Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Természetvédelmi terület

Szentgáli-tiszafás

Természetvédelmi terület · Bakonyvidék · 397 m · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Szentgáli-tiszafás egyik öreg tiszafája
  / A Szentgáli-tiszafás egyik öreg tiszafája
  Fénykép: Farkas Péter
 • / A Szentgáli-tiszafás ösvényének falépcsőin
  Fénykép: Farkas Péter
 • / A szentgáli tiszafás
  Fénykép: Farkas Péter
 • / A Szentgáli-tiszafásban
  Fénykép: Farkas Péter
 • / A szentgáli tiszafásban
  Fénykép: Farkas Péter
 • / Tiszafák kérge a szentgáli tiszafásban
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kerítés védi a vadkártól a Szentgáli-tiszafást
  Fénykép: Farkas Péter
 • / A Szentgáli-tiszafás egyik kapuja
  Fénykép: Farkas Péter
 • / A szentgáli tiszafás
  Fénykép: Farkas Péter
 • / A Séd völgyébe leszakadó meredek dolomittömbök adnak otthont a tiszafákat rejtő bükkösnek
  Fénykép: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Ösvény a Szentgáli tiszafásban
  Fénykép: Joó Annamária, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A szentgáli tiszafás tanösvényén
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A szentgáli tiszafásban
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Holtfa a szentgáli tiszafásban
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A szentgáli tiszafás tanösvényén
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Babérboroszlán a Szentgáli-tiszafásban
  Fénykép: Farkas Péter
 • / Fiatal hajtás a szentgáli tiszafás egyik tiszafáján
  Fénykép: Farkas Péter
 • / Bánd és az Essegvár a szentgáli tiszafásból
  Fénykép: Farkas Péter
A Bakony lejtőin bújik meg hazánk egyik különleges erdeje, az őshonos tiszafás. A Bánd melletti Miklós Pál-hegy oldalában található ez a különös hangulatú erdő, ahol az öreg, göcsörtös, néhol kiszáradt famatuzsálemek egy elvarázsolt rengeteg hangulatát idézik.

Veszprémtől nem messze, a Bánd határában folyó Séd-patak fölé magasodó meredek dolomitkúpok északi oldala országunk legnagyobb őshonos tiszafa állományát rejti. A rendkívül szívós, de hűvös, párás klímát igénylő tiszafa jégkorszaki maradványnövénye hazánknak. Mára kizárólag a nedves, hűvös klímával rendelkező, sziklás, északi oldalakban maradt fenn, így a Bükk hegység északi völgyeiben és a Séd-patak völgye felett ismerjük őshonos előfordulását. Érdekesség, hogy Szentgálon jóval a neki megfelelő klímájú magasság alatt él, de a jó vízellátottság, a vékony sziklás talaj és a párás mikroklíma kedvező feltételeket teremt a túléléshez.

A tiszafenyőnek is nevezett tűlevelű fa rendkívül lassan növekedik, de matuzsálemi kort is megélhet. A több száz éves példányok nem ritkaságok, de ismerünk több ezer éves (!) tiszafát is Skóciában. Ezzel a tulajdonságával a tiszafa a leghosszabb életű európai növény. A Szentgáli erdőben száz-kétszáz éves fajok a jellemzőek.

A tiszafa ideális esetben méteres törzsátmérővel is rendelkezhet, de magassága ritkán éri el a fő erdőalkotó fafajok magasságát. Ennek következtében általában a cserjeszintet uralja, ahogy itt, Szentgál és Bánd határában is az öreg bükkök alatti második lombkoronaszintet, cserjeszintet képviseli 10-12 méteres átlagmagasságával. Ennek a másodlagos szerepnek tudható be lassú növekedése is, mellyel rendkívül szívós, tömött rostszerkezetű faanyagot növeszt. Megbecsült alapanyaga volt a bútorgyártásnak, sőt a legjobb íjakat is tiszafából készítették, ma már inkább csak dísztárgyakat faragnak belőle. A fa különlegessége, hogy extrém módon bírja a megpróbáltatásokat, erős fizikai hatásokat is elbír, nem törik, hanem hajlik, akár a földig. A tiszafásban is láthatunk ilyen egyedeket, különleges hangulatot varázsolva az erdőnek.

Fontos tudni a tiszafáról, hogy az emberre (és a lovakra) rendkívül mérgező hatású, akár halálos is lehet, ugyanakkor az erdei vadállományra, szarvasra, őzre, muflonra egyáltalán nem hat a mérge. A nyár végén, szeptemberben megjelenő piros, bogyós termés maghúsa kivételével a fa összes többi része mérgező, állítólag még a fűrészpora is. Mérge télen fejti ki hatását leginkább, ekkor négyszer több a taxin koncentrációja, mint nyáron. Egy régi hiedelem szerint mérgező volta megnövelte a fájából készült íjak erejét. A tiszafa szimbolikája kettős, nem csak a halálra emlékeztet, mivel örökzöld és kivételesen hosszú élete által az "örök életet" is jelképezi. (Nem véletlen, hogy a világ legismertebb varázslótörténetében tiszafából készült a pálcája az egyik legnagyobb hatalmú varázslónak, Voldemortnak, élet-halál urává válva a segítségével.)

Szentgál címerében mind a tiszafa, mind a szerszámíj szerepel, hiszen az íjászat és íjkészítés meghatározó mestersége volt a falunak - talán ezért is maradt fenn a védett tiszafás a falu határában.

A 20. század első felében még tiszafaőr vigyázta az ősi fafaj békéjét a zöldgally szedők és a vadkárosítás ellen. 1951-ben alapították a Szentgáli Tiszafás Természetvédelmi Területet, ekkortól kerítés védi a területet, melynek Bánd és Szentgál felőli oldalán kis kapukat találunk. A kerítés a vadaktól védi meg a faállományt, hogy ne tehessenek kárt a fiatalabb vagy akár az idősebb egyedekben sem.

A tiszafásban végzett kutatások sajnos lehangoló képet festenek az állomány jövőjéről. Amíg a 20. század derekán még százezres példányszám fölött becsülték a területen élő tiszafákat, addig a 21. századra alig pár tízezer példányra esett vissza az elöregedő állomány. Feltehetően az éghajlat változása, a szélsőségesen száraz és meleg periódusok kitolódása okozza a fiatal egyedek kipusztulását. Az élőhely zsugorodása is közrejátszik ennek az értékes fafajtának a visszaszorulásában: még a mai napig történik erdőgazdálkodási tevékenység a védett területen belül is, ahol a mikroklímát fenntartó bükkök oltalmában próbálják az örökzöld bokrok túlélni a változó időket.

A terület a tiszafán kívül számos védett növénynek nyújt élőhelyet. Ilyen a kétlevelű sarkvirág, a bíboros kosbor, a széleslevelű nőszőfű, a kardos madársisak, a farkasboroszlán és a babérboroszlán. Számos madár is kedveli az erdőt, találkozhatunk itt a fekete harkállyal, zöld küllőval és erdei pinttyel is.

A védett területet egy 9 állomásos tanösvényen fedezhetjük fel, célszerű Bándról indulni. A kapun belépve választhatjuk a meredekebb, lépcsőkkel tagolt, szerpentinező utat vagy a kicsit hosszabb, de kellemesebb útvonalat - ez utóbbi a Cinca-patak völgyében halad először. Akármerre is induljunk, érdemes felmenni a Miklós Pál-hegy tetején álló Majer Antal-kilátóig, ahonnan bájos bakonyi panoráma fogad minket.  

Nyitvatartás

Nyitva
vasárnap00:00–24:00
hétfő00:00–24:00
kedd00:00–24:00
szerda00:00–24:00
csütörtök00:00–24:00
péntek00:00–24:00
szombat00:00–24:00

Árak:

Ingyenes.

Tömegközlekedéssel

 • A helyközi buszokról a Bánd, kultúrház megállónál szálljunk le.
 • Ha Szentgálról szeretnénk indulni, a Szentgál, autóbusz-váróterem megállóban szálljunk le.

Megközelítés

 • A buszmegállóból nyugat felé (Herend) induljunk. A kanyar után forduljunk be balra a Kossuth Lajos utcára. Átkelünk a Bándi-patak felett, majd a Rákóczi utcán továbbmenve követjük a P+ jelzést a tiszafás bejáratáig (1,5 km).
 • Szentgálon a megállóból a P jelzésen induljunk a Kőlik-barlang felé, majd tovább a Cinca-patak mellett. Kicsit több mint 4 km-es sétával érjük el a tanösvényt.
 • A bándi parkolóból induljunk el a P▲ jelzésen, majd a Séden átkelve forduljunk jobbra a P+ mentén, amíg elérjük a tanösvényt (1,6 km). 

 

 

Parkolás

 • Parkolni Bándon, a temetőnél kialakított parkolóban lehet.

Koordináták

DD
47.109202, 17.781672
DMS
47°06'33.1"N 17°46'54.0"E
UTM
33T 711041 5221054
w3w 
///megóvás.tortadísz.liftezik
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

Gyalogtúra · Devecseri-árok
Szentgál tiszafásában
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 7,4 km
Időtartam 2:20 óra
Szintemelkedés 315 m
Szintcsökkenés 315 m

Rövid felfedezőutat teszünk a Séd völgye felett domborodó dolomitkúpokon Bánd körül hazánk egyedülálló erdejében, a legnagyobb őshonos tiszafásban, ...

11
Szerző: Német-Bucsi Attila,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Északi-Bakony
A Hajagok vidéke Hárskút környékén
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 22 km
Időtartam 5:45 óra
Szintemelkedés 581 m
Szintcsökkenés 520 m

Hosszú, kalandos vándorlás a Bakony harmadik legmagasabb csúcsára és annak környékére, településektől távoli vidéken.

2
Szerző: Kisida András,   Magyar Természetjáró Szövetség
Terepfutás · Bakonyvidék
Betekints-völgyből a Tekeres-völgybe
ajánlott túra Nehézség könnyű
Hossz 12 km
Időtartam 1:15 óra
Szintemelkedés 131 m
Szintcsökkenés 131 m

Egyszerű navigáció, kevés szint és kényelmes talaj garantál gondtalan, lendületes futást nyílt mezőn át, öreg tölgyek alatt és a Tekeres-völgy ...

Szerző: Rózsa Edvárd,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Bakonyvidék
Kirándulás a veszprémi Gulya-dombra
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 4,5 km
Időtartam 1:20 óra
Szintemelkedés 144 m
Szintcsökkenés 144 m

A Gulya-dombra vezető sétán a város földrajzi környezetének meghatározó elemeit ismerhetjük fel: a völgyet vájó Séd és a merész falakban előbukkanó ...

2
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Bakonyvidék
Túra a Papod kilátópontjára
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 7,8 km
Időtartam 1:50 óra
Szintemelkedés 247 m
Szintcsökkenés 247 m

Bár a Bakony nem a panorámáiról híres, a Papod kilátójából a hegyvidék legteljesebb látképe tárul elénk. Az Öreg-Bakonytól a Tési-fennsíkig, a ...

6
Szerző: Német-Bucsi Attila,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség közepes
Hossz 61,7 km
Időtartam 4:30 óra
Szintemelkedés 346 m
Szintcsökkenés 446 m

A Veszprém és Székesfehérvár között vezető 8-as főúton kívül is van élet – szerencsére, így bringával is nagyszerűen meg lehet tenni az utat, ...

Szerző: Abelovszky Tamás,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Bakonyvidék
Vándorlás az Úrkúti-őskarszthoz
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 18,8 km
Időtartam 5:30 óra
Szintemelkedés 460 m
Szintcsökkenés 475 m

Hosszú, ám kevés szintkülönbséget tartogató, kényelmes terepen, könnyen járható túra, amely Városlődről vezet át Úrkútra a Csárda-hegy ...

6
Szerző: Kisida András,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 5,3 km
Időtartam 1:40 óra
Szintemelkedés 187 m
Szintcsökkenés 187 m

Városlőd, a gazdag múltú, hangulatos bakonyi falu körül teszünk egy rövid, de látványos sétát, melyben minden érdekes állomását érintjük a ...

3
Szerző: Német-Bucsi Attila,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Szentgáli-tiszafás

Miklós Pál-hegy
8444 Szentgál

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló Családoknak
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp