Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Kilátóhely

Kis-Királyos

Kilátóhely · Eperjes-Tokaji-hegyvidék · 425 m
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Őszi Kis-Királyos
  Őszi Kis-Királyos
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
Az Óhutát északról ölelő hegycsoport egyik tagjának bércéről, a Kis-Királyosról fejedelmi kilátás nyílik az alant húzódó, szűk völgyre, és az azt keretező, tekintélyes hegytömegre.

A Kis-Királyos hegy sziklás letörése, éles gerincéle andezitkibúvásos „szőnyegével" feltöri a máskülönben zárt tölgyerdőt, és ezzel szélesre tárja a kilátást Háromhuta völgyére. A meredek lejtők miatt hatásos magasságélményt, a szomszédos gerinceket keretező, szilaj hegyoldalaknak köszönhetően pedig vad középhegységi panorámát nyújt a paddal is ellátott tisztás. A kárpáti miliőjű, hangulatos magaslatról éppen a Tolcsva és a Huta-völgyi-patak találkozását, a felerősödve délre utat törő kis vízfolyás Bodrog felé tartó völgyének kezdetét vehetjük szemügyre. Szemközt a 20. században végletekig lerabolt erdőség helyére telepített, méretes kiterjedésű fenyves fedi a Babuka-tó rétjét rejtő hegyoldalt, jobb felé pedig a regéci Várhegy uralja a látványt szikár tornyaival.

A Kis-Királyoshoz vezető útvonalat, és magát a pihenőt Bődi Gábor (1953-2017) nyíregyházi tanár (és családja) hozta létre, akinek nyaralója Óhután állt. 1990-től kezdve hatalmas és csodálatra méltó munkát végzett: ösvényeket alakított ki, jelzéseket festett, pihenőhelyeket épített, forrást foglalt - megalkotta és felszerelte a Háromhuta körüli turistautakat, hogy a szélesebb közönség is megismerhesse ezt a valóban páratlan adottságú környéket.

A csúcsról kelet felé (a Könnycsepp-tóval ellentétes irányban) levezető ösvény a falu határában egy elkerítetlen ház kertjének szélén vezet, ezért inkább a Könnycsepp-tó felőli utat használjuk!

Nyitvatartás

Egész évben szabadon látogatható.

Árak:

Ingyenes
Dömsödi Áron profilképe
Szerző
Dömsödi Áron
frissítve: 2021-11-26

Tömegközlekedéssel

A járatok Tolcsva felől és ritkán járnak Háromhutára.

 • A Háromhuta (Óhuta), Rákóczi utca buszmegállón keresztül érhető el a helyszín.
 • A másik kiindulási/távozási lehetőség a Háromhuta (Óhuta), elágazás buszmegálló.

Megközelítés

A jelzések nem hivatalosak, ritkásak és kopottak, ezért a tájékozódáshoz mindenképpen ajánlott a Természetjáró app használata.

 • Az Óhuta Regéc felőli végén lévő parkolótól az út túloldalán az erdőbe vezető dózerúton, a P+ jelzésen kaptathatunk fel a Kis-Királyosra (1,4 km, 137 m szintemelkedés).
 • Óhuta központjából Regéc felé kell követni a P◼ jeleket, majd a falu széle után egy dózerúton jobbra, a P+ jeleken juthatunk föl a kilátóhelyre a pálos kolostorrom és a Könnycsepp-tó megközelítésével (2 km, 153 m szintemelkedés).
 • A falvak közti elágazásban lévő buszmegállótól az Óhutára vezető aszfaltutat kell követni, majd arról a település szélén (az üveghuta bemutatóhellyel szemben) jobbra térni a P+ jelzésre, amely a csúcsra vezet (1,6 km, 171 m szintemelkedés). Ez a jelzés azonban egy elkerítetlen ház kertjének szélén vezet át, ezért inkább a másik két opció közül válasszunk.

Parkolás

 • Parkolni Óhután az Erdei iskola mellett, vagy a falu Regéc felőli végén található placcon lehet, de a település keleti végén, az üveghuta bemutatóhely mellett is elfér néhány autó.

Koordináták

DD
48.381842, 21.400072
DMS
48°22'54.6"N 21°24'00.3"E
UTM
34U 529622 5358819
w3w 
///tanév.építészet.polcok
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

Gyalogtúra · Háromhutai-hegycsoport
Kárpáti tájakon: barangolás Óhuta körül
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 8,8 km
Időtartam 3:05 óra
Szintemelkedés 526 m
Szintcsökkenés 526 m

A Tokaji-hegység szívében barangolunk, az Óhuta körüli hegyekben, kaszálóréteken, fenyvesekben, forrásokkal és tavacskákkal tűzdet ligetekben, ...

3
Szerző: Német-Bucsi Attila,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Madarász Mónika kérdése · 2022-06-25 · Közösség
Üdv! Érdeklődnék, hogy miért nem lehet az elkerítetlen ház melett elmenni? Kutya van? Vagy morcos a ház tulajdonos? Körtúrát szerettem volna az Árvafenyő pihenő, Emőke-forrás, Rejtek-rét érintésével. Akkor marad az oda-vissza túra? Köszönöm előre is!
Mutass többet!
Kedves Mónika! Korábbi tapasztalatunk szerint el lehet menni a háznál, de mivel a turistaút a kerten vezet át, ezért ha a tulaj esetleg kerítést épít, vagy arra kéri a túrázót, hogy ne menjen át a kertjén, vagy valaki egyszerűen csak nem szívesen gyalogol át más kertjén, akkor az eltervezett túra meghiúsulhat, kerülni pedig nem biztos, hogy egyszerű. Ezért javasoljuk inkább a másik útvonalat.

Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Kis-Királyos

 Háromhuta (Óhuta)

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp