Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Terepfutás ajánlott túra

A Nagy-Szénás és a Kutya-hegy

Terepfutás · Budai-hegység
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Fénykép: Csanádi Márton, Magyar Természetjáró Szövetség
m 600 500 400 300 12 10 8 6 4 2 km A zsíros-hegyi turistaház romja Nagy-Szénás Sziklás-hegyi kilátóhely
Számottevő, de azért könnyen teljesíthető szintkülönbségért cserébe meghódíthatjuk Buda egyik legmagasabb hegycsúcsát, ámultan foroghatunk a Nagy-Szénás körpanorámás tetején, végül pedig a Sziklás-hegyről szinte térképként tekinthetünk le Pilisvörösvárra.
közepes
Hossz 12 km
1:20 óra
293 m
293 m
556 m
334 m

  Úttípusok

 • egynyomos ösvény
 • normál földút
 • murvás út
 • aszfalt

Az erő beosztása

Igaz, hogy az útvonal 300 méternyi szintjéből 220-at rögtön az első 4 km-en teljesítünk, de a távnak köszönhetően ez nem párosul durva meredekséggel, így ezt a futást a kaptatást kevésbé kedvelők is nyugodtan választhatják.

Ajánlott időszak

Bármilyen napszakban teljesíthető. Az útvonal nagyjából fele erdős, árnyas.

Terepfutás rovatunk támogatója a Dockyard. Az útvonal ajánlója a legendás Németh Csaba, Magyarország legeredményesebb aktív terepfutója.

A szerző tippje

 • Az applikációs térképen nem szerepel az az egynyomos ösvény, ezért a megrajzolt útvonalon sem látható az a rövid kitérő, amelyen fölfuthatunk a Kutya-hegyre, azaz a Budai hegység holtversenyben legmagasabb csúcsára. A részletes leírásban megtalálod, mikor és hol tudod ezt megtenni, mindenképpen ajánljuk.
 •  Ha van a navigációra alkalmas sportórád, letöltheted rá a tracket a fenti „GPX letöltése” gombbal, de ha viszel magaddal telefont, a futást a Természetjáró appban közvetlenül megnyitva navigálhatsz azzal is.
Rózsa Edvárd profilképe
Szerző
Rózsa Edvárd
frissítve: 2021-05-12
Nehézség
közepes
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
556 m
Legalacsonyabb pont
334 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

 • A Nagy-Szénáson a gyér növényzet miatt gyakran fúj a szél, ami hideg is lehet, mi pedig komoly szintemelkedés után érkezünk fel rá, valószínűleg izzadtan, ezért jó, ha van nálunk széldzseki. 
 • A Sziklás-hegyen a sziklák fényképezésre csábítanak, közöttük és rajtuk lépkedve legyünk óvatosak az alattunk húzódó mélység miatt!

Kezdés

Nagykovácsi, Tisza István téri buszvégállomás (335 m)
Koordináták:
DD
47.575715, 18.879622
DMS
47°34'32.6"N 18°52'46.6"E
UTM
34T 340539 5271323
w3w 
///raktároz.autósok.gyalog
Mutasd a térképen

Végpont

Nagykovácsi, Tisza István téri buszvégállomás

Útleírás

Itiner

 • A buszvégállomástól a S jelzésen indulunk, ezen futunk a vadkerítésen lévő forgókapuig.
 • A forgókapun belépve már a K+ jelzésen haladunk tovább.
 • A K+ jelzésről jobbra induló jelzetlen úton fölfutunk a Kutya-hegy csúcskövéhez, majd az onnan induló széles, jelzetlen erdei úton visszatérünk a K+ jelzésre.
 • A Kutya-nyeregbe érve a K jelzésen futunk tovább a Nagy-Szénás csúcsáig.
 • A csúcs után is a K jelzésen ereszkedünk a Zsíroshegyi útig, itt balra fordulva a K, S, Z jelzés következik, amelyen addig futunk, amíg balra rá nem térünk a K▲ jelzésre. 
 • A K▲ jelzésen kifutunk a Sziklás-hegyre, majd ugyanezen az úton vissza a K, S, Z jelzésre, és a Zsíroshegyi úton, illetve folytatásán, a Bánya utcán visszafutunk Nagykovácsi központjába, a buszvégállomáshoz.

Az útvonal részletes leírása
A buszvégállomástól a S jelzésen, a Kossuth Lajos utca folytatásán indulunk: a templomot megkerülve elfutunk a templom és a faluház között. Az utca (és egyben a település) végén az aszfalt földúttá válik, és enyhén emelkedni kezd. Áthaladunk a „Szénások kapuján”, ahonnan az út köves lesz, tovább emelkedik, és a jobb oldalon megjelenik a vadkerítés is.

A kerítés mentén addig futunk, amíg megérkezünk a „Miért kell a kerítés?” infotáblához, illetve mellette a forgókapuhoz. Ezen belépve elhagyjuk a S jelzést, és a K+ jelzésen haladunk tovább, egy százméteres egynyomos szakasz után puha talajú, normál erdei úton. A forgókaputól 1 km-re érkezünk a Kutya-hegy csúcsa alá. Bár a térkép nem jelöli, jobbra indul egy jelzetlen út, amelyen fölfuthatunk a csúcskőhöz. Ez egy mindössze 150 méter hosszú emelkedő, és a csúcsról egy szintén jelzetlen, nagyon széles erdei úton visszaereszkedhetünk a K+ jelzésre. Fentről ugyan nincs kilátás, csak a háromszögelési pont régi, faragott terméskövét (HP-kő) találjuk ott, mégis érdemes fölfutni, mert bár kevésbé ismert és népszerű, mint a Nagy-Kopasz, a Kutya-hegy vele holtversenyben bizony a Budai-hegység legmagasabb hegye (559 m).

A K+ jelzésen tovább futva, kb. 500 m múlva kiérünk az erdőből, és megérkezünk a Kutya-hegyi-nyeregbe, a hangulatos Fenyős-tisztásra. Ez egyben a K+ jelzés végpontja is, innen a balról érkező K jelzésen futunk tovább, immár ritkás, bokros, majd egyre kopaszabb dombokon. Szép kilátás nyílik délre, a Nagy-Kopasz és a napfényben a csúcsún csillogó tetejű Csergezán Pál kilátó felé, de ezért ne álljunk meg, hiszen nemsokára fel is érkezünk a Nagy-Szénásra, ahol csodálatos körpanoráma lesz a jutalmunk. A Kutya-nyeregtől idáig csupán a kereszthez induló utolsó szakasz köves, egyébként végig kényelmes talajon futhatunk.

A csúcsról tovább indulva maradunk a K jelzésen, amely némi ereszkedés után egy rövid szakasz erejéig egyesül a P jelzéssel és egy meredek, egynyomos ösvényen, a cserjésben eltűnve leérkezünk a hajdan itt állt turistaház emlékművéig. Innen újra a K jelzésen futunk tovább. A már régóta puha talajt köves erdei út váltja, hangulatos fenyvesben ereszkedünk egészen Nagykovácsi legfelső házaiig. Elfutunk az adótorony mellett, majd kiérünk az aszfaltra, a Zsíroshegyi útra, amelyen balra fordulunk, és a K, S, Z jelzésen haladunk tovább.

A Zsíroshegyi út végén a sorompóval az aszfaltnak is vége, normál földúton futunk a házromokkal szegélyezett tisztásig. Itt balra, a K▲ jelzésre fordulunk, és a fenyőligeten keresztül egy köves, meredek, de rövid emelkedőt küzünk le, mielőtt ugyanennyit ereszkedve kiérünk a Sziklás-hegyre. Itt a bal oldalon, a fák közötti nagy sziklákról a Szénásokra és az alattuk lévő mély völgyre nyílik szép kilátás, a jobb oldalon a tisztás végén pedig balra a Hosszú-hegyre. Alattunk Pilisvörösvárra és jobbra a Kevélyekre látunk.

Mivel a Sziklás-hegyi szakasz zsákutca, innen ugyanazon az úton futunk vissza a Zsíroshegyi útra. A már ismert szakaszon végigfutunk az út végéig, majd folytatásán, a Bánya utcán egyenesen visszaérkezünk a Kossuth Lajos utcára, és azon jobbra térve a buszvégállomáshoz.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • A Hűvösvölgyből induló 63-as busszal jutunk a Nagykovácsi, Tisza István tér végállomásra. A menetidő kb. 20 perc.

Megközelítés

 • A futás közvetlenül a Nagykovácsi, Tisza István tér buszmegállóból indul.

Parkolás

 • A futás kezdőpontjánál, a Nagykovácsi, Tisza István tér buszvégállomásnál kb. 20 autó befogadóképességű, ingyenes parkoló található. Ha itt nem lenne hely, érdemes a futás útvonalán, a Kossuth Lajos utcán továbbgurulni, mert az utca végén, a bal oldalon könnyű parkolni.

Koordináták

DD
47.575715, 18.879622
DMS
47°34'32.6"N 18°52'46.6"E
UTM
34T 340539 5271323
w3w 
///raktároz.autósok.gyalog
Mutasd a térképen
Navigáció Google Térképpel

Felszerelés

 • Terepcipő szükséges, mert az útvonalon több meredek és/vagy köves szakasz vár ránk
 • Az évszaknak és az időjárásnak megfelelő öltözet
 • Nyáron minimum 1 liter víz
 • Tájékozódásra és a biztonság érdekében mobiltelefon
 • A navigációhoz Természetjáró app.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Nehézség
közepes
Hossz
12 km
Időtartam
1:20 óra
Szintemelkedés
293 m
Szintcsökkenés
293 m
Legmagasabb pont
556 m
Legalacsonyabb pont
334 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Szép kilátás Csúcstúra

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 5 Útpontok
 • 5 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp