Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Múzeum

Acetánia ecetmúzeum

Múzeum · Felső-Tisza-vidék · 103 m · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
  • Az Acetánia ecetmúzeum és a Borecet Művek termékpalettája
    / Az Acetánia ecetmúzeum és a Borecet Művek termékpalettája
    Fénykép: Szabó Eszter, Magyar Természetjáró Szövetség
  • / Fahordókban érlelődik az ecet az Acetánia ecetmúzeum melletti pincében
    Fénykép: Szabó Eszter, Magyar Természetjáró Szövetség
  • / Az Acetánia ecetmúzeum kiállítótere
    Fénykép: Szabó Eszter, Magyar Természetjáró Szövetség
  • / A Borecet Művek és az Acetánia ecetmúzeum épülete
    Fénykép: Szabó Eszter, Magyar Természetjáró Szövetség
  • / A Borecet Művek termékei az Acetánia ecetmúzeum bemutatótermében
    Fénykép: Szabó Eszter, Magyar Természetjáró Szövetség
  • / A Borecet Művek sokszínű, ezerízű kínálata
    Fénykép: Szabó Eszter, Magyar Természetjáró Szövetség
  • / A Borecet Művek termékei az Acetánia ecetmúzeum bemutatótermében
    Fénykép: Szabó Eszter, Magyar Természetjáró Szövetség
  • / Az Acetánia ecetmúzeum bemutatóterének különleges hangulata van
    Fénykép: Szabó Eszter, Magyar Természetjáró Szövetség
  • / A Borecet Művek termékei az Acetánia ecetmúzeumban - ezekből kóstolhatunk
    Fénykép: Szabó Eszter, Magyar Természetjáró Szövetség
Mondhatjuk, hogy a hazai ecetipar szinte teljesen kihalt, ám a tokaji borvidék szívében egy házaspár újjáélesztette. A Borecet Művek épületében található tárlaton nemcsak az ecet történetével ismerkedünk meg, hanem élettani hatásairól és a felhasználás sokszínűségéről is képet kapunk – sőt, szaglásunkat és ízlelőbimbóinkat is megbolondíthatjuk egy különleges kóstolóval.

Az ecet története szinte egyidős az emberi kultúrával; a legkorábbi leletek időszámításunk előtt 3000-ből származnak az ókori Egyiptomból. A görög Hippokratész, akit az orvostudomány megalapítójának tartanak, úgy vélte, hogy az egészséges, hosszú élet egyik fő alappillére a helyes táplálkozás. Nála az ecet, mint orvosság jelent meg. A görög és a római hadseregben a járványok ellen borecetes vizet itattak a katonákkal, hogy megelőzzék a fertőzéseket. A középkorban a járványok elleni sikeres védekezés része lett a borecettel átitatott kendő, amit az arc elé kötöttek. A honfoglaló magyarok szintén ismerték az ecetet: nemcsak orvoslásra, tartósításra, hanem az étel ízesítésre is intenzíven használták.

Hazánkban az ecetet eleinte házilag állították elő, majd az iparosodás korában számos ecetgyár üzemelt – ezek viszont a II. világháború után bezártak, így a hazai ecetiparnak leáldozott. A jelenlegi (külföldi) ecetgyárak többségében ipari ecet készül, aminek alkotóelemei általában ipari előállításúak. Ezzel szemben a biológiai úton előállított ecet természetes alapanyagokból készül.

Ecetet sokféle alapanyagból (gyümölcsökből, borból, sörből) lehet készíteni. A múzeumban az első látásra igencsak furcsa, vízben lebegő, ’disznóháj’ kinézetű anyagot is láthatjuk, ami a gyártás alapját adja. A baktériumok által erjesztett ecet az iparival szemben megőrzi az alapanyagok ízért, illatát, és jótékony hatással vannak a szervezetünkre. A kiállításon szemügyre vehetjük a fahordókat, ahol a különféle ecetek készülnek – itt már megtapasztalhatjuk az illatokat is, de úgy az igazi, ha a kóstolón az ízlelőbimbóinkat is próbára tesszük. Kihagyhatatlan élmény: garantáltan meg fog változni az ecetről alkotott véleményünk, miután megkóstoltunk egy zöldfűszeres, körtés-levendulás vagy epres-citromfüves különlegességet, és soha többet nem gondolunk fanyalogva az ecetre.

Az interaktív tárlaton megismerkedhetünk az ecet történelmével, gyártásával, megnézhetjük a készítéshez szükséges eszközöket, és felvázolják azt a számtalan kedvező élettani hatást, ami miatt érdemes becsempészni az étrendünkbe. Táplálkozási tanácsokat, sőt, különféle ecetes receptet is találunk itt a világ minden tájáról. A kiállítótér felfedezése és a kóstolgatás után akár haza is vihetünk a különleges ecetkészítményekből.

A kihalófélben levő ecetgyártás újjáélesztését és a bemutatótér ötletét egyébként a szőlészetet és borászatot kedvelő Formanek Ferencnek köszönhetjük. Amikor Bodrogkeresztúrra költözött, a borecetkészítést kutatva támadt az az ötlete, hogy feléleszti a hagyományt. 2006 óta feleségével együtt vezeti a Borecet Műveket, ahol hazánkban egyedülálló módon készülnek természetes úton a biológiai erjesztésű ecetkülönlegességek.

Nyitvatartás

Nyitva
vasárnapzárva
hétfő08:00–16:00
kedd08:00–16:00
szerda08:00–16:00
csütörtök08:00–16:00
péntek08:00–16:00
szombatzárva
Hétvégén is fogadnak látogatókat előzetes bejelentkezés alapján a +36 30 525 4049-es telefonszámon.

Árak:

  • kóstolás nélkül: 550 Ft/fő
  • 5 féle ecet kóstolóval: 950 Ft/fő
  • 7 féle ecet kóstolóval: 1150 Ft/fő
  • 9 féle ecet kóstolóval: 1250 Ft/fő

Az adatok tájékoztató jellegűek, és a 2021 októberi állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

Szabó Eszter profilképe
Szerző
Szabó Eszter
frissítve: 2021-10-06

Tömegközlekedéssel

  • A többségében Tokaj/Debrecen és Sátoraljaújhely között közlekedő távolsági buszról a Bodrogkeresztúr, tarcali elágazás nevű megállóban érdemes leszállni.

Megközelítés

  • A buszmegállóból déli irányba indulunk a Kossuth utcán, majd a Szőlő park túlvégén jobbra térünk a Tarcali utcára, amin 650 méter séta után bal kéz felől, a bekötőúton át találjuk meg a Borecet Műveket és a múzeumot. 

Parkolás

  • Az épület előtti parkolóban tudjuk letenni az autót.

Koordináták

DD
48.153648, 21.357128
DMS
48°09'13.1"N 21°21'25.7"E
UTM
34U 526560 5333439
w3w 
///általános.oltalom.szöglet
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

Gyalogtúra · Tokaji-hegy
A tokaji Nagy-Kopasz erdei ösvényein
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 9,6 km
Időtartam 2:55 óra
Szintemelkedés 437 m
Szintcsökkenés 437 m

Tokaj a szőlő és a bor hazája, a történelem és a kultúrák gyűjtőpontja. A Tokaji-hegy már messziről hívogat az Alföld síkja felől a vulkánok ...

2
Szerző: Német-Bucsi Attila,   Magyar Természetjáró Szövetség
Kerékpártúra · Eperjes-Tokaji-hegyvidék
Vártól várig a Zemplénben
ajánlott túra Nehézség nehéz
Hossz 89,4 km
Időtartam 7:10 óra
Szintemelkedés 1 711 m
Szintcsökkenés 1 695 m

A cím elsősorban várakat ígér – akad is három az útvonalon –, de talán senki nem fogja bánni, hogy gótikus templomok, csendes falvak, sűrű ...

Szerző: Abelovszky Tamás,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Eperjes-Tokaji-hegyvidék
A Hegyalján a Tokaji-hegység tölgyeseiben
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 16 km
Időtartam 4:20 óra
Szintemelkedés 465 m
Szintcsökkenés 520 m

A Tokaji-hegység ritkán látogatott déli részén teszünk egy tartalmas kirándulást a Tokaj-Hegyalja nyugati határán. Tállya és Abaújszántó, a ...

2
Szerző: Német-Bucsi Attila,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Acetánia ecetmúzeum

Tarcali utca 22.
3916 Bodrogkeresztúr
Telefon +36 30 525 4049

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló Családoknak Rossz időben is ajánlott
  • Tartalmak
  • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
  • 3 Közeli túrák
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp