Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Emlékmű

Csempeszkopácsi vasúti emlékhely

Emlékmű · Alpokalja
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Csempeszkopácsi vasúti emlékhely
  / Csempeszkopácsi vasúti emlékhely
  Fénykép: Abelovszky Tamás, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Csempeszkopácsi vasúti emlékhely
  Fénykép: Abelovszky Tamás, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Csempeszkopácsi vasúti emlékhely
  Fénykép: Abelovszky Tamás, Magyar Természetjáró Szövetség
Az egykori Szombathely-Rum vasútvonal mentén szinte minden településen megtalálhatjuk a rövidke mellékvonal nyomait, ez alól Csempeszkopács sem kivétel, ráadásul talán az összes emlékhely közül ez a legcsinosabb.

A 22 kilométer hosszú Szombathely-Rum vasútvonalat a Dunántúli HÉV építtette, 1894-ben adták át a forgalomnak, és 1974-ig szolgálta az útjába eső községek (Szentkirály, Táplánszentkereszt, Tanakajd, Vasszécsény és Csempeszkopács) forgalmát. A helyiérdekű vasúton környékbeli terményeket (gabonafélék, cukorrépa, stb.), élőállatot szállítottak, de a rumi faüzem és szeszüzem is fontos megrendelője volt a vasútnak. A környékbeli lakosság a megyeszékhelyre dolgozni, piacozni járt (és persze a fővonalakkal is összeköttetést jelentett a vicinális), a szombathelyiek pedig a rumi Rába-patra jártak pihenni, fürdőzni.

Csempeszkopács megállóhelyen egy MÁV szabványterv szerinti őrház épült, ami nyolcvan éven át szolgálta a vasutat. Sokan talán nem tudják, de a vasútnak a mobilitás megteremtésén túl fontos szerepe volt egyfajta egységes kultúra elterjesztésében is: egységes „időszámítás” szerint jártak az országban a vonatok, illemhelyeket, kerekes kutakat alakítottak ki az állomásokon, amelyek épületei típustervek alapján épültek – ahogy a csempeszkopácsi őrház is. A vasúti emlékhelyen ma az épületbe kukkantva szinte visszarepülünk az időben ötven évet: a múzeummá alakított helyiségben az íróasztalon hever a szolgálatban lévő vasutas sapkája és a vonatok menesztésére szolgáló tárcsa, a szék háttámlájára dobott egyenruha pedig várja, hogy felöltsék.

Az őrház körül kis, rendezett kertet alakítottak ki, ahol egy rövidke vágánypár és a sínek közé elhelyezett emléktábla mellett padok szolgálják a pihenést. Még egy „boldogságfát” is találunk itt, amelyre bárki felírhatja egy cetlire, mi okozott neki örömöt.

A vasútvonal egy részét a környékbeli falvak kerékpárútként hasznosították újra, így az részben bejárható napjainkban is, ráadásul a környező településeken is találkozhatunk a vasút emlékeivel. A szomszédos Vasszécsenyben az állomásépület lakóépületként funkcionál, és mellette áll még a rakodón a fa áruraktár is. A rumi állomásépület és a vele egybeépült mozdonyszín szintén dacol az idővel, ahogy az áruraktár is.

Nyitvatartás

Az emlékhelynek hivatalos nyitvatartása nincs, kérésre a falugondnok (+36 30 291 6866) nyitja ki ajtaját az érdeklődők részére a hét minden napján 9-16 óra között. Előzetes időpontegyeztetés javasolt a megadott telefonszámon.

Árak:

Ingyenesen látogatható
Abelovszky Tamás profilképe
Szerző
Abelovszky Tamás
frissítve: 2021-05-28

Tömegközlekedéssel

 • A helyközi autóbuszokról Csempeszkopács, autóbusz-váróterem megállóhelyen kell leszállni.

Megközelítés

 • Csempeszkopács, autóbusz-váróterem megállóhelyen leszállva a kereszteződésben délnyugat, azaz Sarokpolány irányába kell elindulni a Rákóczi Ferenc utcán, kb. 100 métert kell sétálni az emlékhelyig.

Parkolás

 • Az emlékhely mellett, a Rákóczi Ferenc utcán lehet megállni.

Koordináták

DD
47.154135, 16.802865
DMS
47°09'14.9"N 16°48'10.3"E
UTM
33T 636667 5223869
w3w 
///könyvklub.higgadt.dolgos
Navigáció Google Térképpel

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Csempeszkopácsi vasúti emlékhely

Rákóczi utca
9764 Csempeszkopács
Telefon +36 30 291 6866

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló
 • 2D 3D
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
Utak és térképek
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp