj balra, a Petőfi utcára, amely egyenesen a Mulató-hegy oldalában található emlékműhöz vezet (kb. 750 méter séta).

Parkolás

 • Autóval a Petőfi utca aszfaltozott részének végéig lehet a legközelebb kerülni az emlékműhöz; parkolni a Petőfi vagy a Dózsa utcán lehet.

Koordináták

DD
48.264164, 21.362936
DMS
48°15'51.0"N 21°21'46.6"E
UTM
34U 526934 5345725
w3w 
///paplanok.hóember.mázolt
Mutasd a térképen
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

Kerékpártúra · Eperjes-Tokaji-hegyvidék
Vártól várig a Zemplénben
ajánlott túra Nehézség nehéz
Hossz 89,4 km
Időtartam 7:10 óra
Szintemelkedés 1 711 m
Szintcsökkenés 1 695 m

A cím elsősorban várakat ígér – akad is három az útvonalon –, de talán senki nem fogja bánni, hogy gótikus templomok, csendes falvak, sűrű ...

Szerző: Abelovszky Tamás,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Kolera-oszlop (Erdőbénye)

 Erdőbénye

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp