Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Többnapos gyalogtúra ajánlott túra Szakasz 1

Írott-kő - Sárvár (OKT-01)

· 22 értékelés · Többnapos gyalogtúra · Koszegi-hegység · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
m 1200 1000 800 600 400 200 70 60 50 40 30 20 10 km Szeleste (OKTPH_06) Ablánci malom (OKTPH_05) Óház-kilátó Tömördi madárvárta Bögöt (OKTPH_07_1) Hétforrás Tömörd (OKTPH_04) Sárvári arborétum Őz-kút (Kőszeg) Bögöt (OKTPH_07_2)
Az Országos Kéktúra több mint ezer kilométer hosszú legendás útvonalának kiindulópontja és a Dunántúl legmagasabb kiemelkedése az Írott-kő. A szépséges Kőszegi-hegység patakcsobogástól zúgó völgyeiből és alpesi panorámákat nyújtó kilátóiból leereszkedünk az egész Kéktúra legsíkabb területére, hogy a Rába partjáig gyalogoljunk.
nyitva
közepes
Hossz 72,1 km
18:50 óra
570 m
1 290 m
882 m
153 m

A számos látnivalót, természeti csodát és élményt rejtő Országos Kéktúra hazánk nyugati határáról indul. A hegyvidéken kilátótól kilátóig vándorlunk, a közöttük húzódó völgyekben számos forrásnál olthatjuk szomjunkat. Az Írott-kőtől e szakasz mentén a Kőszegi-hegység ősi, átalakult kőzettömegének sűrű erdővel borított hűvös lejtőin jutunk el a Kisalföldre, hogy lendületet vehessünk az előttünk álló Dunántúli-középhegység bebarangolásához. A történelmi Kőszeg annyi látnivalót tartogat, hogy akár napokra rabul ejthet bennünket.

Továbbindulva hosszú zarándoklat veszi kezdetét a sík vidéken, ahol már nem kell nagy szintkülönbségeket leküzdenünk. Apró falvak, eldugott kastélyok, arborétumok, régi templomok mellett halad az utunk. Közöttük az erdőkben végtelen nyiladékokon, néha aszfaltutakon jutunk el Sárvárra, ahol bevehetjük a várat, a fáradalmakat pedig a gyógyfürdőben pihenhetjük ki.

A szerző tippje

Az útvonal főbb látnivalói:

 • Írottkő-kilátó
 • Írottkő tanösvény
 • Hörmann-forrás
 • Stájerházak
 • Óház-kilátó
 • Hétforrás
 • Kőszeg kiemelt jelentőségű történelmi városa és a Jurisics-vár
 • Gradics-forrás
 • Chernel-kastély, Tömörd
 • Sárvár vára és gyógyfürdői

  Az útvonalról kisebb letérővel elérhető látnivalók:

 • Kéktúra Emlékmű
 • Szent Vid-kápolna
 • Saint Germaini-kereszt
 • Szulejmán-kilátó (Kőszeg)
 • Zwinger (Kőszeg)
 • Tömördi Madárvárta

Szakaszhosszok bélyegzőtől bélyegzőig (kilométerben)

Írott-kő  Hét-forrás  4,8  Kőszeg  15,8  Tömörd  9,8  Ablánci malom  10,8  Szeleste  9,4  Bögöt  7,4  Csényeújmajor  5,5  Sárvár

Ajánlott köztes ki- és beszállási pontok az útvonal mentén

 • Kőszeg (OKTPH_03_1, OKTPH_03_2): Kőszeg vasútállomás vagy Kőszeg, Várkör 98. buszmegálló
 • Tömörd (OKTPH_04): Tömörd, autóbusz-forduló buszmegálló
 • Szeleste (OKTPH_06): Szeleste, autóbusz-váróterem buszmegálló
 • Bögöt (OKTPH_07_1, OKTPH_07_2): Bögöt, autóbusz-váróterem buszmegálló
Nehézség
közepes
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
882 m
Legalacsonyabb pont
153 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Szintprofil megjelenítése

Pihenő

Láng Pincészet
Kék Huszár Vendéglő
Ciklámen Üdülő és Turistaszálló
Alpokalja Panzió
Csabi-Hami Ételbár (Kőszeg)
Margaréta Panzió
Hotel*** Írottkő

Biztonsági előírások

Évszaknak megfelelő felszerelés.

Hasznos linkek és ötletek

Kezdés

Írott-kő, kilátó (882 m)
Koordináták:
DD
47.352760, 16.433751
DMS
47°21'09.9"N 16°26'01.5"E
UTM
33T 608281 5245362
w3w 
///szívügy.belföld.ásványvíz

Végpont

Sárvár, Nádasdy-vár

Útleírás

Itiner

A túra folyamán végig a K jelzést kell követnünk. 

 • Az Írott-kő csúcsáról az északkeleti irányba tartó úton induljunk, amely egy ideig a Z jelzéssel, majd a K kerékpárúttal fut együtt.
 • Az Óház-tető előtt és után is élesen balra kell kanyarodnunk.
 • Kőszegen a Kálvária utca - Sziget utca - Árpád tér - Pék utca útvonalon haladjunk, majd térjünk balra a Rajnis utca - Városház utca - Kossuth Lajos utcára, amely jobbra fordul a kereszteződésben. Az út végén forduljunk balra a Táncsics Mihály utcára, majd jobbra a Kiss János utcára! Miután átkeltünk a Gyöngyös-Malomárok hídján, kanyarodjunk balra a K, S és  jelzések mentén, melyek együtt haladva kivezetnek minket a városból.
 • Sárváron az Esze Tamás utcába érkezünk. A körforgalomnál térjünk jobbra a Nádasdy Ferenc utcára, mely a várig vezet bennünket!

A túra részletes leírása

Írott-kő - Hétforrás

Az Írott-kő csúcsán, a kilátó alatti tisztáson kezdődik az Országos Kéktúra útvonala; ott, ahol a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra ösvénye jobbra a fenyőerdőbe tér.

A kilátó előtti táblán, valamint a tisztáson az esőbeállóban találjuk a két írott-kői bélyegzőt. A kilátó - melyet átszel a határvonal - az ország legszélesebb alpesi panorámáját kínálja: az osztrák „térfélen" az Alpok legkeletebbi gyephavasai emelkednek. A gigantikus Schneeberg mellett a Rax fennsíkja uralja a látványt, közelebb pedig Burgenland erdős dombvidéke hullámzik. A hazai oldalon a Kisalföld síkvidéke terül szét, alacsony páratartalom esetén a Keszthelyi-hegységet és a Bakonyt is megpillanthatjuk. A csúcs az osztrák oldali fenyves határán található, vésett feliratú kőről kapta nevét, mely birtokok határát jelezte.

Az Írott-kő gerincén, az osztrák–magyar határ hazai oldalán kezdjük meg az ereszkedést. A határ nyiladékán, elegyes erdőben sétálunk, hosszú sorban szélszaggatta nyírjes kíséri lépteinket. Hasonló erdőt legközelebb az Északi-középhegységben fogunk látni, ahogy 800 méter fölé sem emelkedünk többé a Dunának ezen az oldalán. Évtizedekig megközelíthetetlen volt a hegységnek ez a része, hiszen a kontinenst kettéosztó Vasfüggöny műszaki határzárja húzódott itt. Az alacsony főgerincen járunk - az apró sziklakibukkanásokban érdemes megfigyelni a hegyvidék felépítő kőzeteit. Vékony, sík lapokra tagolódó pala építi fel a Kőszegi-hegység fő tömegét, de kuriózumként, szerencsés esetben márványt is találhatunk. Sötét aljú vörösfenyvesben érkezünk le egy erdészeti úthoz.

Lefelé indulva érintjük a Hörmann-forrást, mely mögött elhagyott laktanyaépülettel birkózik a természet - és persze utóbbi áll nyerésre.. Az erdészeti műúton továbbindulva találkozunk a tisztáson álló Stájer-házak Erdei Iskolával. A hegység első erdészei Stájerországból érkeztek, eredetileg (még a 18. század végén) nekik készültek a takaros épületek. Ma itt turistaszállást is találunk. Meseszép bükkszálerdőben vezet az aszfaltút a Vörös-keresztig, ahol hat erdészeti út fut össze. Északkelet felé a földút lassan ösvénnyé keskenyedik. Ismét a gerincen járunk, rövid séta során érjük el az Óház-tető csúcsán álló kilátót, ahonnan szép panoráma nyílik az alattunk elterülő Kőszegre és a Kisalföldre. Nyugat felé ugyan a hegység egyik mellégerince beletakar az alpesi látványba, de azért kibukkannak az Alpok magasabb hegyei, akárcsak az alacsonyabb Hohe Wand platója. A kilátótól kiadós ereszkedés következik a Hét (vezér)-forrás völgyébe.

Hétforrás - Kőszeg

A különlegesen foglalt forrás hét kifolyója egy szép medencét táplál. A bélyegző a közelében lévő esőbeállóban érhető el. Innen a Pintér-tetőre, a gerinc északi kiemelkedésére kapaszkodunk föl. A keskeny bércorr oldalában kivágták az erdőt, ezért még egyszer utoljára vethetünk egy pillantást a burgenlandi dombvidékre és az Alpok havasi magaslataira, mielőtt beereszkedünk a Kárpát-medence területére.

Elegyes erdőben a dombtetőn álló Kálvária-templomhoz jutunk. A városszéli szőlősorok fölött szép a kilátás Kőszegre. A városba a kálvária stációi mentén meredeken ereszkedő úton érünk le. A hegy aljában, jobbra egy bunkert láthatunk: 1945 márciusában néhány napig itt rejtegették a háború elől menekített Szent Koronát. Ahogy a központ felé tartunk, lassan kibontakozik Kőszeg műemléki arca.

Kőszeg - Tömörd

Kőszeg centrumában a Kék Huszár Vendéglőben és a Tourinform irodánál bélyegezhetünk. A várost az Ólmodi úton haladva hagyjuk el. A földút először az erdőszélen vezet: a keréknyomok egy ideig kanyarogva követik a határt. Telepített fenyvesek kísérik lépteinket, nyílegyenes utunk hamarosan metszi az egykori műszaki határzár léniáját: az egyenes pászta a Vasfüggöny biztosítását szolgálta, alját homokkal szórták fel, hogy a nyomtalan átkelést megnehezítsék. A vonal mögé csak határsáv engedéllyel lehetett belépni, a Kéktúra akkoriban az aszfaltúton haladt be Kőszegre.

Rövidesen elhaladunk egy már bezárt lőtér mellett; lejjebb a Hubertus-képoszlopnál kanyarodunk el bal felé. Megközelítjük az Ilona-patak völgyét, melybe nem ereszkedünk le. Keresztezünk egy sűrű fenyvest, enyhe lejtőn nyílt mezőhöz érünk, ahol elsétálunk egy kis tavacska mellett. A Grádics-erdőben szegődünk az Ablánc-patak mellé, ösvényen követjük annak folyást, míg beérünk Tömördre.

A templom melletti fedett pihenőhelyen találjuk a bélyegzőt.

Tömörd - Szeleste

A régi országúton folytatjuk az utat a Fenyves-patak mentén, de annak medrétől távol. Átgyaloglunk a mezőkön az Ablánc-patak előtti földekig. A vízfolyás e szakasza nincs szabályozva, „kiegyenesítve", ezért megannyi szép, természetes kanyart ír le. A patakot keresztezve elérjük az ablánci malomcsárdát, melynek kerítésén van a bélyegződoboz. Az egykori malomépület, melyben sokáig vendéglő működött, már hosszú ideje üresen áll, állapota egyre romlik.

A malomcsárda után az Acsád és Bük közötti országúton haladunk északkelet felé. Jobbra fordulva megmászunk egy kisebb domboldalt, keréknyomokra váltunk, majd egy aluljárón „keresztezzük” a vasutat. Ezt követően murvás úton, valamint erdei utakon haladva érkezünk meg a Szeleste előtti mezőkre. A jelzéseket követve hamarosan elérjük a községet, ahol az Anita presszó a bélyegzőhely.

Szeleste - Bögöt

Elhaladunk a Festetics-kastély parkja előtt, aztán ott, ahol a főút jobbra kanyarodik, egyenesen megyünk tovább az Ölbő-Alsószeleste vasútállomás felé vezető aszfaltúton. Felüljárón keresztezzük a széles elkerülőutat, mely óriási tehertől, az egymást sűrűn követő kamionok végeláthatatlan sorától szabadította meg a zaj- és porártalmaktól szenvedő falut. A síneket követve még nagyjából 1 kilométert teszünk meg. Itt jobbra a mezőt keresztező földútra térünk, majd egy bokorsor másik oldalán átvágunk egy kisebb szántóföldön. A jelzéseket követve elvadult, megritkult vadgesztenye-fasor alatt talpalunk, majd érintjük a Lőrinci-erdő sötét fenyvesét.

Később az Ölbői-Nagy-erdőn keresztül nyílegyenesen érjük el a 88-as főutat. Balra fordulva a szélén teszünk meg vagy 200 métert, majd egy másik murvás úton haladunk tovább a Váti-erdőben Bögötre. Itt két pecsételőhely is rendelkezésünkre áll: egyik a Coop élelmiszerboltnál, a másik a Polgármesteri Hivatal épületében; utóbbinál a villanyóraszekrényben találjuk a bélyegzőt.

Bögöt - Sárvár

A faluból kilépve átvágunk a településhez tartozó földeken, majd keresztezzük a vasút elágazását. Hamarosan lekanyarodunk az aszfaltútról, hogy balra a Tilos-erdő sakktáblaszerű nyiladékain folytassuk utunkat. Cikkakkban szeljük át a fás területet, végül ismét aszfalton baktatunk.

A K jelzést követve hamarosan megérkezünk Csényére. A községet elhagyó keskeny aszfalt a Sárvár és Ikervár közötti országútba torkollik, ahol jobbra térünk. Néhány száz lépés után pillantjuk meg az út jobb szélén az Újmajori kápolnát, az előtte levő kerítés faoszlopán pedig a Csényeújmajor bélyegzőt. Szemben az egykori majorság omladozó épületei látszanak. Még a híd előtt balra rátérünk a Gyöngyös-patak gátjára. A zsilipkapuk előtt egy hídnál balra kanyarodunk a földútra, majd jobbra fordulunk, és a csatorna mellett egy másik, alacsonyabb gátra kapaszkodva érjük el Sárvárt. A Nádasdy-vár melletti parkon keresztülsétálva a lakótelepen át a Gyöngyös-patak partjára érkezünk, majd a fürdő és kórház területe mögötti kis tavak hídjain sétálunk át. A bélyegzőhelyet a Csónakázó-tó partján, egy fedett pad oldalában találjuk.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • A túra kezdőpontja csak gyalogosan közelíthető meg!
 • Bozsokról vagy Velemből érdemes megmászni az Írott-kőre vezető kaptatót. Mindkét falu elérhető a Kőszegről és Szombathelyről induló helyközi autóbuszokkal.
 • A túra végén Sárvárról busszal vagy vonattal is hazautazhatunk. 

Megközelítés

 • Velem, autóbusz forduló megállóból (a falu felső végén található) a K+ jelzésen a Szent Vid kápolna érintésével, majd a Hörmann-forrástól a K jelzésen az Írott-kőig (5,8 km).
 • Velem, autóbusz forduló megállóból a P jelzésen (4,9 km).
 • Bozsok, Rákóczi utca megállóhelyről a Dél-dunántúli Kéktúra K jelzéseit követve a Kalapos-kő érintésével fel az Írott-kőre (6,6 km).
 • Sárváron a legközelebbi buszmegállóhoz induljunk északi irányba a Batthyány utcán. A Szombathely felé induló buszok megállója 300 méternyire van. Ha az ellenkező irányba szeretnénk utazni, még 100 métert kell továbbsétálni. A megálló neve mindkét esetben Sárvár, Batthyány utca.
 • Sárváron a vasútállomásra úgy jutunk az utolsó pecsételőhelytől, hogy a Batthyány utcán indulunk el, majd a körforgalomnál észak felé a Hunyadi János utcára térünk (1,3 km). Akár busszal is utazhatunk a vasútállomásig az útvonal menti buszmegállókból. 

Parkolás

 •  Velembe a Kőszeget Szombathellyel összekötő 87-es úton juthatunk. Lukácsházánál forduljunk Velem felé, és kövessük a jól kitáblázott utat a faluig. Kiépített parkolóhelyet nem találunk, de a KRESZ szabályainak megfelelően tudunk parkolni. 
 • Bozsok szintén a 87-es útról közelíthető meg. Lukácsházán forduljunk Velem felé, majd Kőszegszerdahelyen át autózzunk Bozsokig (nem kell Velem felé fordulni). A falu utcáin bőven találunk parkolóhelyet.
 • Sárvár a Balaton-felvidéket Sopronnal összekötő 84-es úton található. Szombathelyről a 86-os, majd 88-as utakon jutunk a városba. A Nádasdy-múzeum előtt ingyenes, kiépített parkolóban hagyhatjuk az autót. 

Koordináták

DD
47.352760, 16.433751
DMS
47°21'09.9"N 16°26'01.5"E
UTM
33T 608281 5245362
w3w 
///szívügy.belföld.ásványvíz
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

A szerző által javasolt térképek:

Felszerelés

 • A Kőszegi-hegységben bakancs használata ajánlott. A síkvidéki területeken kényelmes lábbelit húzzunk! 
 • Érdemes csapadékos időjárás elleni felszerelést is magunkkal vinni.
 • Nyáron nagyon fontos sok folyadékról gondoskodnunk - főként Kőszeg és Sárvár között, ahol nem találunk forrást.
 • A navigáláshoz Természetjáró app ajánlott.

Hasonló túrák a környéken

 Ezek automatikusan generált javaslatok.

Kérdések és válaszok

Ágota Tamás kérdése · 2022-11-06 · Közösség
Nem tudom kihez tartozik a Kéktúra app frissítés, de jó lenne a pecséthelyeket naprakészen tartani! Ma jól pofára estünk... Arégi helyen a pecsét jel sincs átfestve. Ha eljutna az illetékeshez, más talán már nem járna így! Köszönöm!
Mutass többet!
Fénykép: Ágota Tamás, Közösség
András Bókon válasza · 2022-11-06 · Közösség
Szia Tamás! Sajnálom, hogy így jártál. Remélem, nem rontotta el a túra összélményét. :) Tény, hogy ha már létezik alkalmazás, akkor legyen naprakész. Viszont nem árt, ha több felől meggyőzödik az ember róla előre. A Kéktúra app viszont egy, a Természetjárótól független ember fejleszti, egy Buchwarth Domonkos nevű úriember. Vagy neki, vagy az applikáció letöltési helyén (Google Play vagy apple pay) vagy az ott megadott elérhetőségén kell jelezni Számára... Jómagam inkább nem használom, csak utólag jelölöm be, merre jártam. Mondjuk az jó kérdés, hogy az útvonaváltozásokat követi-e, mert Sárvár-Sümeg szakaszon pont a két végpont közelében volt változás. Ami előnyére is vált! A mindenkori pecséthelyek, útvonal a kektura.hu-n érhető el. A jövőben az alkalmazás mellett a heyjoe térképét is tudom ajánlani, az igyekszik naprakész lenni. További jó túrákat kívánok, András
3 további hozzászólás
Vandulek Estilla kérdése · 2020-06-22 · Közösség
http://mtsz.org/cikk/kekturas_rovidhir_20200618?fbclid=IwAR3cLGISTUg5XFe6ppCd09eUbpJGOXWwR2lauPA4SVOOQMTCOBmJ_ezO8zY
Mutass többet!
Norbert Tánczos válasza · 2021-10-24 · Közösség
Szia.. kérlek hívj 0036 309279035 telefonon.

Értékelések

4,8
(22)
Kh Emir
2022-06-02 · Közösség
Különleges élmény volt a Kéktúra első szakasza, mely számomra is az első megtett szakasz volt ezen a túrán. 3 részre osztva csináltam végig (Írott-kő-Kőszeg, Kőszeg-Szeleste, Szeleste-Sárvár), közben egy-egy napot megpihenve és eltöltve Kőszegen és Szelestén. Az előbbi kultúrális és építészeti öröksége miatt kiemelkedő, míg Szeleste történelme egészen visszavezet minket a múltba és gyönyörű az arborétuma, ajánlott körbejárni (itt be lehet most gyűjteni egy szép extra pecsétet is). Ha a tájat nézzük, akkor tényleg a Velemtől Írott-kőig tartó, mondhatni felvezető rész és a csúcson fekvő kilátótól Kőszegig tartó rész a legszebb, ahogy haladunk a hegyes területről a fenyvesekkel és lombhullatókkal gazdagon tartított tájon. Tényleg csodálatos! Számomra viszont a Kőszeg-Szeleste rész volt a meghatározó, egyrészt mert ez volt az eddigi leghosszabb, egyhuzamban lenyomott túrám (kb. 38km), másrészt mert szinte végig esett az eső. Útközben láttam őzeket, vaddisznókat, de vadnyulat és gímszarvast is. Nekem a tájkép is tetszett, hosszan vezet utunk erdőkön keresztül, de végtelennek tűnő repcemezőket is érintünk és átkelünk patakon is. Slusz poén, hogy pont aznap (áprilisi 22) volt a Föld napja. :-) A harmadik szekció Sárvárig szintén kellemes, itt már nem nagyon van szintemelkedés, és egy ideig autóút mentén is haladunk, de azért fás terület szerencsére akad bőven, és a mezők is hangulatosak. Bátran ajánlom mindenkinek, aki egy nagy kalandra vágyik és ideje engedi olykor, kezdjen bele a Kéktúrába! Fantasztikus élményekkel gazdagodhat, aki megteszi. :-)
Mutass többet!
Mikor voltál a túrán? 2022-04-24
Sándor Zalántai
2022-02-11 · Közösség
Velem - Írott-kő - Kőszeg Sajnos elég későn indulam , így szedni kellet a lábam hogy még sötétedés előtt leérjek Kőszegre. Emelkedő van bőven . A túraútvonal nagyon szép . Még tervezem hogy nyáron is visszamegyek. :)
Mutass többet!
Mikor voltál a túrán? 2022-02-05
Az összes értékelés mutatása

A közösség fényképei

+ 62

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
közepes
Hossz
72,1 km
Időtartam
18:50 óra
Szintemelkedés
570 m
Szintcsökkenés
1 290 m
Legmagasabb pont
882 m
Legalacsonyabb pont
153 m
Tömegközlekedéssel elérhető Szép kilátás Szakaszosan teljesíthető túra Evés-ivás lehetőség Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Flóra, fauna Egészséges környezet Egyirányú túra

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 86 Útpontok
 • 86 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp