Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Templom

Szent Mihály-templom (Csempeszkopács)

Templom · Alpokalja
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Csempeszkopács, Szent Mihály-templom
  / Csempeszkopács, Szent Mihály-templom
  Fénykép: Abelovszky Tamás, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Csempeszkopács, Szent Mihály-templom
  Fénykép: Abelovszky Tamás, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A csempeszkopácsi Szent Mihály-templom egyik díszes kapuja
  Fénykép: Abelovszky Tamás, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A csempeszkopácsi Szent Mihály-templom timpanonján Isten báránya látható a díszes ívmezőben
  Fénykép: Abelovszky Tamás, Magyar Természetjáró Szövetség
Csempeszkopácsiban egy rendezett tér közepén egy csodálatos kis templom magasodik: fehérre meszelt tornya mellett vöröstéglából épült hajójának és szentélyének kifinomult arányai messziről csalogatják a tekintetet. Az Árpád-kori falusi templomépítészet egyik legszebb példája áll a sövénnyel kerített kis dombocskán.

A csempeszkopácsi templom a település eredetileg Kopács névre hallgató részén épült a 12. században (a falu Csempeszháza és Kopácsi összevonásával jött létre, a térképre pillantva jól látszik ma is a két településrész). A mesterséges dombra az 1250-es években emelhették a román stílusú templomot: a falakat alkotó téglákat helyben égették ki, míg a dombhoz kitermelt földből egy széles árok keletkezett az istenháza körül. Tornya néhány évtizeddel később épült, de ezzel együtt is látszik messziről, mennyire arányos az épület minden részlete. Az építés harmadik fázisa a 17. századra tehető, amikor megépült a belső térben a boltíves karzat, amely a férőhelybővítést szolgálta, talán éppen akkor, amikor az evangélikusoké volt az épület (1526-1663 között), amelynek egyébként 1342-ben már biztosan Szent Mihály arkangyal volt a védőszentje.

A sövénnyel kerített, egyszerűségében gyönyörű épület körül valaha temető volt, ma zöldellő gyep és fák veszik körbe. A fehérre meszelt torony ikerablakai éppúgy vonzzák a tekintetet (figyeljük meg a díszes faragású oszloplábazatot), mint a déli falon található díszes, bélletes kapu, vagy a párkányzat ívsoros kialakítása. A téglákkal való díszítettség arra utal, hogy a külső falakat alapvetően vakolatlannak szánták – és valóban kellő díszítettséget adnak a tégladíszek. A vörös nyerstégla nagy részét helyben égették, de az építés során felhasználtak korábbi, római korból származó épületek falazóanyagából kikerült téglákat, sőt, még egy sírkőtöredék is előkerült a feltárások során. Érdemes tehát körbejárni a templomot, mielőtt a kapuhoz lépnénk, amelynek felső részén, a timpanonban Isten báránya látható, félköríves kettős normann fogazattal és további pálcadíszekkel keretezett ívmezőben. A kapu feltehetően a közeli jáki templom építésében közreműködő kőfaragó mesterek munkája, bár egyesek szerint inkább egy esztergomi műhelyből kikerült faragványokkal mutat hasonlóságot.

A templomba belépve a falfestmények és az oltár egyaránt rögtön felhívják magukra a figyelmet. Az épület falfestményei összesen nyolc ciklusban készültek. Az apostolfigurák minden bizonnyal egyidősek az épülettel, de a későbbi korokból fennmaradtak növényi ábrázolások, rozetták, geometrikus díszítmények a boltíven (a reneszánsz korszakból), vagy éppen a hit, a remény és a szeretet allegorikus alakjai. A Szent Családot ábrázoló oltárképet Dorffmeister István festette, és 2009-ben ellopták, de két évvel később az elkövető visszavitte az eredeti festményt – amiről időközben egy másolat is készült – a templomba.

Nyitvatartás

A templomnak hivatalos nyitvatartása nincs, kérésre a gondnok nyitja ki ajtaját az érdeklődők részére a hét minden napján 9-16 óra között. Előzetes időpontegyeztetés javasolt a megadott telefonszámon.

Árak:

Ingyenesen látogatható
Abelovszky Tamás profilképe
Szerző
Abelovszky Tamás
frissítve: 2021-06-02

Tömegközlekedéssel

 • A helyközi autóbuszokról Csempeszkopács, autóbusz-váróterem megállóhelyen kell leszállni.

Megközelítés

 • Csempeszkopács, autóbusz-váróterem megállóhelyen leszállva a kereszteződésben délnyugat, azaz Sarokpolány irányába kell elindulni a Rákóczi Ferenc utcán, kb. 500 métert kell sétálni az templomig.

Parkolás

 • A templom mellett, az Árpád téren lehet megállni.

Koordináták

DD
47.152311, 16.799807
DMS
47°09'08.3"N 16°47'59.3"E
UTM
33T 636440 5223661
w3w 
///szigetek.rockzene.kezdődik
Navigáció Google Térképpel

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Szent Mihály-templom (Csempeszkopács)

Rákóczi Ferenc utca 21.
9764 Csempeszkopács
Telefon +36 20 576 8900

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló Rossz időben is ajánlott
 • 2D 3D
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
Utak és térképek
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp