Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Emlékmű

Holokauszt-emlékhely (Olaszliszka)

Emlékmű · Eperjes-Tokaji-hegyvidék · 109 m · Ma nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Holokaszt-emlékhely (Olaszliszka)
  Holokaszt-emlékhely (Olaszliszka)
  Fénykép: Abelovszky Tamás, Magyar Természetjáró Szövetség
Tokaj-Hegyalja nem is olyan régen még a magyarországi haszidizmus központja volt – a Lengyelországból érkező zsidó közösségek nemcsak Olaszliszkán, hanem az összes környékbeli településen megtelepedtek. 1944-es deportálásuk szomorú, mégis felemelő mementója az olaszliszkai zsinagóga helyén kialakított emlékhely.

Az eredetileg Lengyelországban élő zsidók első bevándorlási hulláma a 18. század elejére tehető, amikor is a törökök kiűzése és a Rákóczi-szabadságharc után a környék munkaerőhiányban szenvedett – a paraszti munkaerő mellett pedig hiány volt iparosokból és kereskedőkből is. Márpedig a kereskedelmi kapcsolatok a tokaji bor révén adottak voltak, Hegyalja kóser borait előszeretettel fogyasztotta Krakkó, Lvov, Varsó, Lublin népes zsidó közössége. Lengyelország felosztását követően a 18. század végén még egyszerűbbé vált a migráció azzal, hogy Galícia a Habsburg-birodalom része lett. Az egyre népesebb zsidó közösség különlegességét az adta, hogy a többség a mélyen vallásos, ortodox haszid irányzatot követte.

A haszid közösségekben a rabbit cádiknak vagy rebbének hívták, és sokukat vallásos tisztelet övezett, már-már szentként tisztelték őket életükben. A kiemelkedően bölcsnek (esetleg csodatevőnek, látnoknak, gyógyítónak) tartott rebbékhez akár messze földről érkeztek hívek – és sokszor keresztények is megfordultak náluk. Állítólag a sátoraljaújhelyi Teitelbaum Mózes még az ifjú Kossuth Lajost is meggyógyította. A virágzó zsidó közösségeknek azonban ma már csak a nyomait láthatjuk az izraelita temetők, a más funkciót kapott (vagy éppen romos) zsinagógák, és az emlékhelyek formájában.

Az olaszliszkai zsinagóga Friedmann Cvi Herschele, korának legismertebb csodarabbija idején épült az 1870-es évek közepén, fénykorában 500 hívő befogadására volt alkalmas. Helyén ma két emlékfal áll, szomorú mementóként. A Bodrog mentén élő zsidó közösségek tagjait 1944 tavaszán deportálták, a legtöbben közülük soha többé nem tértek vissza. Olaszliszkán is gazdátlanul maradt a zsinagóga, amely a múló évtizedek alatt lassan az enyészeté lett, egyedül keleti fala maradt meg, melyben ma is felismerhető a tóratartó szekrény helye.

Az épület maradványaiból 2016-ban lett Holokauszt-emlékhely, Szécsi Zsolt és M. Juhász Ágnes építészek tervei alapján. Az egykori zsinagóga méreteit a nyugati homlokzathoz nagyon hasonló fal felépítésével érzékelteti az emlékmű, amelynek utcafrontján egy csillagképre emlékeztető településhálót láthatunk, belső oldalán pedig az itt élt családok neveivel perforált 63 mécsestartót. Az emlékezést igazán meghitté teszi, amikor este a kaputól az épületig vezető járdában, illetve az egykori padlón felgyúlnak a fények, amelyek az 1944. április 13-i csillagállást idézik – ekkor deportálták az olaszliszkai zsidókat. Aki teheti, egy kővel, kaviccsal a zsebében érkezzen az emlékműhöz, amely a zsidó hagyomány szerint a lélek halhatatlanságát jelképezi.

Nyitvatartás

Ma nyitva
vasárnap09:00–16:00
hétfő09:00–16:00
kedd09:00–16:00
szerda09:00–16:00
csütörtök09:00–16:00
péntek09:00–16:00
szombat09:00–16:00
Érkezés előtt érdemes telefonon bejelentkezni.

Árak:

Ingyenesen látogatható
Abelovszky Tamás profilképe
Szerző
Abelovszky Tamás
frissítve: 2021-04-21

Tömegközlekedéssel

 • A helyközi autóbuszokról Olaszliszka, községháza megállóhelyen érdemes leszállni.

Megközelítés

 • Olaszliszka, községháza megállóhelyen leszállva a katolikus templom irányába kell elindulni, majd azt elhagyva még kb. 150 métert (összesen 350 métert) kell sétálni az emlékhelyig.

Parkolás

 • A Kossuth Lajos utcán lehet parkolni.

Koordináták

DD
48.242114, 21.432593
DMS
48°14'31.6"N 21°25'57.3"E
UTM
34U 532118 5343301
w3w 
///szénsav.hópehely.kiállítás
Mutasd a térképen
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

Kerékpártúra · Eperjes-Tokaji-hegyvidék
Csodarabbik nyomában Tokaj-Hegyalján
ajánlott túra Nehézség közepes
Hossz 44,3 km
Időtartam 3:30 óra
Szintemelkedés 292 m
Szintcsökkenés 313 m

Kik voltak a csodarabbik, és hogyan lett a Bodrog mente a hászid zsidóság hazai központja? Hol találjuk a Rio de Janeiro városából ismert Krisztus ...

Szerző: Abelovszky Tamás,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Holokauszt-emlékhely (Olaszliszka)

Kossuth Lajos utca 15.
3933 Olaszliszka
Telefon +36 70 341 8923

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp