Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

A legendás Szarvas-kút környékén

· 5 értékelés · Gyalogtúra · Északi-Bakony · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Király-kúti-erdő bükkösében
  / A Király-kúti-erdő bükkösében
  Fénykép: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Bakonyi erdő Zirc szélén
  Fénykép: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Szűkös ösvényen, kerítés mellett
  Fénykép: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Szarvas-kút vizével duzzasztott tó
  Fénykép: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Virágos rét a Király-patak mentén
  Fénykép: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az Eplény fölötti hegyek
  Fénykép: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Mélyúton a Szarvas-kút fölött
  Fénykép: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Háttérben Olaszfalu és a Tési-fennsík
  Fénykép: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Zirc épületei a Cuha-völgyben
  Fénykép: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
m 500 450 400 8 6 4 2 km Reguly Antal Múzeum BENU Gyógyszertár … Zirc) Bakonyi Kemping
Könnyű sétának beillő kirándulásunk a Zirc környéki szelíd magaslatokra invitál bennünket. A város és a közigazgatásilag hozzá tartozó Akli közötti területen teszünk egy kört a kultúrtájba illeszkedő erdőkben és mezőkön.
nyitva
könnyű
Hossz 9,5 km
2:45 óra
233 m
233 m
A Zirc szomszédságában lévő Szarvaskút környéke az Öreg-Bakony peremét jelenti. Az igen mozaikos táj az évszázadok óta tartó intenzív mezőgazdasági tevékenység révén alakult ki. Az eredeti sűrű erdőborítás itt már csak foltokban maradt meg, köztük legelőket, szántókat, tanyákat és kerteket találunk, ezért a túránk során váltakozva szeljük át az eltérő karakterű területeket. Útvonalunkról betekintünk a Cuha-völgybe és az onnan kimagasodó apátsági templom tornyait is megpillantjuk. Szép bükkösökben andalgunk, amelyek az egykori nagy kiterjedésű Bakonyerdő maradványai. Megszemlélünk egy érdekes vizes élőhelyet, a Szarvas-kút pihenőjénél pedig felidézzük a tiszta vizű csorgóhoz kapcsolódó legendát. Sétánk csupán néhány órát vesz igénybe, ezért juthat idő Zirc látnivalóinak megtekintésére is befejezésképpen vagy az útra kelés előtt.

A szerző tippje

 • Ez a rövid túra enged időt arra is, hogy a Bakony fővárosaként ismert Zirc nevezetességeit felkeressük. Ellátogathatunk például a híres apátság épületeihez és az arborétumhoz, valamint megnézhetjük a Bakonyi Természettudományi Múzeumot. Érdemes mérlegelni, hogy a városban megszálljunk, így több napossá bővítve kirándulásunkat, és más, Zircet érintő túraútvonalat is végigjárjunk.
 • 600 méteres kitérővel a Z jeleken egy kilátópontot találunk, ahonnan a Cuha-völgyre és a Tési-fennsík peremére kapunk szép panorámát.
Kisida András profilképe
Szerző
Kisida András
frissítve: 2021-04-14
Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
508 m
Legalacsonyabb pont
427 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Kezdés

Zirc, Szarvaskút buszmegálló (426 m)
Koordináták:
DD
47.231026, 17.847895
DMS
47°13'51.7"N 17°50'52.4"E
UTM
33T 715571 5234772
w3w 
///oszlop.golyó.ponyvák

Végpont

Zirc, Szarvaskút buszmegálló

Útleírás

Itiner:

 • A Hotel Szarvaskút melletti Z◼ jelzésen kezdjük a sétát.
 • Az erdei kereszteződésben jobbra kanyarodunk a Z jelzésre.
 • A Zsellérek-legelője mellett jobbra térünk a Z↺ jelek mentén.
 • A Király-pataknál jobbra fordulva a P↺ jelzés útjára váltunk.
 • A Zirc-Bakonybél műút mellett balra a Z● jelzésre fordulunk, és a Szarvas-kút érintésével visszatérünk Szarvaskútra.

Túraleírás:

Szarvaskútról az erdőbe

A Z◼ jelzésen kezdjük meg túránkat a Szarvaskút Hotel bekötőútján. Néhány lépés után elfogy lábunk alól az aszfalt, murvaúton menetelünk tovább. Az étteremmel is rendelkező, színvonalas szálláshely udvara ad helyszínt szombatonként a Bakonyi Termelői Piacnak, ahol a környékbeli kistermelők kínálják különböző finomságaikat és kézműves portékáikat. Ha épp piaci napon érkezünk, az útravalót is megvásárolhatjuk itt. Az árusok többek között tojást, füstölt húst, sajtot, tejterméket, mézet, lekvárt, szörpöt, lisztet kínálnak, ezek mellett bor, pálinka, gomba és erdei-, valamint idényjellegű zöldségek és gyümölcsök is kaphatók.

Mellőzzük az épületcsoport melletti, idilli környezetű, kicsiny tavat (közelebbről majd visszatértünkben ismerkedünk vele), aztán vízmosáson átkelve, egy fiatal erdő kényelmesen emelkedő mélyútján folytatjuk. A régi bakonyi rengetegeknek ma már többnyire csak emlékük él, az évszázados erdőgazdálkodás miatt az öreg erdők javarészt eltűntek. Keresztezzük egy villanyvezeték füves pásztáját, túloldalán középkorú elegyes bükkös fái közé lépünk. Az út mellett egy helyen vizenyős dagonyagödröt látunk, az erdő állatainak hűsölő helyét. Rövidesen az 514 méter magas Csengő-hegy északi oldalát érintjük; ez teljes útvonalunk legmagasabb pontja.

Átvágunk a következő nyiladékon, majd elágazáshoz érkezünk. IMiután a Z jelzésre térünk jobb kéz felé, egy darabig a Rómer Flórisról elnevezett emlékúton haladunk. Ez a turistaút 72 km hosszan nagy ívet rajzolva kanyarog az Öreg-Bakonyban és környékén, a hegység változatos részeit felfűzve. Az út névadója Rómer Flóris bencés tanár, aki az első átfogó tudományos művet írta a Bakonyról a 19. században. A hegység kutatása mellett az ország sok más táján is megfordult, rendkívül széles érdeklődési körű és szerteágazó tevékenységű tudós volt. Őt tartjuk a magyar régészettudomány, művészettörténet és műemlékvédelem egyik megteremtőjének is. Bár most csak 1,5 km-t megyünk ezen a szakaszon, máskor érdemes lehet végigjárni akár a teljes útvonalat, jobban ismerkedve a hegységgel.

Apró tájmozaikok között

Keresztezzük egy többnyire száraz vízmosás árkát, aztán szűkös ösvényre irányít a jelzés. Kerítéssel lehatárolt erdőrész mentén megyünk tovább; jobbról a fémdrótok, balról a benyúló faágak és lombok nehezítik a haladást. A vendégmarasztaló szakasz után szántóföld szélén érkezünk az újabb elágazáshoz, ahol jobbra a Z↺ jelzésre kanyarodunk. (Ha továbbmegyünk a Z jeleken, 600 méter után egy kilátópontról Zircre, Olaszfalura és a Tési-fennsík szélére kapunk panorámát.) Gyertyánok és tölgyek alatt, sűrű aljnövényzeten átvágva a Zsellérek legelőjénél nyílt terepre jutunk. A környék látványa innen feltárul: a facsoportokkal tarkított, rendezett kaszálók mögött Olaszfalu házai és a Tési-fennsík nyugati pereme jelenik meg.

Ereszkedni kezdünk, utunk kanyarjából a zirci apátsági templom kettős tornya bukkan elő a Cuha-völgy irányában. Légvezeték alatt megyünk el, majd áttalpalunk a Zirc-Bakonybél autóút aszfaltsávján. Erdőmozaikokkal elválasztott kaszálókon, magaslesek mellett ballagunk, ahonnan az Eplény feletti hegyekre látunk rá. Egy virágos réten irányítótáblához jutunk, ahol a jobbra tartó P↺ jelzést választjuk, és nyílt térszínen, a Király-patak vizenyős-zsombékos lapályán fűzfák, égerek előtt haladunk el. Nemsokára egy náddal, sással borított tavacska partján tanulmányozhatjuk közelebbről a különleges vizes élőhelyet. Magas bükkfák közé lépve véget ér a fedetlen terület, és megváltozik a táj hangulata. A Bakony sajátos (hűvösebb és csapadékosabb) mezoklímája következtében a viszonylag kis tengerszint feletti magasság ellenére is jelentősebb a bükkös zóna kiterjedése. A ligetes erdőrészen bozótosban keresgéljük ösvényünket a szürkés törzsek alatt. Egy susnyás szakaszon átvágva széles kövesútra toppanunk, amelyen jobbra térve immár jól járható terepen, a Király-kúti-erdő csinos bükkösében érkezünk a korábban már keresztezett zirci aszfaltúthoz. Ezúttal nem kelünk át rajta (kivéve, ha leülnénk kicsit, ugyanis az út túloldalán padokkal, asztalokkal kiépített Szarvas-kúti autóspihenő nyújt erre lehetőséget) hanem a Z● jelek mentén balra újra az erdőbe lépünk. A hegyoldalban leereszkedve átkelünk a patak gázlóján, és az erdőszélen irányt tartva feltűnnek az Aklihoz tartozó épületek, mezőgazdasági területek.

Szarvas-kút

Átkelünk a már jól ismert országúton, majd egy rövid erdei sétát követően a Szarvaskút Hotel melletti felduzzasztott tóhoz jutunk. A kies fekvésű mesterséges állóvíz partján sétálva a Szarvas-kút kőtoronnyal és kőmedencével foglalt csorgójánál épült pihenőhelyen fújhatjuk ki magunkat túránk végén. A Bakonyban kútnak hívott forrásokhoz sokhelyütt legenda is társul. Az évszázadokon át érintetlen rengetegnek számító hegységben, nagy szarvascsordák éltek, ami a vadászokat is ide vonzotta. A történet szerint itt sebzett meg egy szép trófeájú hímet egy puskás. A sérült bika azonban nagyokat kortyolt a hűs, tiszta vízből, és láss csodát: visszanyerte erejét. A hirtelen felépült nemes vad a sűrűbe nyargalva elmenekült. Ennek emlékét őrzi nevében a Szarvas-kút, amely vízzel táplálja a kis tavat. Napjainkban is előfordul, hogy az erdői vadjai kijönnek ide szomjukat csillapítani.

Átkelünk a fahídon, és balra fordulva érkezünk vissza a parkolóhoz, illetve a buszmegállóhoz.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • A Zirc, Szarvaskút megállóban szálljunk le a távolsági buszról!

Megközelítés

 • A buszmegállótól és a mellette levő parkolóból keleti irányban 80 méterre keletre találjuk a Z◼ jelzés kezdőpontját.

Parkolás

 • A Hotel Szarvaskút mellett parkolhatunk az autóval.

Koordináták

DD
47.231026, 17.847895
DMS
47°13'51.7"N 17°50'52.4"E
UTM
33T 715571 5234772
w3w 
///oszlop.golyó.ponyvák
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

 • Bakony turistakalauz

A szerző által javasolt térképek:

A régióról szóló kiadványok:

Mutass többet!

Felszerelés

 • Alapvető túrafelszerelés: bakancs vagy túracipő, az évszaknak és időjárásnak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

4,6
(5)
Csonka József
2021-03-07 · Közösség
Számomra kissé csalódás volt - egyrészt sok helyen széles erdei úton kellett menni, másrészt a változatosnak se mondanám igazán. Azoknak tudom ajánlani, akik egy jót szeretnének sétálni (megerőltető emelkedék nélkül) viszonylag zavartalanul (csak a forrásnál találkoztunk más természetjárókkal - a motocross-sokat leszámítva...)
Mutass többet!
Mikor voltál a túrán? 2021-03-07
Kovács Anikó
2021-01-16 · Közösség
2021. január 16., szombat 16:52:26
Fénykép: Kovács Anikó, Közösség
2021. január 16., szombat 16:52:36
Fénykép: Kovács Anikó, Közösség
2021. január 16., szombat 16:52:47
Fénykép: Kovács Anikó, Közösség
2021. január 16., szombat 16:53:35
Fénykép: Kovács Anikó, Közösség
Az összes értékelés mutatása

A közösség fényképei

2021. április 2.
2021. április 2.
2021. április 2.
2021. április 2
+ 28

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
könnyű
Hossz
9,5 km
Időtartam
2:45 óra
Szintemelkedés
233 m
Szintcsökkenés
233 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Család- és gyerekbarát Kulturális/történelmi értékek Egészséges környezet Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Flóra, fauna

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
Időtartam : óra
Hossz  km
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp