Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Viewpoint

Róka-pihenő

Viewpoint · Eperjes-Tokaji-hegyvidék · 410 m
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A Róka-pihenő a huták völgye fölött
  A Róka-pihenő a huták völgye fölött
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
Háromhuta völgyére és a Tokaji-hegység központi szeletére nyit kilátást a bokaforgató lejtőn található Róka-pihenő.

A közeli Babuka-tó „felső szomszédjában" egy lemosódott talajú, kőtörmelékes foltban nyílik fel a bükk- és fenyőerdő, ezzel kilátást engedve a Huta-völgyi- és a Tolcsva patak hosszú mélyedésére. A festői kilátás kizárólag erdős hegyeket tartalmaz, és teljes egészében bemutatja a hutafalvak körüli hegytömeget. A meredekséget jól érzékeltetik a tisztás lejtviszonyai, hogy alig néhány méterre a megtermett lucfenyőktől már azok fölött szemléljük a tájat. Bal kéz felé, a völgy túloldalán szabdaltabb és magasabb terep mutatkozik, egy völgyfőben a színéről kiszúrható az István-kúti nyírjes, egy hegytető előterében pedig a Sólyom-bérc komor, szürkés sziklafala. A környező völgyek egykori üvegcsűrjei, a huták, majd később a faanyagért felkúszó kisvasút felemésztette az erdőség javarészét, amelyet gyorsan növekvő fenyvesekkel pótoltak a 19-20. század erdészei, ezért a sudár örökzöldek nagy foltjai máig sok helyen kitűnnek a hatalmas rengetegből.

A kilátóponton egy kövekre helyezett, billegő deszka tölti be a pad szerepét. A helyszínre vezető ösvény rövid, de különösen meredek, köves és csúszós, a segítségként felszerelt kapaszkodóknak pedig nem mindegyike van már a helyén.

A Babuka-tavat és környékét (így a Róka-pihenőt is) Bődi Gábor (1953-2017) nyíregyházi tanár (és családja) alakította ki, akinek nyaralója a faluban állt. 1990-től kezdve hatalmas és csodálatra méltó munkát végzett: ösvényeket formált, jelzéseket festett, pihenőhelyeket épített, forrást foglalt - létrehozta és felszerelte a Háromhuta körüli turistautakat, hogy a szélesebb közönség is megismerhesse ezt a valóban páratlan adottságú környéket. Az általa adott helynevek közt megjelennek lányai nevei is, és a közelben minden fontosabb pontot kis névtáblák jelölnek.

Opening hours

Egész évben szabadon látogatható.

Price:

Ingyenes
Profile picture of Áron Dömsödi
Author
Áron Dömsödi
Update: November 26, 2021

Public transport

 •  A Háromhuta (Óhuta), Rákóczi utca buszmegállón keresztül érhető el a helyszín. A járatok Tolcsva felől és ritkán járnak.

Getting there

 • Az Erdei iskolával szemben, a kávézó épületének udvara mögött indul a PT jelzés, amely a Róka-pihenő alá vezet. A Babuka-tó után, egy szintben kígyózó dózerúton kell jobbra haladnunk, majd egy nyílt rész végén balra, a piros K jelzésre fordulni (800 m, 129 m szintemelkedés). A jelzés nem hivatalos, és hiányosan, valamint ritkásan van felfestve, de az ösvény jól követhető. A környék útjain különösen ajánlott a Természetjáró app használata a tájékozódáshoz.
 • A pihenő egy hosszabb úton (3 km, 187 m szintemelkedés) elérhető a Pálos-forráshoz elágazó ösvény kezdetétől, a regéci útról indulva is, szintén a PT jelek mentén. Ezen az ágon a jelzések még ritkábbak, mint a falu felől közelítve, és helyenként az ösvény sem jól követhető, ezért errefelé ne induljunk el térkép vagy a Természetjáró app nélkül.

Parking

 • Óhután az Erdei iskola épülete mellett parkolhatunk.
 • Óhuta Regéc felőli végén is találunk egy parkolónak használható placcot.

Coordinates

DD
48.374733, 21.393166
DMS
48°22'29.0"N 21°23'35.4"E
UTM
34U 529115 5358026
w3w 
///porpoise.madly.liberally
Show on Map
Arrival by train, car, foot or bike

Recommendations nearby

Hiking Trail · Háromhutai-hegycsoport
Kárpáti tájakon: barangolás Óhuta körül
recommended route Difficulty moderate Open
Distance 8.8 km
Duration 3:05 h
Ascent 526 m
Descent 526 m

A Tokaji-hegység szívében barangolunk, az Óhuta körüli hegyekben, kaszálóréteken, fenyvesekben, forrásokkal és tavacskákkal tűzdet ligetekben, ...

3
from Attila Német-Bucsi,   Magyar Természetjáró Szövetség

Show all on map

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Róka-pihenő

 Háromhuta (Óhuta)

Special features

Place to visit
 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 8 Routes nearby
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp