Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Monument

Holokauszt-emlékhely (Olaszliszka)

Monument · Eperjes-Tokaji-hegyvidék · open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Holokaszt-emlékhely (Olaszliszka)
  / Holokaszt-emlékhely (Olaszliszka)
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Holokaszt-emlékhely (Olaszliszka)
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Holokaszt-emlékhely (Olaszliszka)
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Holokaszt-emlékhely (Olaszliszka)
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Holokaszt-emlékhely (Olaszliszka)
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
Tokaj-Hegyalja nem is olyan régen még a magyarországi haszidizmus központja volt – a Lengyelországból érkező zsidó közösségek nemcsak Olaszliszkán, hanem az összes környékbeli településen megtelepedtek. 1944-es deportálásuk szomorú, mégis felemelő mementója az olaszliszkai zsinagóga helyén kialakított emlékhely.

Az eredetileg Lengyelországban élő zsidók első bevándorlási hulláma a 18. század elejére tehető, amikor is a törökök kiűzése és a Rákóczi-szabadságharc után a környék munkaerőhiányban szenvedett – a paraszti munkaerő mellett pedig hiány volt iparosokból és kereskedőkből is. Márpedig a kereskedelmi kapcsolatok a tokaji bor révén adottak voltak, Hegyalja kóser borait előszeretettel fogyasztotta Krakkó, Lvov, Varsó, Lublin népes zsidó közössége. Lengyelország felosztását követően a 18. század végén még egyszerűbbé vált a migráció azzal, hogy Galícia a Habsburg-birodalom része lett. Az egyre népesebb zsidó közösség különlegességét az adta, hogy a többség a mélyen vallásos, ortodox haszid irányzatot követte.

A haszid közösségekben a rabbit cádiknak vagy rebbének hívták, és sokukat vallásos tisztelet övezett, már-már szentként tisztelték őket életükben. A kiemelkedően bölcsnek (esetleg csodatevőnek, látnoknak, gyógyítónak) tartott rebbékhez akár messze földről érkeztek hívek – és sokszor keresztények is megfordultak náluk. Állítólag a sátoraljaújhelyi Teitelbaum Mózes még az ifjú Kossuth Lajost is meggyógyította. A virágzó zsidó közösségeknek azonban ma már csak a nyomait láthatjuk az izraelita temetők, a más funkciót kapott (vagy éppen romos) zsinagógák, és az emlékhelyek formájában.

Az olaszliszkai zsinagóga Friedmann Cvi Herschele, korának legismertebb csodarabbija idején épült az 1870-es évek közepén, fénykorában 500 hívő befogadására volt alkalmas. Helyén ma két emlékfal áll, szomorú mementóként. A Bodrog mentén élő zsidó közösségek tagjait 1944 tavaszán deportálták, a legtöbben közülük soha többé nem tértek vissza. Olaszliszkán is gazdátlanul maradt a zsinagóga, amely a múló évtizedek alatt lassan az enyészeté lett, egyedül keleti fala maradt meg, melyben ma is felismerhető a tóratartó szekrény helye.

Az épület maradványaiból 2016-ban lett Holokauszt-emlékhely, Szécsi Zsolt és M. Juhász Ágnes építészek tervei alapján. Az egykori zsinagóga méreteit a nyugati homlokzathoz nagyon hasonló fal felépítésével érzékelteti az emlékmű, amelynek utcafrontján egy csillagképre emlékeztető településhálót láthatunk, belső oldalán pedig az itt élt családok neveivel perforált 63 mécsestartót. Az emlékezést igazán meghitté teszi, amikor este a kaputól az épületig vezető járdában, illetve az egykori padlón felgyúlnak a fények, amelyek az 1944. április 13-i csillagállást idézik – ekkor deportálták az olaszliszkai zsidókat. Aki teheti, egy kővel, kaviccsal a zsebében érkezzen az emlékműhöz, amely a zsidó hagyomány szerint a lélek halhatatlanságát jelképezi.

Open from

open today
Sunday09:00–16:00
Monday09:00–16:00
Tuesday09:00–16:00
Wednesday09:00–16:00
Thursday09:00–16:00
Friday09:00–16:00
Saturday09:00–16:00
Érkezés előtt érdemes telefonon bejelentkezni.

Price:

Ingyenesen látogatható
Profile picture of Tamás Abelovszky
Author
Tamás Abelovszky
Updated: April 21, 2021

Public transport

 • A helyközi autóbuszokról Olaszliszka, községháza megállóhelyen érdemes leszállni.

Getting there

 • Olaszliszka, községháza megállóhelyen leszállva a katolikus templom irányába kell elindulni, majd azt elhagyva még kb. 150 métert (összesen 350 métert) kell sétálni az emlékhelyig.

Parking

 • A Kossuth Lajos utcán lehet parkolni.

Coordinates

DD
48.242114, 21.432593
DMS
48°14'31.6"N 21°25'57.3"E
UTM
34U 532118 5343301
w3w 
///offset.midriff.stunt
Arrival by train, car, foot or bike

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Holokauszt-emlékhely (Olaszliszka)

Kossuth Lajos utca 15.
3933 Olaszliszka
Phone +36 70 341 8923

Special features

Place to visit
 • 2D 3D
 • Contents
 • Show images Hide images
Features
Maps and trails
 • 1 Route nearby
Bicycle Rides · Eperjes-Tokaji-hegyvidék
Csodarabbik nyomában Tokaj-Hegyalján
Top Difficulty moderate
Distance 44.3 km
Duration 3:30 h
Ascent 292 m
Descent 313 m

Kik voltak a csodarabbik, és hogyan lett a Bodrog mente a hászid zsidóság hazai központja? Hol találjuk a Rio de Janeiro városából ismert Krisztus ...

from Tamás Abelovszky,   Magyar Természetjáró Szövetség
 • 1 Route nearby
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp