Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide
Kilátó

Gróf Ambrózy-Migazzi István-kilátó

Kilátó · Jeli arborétum természetvédelmi terület · 228 m
A tartalmat készítette:
MTSZ - együttműködő szervezetek igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Gróf Ambrózy-Migazzi István-kilátó
  A Gróf Ambrózy-Migazzi István-kilátó
  Fénykép: Gombos Kálmán, MTSZ - együttműködő szervezetek

A Jeli Varázskert területén égig érő fák, vadregényes szurdok és különleges növények között bújik meg egy kilátó, ahonnan csodás panoráma tárul fel nem csak az arborétum lenyűgöző növényvilágára, de a Vasi Hegyhát szelíd lankáira, környékére is.

A faszerkezetű erdei kilátó a közkedvelt és méltán híres Jeli Varázskert egyik legmagasabb pontjára épült. Alakja a vasi haranglábak formáját idézi, anyaga vörösfenyő. Teljes egészében megegyezik az Országos Kéktúra vonalától nem messze eső, Káld melletti Farkas-erdőben épült Scherg Lőrinc-kilátóval. A Szombathelyi Erdészet építtette közjóléti fejlesztésének keretében (37 millió forintos költséggel), átadása 2015. májusában volt. Teljes magassága közel húsz méter, járószintje 11,5 méter magasan van (ahol egyidejűleg akár tizenöten is csodálhatják a kilátást). Nevét a kert alapítójáról, gróf Ambrózy-Migazzi Istvánról kapta.

A kilátó elhelyezése nem csak a magas építési pont miatt, de környezete révén is különleges. Az Arborétum egyik lenyűgöző részére, a japánkert és az észak-amerikai Sziklás-hegységet idéző erdőfolt közé került. Körülötte havasszépék és azáleák nyílnak, de meghagyták például azt a lövészárkot is, amit a 2. világháború alatt ásattak ide a leventékkel.

A panoráma a fentiek miatt egészen különleges és egyedi. Teljesen más látvány nyílik a két irányba: nyugat felé a Sziklás-hegység erdeit, fáit csodálhatjuk meg, míg kelet felé (még az irányok is megfelelő tájolásúak!) a Japán-kert lenyűgöző harmóniája és kis tavacskája vonzza a tekintetet. Távolabb nézve a Vasi-hegyhát dimbes-dombos vidékét pásztázhatjuk végig, felfedezve még Szemenye templomtornyát is. A kilátótól pár perces gyaloglással eljutunk a 2019-ben átadott - közel 130 méter hosszú - lombkorona sétányhoz, melyről 10 méteres magasságból csodálhatjuk meg az "Óriások erdejét".

A környék vadregényes voltát több különlegesség adja. Történelmi hátterét a rómaiak alapozták meg ("Katonák útja"), a későbbi korokat pedig a Borhordó út idézi fel (ahol a szőlők termését vitték a Rába-völgy felé, kenyérért cserébe). Közel hetven apró forrás található itt, egy látványos szurdok, valamint a Kaponyás-patak. Ez a vidék vörös kavicsos, mészmentes, savanyú talajú (pH értéke 3,6 - 5 között van), ami kitűnő az erdei növények számára - de csak azoknak. Gazdasági értéke tehát kevés volt, botanikai célokra azonban nagyon is alkalmas. Nem csoda tehát, hogy 1919-ben a gróf a közeli Tana községből felfigyelt erre a területre, amelyet Jeliháláspuszta néven ismertek. A világlátott, botanikai szenvedélyét holtáig őrző Ambrózy ezen a területen valósította meg igazán azt az álmát, amit ma a Jeli Varázskert nyújt a látogatóknak. Végső nyughelyét is itt jelölte ki - sírja az Arborétumtól néhány méternyire található.

Nyitvatartás

Az arborétum 2023-ban április 1-től várja a látgatókat.

A kilátó az arborétum nyitvatartási idejében látogatható 15 óráig.

Árak:

A kilátó látogatása ingyenes, de mivel az Arborétum (Jeli Varázskert) területén belül található, megközelíteni csak az oda érvényes belépőjeggyel lehet (a belépő ára tartalmazza a lombkorona sétány használatát).

A belépőjegy árából 25 % kedvezmény jár Természetjáró Kártya tulajdonosok számára!

Az adatok tájékoztató jellegűek, és a 2023 januári állapotot tükrözik. Kérjük, érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltatóhely honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

Gombos Kálmán profilképe
Szerző
Gombos Kálmán
frissítve: 2023-03-09

Tömegközlekedéssel

 • Szombathelyről menetrend szerinti autóbusszal a Kám, autóbusz-forduló megállóig.

Megközelítés

 • A megállótól induljunk keleti irányba, és (megfelelő óvatossággal) keljünk át a 8-as főúton. Itt - az Arborétumot jelző táblánál - induljunk el jobbra, végig az úton. Az arborétumig kb. 3,5 kilométert kell séltálnunk.
 • A kilátót az Arborétum területén belül jól látható táblák jelzik. Kavicsos (jelzetlen) gyalogösvényen jutunk oda kb. tizenöt-húsz perces sétával.

Parkolás

 •  A 8-as főútról Kám község mellett, a táblával jelzett kereszteződésben kell letérni, majd kb. a 3,5 km-es út vezet el az Arborétumig.

 • Parkolni a bejárattal szemben, ingyenesen lehet.

Koordináták

DD
47.078534, 16.885160
DMS
47°04'42.7"N 16°53'06.6"E
UTM
33T 643108 5215615
w3w 
///kőfal.juhok.tolongás
Navigáció Google Térképpel

Ajánlatok a környéken

Gyalogtúra · Nyugat-Dunántúl
Mária út (Halogy-Vasvár szakasz)
Nehézség nehéz
Hossz 28,7 km
Időtartam 7:19 óra
Szintemelkedés 147 m
Szintcsökkenés 189 m

A Vasi Hegyhát-Rábamente területén nagy hagyománya van a zarándoklatoknak. Ezek megismeréséhez és a lelki feltöltődéshez kínál tökéletes ...

Szerző: Debreczeniné Késmárky Flóra Kata,   MTSZ - együttműködő szervezetek
Gyalogtúra · Nyugat-Dunántúl
Mária út (Vasvár-Csehimindszent szakasz)
ajánlott túra Nehézség közepes
Hossz 14,2 km
Időtartam 3:37 óra
Szintemelkedés 143 m
Szintcsökkenés 111 m

A Vasi Hegyhát-Rábamente területén nagy hagyománya van a zarándoklatoknak. Ezek megismeréséhez és a lelki feltöltődéshez kínál tökéletes ...

Szerző: Debreczeniné Késmárky Flóra Kata,   MTSZ - együttműködő szervezetek

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Gróf Ambrózy-Migazzi István-kilátó

külterület 0275 hrsz.
9841 Kám

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló Családoknak
 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 2 Közeli túrák
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp