Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Terepfutás ajánlott túra

Egri vár és Mackó-barlang: futás a Kevélyek körül

· 1 értékelés · Terepfutás · Pilis-hegység
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Fénykép: Csanádi Márton, Magyar Természetjáró Szövetség
m 500 400 300 200 100 10 8 6 4 2 km Gyopáros-barlang Az egri vár mása Kevély-nyereg Mackó-barlang Teve-szikla
Levendulamező, Kálvária-hegy, Jenői-torony, Mackó-barlang, Kevély-nyereg, Egri vár, Teve-szikla – ez tereptárgyak tekintetében az egyik legszínesebb és legváltozatosabb futás Budapest környékén. Nem is adja magát ingyen: a látnivalókért 360 m szintemelkedést kell leküzdenünk.
közepes
Hossz 11,3 km
1:20 óra
357 m
357 m
430 m
159 m

Úttípusok

 • egynyomos ösvény
 • normál földút
 • murvás út
 • aszfalt

Az erő beosztása

Könnyű bevezető szakasz után a legtöbb emelkedés (250 m) a futás középső részére, a 4. és 8. kilométer közé esik, utána már vagy ereszkedik, vagy szintben vezet az út.

Ajánlott időszak

Bármilyen napszakban teljesíthető. Télen, havas-jeges viszonyok között a Mackó-barlanghoz fel-, és onnan a Kevély-nyeregig eljutni küzdelmes lehet, ezt csak gyakorlottaknak ajánljuk.

Terepfutás rovatunk támogatója a Dockyard. Az útvonal ajánlója a legendás Németh Csaba, Magyarország legeredményesebb aktív terepfutója.

A szerző tippje

 • A futás családi kirándulásba is illeszthető: akik nem futnak, a Teve-szikla mellett elhaladva egyenesen az Egri vár gyerekeknek izgalmas élményt nyújtó másához sétálhatnak. A parkolónál, a sportpálya mellett játszótér is található.
 • Az útvonalon számos helyen megtaláljuk a Pilisborosjenői Kevélyhegyi Tanösvény állomásainak infotábláit. Ha először jársz erre, érdemes elolvasni ezeket.
 • Ha van a navigációra alkalmas sportórád, letöltheted rá a tracket a fenti „GPX letöltése” gombbal, de ha viszel magaddal telefont, a futást a Természetjáró appban közvetlenül megnyitva navigálhatsz azzal is.

Rózsa Edvárd profilképe
Szerző
Rózsa Edvárd
frissítve: 2023-01-18
Nehézség
közepes
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
430 m
Legalacsonyabb pont
159 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

 • A Kevélyek két oldala meglepően különböző hőmérséklettel és talajviszonyokkal lephet meg bennünket: a délnyugati oldal száraz, meleg, napsütötte hangulatából a még kora tavasszal is gyakran hóval és jéggel borított északkeleti oldalra érkezhetünk, így mindenképpen legyen nálunk le- és fölvehető öltözeti réteg. 
 • Télen az északkeleti oldalon hosszan megmaradó hó és jég okozta nehézségek miatt a Mackó-barlanghoz csak gyakorlottak fussanak föl, és ehhez a teleszkópos túrabot sem luxus. Ez a szakasz azonban egyszerűen kihagyható: ha maradunk alul a K jelzésen, az egy jóval könnyebb úton szintén a Kevély-nyeregbe visz föl.

Kezdés

A pilisborosjenői sportpályánál és a Szent Vendel emlékoszlopnál található parkoló (233 m)
Koordináták:
DD
47.610550, 18.986788
DMS
47°36'38.0"N 18°59'12.4"E
UTM
34T 348699 5274979
w3w 
///bezárul.susog.főmenü

Végpont

A pilisborosjenői sportpályánál és a Szent Vendel emlékoszlopnál található parkoló

Útleírás

Itiner

 • A parkolóból elindulva a futás első 1,5 kilométere jelzetlen úton halad, ezért kövessük figyelmesen az applikációs térképet és a részletes leírás utasításait egészen a K+ jelzés eléréséig.
 • A K+ jelzésen újabb 1,5 kilométeren át futunk.
 • A K+ jelzésű szakasz végén jobbra fordulunk a Z és a Mária-út jelzésére, ezt követjük addig a pontig, ahol szétválnak.
 • A Z és jelzések elágazásánál balra fordulunk, és az jelzésen futunk tovább.
 • A következő útkereszteződésnél jobbra fordulunk, a K jelzésre.
 • A K jelzésen addig futunk, ahol azt a S jelzés keresztezi. Itt jobbra, a S jelzésre térünk, amely a Mackó-barlang érintésével fentről érkezik a Kevély-nyeregbe. Aki akar, maradhat a K jelzésen is, mert ugyanúgy a Kevély-nyereghez jut.
 • A nyeregből a K, S, Z jelzésű úton ereszkedünk addig, amíg az már csak K jelzésű lesz, erről jobbra, egy jelzetlen egynyomos ösvényen jutunk le az Egri vár másához.
 • A vár főkapuján keresztülhaladva a vár alatt balra induló, jelzetlen egynyomos ösvényen futunk a Teve-szikláig. Rögtön utána jobbra térve újra a K jelzésen jutunk vissza a parkolóhoz vezető útra.

Az útvonal részletes leírása

A parkolótól a Mesevölgyi óvoda előtt vezető úton indulunk. Kb. 150 m után a Kevélyhegyi Levendulamező sarkánál balra kezdődik a Kálvária-hegyre vezető út, amelyen egyenesen fölfutunk a keresztekig. Ez a Vendel-hegy, melynek csúcsa a kereszteken túl, a kis fenyőligetben van, mi viszont a csúcsot balról jobbra kerülve, immár egy egynyomos ösvényen ereszkedve, egy kis tölgyesen keresztül leérkezünk egy erdei útra. Ezen jobbra térve, 50 m megtétele után széles földúthoz érkezünk, amelyen balra futunk tovább.

A földúton balról hamarosan becsatlakozik a K+ jelzés, innentől ezt a jelet követjük: kényelmes talajú, enyhén lejtő, tölgyes erdei szakasz következik. Az alján jobbra, a Z és M (Mária út) jelzésre fordulunk.

A Z és a Mária-út jelzésének ez a hangulatos szakasza egynyomos ösvényként, feketefenyvesben, a Budai-hegységet és a Pilist elválasztó Solymári-völgy oldalában kanyarog. Elfutunk a Jenői-torony dolomittömbje, majd a völgy fölött átívelő függőhíd mellett. Utána a völgyet elhagyva erősen emelkedő, továbbra is egynyomos, helyenként nagyon meredek és sziklás szakasz következik, melynek végén felérkezünk a Kevélyek alatti földútra.

Itt a Z és jelzések különválnak, és mi balra, az jelzésen futunk tovább. Hosszabb egyenes végén érkezünk egy dombon álló, méltóságteljes öreg fa őrizte útkereszteződéshez, ahol jobbra, a K jelzésen megyünk tovább addig, amíg azt nem keresztezi a S jelzés. Ezen jobbra fordulunk, és immár egynyomos, köves-gyökeres ösvényen, egyre meredekebben kezdünk emelkedni a Kis-kevélyi-, népszerűbb nevén Mackó-barlanghoz. Felérkezve a barlang elől a a fák között szűk, de szép kilátás nyílik Csobánka és Pomáz felé, a kettő között az Oszollyal.

A barlangtól a S jelzést követve, a meredek hegyoldalon vezető ösvényen futunk tovább a K jelzés becsatlakozásáig, majd hamarosan megérkezünk a Kevély-nyeregbe, a környékbeli turistautak csomópontjába.

A nyeregből a K, S, Z jelzésen kezdünk ereszkedni, köves erdei úton. Elfutunk a Nagy-kevélyi kőfülke mellett, utána előbb a Z jelzés kanyarodik el jobbra, majd az egyenesen haladó S jelzésről mi térünk le jobbra, maradva a K jelzésen. Ez egy 500 méteres, nyílegyenes szakasz, amelynek az alján balra fordulunk, aztán 50 méter múlva jobbra, egy jelzetlen egynyomos ösvényre térünk át, és ezen futunk le az Egri vár másához.

A várhoz – amely az egyik legismertebb és legnépszerűbb magyar film, az 1968-as Egri csillagok díszleteként épült – annak felső részénél érkezünk meg. Átfutunk a főkapun, aztán az alatta balra induló, jelzetlen egynyomos ösvényen, immár síkon megyünk tovább a hajdani kőfejtőnél található Teve-szikláig, amely kettős ágú dolomitszirtjének köszönheti a nevét.

A kőfejtő kijáratánál jobbra rátérünk a K jelzésre. Ez 500 m múlva keresztezi a Kálvária-dombra vezetó utat, amelyen balra fordulva lefutunk a levendulásig, és már meg is érkeztünk a parkolóhoz.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • Pilisborosjenőre a budapesti Árpád híd buszpályaudvarról indul a 840-es elővárosi autóbusz, amelyről a Pilisborosjenő, autóbusz-forduló megállóban kell leszállni (végállomás).

Megközelítés

 • Az autóbusz-fordulótól a Fő utcán továbbhaladva a futás kiindulópontját 250 m sétával érjük el.

Parkolás

 • A sportpályánál ingyenes gépkocsiparkoló található.

Koordináták

DD
47.610550, 18.986788
DMS
47°36'38.0"N 18°59'12.4"E
UTM
34T 348699 5274979
w3w 
///bezárul.susog.főmenü
Navigáció Google Térképpel

Felszerelés

 • Terepcipő szükséges, a Mackó-barlanghoz pedig télen nélkülözhetetlen
 • Ugyanitt a kevésbé gyakorlottaknak vagy tériszonyosoknak a teleszkópos túrabot is hasznos lehet
 • Az évszaknak és az időjárásnak megfelelő öltözet
 • Nyáron minimum egy liter víz
 • Tájékozódásra és a biztonság érdekében mobiltelefon
 • A navigációhoz Természetjáró app

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

5,0
(1)

A közösség fényképei


Értékelés
Nehézség
közepes
Hossz
11,3 km
Időtartam
1:20 óra
Szintemelkedés
357 m
Szintcsökkenés
357 m
Legmagasabb pont
430 m
Legalacsonyabb pont
159 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Szép kilátás Család- és gyerekbarát Földtani érdekességek

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 5 Útpontok
 • 5 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp