Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Többnapos gyalogtúra ajánlott túra Szakasz 2

Sárvár - Sümeg (OKT-02)

· 6 értékelés · Többnapos gyalogtúra · Zalai-dombság · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Szajki-tavak
  Fénykép: Burger Barna, Magyar Természetjáró Szövetség
m 250 200 150 70 60 50 40 30 20 10 km Káld-hidegkúti Kisboldogasszony-kápolna Afrikárium (Sümeg) Scherg Lőrinc síremléke Püspöki Palota (Sümeg) Kalapos-kút Szajki-tavak
A második az Országos Kéktúra leghosszabb síkvidéki szakasza. Gyakorlatilag végig lapos terepen kanyarog, emelkedőt csupán a Kemeneshát környékén kell leküzdenünk közben. A Kisalföld hosszú, sík területén apró települések sorát járjuk végig, amelyek rengeteg, felfedezésre váró kulturális emléket tartogatnak a vándorok számára.
nyitva
könnyű
Hossz 71,8 km
18:40 óra
455 m
460 m

Sárvár fürdőkben gazdag történelmi belvárosát és a tavakat elhagyva aszfaltút kalauzol bennünket a városon kívülre. Onnantól kezdve elterülő síkságok, hatalmas erdők nyiladékai között bolyongunk. A horizonton a Kisalföld vulkánjai sorakoznak; a talpunk alatt eltemetve néhol egykori vulkáni működés geológiai nyomait fedezhetjük fel.

A Mária-úttal szinte együtt haladva, kis erdei kápolnákat érintve jutunk Gércére. Az országos viszonylatban is híres Farkaserdőben két tanösvény hívogat minket egy rövid kitérőre, hogy a körülöttünk lévő élővilágról meséljenek. Két erdészház mellett is elhaladunk, mielőtt Káldra érünk. 

Hosszúperesztegen át érjük el a Szajki-tavak üdülőközpontját, ahol horgászat, fürdőzés, a vízpart nyugalma csábít maradásra bennünket a tíz gáttal felduzzasztott, hosszan elnyúló tórendszernél. Sümeg felé közeledve megpillantjuk a Vár-hegyet, amely egyben hegyvidéki kalandozásaink kezdetének, a Bakony bejárásának első színtere.

A szerző tippje

Az útvonal főbb látnivalói:

 • Sárvár: a vár a Nádasdy-múzeummal, arborétum, Csónakázó-tó, gyógyfürdők
 • Sitke: Kálvária-kápolna
 • Alginitbánya Sitke és Gérce között
 • Kissomlyó: vulkanológiai tanösvény
 • Sümeg: triász sasbérc, várjátékok, csülök

Kisebb kitérővel elérhető látnivalók:

 • Kalapos-kút (forrás), mellette a kissitkei fogolytábor emlékhelye
 • Sitkei kastély
 • Farkaserdő: gombaismereti tanösvény, Scherg Lőrinc sírja, Banyafák, erdőismereti tanösvény
 • Káld-hidegkúti kápolna
 • Káld: Scherg Lőrinc kilátó
 • Borgáta: termál- és élményfürdő
 • Szajki-tavak

Szakaszhosszok bélyegzőtől bélyegzőig (kilométerben)

Sárvár  12,3  Gérce  2,5  Rózsákerti eh.  4,7  Hidegkúti vadászház  6,6  Káld  10,9  Hosszúpereszteg  5,8  Szajki erdészház  15,1  Ötvös  8  Kisvásárhely  6,2  Sümeg

Ajánlott köztes ki- és beszállási pontok az útvonal mentén

 • Gérce (OKTPH_10_1, OKTPH_10_2): Gérce, könyvtár vagy Gérce, autóbusz-váróterem buszmegállók
 • Káld (OKTPH_13_1, OKTPH_13_2): Káld, pusztalánci utca buszmegálló
 • Hosszúpereszteg (OKTPH_14): Hosszúpereszteg, iskola; Hosszúpereszteg, autóbusz-váróterem; Hosszúpereszteg, Hunyadi u. buszmegállók
 • Szajk (OKTPH_15): Szajki tavak buszmegálló
 • Kisvásárhely (OKTPH_17): Kisvásárhely, autóbusz-forduló
Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
214 m
Legalacsonyabb pont
135 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Biztonsági előírások

Fokozott óvatossággal közlekedjetek a Kisalföld aszfaltozott útszakaszain és a forgalmasabb, magasabb rendű útkereszteződésekben!

Hasznos linkek és ötletek

Kezdés

Sárvár, Nádasdy-vár (157 m)
Koordináták:
DD
47.253004, 16.937082
DMS
47°15'10.8"N 16°56'13.5"E
UTM
33T 646569 5235100
w3w 
///fogkrém.cukornád.farag

Végpont

Sümeg, vasútállomás

Útleírás

Itiner

 A túra folyamán végig a K jelzést kell követni. 

 • Sárvártól Sitkéig útvonalunk szinte végig együtt halad a Mária-út  jelzéseivel 
 • Gércétől Káldig a K kerékpárút jelzései is kísérnek bennünket egy kisebb szakasz kivételével
 • a Szajki-tavakhoz érve balra kell térnünk (a jobbra tartó P jelzések a három legészakibb tó felé vezetnek)

A túra részletes leírása

Sárvár - Gérce

A sárvári várat elhagyva a lakótelepen át a Gyöngyös-patak partjára érkezünk, majd a fürdő és kórház területe mögötti kis tavak hídjain sétálunk át. Rövidesen átkelünk a Rába-hídon, és a főúttal párhuzamosan kialakított kerékpárúton ballagunk a Hegyközség határában lévő útelágazásig. Itt balra térünk Ostffyasszonyfa felé. Az útelágazásból felkaptatunk az Alsó-Kemeneshát egyik dombtetejére, majd hamarosan elérjük a várost elkerülő 84-es út forgalmas kereszteződését. Körültekintően áthaladunk rajta, és továbbindulunk az aszfalton. Jobbra térve végigsétálunk az allé végtelennek tűnő nyiladékán, majd a mezők szélén kelet felé tartunk. Később földúton bandukolva mezőket, erdősávokat keresztezünk, aztán átmegyünk a felszámolt Sárvár–Zalabér–Batyk-vasútvonalon is.

A következő erdőszélen jobbra kanyarodunk, majd a Sitke felé vezető országút után újból jobbra térünk az itt kezdődő földútra. Ezen balra tartunk a sitkei Kálvária-kápolna tornyainak irányába. A templom mellett elhaladva jól kiépített gazdasági utakon érjük el Gérce határát. A településen két bélyegzőhely közül is választhatunk. Az egyiket a Polgármesteri Hivatal épülete előtt , a másikat a Kismackó italbolt teraszán találjuk.

Gérce - Hosszúpereszteg

A főutcától jobb kéz felé keskeny aszfaltúton kaptatunk fel a domboldalra. Elhaladunk a katolikus és az evangélikus temető között, majd a főút keresztezése után elérünk a Farkas-erdő peremén álló Rózsáskerti erdészházhoz, mely egyben bélyegzőhely is.

A Scherg házaspár síremlékének érintésével továbbra is aszfaltúton jutunk a Banya-fák tisztáshoz. A Farkas-erdőben hosszú kilométereken át szilárd burkolaton haladhatunk - szerencsére itt nincs túl sűrű forgalom. Egy útelágazáshoz érve a Csikászó-pataknál pillantjuk meg a Hidegkúti erdészház épületét, kerítésén a pecsételő dobozzal. Aszfaltburkolatú utunk jobbra tér, mi pedig balra, földutakon haladunk tovább. Több helyen villanypásztorral őrzött területeket keresztezünk. A drótok szigetelt fogantyúkkal kiakaszthatók az áthaladás időtartamára. Rövidesen elérjük Káldot.

Itt a Korona büfében vagy az iskola épületénél kihelyezett dobozoknál bélyegezhetünk. A Dózsa György utcán hagyjuk el a községet. Erdőszélen haladva, szántóföldeken átkelve érkezünk meg Hosszúperesztegre, ahol a bélyegzőt a templom kerítésén leljük meg.

Hosszúpereszteg - Sümeg

Enyhe emelkedő után lassan elérjük a Szajki-erdőt. A Szajki-tavakat jelölő jelzőtábláknál jobbra térünk egy földútra; így jutunk a fák között a kis üdülőfalu központjához. A Szajki erdészház bélyegző az erdészházzal szemben, a villanyoszlopra van felszerelve.

Kanyargós úton haladunk tovább. A nyiladékokat egy rövidebb országúti szakasz követi. Elérjük a Kávás-kúti-erdő hosszú, délkelet felé vezető nyiladékait, időnként villanypásztorral elzárt pagonyokat keresztezve. Az erdő végén balra indulunk a volt vasútállomás bekötőútján. Elérjük az Ötvös és Szalapa közötti országutat. Jobbra egy felüljárón keresztezzük a vasutat, aztán a Veszprém és Zala megye határát jelző tábla után nem sokkal balra fordulunk az erdei keréknyomokra, amin haladva körülbelül 100 méter múlva megtaláljuk a következő, ötvösi bélyegzőhelyet.

A műutat elhagyva egy ideig a Dergecsi-erdőben haladunk; később kiérünk a Dabroncra vezető országútra. Bő egy kilométer után, még a derékszögű kanyar előtt jobbra térünk. A keréknyomok nyílegyenesen vágnak át a mezők között. Az országutat elérve balra fordulunk. Innen már hamarosan megpillantjuk Mihályfa házait. Még a község előtt balra letérünk az aszfaltról, és földúton indulunk Kisvásárhely felé, ahol a bélyegzőt a haranglábnál találjuk. A törpefalut elhagyva hamarosan megtaláljuk a Sümegre tartó közutat, ahol aztán az országút hosszú egyenesébe befordulva a távolban már megpillanthatjuk a közelgő hegyvidék első sasbércén a sümegi várat. Az állomáson a forgalmi irodával szembeni oszlopon kell keresnünk a bélyegzőhelyet.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • Sárvár vasútállomására Győrből, Szombathelyről, Veszprémből, Budapestről és Celldömölkről indulnak közvetlen járatok. 
 • A sárvári autóbusz-állomásra az ország számos pontjáról futnak be járatok. Ha az OKT útvonalához legközelebb eső megállókban szeretnénk leszállni, válasszuk a Termálfürdő, a Batthyány utca vagy a Kórház nevűt! A legelső az OKT nyomvonalán van; a másodikból 300, a harmadikból 400 méternyi sétával tudunk a K jelzéshez csatlakozni. 
 • Sümeg vasútállomása Tapolca, Celldömölk és Zalaegerszeg felől érhető el vonattal; mindegyik irányból számos távolsági járat közlekedik a településre. 
 • Sümeg, autóbusz-állomásra szintén több távolsági járat érkezik, közvetlen összeköttetése van például a fővárossal is.

Megközelítés

 • A sárvári vasútállomásról a K+ jelzéseket kövessük! Ha nyugat felé indulunk, 1,3 km sétával csatlakozunk a K jelzéshez a külvárosban. Ha keleti irányba megyünk, 1 km múlva a belvárosban találjuk az OKT nyomvonalát. 
 • Sárváron a Batthyány utca megállóból kelet felé induljunk a Batthyány Lajos utcán, majd tartsunk jobbra a Kossuth Lajos térre! Ennek túlsó végén találjuk a K jelzést. 
 • A Kórház nevű megállóból északnyugat felé indulva 300 méteres sétával a városközpontban tudunk az OKT nyomvonalhoz csatlakozni, délkelet felé pedig 200 métert kell sétálni a városból kivezető szakaszhoz. 
 • Sümegen az OKT útvonala érinti a vasútállomást és az autóbusz-állomást is. 

Parkolás

 • Sárvár vasútállomásán ingyenes a parkolás, de a KRESZ szabályainak megfelelően a belvárosban is le tudjuk tenni az autót. 2017-ben a fizetős rendszert eltörölték, de maximum egy órát lehet várakozni. 
 • Sümegen ingyenes a parkolás. 

Koordináták

DD
47.253004, 16.937082
DMS
47°15'10.8"N 16°56'13.5"E
UTM
33T 646569 5235100
w3w 
///fogkrém.cukornád.farag
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

A szerző által javasolt térképek:

Felszerelés

 • A kisalföldi nyár száraz és forró, ezért nagyon fontos a megfelelő mennyiségű ivóvíz.
 • A sík területek bejárásához a könnyű, sportos felszerelés a legalkalmasabb.
 • Csapadékosabb évszakokban ne maradjon otthon az esővédő felszerelés sem! 
 • A navigáláshoz Természetjáró app ajánlott.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

4,2
(6)
Ferenczi Attila
2020-11-27 · Közösség
Sárvár Káld közötti szakaszt novemberben 2 fokban nyomtam le, kis kitérőkkel 27 km lett a vége. Az autót Sárváron tettem le 7.30-kor, és Káldról a 15.50-es busszal mentem vissza Sárvárra. A szakaszon történelmi érdekességek vannak, valamint a végén a Scherg Lőrinc kilátó (le kell menni a kékről, kb 1 km kerülő, és nem szabad kihagyni!!!), egyébként ez a szakasz nem túl izgalmas, és nagyon nagyon sok az aszfalt út. Sárvári vártól az első 5 km aszfalt... Gérce és Káld között a Farkas erdőben sok a favágás, a kék túra jelzések is dőlnek :( Ugyanitt van az erdőben egy 4 km hosszú nyílegyenes erdei aszfalt út, sajnos ezen vezet a kék. A jelzések rendben vannak a szakaszon, bár Gércén elvétettem az egyik kanyart, tartoztam 400 méterrel az ördögnek.
Mutass többet!
Erdei viskó Sárvár mellett
Fénykép: Attila Ferenczi, Közösség
Sitkei hegyen kis kápolna vagy mi
Fénykép: Attila Ferenczi, Közösség
A Scherg kilátóig vezető út csodás
Fénykép: Attila Ferenczi, Közösség
Scherg Lőrinc kilátó
Fénykép: Attila Ferenczi, Közösség
Ennyi a kilátó kitérő
Fénykép: Attila Ferenczi, Közösség
Kicsiny Zsóka
2020-08-11 · Közösség
1. nap: Sárvár --> Hosszúpereszteg & 2. nap: Hosszúpereszteg --> Sümeg A legkedvencebb részem a Farkas-erdő volt, pedig hosszú az aszfalt és hétköznap is meglepő az autós forgalom mérete, de nagyon jó a hangulata. A második nap a nyári hőségben a milliárd mini léggyel teli erdők, majd árnyéktalan mezők és hatalmas-hatalmas dzsindzsa miatt kifejezetten nem esett jól.
Mutass többet!
Mikor voltál a túrán? 2020-08-07
Fénykép: Kicsiny Zsóka, Közösség
Fénykép: Kicsiny Zsóka, Közösség
Fénykép: Kicsiny Zsóka, Közösség
Fénykép: Kicsiny Zsóka, Közösség
Fénykép: Kicsiny Zsóka, Közösség
Fénykép: Kicsiny Zsóka, Közösség
Fénykép: Kicsiny Zsóka, Közösség
Fénykép: Kicsiny Zsóka, Közösség
Fénykép: Kicsiny Zsóka, Közösség
Fénykép: Kicsiny Zsóka, Közösség
Fénykép: Kicsiny Zsóka, Közösség
Az összes értékelés mutatása

A közösség fényképei

Erdei viskó Sárvár mellett
Sitkei hegyen kis kápolna vagy mi
A Scherg kilátóig vezető út csodás
Scherg Lőrinc kilátó
+ 17

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
könnyű
Hossz
71,8 km
Időtartam
18:40 óra
Szintemelkedés
455 m
Szintcsökkenés
460 m
Tömegközlekedéssel elérhető Egyirányú túra Szakaszosan teljesíthető túra Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Flóra, fauna Egészséges környezet

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
Időtartam : óra
Hossz  km
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp