Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Kilátóhely

Czárán-pihenő (Középhuta)

Kilátóhely · Eperjes-Tokaji-hegyvidék · 310 m
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Czárán-pihenő a Tolcsva patak völgye fölött
  A Czárán-pihenő a Tolcsva patak völgye fölött
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
A Középhuta fölötti lejtők egyik félreeső, mégis szép kilátópontja a Czárán-pihenő, amely panorámájával érzékelteti a falu környékének szigorú domborzati adottságait.

Hegyek közé zárt szárnyalás

Középhuta szegélyén, a hajdan az üveghuták, majd a bútor- és építőipar számára letermelt erdőségek helyén jókora fenyves telepítés élvezi az északi kitettség és a szűk völgyet elkerülő napfény adta, hűvös klímaviszonyokat. A hangulatos lucos sötétjén átfúródó, ritkásan (és nem szabványosan) jelzett ösvény egy fátlanul maradt foltra, a hegy apró kiszögellésére vezet. Itt található a Czárán-pihenő, amely padot is kínál a meghitt, hegyek által szorongatott panoráma mellé.

Szemközt a Tokaji-hegység központi részének magas karéja szegélyezi a falut rejtő völgyet (a háztetők nem is látszanak), jobb felé vörös- és lucfenyők keverednek a lejtőn, a távolban pedig a völgyfő és néhány régről megmaradt legelőfolt látszik. Nyugatra tekintve a Kis-Királyos szögletes magaslata emelkedik a túloldalt, a háttérben pedig a regéci Várhegy tornyokkal koronázott kupolája zárja a hosszú, mély folyosó látképét.

A pihenőhöz vezető ösvény ritkán járt, a kezdetét nem is egyszerű megtalálni, a jelzések kopottak és hiányosak. Ezért ne induljunk el a Természetjáró appban offline használathoz letöltött térkép nélkül! Érdemes a kilátóhelyre az egyik irányból fölmenni (ez nyugat felől egyszerűbb; északról pedig meredekebb, de rövidebb), és az út másik ágát választani a távozáshoz.

Az erdélyi szál

A fenyők csúcsai, a teret beszorító hegyek sokasága és meredek formavilága, no és a mindent beborító erdők hangulata illik a helyszín elnevezéséhez, amely Czárán Gyulának, a turisztikai „hőskor" tevékeny szakemberének állít emléket. A neves szakíró és barlangkutató a 19-20. század fordulóján elsősorban az erdélyi Bihar hegységben tevékenykedett. Míg őt emiatt „Galbina fejedelmeként" emlegették (a Galbina egy szurdok a Bihar karsztparadicsomának mélyén), ezt a középhutai ösvényt és pihenőt a „helyi Czárán", Bődi Gábor (1953-2017) alakította ki, akinek nyaralója a faluban állt. Hatalmas és csodálatra méltó munkát végzett: ösvényeket formált, jelzéseket festett, pihenőhelyeket épített, forrást foglalt - létrehozta és felszerelte a Háromhuta körüli turistautakat, hogy a szélesebb közönség is megismerhesse ezt a valóban páratlan adottságú környéket.

Nyitvatartás

Egész évben szabadon látogatható.

Árak:

Ingyenes
Dömsödi Áron profilképe
Szerző
Dömsödi Áron
frissítve: 2021-11-08

Tömegközlekedéssel

 • A Háromhuta (Óhuta), elágazás buszmegálló található legközelebb a Czárán-pihenőhöz.
 • Lehet indulási vagy távozási pont a Háromhuta (Középhuta), templom buszmegálló is.

Megközelítés

A Czárán-pihenőhöz vezető ösvény ritkán járt, a kezdetét nem is egyszerű megtalálni, a jelzések kopottak és hiányosak. Ezért ne induljunk el a Természetjáró appban offline használathoz letöltött térkép nélkül!

 • A patakparti parkolóhelyektől egy gyengén jelzett (piros C betű) dózerúton, majd az arról néhány méterrel följebb jobbra, a fenyvesbe fúródó ösvényen kaptathatunk fel (igen meredeken) a kilátóponthoz. Az ösvény a fenyvesben már jól követhető (de gyéren jelzett) (330 m, 53 m szintemelkedés).
 • A két falu közti elágazásból jobbra, a gyéren jelzett piros C jelű úton, kerítések között, majd a patak hídján átlépve leljük meg a dózerutat, amelyet egyenesen követve megtaláljuk a kilátópontot (900 m, 98 m szintemlkedés).
 • Középhuta központjából, a buszmegállótól követhetjük az autóutat az ösvény kezdetéig, és tehetünk így a falvak közti elágazásban elhelyezett buszmegállótól is.

Parkolás

 • Parkolni az ösvény kezdeténél, a patakparton a legegyszerűbb.

Koordináták

DD
48.377795, 21.419933
DMS
48°22'40.1"N 21°25'11.8"E
UTM
34U 531095 5358377
w3w 
///leszakít.dalok.tonna
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 25,3 km
Időtartam 8:05 óra
Szintemelkedés 1 056 m
Szintcsökkenés 1 056 m

A Tokaji-hegység szívében, vízválasztó gerincek találkozásánál járunk, az egykori regéci uradalom központjában, a legmélyebbre nyújtózó völgyek ...

Szerző: Német-Bucsi Attila,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Czárán-pihenő (Középhuta)

 Háromhuta (Középhuta)

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp