Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide
Kilátó

Óház-kilátó

Kilátó · Koszegi-hegység · 609 m · Ma nyitva
A tartalmat készítette:
MTSZ - együttműködő szervezetek igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Az Óház-kilátó a levegőből
  Az Óház-kilátó a levegőből
  Fénykép: Farkas Péter

A 609 m magas Óház-tetőn épült a 13. században Kőszeg első vára, a Felsővár vagy Óvár. Az 1991-től kezdődő ásatásokban feltárt lakótorony alapjaira emelték 1996-ban a mai kilátót, amelyről a városra tekinthetünk.

A kilátó ma

Az 1991-ben megkezdett ásatásokban feltárt lakótorony alapjaira emelték 1996-ban a mai kilátót. A falépcsőkön a torony tetejébe felkapaszkodva gyönyörű panorámát kapunk Kőszegre és a kálváriára, Szombathelyre, a közeli tanúhegyekre, azaz a Ságra és a Somlóra, valamint a szomszédos Ausztriára a Schneebergbel – sőt tiszta időben a pozsonyi vár is kivehető a távolban.

Az Óház-tetőt érinti a hegység élővilágát bemutató Csillaghúr tanösvény, amely a Kincs-pihenőtől indulva járható végig egy körtúra keretében.

Egy kis történelem

Anonymus krónikáiból tudjuk, hogy már a honfoglalás idején állt a jelenlegi épület helyén egy őrtorony, aminek a tetejéről árgus szemmel kémlelték a környéket a területet védő katonák. A régészek és történészek feltételezik, hogy a helyszínen épült meg a környék első vára (Felsővár vagy Óvár, Óház), aminek funkciója a határ védelme, a birtok őrzése volt. Az itt álló várról (Castrum Kwszug) nevezték el a később a hegyek lábánál alapított várost, Kőszeget. A Felsővár fokozatosan a 14. században az Alsóvár (Esterházy-vár vagy Jurisics-vár) létrejöttével elveszítette jelentőségét. A 18. század végére az idő vasfoga igencsak megrágcsálta a falakat, viszont a kőből rakott, vaskos alapok kitartottak, a mai napig megmaradtak.

Az egyre pusztuló, romossá vált épület helyére elsőként fából, majd a Millennium évében, 1896-ban kőből emeltek egy 22 méter magas kilátót, aminek formáját Kőszeg város címerének tornyáról mintázták. A statikailag átgondolatlan, szél által gyakran tépázott kilátó 1917 tavaszán összedőlt egy viharban. Az újjáépítésére voltak ugyan tervek, de a kedvezőtlen körülmények miatt csak a millecentenárium évében, 1996-ban valósult meg. Itt a régebben elhanyagolt statika mellett már a műemlékvédelmi szempontokat is figyelembe vették. A pénzszegény időszakban óriási társadalmi összefogásra is szükség volt a tervek megvalósításához: a pénzbeli adományok mellett sokan szaktudásukat és erejüket adták a kilátó építéséhez.

Nyitvatartás

Ma nyitva
Egész évben szabadon látogatható.

Árak:

Ingyenes.

_ MTSZ profilképe
Szerző
_ MTSZ
frissítve: 2023-03-20

Tömegközlekedéssel

Kőszegre akár busszal, akár vonattal is érkezhetünk. A vasútállomás kb. 1,5 km-re található a belvárostól. Helyi járat nincs, de a Kőszeg-Szombathely közötti járatokra válthatunk jegyet városon belül is.

 •  A Kőszeg és Szombathely között közlekedő busszal érdemes Kőszeg, autóbusz-pályaudvarig (Liszt Ferenc utca) utazni.

Megközelítés

 • Az autóbusz pályaudvarról induljunk el gyalogosan a Szűk utcán keresztül, majd a sétálóutca túlvégén csatlaklozik a P jelzés, melyen balra kell indulnunk. A P jelzésről jobbra térünk a Z és az alpannonia piros jelzésre, amelyek egészen a kilátóig vezetnek (4,2 km, 330 m szintemelkedés).

Parkolás

 • Ha kocsival szeretnénk megközelíteni az Óház-kilátót, akkor Kőszegről vegyük az irányt a Temető utcán keresztül a Szabóhegy felé. A Szabóhegyi szerpentinen végigautózva, majd a sífelvonót is elhagyva érkezel a Kincs-pihenőhöz (vagy régi nevén Okmányoshoz). Az autót itt le kell tenned. Innen kétféleképpen érheted el a kilátót gyalogosan, mindkét útvonalon kb. 20 perc alatt:
  1. Először kövesd az aszfaltos erdészeti utat, majd kb. 10 perc gyaloglás után térj le jobbra a Z és az alpannonia piros jelzésén, melyek egészen a kilátóig vezetnek.
  2. A Kincs-pihenőtől először kövesd a K●, majd a K▲ jelzést. 
 • Autóval a Kincs-pihenőtől az erdészeti úton kizárólag a behajtási engedéllyel rendelkezők mehetnek tovább egészen a kilátó alatti parkolóig. Innen még egy emelkedős szakaszon további 5-10 perc gyaloglással érünk fel a kilátóhoz.
 • Behajtási engedély váltható Kőszegen a Fő tér 2. sz. alatti Tourinform irodában. Személyautó behajtási díja: 2.200 Ft/nap. 
 • Az Óházhoz kirándulók a Kincs-pihenőnél lévő parkolóhelyet használhatják (ingyenes). Innen a fent említett két útvonalon juthatunk el gyalogosan a kilátóhoz.

Koordináták

DD
47.381730, 16.503181
DMS
47°22'54.2"N 16°30'11.5"E
UTM
33T 613462 5248681
w3w 
///viasz.földrész.nyuszi
Navigáció Google Térképpel

Ajánlatok a környéken

ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 6,6 km
Időtartam 2:00 óra
Szintemelkedés 128 m
Szintcsökkenés 127 m

Kőszeg esszenciája recept: 1 csipetnyi természeti érték (látogatóközpont), 2 csipetnyi kilátás (Szulejmán-kilátó, Kálvária templom); 2 csipetnyi ...

3
Szerző: Horváthné Korom Zita,   MTSZ - együttműködő szervezetek
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 7,7 km
Időtartam 2:19 óra
Szintemelkedés 280 m
Szintcsökkenés 280 m

Az Óház-kilátó a Kőszegi-hegység egyik legszebbje; tetejéről a Balatoni tanúhegyekben is gyönyörködhetünk. Sajnos a legtöbben autóval teszik meg az ...

3
Szerző: Horváthné Korom Zita,   MTSZ - együttműködő szervezetek
Teljesítménytúra · Koszegi-hegység
Jurisics teljesítménytúrák - 42 km
ajánlott túra Nehézség nehéz
Hossz 42,7 km
Időtartam 11:00 óra
Szintemelkedés 1 375 m
Szintcsökkenés 1 375 m

A maratoni táv igazi kihívás: szinte minden zegzugát felkeresi a Kőszegi-hegységnek. Sok izgalmas emelkedő, bájos völgyek, csodaszép panorámák - ...

Szerző: Gombos Kálmán,   MTSZ - együttműködő szervezetek
Teljesítménytúra · Koszegi-hegység
Kőszegi városi séta 5
ajánlott túra Nehézség könnyű
Hossz 5,4 km
Időtartam 2:00 óra
Szintemelkedés 39 m
Szintcsökkenés 39 m

Városismereti- és felfedező séta Kőszegen, a Kubát Hugó emléktúrák kiegészítéseként. Öt kilométeres könnyű barangolás, amit akár sétapálcával, akár ...

2
Szerző: Gombos Kálmán,   MTSZ - együttműködő szervezetek
Teljesítménytúra · Koszegi-hegység
Jurisics teljesítménytúrák - 30 km
ajánlott túra Nehézség közepes
Hossz 31,4 km
Időtartam 8:00 óra
Szintemelkedés 914 m
Szintcsökkenés 914 m

A túra második leghosszabb távja sem hagyja ki a Dunántúl csúcsát, az Írott-kő kilátóját. Elvisz a Hegyalja bájos településeire is: Cák, Velem és ...

Szerző: Gombos Kálmán,   MTSZ - együttműködő szervezetek
Teljesítménytúra · Koszegi-hegység
Jurisics teljesítménytúrák - 10 km
ajánlott túra Nehézség közepes
Hossz 11,8 km
Időtartam 5:00 óra
Szintemelkedés 428 m
Szintcsökkenés 428 m

A tíz kilométeres túra a Kőszeg környéki hegyeket és azok látnivalóit mutatja be. Lesz benne kellemes andalgás csakúgy, mint emelkedők kihívása, a ...

2
Szerző: Gombos Kálmán,   MTSZ - együttműködő szervezetek
Teljesítménytúra · Koszegi-hegység
Jurisics teljesítménytúrák - 5 km
ajánlott túra Nehézség könnyű
Hossz 6,1 km
Időtartam 3:00 óra
Szintemelkedés 141 m
Szintcsökkenés 141 m

A túra legrövidebb távja kellemes kis séta, kirándulás Kőszeg közvetlen környékén, egy kis város feletti nézelődés, átmozgatás, feltöltekezés.

Szerző: Gombos Kálmán,   MTSZ - együttműködő szervezetek
Gyalogtúra · Koszegi-hegység
Jurisics teljesítménytúrák - 20 km
ajánlott túra Nehézség közepes
Hossz 22,4 km
Időtartam 6:00 óra
Szintemelkedés 621 m
Szintcsökkenés 621 m

Kellemes középtáv azoknak, akik szeretnék jól átmozgatni magukat, miközben örömmel kirándulnak látványos és kellemes környezetben; gyönyörű hegyek ...

1
Szerző: Gombos Kálmán,   MTSZ - együttműködő szervezetek

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Óház-kilátó

 Kőszeg

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló
 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp