Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide
Természetvédelmi terület

Sárvári arborétum

Természetvédelmi terület · Sopron-Vasi-síkság · 157 m
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A sárvári arborétum
  A sárvári arborétum
  Fénykép: Papp Géza, kektura.blog.hu

Az Őrségi Nemzeti Park kezelésében levő arborétum országos jelentőségű védettséget élvez. A 9,2 hektárnyi terület régen a Nádasdy-vár birtokához tartozott.

A Kert története

Az arborétumot hazánk egyik legidősebb növénygyűjteményeként tartják számon. Eredetileg 1546-ban hozták létre, amikor a területen zöldséget és gyümölcsöt kezdtek termeszteni. A messze földön híressé vált kertészet több mint száz évig működött, mígnem áldozatul esett a történelem viharainak, amikor I. Lipót király ellen 1671-ben megindult a Wesselényi-összeesküvés. A kudarcba fulladt próbálkozást követően megtorlásként a mozgalom minden résztvevőjét megölték, területeiket elkobozták. A III. Nádasdy Ferenc birtokaként működő kertészet is ennek áldozatául esett: szakértő kezek nélkül hamar elkezdett pusztulni. 

Újabb fellendülés csak 1803-ban következett be, amikor a várat és a körülötte elterülő hatalmas birtokokat Habsburg Ferdinánd főherceg felvásárolta. Óriási erőkkel fogott neki a terület újjávarázsolásának. A gyümölcsösből egy kisebb részt hagyott meg, a többi részen impozáns angolparkot hozott létre. Az akkor elültetett fákból napjainkban is látható még néhány, a több száz éves platánok törzsátmérője a három métert is meghaladja. 

A birtok örököse lelkesen folytatta az előző tulajdonos által megkezdett munkát. Bajor hercegként az ottani híres erdőgazdálkodás mintájára teljesen átalakíttatta a Sárvárt övező, silány fás ligetet. Azt, hogy a várost övező erdők országos viszonylatban is híresek, Lajos bajor királyi herceg lelkes munkájának köszönhetjük. 

A II. világháború után a területileg illetékes erdőgazdaság vette át a gondozást. 1952-ben a parkot védetté nyilvánították, a gondozást és fejlesztést pedig az Erdészeti Tudományos Intézet kapta. 

A Kert botanikai értékei

Növényállományát és szerkezetét tekintve a kert alapvetően két részre osztható. Az egyik az egykori ártéri keményfás ligeterdő maradvány, amely ma a város közepén emlékeztet az urbanizáció előtti állapotokra. Itt 300 éves kocsányos tölgyek, magas kőrisek és szálanként megmaradt, de jobbára csak fiatalabb mezei szil példányok uralják a területet, körülölelve a mintegy egy hektáros halastavat, a ligeterdők megszokott elegyfajaival és cserjefajaival.

A kert másik része a hagyományos értelemben vett arborétum, ahol a 200 évvel ezelőtt megkezdett angolpark alapjain alakult ki a mai összkép. A tájképet a legidősebb, mintegy 200 éves platánok, feketefenyők, tiszafák, japánakácok, vasfák és egy hatalmas egylevelű magaskőris uralják, kiegészülve a mocsárciprusokkal és cédrusokkal. Az arborétum talán legnagyobb értékét ezek az évszázados példányok képezik.

A későbbi telepítések közül a 100-130 éves liliomfák hívják leginkább magukra a figyelmet, de sokféle havasszépe (Rhododendron) és azálea faj, illetve más fenyőféle élvezi a savanyú öntéstalaj nyújtotta kedvező termőhelyi feltételeket. A ritka sárgaszarv szép példánya is megtalálható itt.

Műalkotások a kertben

Séta közben a találkozhatunk Koltay György (1899-1961) erdőmérnök mészkőszobrával, aki életművéért Kossuth-díjat kapott, a Babaházzal, melyet a bajor herceg építtetett gyermekei számára, és megtekinthetjük Németh Mihály szobrászművész néhány itt elhelyezett alkotását.

Oktatás és kutatás

Napjainkban az ERTI Sárvári Kísérleti Állomása újra a hazai intézményes erdészeti nemesítés központja, és egyúttal jelentős szerepet tölt be. Az állomás feladatai a kor igényei szerint változnak, így a hagyományos nemesítési eljárásokon túl a genetikai erőforrások tartamos hasznosításával kapcsolatos kutatások, rezisztenciára való nemesítés és környezetünk ökológiai állapotának folyamatos nyomon követése is nagy hangsúlyt kap aktuális tevékenységei között.

Ezen feladatok ellátásához az állomás épületében működik egy ökológiai és egy genetikai laboratórium. Az itt folyó kutatások főleg a fajtaválaszték bővítését és az ökológiai stabilitás fokozását szolgálják.

Nyitvatartás

április 1. - október 14.:

 • 9:00 - 19:00

október 15. - március 31.:

 • 9:00 - 17:00

Árak:

Jegyárak:

 • felnőtt: 800 Ft
 • gyermek (4 éves kortól, nagyobbaknak diákigazolvánnyal): 500 Ft
 • nyugdíjas: 500 Ft
 • 4 éves kor alatt: ingyenes

Az adatok csak tájékoztató jellegűek, és a 2023 márciusi állapotot állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége / Szabó Eszter profilképe
Szerző
Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége / Szabó Eszter
frissítve: 2023-03-06

Tömegközlekedéssel

 • Sárvárra busszal és vonattal is érkezhetünk. Ez utóbbiról a Sárvár állomáson szálljunk le.
 • A buszról a Sárvár, Batthyány utca vagy a Sárvár, kórház megállókban érdemes leszállni. 

Megközelítés

 • A vasútállomáson akár buszra is szállhatunk két megállóra. Ha a gyaloglás mellett döntünk, a legegyszerűbb a K+ jelzéseket követnünk. Induljunk kelet felé a Selyemgyár utcán, majd az első lehetőségnél forduljunk jobbra a Hunyadi János utcára! A harmadik keresztutcán térjünk át balra a Dózsa György útra, annak végén pedig jobbra a Deák Ferenc utcára, ami a Várkerület utcába torkollik. Itt balra kanyarodva néhány méter után az út bal oldalán meg is találjuk az arborétum bejáratát (1,3 km). 
 • A Batthyányi utcai buszmegállóból kelet felé induljunk a Batthyány utcán, majd egyenesen tovább a Kossuth tér - Várkerület útvonalon haladjunk! A Várkerület utca 30-as szám alatt találjuk az arborétumot bal kéz felől (450 m). 
 • A kórház előtti buszmegállóból északnyugat felé induljunk a Rákóczi Ferenc utcán, ami a Várkerület utcába torkollik. Az arborétum bejárata a jobb oldalon lesz (500 m). 

Parkolás

 • A Nádasdy-várnál és a közeli Lidl üzletnél kiépített parkolóban hagyhatjuk az autót. 2017 óta az egész városban ingyenes a parkolás, de maximum egy órát lehet várakozni. 

Koordináták

DD
47.253056, 16.938654
DMS
47°15'11.0"N 16°56'19.2"E
UTM
33T 646687 5235108
w3w 
///erdősáv.édesség.notesz
Navigáció Google Térképpel

Ajánlatok a környéken

Többnapos gyalogtúra · Zalai-dombság
Sárvár - Sümeg (OKT-02)
ajánlott túra Nehézség könnyű Szakasz 2 nyitva
Hossz 72,1 km
Időtartam 18:40 óra
Szintemelkedés 450 m
Szintcsökkenés 455 m

A második az Országos Kéktúra leghosszabb síkvidéki szakasza. Gyakorlatilag végig lapos terepen kanyarog, emelkedőt csupán a Kemeneshát környékén ...

8
Szerző: Magyar Természetjáró Szövetség,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Sárvári arborétum

Várkerület utca 30.
9600 Sárvár

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló Családoknak
 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 1 Túrák a környéken
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp