Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

Az Abaúji-Hegyalja tölgyeseiben

· 3 értékelés · Gyalogtúra · Eperjes-Tokaji-hegyvidék · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Alkonyat Tállya felett, háttérben a Bükk vonulatával
  Alkonyat Tállya felett, háttérben a Bükk vonulatával
  Fénykép: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
m 400 300 200 100 16 14 12 10 8 6 4 2 km
A Tokaji-hegység ritkán látogatott déli részén, az Abaúji-Hegyalja peremén teszünk tartalmas kirándulást. A borkereskedelmükről híres városok, Tállya és Abaújszántó között összefüggő tölgyes húzódik, mélyén pedig az e vidékre jellemző nyugalom és ősi természetesség honol. Ezt az idillt töri meg a Tállya felett tátongó, hatalmas bányaterület, amely viszont betekintést enged a hegy gyomrába, a környező vidéket felépítő vulkáni tömegbe.
nyitva
könnyű
Hossz 16,2 km
4:20 óra
465 m
520 m
450 m
123 m

A Tokaji-hegység déli részét, az egész hegyvidék közel egyharmadát csupán néhány turistaút tárja fel a természetjárás kedvelői előtt. Persze lehet jelzések nélkül is navigálni, ahogy mi is tesszük egy szakaszon, hogy a legtartalmasabb útvonalon járjuk be a terület délnyugati szegletét. A viszonylagos háborítatlanságnak köszönhetően az ősi idők hangulatába kóstolunk bele, miközben a mohával és zuzmóval vastagon benőtt, öreg tölgyek az anyatermészet őrzőiként kalauzolnak a központi bércek felé.

A Tokaji-hegyaljai borvidék észak felé irányuló kereskedelme a Hernád völgyében, Tállyán és Abaújszántón keresztül zajlott. A messzeföldön híres hegyaljai borokat, az „öröm isteneinek apostolait” innen szállították Kassán át a Felvidékre és Lengyelországba. Ennek köszönheti gazdagságát e vidék kultúrája, történelme, valamint építészete. Érdemes a térséget részleteiben, akár az „apostolok” tolmácsolásában felfedezni, vagy az ősi múlton, a vulkáni hegyek éltette természeten keresztül megismerni.

A szerző tippje

 • Bár rövid kitérő, de útvonalunk felkutatja a (tállyai) Hideg-kút hangulatos tisztását. A kút melletti, körbekerített rét szélén pihenőhelyet, szalonnasütőt találunk, illetve egy különösen terebélyes tölgyfa matuzsálem fogad minket. A hely hangulata megéri az oda-vissza kb. 1,5 km-es ráadást.
 • Amint Abaújszántó felé kanyarodunk az erdei dózerútról, a Galambos-forrás után, az útszéli fákon túl egy nagyobb rétet találunk. A hegyhát legmagasabb fekvésű, erdőmentes pontjáról gyönyörű kilátás nyílik a hegyvidék nyugati lábára, Boldogkő várára, a Hernád völgyére és a Kassa feletti hegyekre. A panorámáért érdemes pár méter kitérőt tenni a dózerútról.
 • Tállya a Tokaj-hegyaljai borvidék méltán híres, bortermelő városa. Érdemes a túrát egy palack helyi borral bejárni, a hegy értékes nedűjével felvértezve hangolódni a vidékre. A másik csábító lehetőség a túrát fordított irányban (Abaújszántóról Tállyára tartva) végigjárni, így Tállyán akár előre szervezett pincelátogatással zárhatjuk a kirándulást, betekintést nyerve a borászat kulisszatitkaiba.

Német-Bucsi Attila profilképe
Szerző
Német-Bucsi Attila
frissítve: 2022-01-28
Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
450 m
Legalacsonyabb pont
123 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Földút 71,19%Ösvény 18,08%Utca 6,45%Ismeretlen 4,27%
Földút
11,6 km
Ösvény
2,9 km
Utca
1 km
Ismeretlen
0,7 km
Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

 • Több helyen könnyű elvéteni a jelzések elágazásait, néha nehéz megtalálni a felfestéseket. Tállyán, a bánya felső végénél, illetve Abaújszántó felett figyelmesen haladjunk!
 • A tállyai bánya környezetében maradjunk a jelzett úton, ne másszunk fel a törmeléklejtőkre, mivel ez tilos, és tényleg balesetveszélyes. A szállítószalag mentén találkozhatunk követ szállító kamionnal vagy személygépjárművel, ami a hosszú, meredek egyenesen nagy sebességgel közlekedhet. Mindig húzódjunk le az út szélére, ha a már messziről látható forgalmat észleljük.

Kezdőpont

Tállya, községháza buszmegálló (185 m)
Koordináták:
DD
48.234279, 21.233778
DMS
48°14'03.4"N 21°14'01.6"E
UTM
34U 517359 5342366
w3w 
///szoknyák.pénztár.bánya

Végpont

Abaújszántó, piactér buszmegálló

Útleírás

Itiner:

 • Az első 150 m-t a Rákóczi úton tesszük meg a faluközpont felé, ahonnan már a jelzett turistautat követjük.
 • Tállyáról a P jelzést követjük a Galambos-nyergen túlra.
 • Jobbra váltunk a Z jelzésre, amelyen felkeressük a Hideg-kutat.
 • A Hideg-kúttól visszafelé indulunk a Z jelzésen az első elágazásig.
 • Jobbra fordulunk a P● jelzésre, amelyet észak felé követünk.
 • Elmarad a jelzés, és jelzetlen úton folytatjuk a Dalosok kútjáig.
 • A Dalosok kútjától a széles, murvás, jelzetlen dózerúton megyünk enyhén felfelé, észak-északnyugati irányban a Z jelzés becsatlakozásáig.
 • A Z jelzést jobb felé követve, a Galambászon keresztül érkezünk Abaújszántóra.

A túra részletes leírása:

Tállyáról a Galambos-nyeregbe

Tállya központjából, a katolikus és a református templom közötti piactérről kezdjük túránkat. A település mind bortermelésének, mind a Hernád völgyén keresztül folytatott kereskedelmének, illetve közigazgatási szerepkörének köszönhetően fontos szerepet töltött be a Hegyalja életében az évszázadok során. Romos és mára már alig fellelhető vára a településtől keletre, az Óvár-tetőn állt már az Árpád-kortól kezdve. Magát Tállyát is kőfal védte a középkorban; több kapun keresztül lehetett csak a faluba bejutni. Rengeteg patinás épület maradt fenn az egykori gazdagság hírnökeként, mint pl. a Vincellérház, a Rákóczi-kúria, a Balogh-kúria vagy a Mailloth-kastély; emellett számos gazdagon díszített polgári házat találunk a főutcán is.

A piactérrel szembeni Y elágazás jobb ágáról fordulunk rá a faluból kivezető utcára. A P jelzést követjük a bormérések és régi házak között, míg kiérünk a települést övező szőlőkbe. Már innen, a falu határából jól látszik Tállya kettőssége, amely a szőlőkkel befuttatott lejtők és a kőbánya kopár, esővíz barázdálta meddőhányói között feszül. A 20. században ugyanis a község feletti Kopasz-hegyet építőkőnek bányászták el. A rendszerváltás után egy ideig szünetelt a termelés, de a 2000-es évek építkezéseinek hatására újranyitott. A bányából kitermelt követ egy több kilométeres szállítószalagon juttatják el a falu túlsó felén futó vasútvonalhoz.

A szőlőkön átvágva, egy szűk kilométeren belül mi is keresztezzük ezt a szállítószalagot, ami után merőben más világ tárul elénk. A bánya üzemi útján kerülgetjük a finom törmelékből és iszapból épült buckákat, miközben egyre meghatározóbb a tájseb sivár látványa. Belátunk a több szinten folyó kőfejtőbe, a bányagépek szorgos munkájától elvásott hegy belsejébe, a rozsdásszürke andezit egyre mélyebb rétegeibe. A tízmillió éves andezitfolyások itt különösen nagy vastagságban építik fel a terepet, így a tömör vulkáni kőzetet már száz éve útalapba, építkezésekhez használják.

Ahogy az út kapaszkodik a hegység belseje felé, a bányaterület szélén kialakított meddő sáncát kerüljük. Egy kilométer után, a bokros bányaterületet körbeölelő halmok végénél, a földbe bújó légvezeték mellett hagyjuk hátra a bolygatott vidéket. Ahogy a kábel eltűnik a föld alatt, úgy szűnik meg az emberi pusztítás nyoma. Markáns váltás következik, hiszen a mohával és zuzmóval vastagon benőtt, öreg tölgyek között belépünk a Tokaji-hegység ősi hangulatot őrző vidékére. Egy rövid ereszkedést követően, a völgy alján futó görgeteges vízmosás túloldalára érve folytatjuk kapaszkodásunkat a hegyre. A P jelzés egy felhagyott és erősen benőtt erdészeti úton halad az árok szélén. A ritkás tölgyes eredendő nyugalmat áraszt a bányagépek nyüzsgése után.

Az alig kivehető út pár száz méter erejéig átvált a vízmosás túloldalára, de a jelzés itt elhagyja a völgyet, és jobbra felkanyarodik a régi utak által barázdált lejtőn. A turistaút a legszélső, jobb oldali vájatban vezet, amely keresztezi az erdészeti dózerutat, és hamarosan megérkezik a Galambos-nyeregbe.

A hegységrész központi terepén

Öreg, göcsörtös, mohával és zuzmóval pettyezett tölgyek között, a Galambos-nyereg mohás aljú erdőjében lépünk be a Tokaji-hegység déli részének centrumába. A P jelzés a Csonkás-tetőről érkező dózerútba torkollik, és jobbra, kényelmesen ereszkedő murvaúton folytatódik. Hamarosan, egy sorompó után négyes elágazáshoz érünk, ahol a Hideg-kút felé mutató táblát követve jobbra kanyarodunk a feltárónyomot követő Z jelzésen. Nem sokkal hagyjuk el a kereszteződést, amikor balra kiágazik a P● jelzés, amely további utunkat kíséri majd a Dalosok kútjához. Most azonban még a (tállyai) Hideg-kutat látogatjuk meg, ez ugyanis egy rövid, alig kilométeres kitérőt jelent. A helyszínen patinás erdészházat, lovardát, öreg tölgyek szegélyezte rétet és egy kis tavat találunk, amit az andezit foglalatú forrásból szivárgó víz táplál. A csurgó melletti árnyas padoknál mi is szusszanhatunk, falatozhatunk egyet közel távunk feléhez.

Akár éltünk a hideg-kúti kitérővel, akár a négyes elágazás után egyből letértünk a P● jelzésre, a további útvonal sűrű tölgyesben vezet egy erdészeti úton. A vadban gazdag tölgyerdőket a vadászok is nagy becsben tartják, ezért több vadászházat is rejt a vidék. Egy magaslesnél jobbra váltunk a felfelé vezető útra, erről pedig nehezen észlelhetően, egy fenyőerdő szélénél, két öreg cseresznyefa alatt kanyarodik le az ösvény a Hideg-völgybe (jobbra).

Az alig járt, bokrokkal benőtt, korhadó fákkal teli völgytalpon követjük a már csak alig érzékelhető, természetbe simuló szekérutat. Eleinte a P● jelzés mutatja az irányt, majd jelzetlen nyomon érkezünk meg a Dalosok kútjához, a karbantartott erdőgazdasági út kanyarulatához. Fedett esőbeálló nyújt viszonylagos kényelmet, és a csordogáló forrásnál, padoknál alkalmunk adódik egy kényelmes, árnyas pihenőre.

Innentől a balra, felfelé vezető, jelzetlen dózerutat követjük észak-északnyugati irányban. Kényelmesen és hatékonyan vágunk át a hosszú, tölgyessel fedett lejtőn. Az eddigi zárt erdők után az útról végre lehetőségünk nyílik betekinteni a hegység központi részére: szemközt az Óvár és a Szokolya hatalmas, lekerekedett tömbjei uralják a tájat - a hegyek túloldalán pedig a rejtett erdőbényei medence található. Itt húzódnak a már alig kivehető Árpád-kori sáncok is.

Kb. 2 kilométer után keresztezi a dózerutat a Z jelzés, amin mi is letérünk jobbra, és egy fiatal erdő, valamint öreg tölgyes határán, kis hátat kerülve ereszkedünk be a Galambász-árokba. Az idilli, ligetes erdőből kilépve a már bántóan pázsitra nyírt, és rendben tartott, angolparkszerű Galambász-tisztás túloldalán találjuk az azonos nevű forrást és erdészházat. Ha a korábban felkeresett kutakból nem tudtunk vizet venni, a Galambász-forrásból megbízható hozammal tör elő a tiszta hasadékvíz. A rét aljánál keresztezzük az ellaposodó árkot, és az erdészeti utat követve, hangulatos tölgyesben folytatjuk a Csonkás tömbjének lassú, de kitartó kerülését.

Érkezés Abaújszántóra a Csipkés-oldalban

A Galambász-árkot elhagyva, egy szűk kilométer után átbukunk a hát nyugati oldalára, ahol az eddig látott, összefüggő tölgyeseket cserjés rétek és ligetes erdők váltják. Érdemes pár méterre hátra hagyni az erdőben vezető utat, és kinézni a rét szélére, ugyanis gyönyörű kilátás adódik a Hernád völgyére és a hegység nyugati peremére az abaújszántói Sátor-hegytől a Gönc feletti Borsó-hegyig. Jó időben a kassai kohó füstjét is felfedezhetjük északon, a Kárpáti vonulatok, pontosabban a Kojsói-havasok bércei előtt, a távolban.

Kicsivel lejjebb cserjés legelőre jutunk, ahol figyelmesen kell haladnunk, ugyanis egy nagyobb galagonyabokornál alig érzékelhetően letér az oldalazó ösvényről a Z jelzés, és célba veszi Abaújszántót a lefelé, nyugatnak tartó úton. A lankásan ereszkedő lejtőn búcsút intünk a néma óriásoknak, az erdős hátú, kerekded tetejű vulkánoknak, és a Kis-erdőben, akácos-tölgyes elegyében tartunk Cekeházára, Abaújszántó szélére. Alig észrevehető elágazásban tér le balra az ösvény a széles szekérútról egy alig használt csapásra, de mindkét útvonal elkalauzol az egykor szebb napokat megélt, jelenleg felújítás alatt álló Patay-kastélyhoz.

A romos, kísérteties kastélyépület mellett öreg gesztenyék ligetes parkját érintjük, majd elárvult, elhanyagolt városrészhez érkezünk. Innen már egyértelműen vezet Abaújszántóra a Z jelzés – a temető mellett jobbra, a patak völgyét követve hamarosan beérünk a járási központba. Balra a főutcán találjuk a település központját, a megújult piacteret és az evangélikus templomot.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

A túra kezdő- és végpontja között sűrű a vasúti és a buszközlekedés.

 • A túra kezdőpontja, a Tállya, községháza buszmegálló.
 • Tállya vasútállomására érdemes érkezni, ide sűrű a forgalom.
 • A túra végén az Abaújszántó, piactér buszmegállóba érkezünk.
 • Abaújszántó vasútállomásáról is elhagyhatjuk a helyszínt.

Megközelítés

 • A túra kezdő- és végpontja is buszmegállóban van.
 • Tállyán a vasútállomástól a P+ jelzés vezet rá a P jelzésre, amin a túra kezdődik (kb. 1 km).
 • Abaújszántón a Z jelzés egészen a vasútállomásig vezet.

Parkolás

 • Parkolni mindkét településen a vasútállomás mellett érdemes, így a túra végeztével egyenesen az autóig utazhatunk vissza.

Koordináták

DD
48.234279, 21.233778
DMS
48°14'03.4"N 21°14'01.6"E
UTM
34U 517359 5342366
w3w 
///szoknyák.pénztár.bánya
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

 • Zempléni-hegység turistakalauz

A szerző által javasolt térképek:

Felszerelés

 • Az évszaknak megfelelő öltözet, túracipő, inni- és ennivaló, a tájékozódáshoz TERMÉSZETJÁRÓ App.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

4,7
(3)
Berczik Ábel 
2022-05-15 · Közösség
Nagyon szép túra volt, végig követni tudtuk a leírt útvonalat, nem okozott nehézséget a követés.
Mutass többet!
Hadik Ádám
2021-08-29 · Közösség
A túra tállyai felénél több helyen sem találtuk vagy nem létezett a térkép által meghatározott ösvény, háromszor is le kellett térnünk a "hivatalos természetjáró.hu" útvonalról, és inkább választottuk a biztos, látható ösvényeket illetve kiírásokat. Mi úgy érezzük utólag, hogy nagyon jól döntöttünk, mert ha a térképet követjük vakon, akkor bizony nagyon sűrű erdőben és közepesen nehéz terepen mentünk volna át. A zsákutcák miatt így nekünk 5 órás volt a túra és 16km. A Patay-kastély nagy felújításon ment keresztül, amikor túráztunk. Az erdész ház környékén a fákra hatalmas betűkkel volt kiírva, hogy MAGÁNTERÜLET, ami miatt mi kicsit félve haladtunk át, de nem találkoztunk senkivel. Aki ebédelni, vagy borkóstolót is szeretne a végpontok valamelyikén, annak javasolnám, hogy telefonáljon mindenképp, máskülönben nem biztos, hogy tárt kapuk várják... Előre egyeztetve viszont meleg fogadtatás, jó borok és finom ételek várnak. Az indulási pontot vonattal közelítettük meg, 2 óránként vannak járatok mindkét irányba.
Mutass többet!
Mikor voltál a túrán? 2021-08-27
Kilátás a túra abaújszántói végéről
Fénykép: Hadik Ádám, Közösség
Tállyai présház kapuja
Fénykép: Hadik Ádám, Közösség
Tállyai kőbánya
Fénykép: Hadik Ádám, Közösség

A közösség fényképei


Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
könnyű
Hossz
16,2 km
Időtartam
4:20 óra
Szintemelkedés
465 m
Szintcsökkenés
520 m
Legmagasabb pont
450 m
Legalacsonyabb pont
123 m
Tömegközlekedéssel elérhető Szép kilátás Kulturális/történelmi értékek Evés-ivás lehetőség Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Fauna Egészséges környezet Kutyabarát Egyirányú túra Tipp

Statisztika

 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 1 Útpontok
 • 1 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp