Acetánia ecetmúzeum
Az ecet története szinte egyidős az emberi kultúrával; a legkorábbi leletek időszámításunk előtt 3000-ből származnak az ókori Egyiptomból. A görög Hippokratész, akit az orvostudomány megalapítójának tartanak, úgy vélte, hogy az egészséges, hosszú élet egyik fő alappillére a helyes táplálkozás. Nála az ecet, mint orvosság jelent meg. A görög és a római hadseregben a járványok ellen borecetes vizet itattak a katonákkal, hogy megelőzzék a fertőzéseket. A középkorban a járványok elleni sikeres védekezés része lett a borecettel átitatott kendő, amit az arc elé kötöttek. A honfoglaló magyarok szintén ismerték az ecetet: nemcsak orvoslásra, tartósításra, hanem az étel ízesítésre is intenzíven használták.
Hazánkban az ecetet eleinte házilag állították elő, majd az iparosodás korában számos ecetgyár üzemelt – ezek viszont a II. világháború után bezártak, így a hazai ecetiparnak leáldozott. A jelenlegi (külföldi) ecetgyárak többségében ipari ecet készül, aminek alkotóelemei általában ipari előállításúak. Ezzel szemben a biológiai úton előállított ecet természetes alapanyagokból készül.
Ecetet sokféle alapanyagból (gyümölcsökből, borból, sörből) lehet készíteni. A múzeumban az első látásra igencsak furcsa, vízben lebegő, ’disznóháj’ kinézetű anyagot is láthatjuk, ami a gyártás alapját adja. A baktériumok által erjesztett ecet az iparival szemben megőrzi az alapanyagok ízért, illatát, és jótékony hatással vannak a szervezetünkre. A kiállításon szemügyre vehetjük a fahordókat, ahol a különféle ecetek készülnek – itt már megtapasztalhatjuk az illatokat is, de úgy az igazi, ha a kóstolón az ízlelőbimbóinkat is próbára tesszük. Kihagyhatatlan élmény: garantáltan meg fog változni az ecetről alkotott véleményünk, miután megkóstoltunk egy zöldfűszeres, körtés-levendulás vagy epres-citromfüves különlegességet, és soha többet nem gondolunk fanyalogva az ecetre.
Az interaktív tárlaton megismerkedhetünk az ecet történelmével, gyártásával, megnézhetjük a készítéshez szükséges eszközöket, és felvázolják azt a számtalan kedvező élettani hatást, ami miatt érdemes becsempészni az étrendünkbe. Táplálkozási tanácsokat, sőt, különféle ecetes receptet is találunk itt a világ minden tájáról. A kiállítótér felfedezése és a kóstolgatás után akár haza is vihetünk a különleges ecetkészítményekből.
A kihalófélben levő ecetgyártás újjáélesztését és a bemutatótér ötletét egyébként a szőlészetet és borászatot kedvelő Formanek Ferencnek köszönhetjük. Amikor Bodrogkeresztúrra költözött, a borecetkészítést kutatva támadt az az ötlete, hogy feléleszti a hagyományt. 2006 óta feleségével együtt vezeti a Borecet Műveket, ahol hazánkban egyedülálló módon készülnek természetes úton a biológiai erjesztésű ecetkülönlegességek.
Opening hours
Monday | 08:00–16:00 |
Tuesday | 08:00–16:00 |
Wednesday | 08:00–16:00 |
Thursday | 08:00–16:00 |
Friday | 08:00–16:00 |
Price:
- kóstolás nélkül: 550 Ft/fő
- 5 féle ecet kóstolóval: 950 Ft/fő
- 7 féle ecet kóstolóval: 1150 Ft/fő
- 9 féle ecet kóstolóval: 1250 Ft/fő
Az adatok tájékoztató jellegűek, és a 2021 októberi állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!
Public transport
- A többségében Tokaj/Debrecen és Sátoraljaújhely között közlekedő távolsági buszról a Bodrogkeresztúr, tarcali elágazás nevű megállóban érdemes leszállni.
Getting there
- A buszmegállóból déli irányba indulunk a Kossuth utcán, majd a Szőlő park túlvégén jobbra térünk a Tarcali utcára, amin 650 méter séta után bal kéz felől, a bekötőúton át találjuk meg a Borecet Műveket és a múzeumot.
Parking
- Az épület előtti parkolóban tudjuk letenni az autót.
Coordinates
Recommendations nearby
Tarcal felől kapaszkodunk fel a szlovák határon túlról, Eperjes felől nyújtózó kárpáti hegység déli, elkülönült szigethegyére, a Tokaji-hegyre.
Tokaj a szőlő és a bor hazája, kultúrák találkozópontja. A vulkáni eredetű bércek sorából utolsóként kiemelkedő tömegével a Tokaji-hegy már ...
A cím elsősorban várakat ígér – akad is három az útvonalon –, de talán senki nem fogja bánni, hogy gótikus templomok, csendes falvak, sűrű ...
A Tokaji-hegység ritkán látogatott déli részén, az Abaúji-Hegyalja peremén teszünk tartalmas kirándulást. A borkereskedelmükről híres városok, ...
Show all on map
Acetánia ecetmúzeum
3916 Bodrogkeresztúr
Special features
- 4 Routes nearby
Questions and answers
Would you like to the ask the author a question?
Rating
Help others by being the first to add a review.
Photos from others