Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Kilátóhely

Róka-pihenő

Kilátóhely · Eperjes-Tokaji-hegyvidék · 410 m
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Róka-pihenő a huták völgye fölött
  A Róka-pihenő a huták völgye fölött
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
Háromhuta völgyére és a Tokaji-hegység központi szeletére nyit kilátást a bokaforgató lejtőn található Róka-pihenő.

A közeli Babuka-tó „felső szomszédjában" egy lemosódott talajú, kőtörmelékes foltban nyílik fel a bükk- és fenyőerdő, ezzel kilátást engedve a Huta-völgyi- és a Tolcsva patak hosszú mélyedésére. A festői kilátás kizárólag erdős hegyeket tartalmaz, és teljes egészében bemutatja a hutafalvak körüli hegytömeget. A meredekséget jól érzékeltetik a tisztás lejtviszonyai, hogy alig néhány méterre a megtermett lucfenyőktől már azok fölött szemléljük a tájat. Bal kéz felé, a völgy túloldalán szabdaltabb és magasabb terep mutatkozik, egy völgyfőben a színéről kiszúrható az István-kúti nyírjes, egy hegytető előterében pedig a Sólyom-bérc komor, szürkés sziklafala. A környező völgyek egykori üvegcsűrjei, a huták, majd később a faanyagért felkúszó kisvasút felemésztette az erdőség javarészét, amelyet gyorsan növekvő fenyvesekkel pótoltak a 19-20. század erdészei, ezért a sudár örökzöldek nagy foltjai máig sok helyen kitűnnek a hatalmas rengetegből.

A kilátóponton egy kövekre helyezett, billegő deszka tölti be a pad szerepét. A helyszínre vezető ösvény rövid, de különösen meredek, köves és csúszós, a segítségként felszerelt kapaszkodóknak pedig nem mindegyike van már a helyén.

A Babuka-tavat és környékét (így a Róka-pihenőt is) Bődi Gábor (1953-2017) nyíregyházi tanár (és családja) alakította ki, akinek nyaralója a faluban állt. 1990-től kezdve hatalmas és csodálatra méltó munkát végzett: ösvényeket formált, jelzéseket festett, pihenőhelyeket épített, forrást foglalt - létrehozta és felszerelte a Háromhuta körüli turistautakat, hogy a szélesebb közönség is megismerhesse ezt a valóban páratlan adottságú környéket. Az általa adott helynevek közt megjelennek lányai nevei is, és a közelben minden fontosabb pontot kis névtáblák jelölnek.

Nyitvatartás

Egész évben szabadon látogatható.

Árak:

Ingyenes
Dömsödi Áron profilképe
Szerző
Dömsödi Áron
frissítve: 2021-11-26

Tömegközlekedéssel

 •  A Háromhuta (Óhuta), Rákóczi utca buszmegállón keresztül érhető el a helyszín. A járatok Tolcsva felől és ritkán járnak.

Megközelítés

 • Az Erdei iskolával szemben, a kávézó épületének udvara mögött indul a PT jelzés, amely a Róka-pihenő alá vezet. A Babuka-tó után, egy szintben kígyózó dózerúton kell jobbra haladnunk, majd egy nyílt rész végén balra, a piros K jelzésre fordulni (800 m, 129 m szintemelkedés). A jelzés nem hivatalos, és hiányosan, valamint ritkásan van felfestve, de az ösvény jól követhető. A környék útjain különösen ajánlott a Természetjáró app használata a tájékozódáshoz.
 • A pihenő egy hosszabb úton (3 km, 187 m szintemelkedés) elérhető a Pálos-forráshoz elágazó ösvény kezdetétől, a regéci útról indulva is, szintén a PT jelek mentén. Ezen az ágon a jelzések még ritkábbak, mint a falu felől közelítve, és helyenként az ösvény sem jól követhető, ezért errefelé ne induljunk el térkép vagy a Természetjáró app nélkül.

Parkolás

 • Óhután az Erdei iskola épülete mellett parkolhatunk.
 • Óhuta Regéc felőli végén is találunk egy parkolónak használható placcot.

Koordináták

DD
48.374733, 21.393166
DMS
48°22'29.0"N 21°23'35.4"E
UTM
34U 529115 5358026
w3w 
///tápszer.erdészet.inasok
Mutasd a térképen
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

Gyalogtúra · Háromhutai-hegycsoport
Kárpáti tájakon: barangolás Óhuta körül
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 8,8 km
Időtartam 3:05 óra
Szintemelkedés 526 m
Szintcsökkenés 526 m

A Tokaji-hegység szívében barangolunk, az Óhuta körüli hegyekben, kaszálóréteken, fenyvesekben, forrásokkal és tavacskákkal tűzdet ligetekben, ...

3
Szerző: Német-Bucsi Attila,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Róka-pihenő

 Háromhuta (Óhuta)

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp