Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Kilátóhely

Barát-pihenő (Óhuta)

Kilátóhely · Eperjes-Tokaji-hegyvidék · 389 m
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Tokaji-hegység nyugati hegyei (Barát-pihenő)
  A Tokaji-hegység nyugati hegyei (Barát-pihenő)
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
A pálos kolostorromot rejtő rét idilli pihenője felett káprázatos panorámát kínál a Barát-pihenő lejtős kilátópontja.

A Könnycsepp-tavat és az óhutai pálos kolostorromot ölelő rét oldalában, bozótos liget fölső peremén nemzeti zászló jelzi a Barát-pihenőt, ahol egy fa oldalához rögzített padról pásztázhatjuk végig a feltárulkozó tájat. Alattunk a Könnycsepp-tó és a kolostorrom környezete, a hosszú kaszáló tárul fel, körös-körül pedig büszkén strázsálnak a Tokaji-hegység tekintélyes peremi hegyei a Hernád völgye fölött. Balra a hegység központi tömege zárja a látóhatárt, szemközt a regéci vár tornyai csúcsosodnak a sűrű hegytenger ostromló hullámai fölé. Ez a Háromhuta körüli kilátópontok legnyugatibb képviselője, amelynek egyedi vonása, hogy elsősorban a Tokaji-hegység Regéchez közeli részét tárja elénk.

A Háromhutát szegélyező turistautakat Bődi Gábor (1953-2017) nyíregyházi tanár (és családja) hívta életre, akinek nyaralója a faluban állt. Évek munkájával ösvényeket formált, jelzéseket festett, pihenőhelyeket épített, forrást foglalt - létrehozta és felszerelte a környező túraösvényeket, hogy a szélesebb közönség is megismerhesse ezt a valóban páratlan adottságú környéket. A Könnycsepp-tavat mai formájában azonban Tarnóczi Bernát, helyi lakos és egykori polgármester alakította ki.

Nyitvatartás

Egész évben szabadon látogatható.

Árak:

Ingyenes
Dömsödi Áron profilképe
Szerző
Dömsödi Áron
frissítve: 2021-11-08

Tömegközlekedéssel

A járatok Tolcsva felől és ritkán járnak Háromhutára.

 • Háromhuta (Óhuta), Rákóczi utca buszmegállón keresztül érhető el a helyszín.
 • A másik kiindulási/távozási lehetőség a Háromhuta (Óhuta), elágazás buszmegálló.

Megközelítés

A jelzések nem hivatalosak, ritkásak és kopottak, ezért a tájékozódáshoz mindenképpen ajánlott a Természetjáró app használata.

 • Az Óhuta Regéc felőli végén lévő parkolótól az út túloldalán az erdőbe vezető dózerúton, a P+ jelzésen kaptathatunk fel a hegyoldalra, ahol egy elágazásból balra, a P▲ jeleken jutunk ki a kilátópontra (1,1 km, 125 m szintemelkedés).
 • Óhuta központjából Regéc felé kell követni a P◼ jeleket, majd a falu széle után egy dózerúton jobbra, a P+ jeleken juthatunk föl a hegyoldalra, ahol egy elágazásból balra, a P▲ jeleken jutunk ki a kilátópontra (1,7 km, 141 m szintemelkedés).
 • A falvak közti elágazásban lévő buszmegállótól az Óhutára vezető aszfaltutat kell követni, majd arról a település szélén (az üveghuta bemutatóhellyel szemben) jobbra térni a P+ jelzésre, amely a Kis-Királyoson át vezet. A csúcs után egy elágazásból jobbra, a P▲ jeleken jutunk ki a kilátópontra (2,2 km, 181 m szintemelkedés). Ez a jelzés azonban a falu határában egy elkerítetlen ház kertjének szélén vezet át, ezért inkább a másik két opció közül válasszunk.

Parkolás

 • Parkolni Óhután az Erdei iskola mellett vagy a falu Regéc felőli végén található placcon lehet, de a település keleti végén, az üveghuta bemutatóhely mellett is elfér néhány autó.

Koordináták

DD
48.384185, 21.393455
DMS
48°23'03.1"N 21°23'36.4"E
UTM
34U 529131 5359077
w3w 
///fejtörő.páholy.beérik
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

Gyalogtúra · Háromhutai-hegycsoport
Kárpáti tájakon: barangolás Óhuta körül
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 8,8 km
Időtartam 3:05 óra
Szintemelkedés 526 m
Szintcsökkenés 526 m

A Tokaji-hegység szívében barangolunk, az Óhuta körüli hegyekben, kaszálóréteken, fenyvesekben, forrásokkal és tavacskákkal tűzdet ligetekben, ...

3
Szerző: Német-Bucsi Attila,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Barát-pihenő (Óhuta)

 Háromhuta

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp