Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Museum

Acetánia ecetmúzeum

Museum · Felső-Tisza-vidék · 103 m · open today
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Az Acetánia ecetmúzeum és a Borecet Művek termékpalettája
  Az Acetánia ecetmúzeum és a Borecet Művek termékpalettája
  Photo: Eszter Szabó, Magyar Természetjáró Szövetség
Mondhatjuk, hogy a hazai ecetipar szinte teljesen kihalt, ám a tokaji borvidék szívében egy házaspár újjáélesztette. A Borecet Művek épületében található tárlaton nemcsak az ecet történetével ismerkedünk meg, hanem élettani hatásairól és a felhasználás sokszínűségéről is képet kapunk – sőt, szaglásunkat és ízlelőbimbóinkat is megbolondíthatjuk egy különleges kóstolóval.

Az ecet története szinte egyidős az emberi kultúrával; a legkorábbi leletek időszámításunk előtt 3000-ből származnak az ókori Egyiptomból. A görög Hippokratész, akit az orvostudomány megalapítójának tartanak, úgy vélte, hogy az egészséges, hosszú élet egyik fő alappillére a helyes táplálkozás. Nála az ecet, mint orvosság jelent meg. A görög és a római hadseregben a járványok ellen borecetes vizet itattak a katonákkal, hogy megelőzzék a fertőzéseket. A középkorban a járványok elleni sikeres védekezés része lett a borecettel átitatott kendő, amit az arc elé kötöttek. A honfoglaló magyarok szintén ismerték az ecetet: nemcsak orvoslásra, tartósításra, hanem az étel ízesítésre is intenzíven használták.

Hazánkban az ecetet eleinte házilag állították elő, majd az iparosodás korában számos ecetgyár üzemelt – ezek viszont a II. világháború után bezártak, így a hazai ecetiparnak leáldozott. A jelenlegi (külföldi) ecetgyárak többségében ipari ecet készül, aminek alkotóelemei általában ipari előállításúak. Ezzel szemben a biológiai úton előállított ecet természetes alapanyagokból készül.

Ecetet sokféle alapanyagból (gyümölcsökből, borból, sörből) lehet készíteni. A múzeumban az első látásra igencsak furcsa, vízben lebegő, ’disznóháj’ kinézetű anyagot is láthatjuk, ami a gyártás alapját adja. A baktériumok által erjesztett ecet az iparival szemben megőrzi az alapanyagok ízért, illatát, és jótékony hatással vannak a szervezetünkre. A kiállításon szemügyre vehetjük a fahordókat, ahol a különféle ecetek készülnek – itt már megtapasztalhatjuk az illatokat is, de úgy az igazi, ha a kóstolón az ízlelőbimbóinkat is próbára tesszük. Kihagyhatatlan élmény: garantáltan meg fog változni az ecetről alkotott véleményünk, miután megkóstoltunk egy zöldfűszeres, körtés-levendulás vagy epres-citromfüves különlegességet, és soha többet nem gondolunk fanyalogva az ecetre.

Az interaktív tárlaton megismerkedhetünk az ecet történelmével, gyártásával, megnézhetjük a készítéshez szükséges eszközöket, és felvázolják azt a számtalan kedvező élettani hatást, ami miatt érdemes becsempészni az étrendünkbe. Táplálkozási tanácsokat, sőt, különféle ecetes receptet is találunk itt a világ minden tájáról. A kiállítótér felfedezése és a kóstolgatás után akár haza is vihetünk a különleges ecetkészítményekből.

A kihalófélben levő ecetgyártás újjáélesztését és a bemutatótér ötletét egyébként a szőlészetet és borászatot kedvelő Formanek Ferencnek köszönhetjük. Amikor Bodrogkeresztúrra költözött, a borecetkészítést kutatva támadt az az ötlete, hogy feléleszti a hagyományt. 2006 óta feleségével együtt vezeti a Borecet Műveket, ahol hazánkban egyedülálló módon készülnek természetes úton a biológiai erjesztésű ecetkülönlegességek.

Opening hours

open today
Monday08:00–16:00
Tuesday08:00–16:00
Wednesday08:00–16:00
Thursday08:00–16:00
Friday08:00–16:00
Hétvégén is fogadnak látogatókat előzetes bejelentkezés alapján a +36 30 525 4049-es telefonszámon.

Price:

 • kóstolás nélkül: 550 Ft/fő
 • 5 féle ecet kóstolóval: 950 Ft/fő
 • 7 féle ecet kóstolóval: 1150 Ft/fő
 • 9 féle ecet kóstolóval: 1250 Ft/fő

Az adatok tájékoztató jellegűek, és a 2021 októberi állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

Profile picture of Eszter Szabó
Author
Eszter Szabó
Update: October 06, 2021

Public transport

 • A többségében Tokaj/Debrecen és Sátoraljaújhely között közlekedő távolsági buszról a Bodrogkeresztúr, tarcali elágazás nevű megállóban érdemes leszállni.

Getting there

 • A buszmegállóból déli irányba indulunk a Kossuth utcán, majd a Szőlő park túlvégén jobbra térünk a Tarcali utcára, amin 650 méter séta után bal kéz felől, a bekötőúton át találjuk meg a Borecet Műveket és a múzeumot. 

Parking

 • Az épület előtti parkolóban tudjuk letenni az autót.

Coordinates

DD
48.153648, 21.357128
DMS
48°09'13.1"N 21°21'25.7"E
UTM
34U 526560 5333439
w3w 
///torchlight.misuses.tweaked
Arrival by train, car, foot or bike

Recommendations nearby

Hiking Trail · Eperjes-Tokaji-hegyvidék
A bortermő hegyen át
recommended route Difficulty easy Open
Distance 12.9 km
Duration 3:55 h
Ascent 552 m
Descent 543 m

Tarcal felől kapaszkodunk fel a szlovák határon túlról, Eperjes felől nyújtózó kárpáti hegység déli, elkülönült szigethegyére, a Tokaji-hegyre.

from Dömsödi Áron / Német-Bucsi Attila,   Magyar Természetjáró Szövetség
Hiking Trail · Tokaji-hegy
A Tokaji-hegy erdei ösvényein
recommended route Difficulty easy Open
Distance 9.6 km
Duration 2:55 h
Ascent 437 m
Descent 437 m

Tokaj a szőlő és a bor hazája, kultúrák találkozópontja. A vulkáni eredetű bércek sorából utolsóként kiemelkedő tömegével a Tokaji-hegy már ...

3
from Attila Német-Bucsi,   Magyar Természetjáró Szövetség
Bicycle Rides · Eperjes-Tokaji-hegyvidék
Vártól várig a Zemplénben
recommended route Difficulty difficult
Distance 89.4 km
Duration 7:10 h
Ascent 1,711 m
Descent 1,695 m

A cím elsősorban várakat ígér – akad is három az útvonalon –, de talán senki nem fogja bánni, hogy gótikus templomok, csendes falvak, sűrű ...

from Tamás Abelovszky,   Magyar Természetjáró Szövetség
Hiking Trail · Eperjes-Tokaji-hegyvidék
Az Abaúji-Hegyalja tölgyeseiben
recommended route Difficulty easy Open
Distance 16.2 km
Duration 4:20 h
Ascent 465 m
Descent 520 m

A Tokaji-hegység ritkán látogatott déli részén, az Abaúji-Hegyalja peremén teszünk tartalmas kirándulást. A borkereskedelmükről híres városok, ...

3
from Attila Német-Bucsi,   Magyar Természetjáró Szövetség

Show all on map

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Acetánia ecetmúzeum

Tarcali utca 22.
3916 Bodrogkeresztúr
Phone +36 30 525 4049

Special features

Place to visit Families Bad weather tip
 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 4 Routes nearby
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp