Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

Telkibányától Füzérig – Rákóczi-túra, 3. szakasz

Gyalogtúra · Eperjes-Tokaji-hegyvidék · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Kilátás Füzérre és a Tokaji-hegységre
  Kilátás Füzérre és a Tokaji-hegységre
  Fénykép: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
m 700 600 500 400 300 200 14 12 10 8 6 4 2 km Hollóházi Porcelán … Kiállítóterem Vártemplom és … (Telkibánya) Füzér vára
A Rákóczi-túra északi szakaszán három falut, három történelmi helyszínt keresünk fel, amelyek mindegyike kimagasló a maga nemében. Telkibánya az egyetlen, Magyarországon maradt felvidéki bányaváros, gazdag történelmi emlékezettel. Tőle átvéve a porcelángyártást Hollóháza mesteri szintre emelte a míves kerámiák készítését, fogalommá emelve a település nevét. A Tokaji-hegység legmagasabb vulkáni tömbjének lábánál elhelyezkedő Füzér a sziklataréj tetején ülő, látványos várával pedig fontos helyszíne a magyarországi természetjárásnak és a múlt emlékeit kereső turizmusnak.
nyitva
könnyű
Hossz 15,8 km
5:05 óra
689 m
420 m
570 m
242 m

A Rákóczi-túra

A Rákóczi-túra a Tokaji-hegységet a P jelzés mentén átszelő, hosszútávú útvonal, ami a táj bemutatása mellett a II. Rákóczi Ferenc fejedelemhez kötődő helyszínek sokaságát keresi fel. A hozzávetőleg 65 km-es táv végigjárása igazolófüzetbe történő bélyegzésssel bizonyítható. A mozgalom kiírója a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Természetjáró Szövetség.

A túra 1. (Sárospatak – Erdőhorváti) szakasza

A túra 2. (Erdőhorváti – Telkibánya)) szakasza

Az északi szakasz (Telkibánya – Füzér)

A Telkibánya és Füzér vára közötti vándorlás két nagyobb egységre, két hullámra tagolható. Először a Telkibánya középkori gazdagságát hozó Kánya-hegyre, a Hármashatárhoz kapaszkodunk fel, hogy a túloldali bükkösben aztán leereszkedjünk Hollóházára. A Nyíri-patak enyhén lejtő völgyében kezdjük a következő szakaszt, majd a Vas- és az Akasztó-hegy közötti nyeregben kapaszkodunk át a Bisó patak völgyébe, Füzérre. Egy utolsó emelkedővel, a legmeredekebb térszínen, csigavonalban visszakanyarodó szekérúton vesszük be az andezitsziklán trónoló, középkori lovagvárat.

A Rákóczi-túra Telkibányától Füzérig tartó szakasza a hegység magyarországi részének előterében méltó befejezése a Tokaji-hegységet bejáró, középkori emlékeket meglátogató túrának. Mindazonáltal a Szent Erzsébet-zarándokút Füzérről egészen Kassáig folytatódik a Milic-tömb nyugati oldalában. A vulkáni eredetű hegyvonulat pedig egészen Eperjesig kitartó lendülettel hullámzik olyan emlékeket őrizve, mint a szalánci vár, amely méltó párja, riválisa volt a füzérinek. A Tokaj-Eperjesi-hegylánc legmagasabb csúcsa, a Simonka (Šimonka) alatt fekvő nemesopálbánya pedig már a messzi északon, mélyen Szlovákiában található.

A szerző tippje

 • Tervezzünk be egy hosszabb pihenőt Hollóháza központjában, ahol a helyi vendéglátó egységben feltöltődhetünk, pótolhatjuk az elveszített folyadékot és energiát.
 • Ha van időnk, akkor benézhetünk a Porcelánmúzeumba a kerámiagyárban, ami a központ alatt, a turistaút mellett található.
Német-Bucsi Attila profilképe
Szerző
Német-Bucsi Attila
frissítve: 2021-12-14
Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
Kánya-hegy oldala, 570 m
Legalacsonyabb pont
Telkibánya, 242 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Aszfalt 5,46%Murvás út 5,98%Földút 1,41%Ösvény 53,60%Utca 32,52%Ismeretlen 1%
Aszfalt
0,9 km
Murvás út
0,9 km
Földút
0,2 km
Ösvény
8,5 km
Utca
5,2 km
Ismeretlen
0,2 km
Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

 • Hollóházáról kifelé egy bő kilométeren át követjük az országutat, bár a jelzés a bicikliúton halad. Mindkét úton legyünk figyelmesek, és ne foglaljuk el a teljes kerékpárutat - amíg elhaladnak mellettünk, húzódjunk le az útról az esetleges balesetek elkerülése végett.

Kezdés

Telkibánya, községháza buszmegálló (242 m)
Koordináták:
DD
48.485728, 21.354457
DMS
48°29'08.6"N 21°21'16.0"E
UTM
34U 526191 5370349
w3w 
///szótlan.ráér.hangposta
Mutasd a térképen

Végpont

Füzéri vár

Útleírás

Itiner:

 • A P jelzést követjük végig: Telkibányáról Hollóházán át Füzérre, majd a füzéri várba.

A túra részletes leírása:

Telkibánya és az egykori gazdagság emlékei

Telkibánya központjából, a községháza mellől indulunk a Hegyközbe egy lankásan emelkedő patakvölgyben, a Sátoraljaújhelyre vezető országút mentén. Az Ósva-patak völgyének elágazásánál, a két fő völgy által közrefogott hegygerincen ókori erődítmény sáncmaradványait találták a kutatók, feltehetően a bronzkorból. A vele szemközti dombon, a vízfolyás jobb partja felett állt a 14. század derekán épített Szent Katalin-ispotály, amelynek romjait az 1990-es években tárták fel, illetve restaurálták. Azóta látható a középkori épületek alapja, a gönci pálos szerzetesek általi kibővített ispotálytemplom és a mellé épített sekrestye romja.

A faluból kifelé menet elhaladunk az egykori porcelángyár épülete mellett, ami ipartörténeti múzeumában őrzi a porcelángyártásból megmaradt, illetve a hajdani arany- és ezüstércek kinyerésére szolgáló eszközöket, tárgyi emlékeket. A múzeum udvarán az útról is látszanak a bányászok életét, az ércmegmunkálás folyamatait megörökítő szobrok életképei. A faluból kiérve még egy kilométeren keresztül követjük az országutat, amelyről aztán egy murvaút kanyarodik fel északi irányba a Patak-dűlőn. Ezen lendülünk neki a Kánya-hegyen átvezető kaptatónak, és a domboldal nyílt mezői után ligetben, majd egyre zártabb, öreg tölgyesben haladunk. Jobbra felettünk a Kánya-hegy magasodik, ennek mélyére vájtak a bányászok a gazdagságot rejtő telérekért. Máriabánya, az újkori bányásztelep romjai, valamint tárók faácsolatai, meddőhányói rejtőznek a sűrű erdőben, pár száz méterre a turistaúttól.

A nyeregbe érve a Kánya-hegy északi vállát keresztezzük telepített fenyvesek között, hogy aztán a túloldalon hosszan ereszkedjünk tovább a Hármashatártól Hollóháza irányába, a Nagy-Pál-hegy bükköseinek oltalmában. A kényelmes dózerút eleinte szintet tartva oldalazik, majd egy kis váll formázta nyergen átérve fokozódó meredekséggel kanyarodik le a Nyíri-patak völgyébe.

Hollóháza, a míves porcelángyártás fellegvára

Hollóházára a porcelángyár felett épült, modern falurészen át érkezünk; sorházak, társasházak húzódnak az erdő szorításában. Az Árpád-kori település sok másik környékbeli társához hasonlóan hasonlóan a török és német zaklatások hatására elnéptelenedett a hódoltság idején; majd az üres telkeket a 18. század derekán szláv telepeseknek adták, adómentesség kiváltságával ösztönözve őket az ideköltözésre. A környező erdők kitermelésével, erdei munkákkal indult újra az élet Hollóházán - egy évtizeddel később már üveghuta üzemelt a településen. Az üveg alapanyagának gyenge minősége miatt azonban áttértek a kőedénygyártásra, hiszen Telkibánya határában és később Füzérradvány mellett jó minőségű kaolint tártak fel. A telkibányai üzemet hátrahagyva számos család telepedett át Hollóházára. A gyár az 1950-es években átállt a művészi porcelántermékek készítésére, produktumai azóta is nagy hírnévnek örvendenek.

A világháború után rohamtempóban felépült világ emlékezetét a vasbeton településrész őrzi, amelyen átsétálunk, amikor jobbra, a gyárépület mellett követjük a patakot délkeleti irányban. Egy hosszú házsor után kiérünk a faluból, majd éger- és fűzfaligetek mentén összeszűkülő völgykatlanban érkezünk az erdők és legelők határvidékére. A Toroki-erdészháznál tölgyes szélén kaptató szekérútra kanyarodunk, hogy a Vas-hegy déli, lankás orrát szeljük át. Egyre jobban feltárul a Hegyköz erdőkkel szegélyezett medencéje, miközben a tölgyeseket váltó réteken kapaszkodunk. A Füzérre utat nyitó hágóban kibontakozik a szemközti Milic tömbje előterében a füzéri vár impozáns látványával. A kevélyen az égbe szökő, hegyekkel koszorúzott lovagvár a Várhegyhez simuló házak látványával valódi középkori hangulatot áraszt, nem véletlen a népszerűsége.

A középkori lovagvár vonzásában

Füzért az alsó végén, a Bisó patak völgyében érjük el. Hangulatos, ligetes kertek mellett keresztezzük a vízfolyást, és meredek lejtőn kapaszkodunk a központba, a katolikus templomhoz. A falu képét uralja a felette magasodó, sziklás Várhegy. A kúp alakú vulkáni kürtőt balról kerüljük egy középkori szekérúton, a lehető leglankásabban kapaszkodva. A lakott terület szélén látogatóközpontot és nagy parkolót alakítottak ki - előrébb található a Vár-forrás hangulatos katlanja, de az út jobbra visszakanyarodik a vár alatti nyeregbe.

Látványos, sziklás, jól védhető térszínen közelítjük meg a várat; vadsága ellenére ez a legjobban járható oldala a szilaj sziklaszirtnek. Az erősséget jó stratégiai érzékkel emelték a természetes védelmet nyújtó ormok hátára. Bár feljegyzések nem maradtak fenn, a várudvarban feltárt bizánci érmékből sejthető, hogy az ország első kővárainak egyikeként építtette a területet uraló Aba nemzetség a tatárjárás előtt. Története során őrizték itt a Szent Koronát, és a középkorban végig komoly erősségnek számított; jelentőségét pedig csak a 17. század végére veszítette el. Évszázadokon át a Károlyi család birtokolta, akiknek székhelye a füzérradványi kastély volt, így a vár épületének állapota a 20. század elejéig egyre csak romlott; ekkor is állagmegóvást végeztek rajta csaupán. Régészeti feltárása a 20. század végén, míg helyreállítása a 2010-es évek közepén történt, amikor középkori pompájának megfelelően rekonstruálták falait.

A kapubástyán keresztül, a gyilokjárón lépünk be az újjáépített várba. A látványos kiállítások és a vár történetét elbeszélő leírások mellett érdemes néhány pillantást vetni a panorámára is. Egészen lenyűgöző a Hegyköz teljes képe az 552 m magas sziklaszirtről. Alattunk Füzér házai ölelik körbe a Várhegy lábát, míg északon, a falu ligetes kaszálói mögött a Milic sűrű erdő fedte tömbje emelkedik. Délen utak és rétek hálózata nyújtózik a Bózsva völgyéig, amelynek túloldalán a hegység központi része, a legnagyobb kiterjedésű erdős hátak húzódnak. Szembetűnő a keleti szegélyen a Sátoros-hegyek jellegzetes kúpjainak némileg különálló csoportja, amin túl a Bodrog árterének képében már az Alföld nyújtózik föl a hegyek lábáig.

Bár a Rákóczi-túra a várban végződik, a megtett úton jutunk vissza a faluba, ahol a templom előtt balra, a K+ jelzésre térve találjuk a buszmegállót.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 •  Telkibányára busszal jutunk Hidasnémeti felől, illetve Sátoraljaújhely felől is érkezik néhány átmenő járat. A Telkibánya, községháza megállónál kell leszállnunk.

 • Füzéren a Füzér, községháza megálló található a falu központjában.

Megközelítés

 •  A túra Telkibányán a buszmegállóból indul.

 • Füzéren a várból a P jelzésen kell visszasétálnunk a faluba, majd a templomot bal felől, a K+ jelzésen kerülve találjuk meg a buszmegállót (1,7 km).

Parkolás

 • Érdemes Miskolcon parkolni, hiszen onnan vonattal és busszal a túra mindkét végpontja elérhető, és a menetelés végén is ide térhetünk vissza a legegyszerűbben.
 • Lehet az autót pl. Pálházán hagyni, ám onnan csak kevés busz visz át Telkibányára (viszont a túra végén, Füzérről ide a legegyszerűbb eljutni).
 • Telkibányán a központban, a közért előtti parkolóban hagyhatjuk az autónkat, ahonnan a túra is indul.
 • Füzéren a vár alatti parkolóban lehet parkolni.

Koordináták

DD
48.485728, 21.354457
DMS
48°29'08.6"N 21°21'16.0"E
UTM
34U 526191 5370349
w3w 
///szótlan.ráér.hangposta
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

 • Zempléni-hegység turistakalauz

A szerző által javasolt térképek:

Felszerelés

 • Évszaknak, időjárásnak megfelelő öltözet, kényelmes túracipő, enni- és innivaló, navigáláshoz TERMÉSZETJÁRÓ App.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Állapot
nyitva
Nehézség
könnyű
Hossz
15,8 km
Időtartam
5:05 óra
Szintemelkedés
689 m
Szintcsökkenés
420 m
Legmagasabb pont
570 m
Legalacsonyabb pont
242 m
Tömegközlekedéssel elérhető Egyirányú túra Szakaszosan teljesíthető túra Szép kilátás Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Flóra, fauna Tipp Kutyabarát Egészséges környezet

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 11 Útpontok
 • 11 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp