Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide A túra másolása
Terepfutás ajánlott túra

A Dunakanyar koronája

· 1 értékelés · Terepfutás · Visegrádi-hegység · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Fénykép: Csanádi Márton, Magyar Természetjáró Szövetség
Kifejezetten nehéz útvonal, ahol az erősebb emelkedőkön a terepfutást nem is szabad szó szerint érteni. Számítsunk viszonylag sok gyaloglásra és még annál is több lenyűgöző ösvényre, kilátásra, pillanatra. 
nyitva
nehéz
Hossz 18,7 km
3:35 óra
889 m
889 m
702 m
110 m

Úttípusok 

 • vegyesen egynyomos ösvény,
 • normál földút,
 • és néhány száz méter aszfalt Dömösön

Az erő beosztása

Egy hosszan elnyúló lejtő után Dömöstől Prédikálószékig nagyon meredek és kemény kaptató, majd egy pár kilométeres lazítás után ismét komoly mászás a rajtig vissza. Tartalékoljunk erőt az utolsó kilométerekre is!

Ajánlott időszak

Bármely napszakban teljesíthető. 

Terepfutás rovatunk támogatója a Dockyard. Az útvonal ajánlója a legendás Németh Csaba, Magyarország legeredményesebb aktív terepfutója.

A szerző tippje

 • Akár örülhetnénk is, hogy nem egyből mászással kezdünk, de a lejtő miatt legalább annyira indokolt a bemelegítés. Ne csapjunk bele a lejtőzésbe hideg lábakkal, mert sérülésveszélyes!
Németh Ádám profilképe
Szerző
Németh Ádám 
frissítve: 2021-05-31
Nehézség
nehéz
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
702 m
Legalacsonyabb pont
110 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Aszfalt 1,58%Murvás út 5,74%Földút 21,62%Ösvény 70,82%Utca 0,22%
Aszfalt
0,3 km
Murvás út
1,1 km
Földút
4 km
Ösvény
13,2 km
Utca
0 km
Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

 • A Vadálló-kövek lenyűgöző sziklatömbjei arra bíztatnak, hogy minél magasabbról, minél jobb kilátást élvezzünk, de ez nagyon balesetveszélyes. Ne másszunk fel a magas falakra, és vigyázzunk a kitett szakaszokon. 
 • Az utolsó pár száz méteren sajnos nem érdemes követni a jelzés és az ösvényt, hanem maradjunk az aszfaltúton. Az ösvény a volt Nimród Hotel mellett halad el, amelynek állapota nem csak szomorú, de balesetveszélyes is. 

Hasznos linkek és ötletek

Kezdőpont

Pilisszentkereszt, Dobogókő hegytető (693 m)
Koordináták:
DD
47.719055, 18.897750
DMS
47°43'08.6"N 18°53'51.9"E
UTM
34T 342335 5287215
w3w 
///pörkölt.pirít.tölgyes

Végpont

Pilisszentkereszt, Dobogókő hegytető

Útleírás

Itiner

 • A rajttól kezdve egészen sokáig, 9,5 km-en keresztül a P jelzést követjük a Dömös utáni Szentfa-kápolnáig. 
 • Innen a P▲ jelzés mentünk futunk, mászunk a kilátóig, majd onnan lefelé is egy darabona jelzésen. 
 • Egy rövid szakasz erejéig a Király-kúti-nyereg felett áttérünk a lovasút jelzésre, majd újra a P▲ jelzés lesz az irányadó. 
 • A cél előtt nem sokkal jobbra fordulunk a K↺ jelzésre, és az antennák tövében ezzen az úton kocogunk vissza a parkolóba. 

A futás részletes leírása

Indulópontunktól a buszmegálló mellett a kilátóterasz felé indulunk, majd balra fordulunk, hogy a kijárt, számtalan jelzéssel díszített ösvényen megkezdjük a kocogást. Néhány száz méter után az elénk táruló kilátás miatt máris kénytelen vagyunk egy pillanatra megállni. A Rezső-kilátóban vagyunk, ahonnan a Visegrádi-hegység északi része gyönyörűen belátható. A rácsodálkozás után továbbindulva meglehetősen sziklás, gyökeres ösvényen ereszkedünk lefelé, ahol a lejtő miatti tompítás és a talajfogásra alkalmas terület is megdolgoztatja a futót. Szép lassan az összes többi jelzett út elkanyarodik az ösvényünkről, és mi haladunk tovább a jelzésen. Hamarosan elérkezünk egy rövidebb, fa lépcsősorral kirakott szerpentinhez, ennek a lábánál érünk a Szakó-nyeregbe. 

Az elágazásban jobbra kanyarodva maradunk a már megszokott jelzésen, és a szint vesztésével egyre szelídebb, futhatóbb lesz a talaj is. Másfél kilométer elteltével keresztezzük a Pilismarótról a Király-kúti-nyeregbe tartó aszfaltutat, innentől kifejezetten könnyen futható, széles földúton haladunk. Dömös határához közeledve balról látványos, víz vájta völgyeket figyelhetünk meg, ahol jól látható a fák gyökérzetének talajmegkötő képessége. Csak ott maradt meg a hegy, ahol fák vannak, minden mást magával vitt a víz. A Szent Mihály-hegy lenyűgöző látványa a távolban, illetve a balról feltűnő prépostsági romok, illetve Árpád-kori altemplom romjai jelzik, hogy megérkeztünk Dömösre. A temető mellett lekocogva hirtelen a 11-es úton találjuk magunkat, ahol jobbra fordulva a járdán a távoli templom irányába futunk.  

A templom mellett jobbra tartunk, és a hangulatos utcácskákban ismét az erdő felé vesszük az irányt, még mindig a P jelzést követve. Hamarosan elérjük az utca végét, átkelünk a patakon, és ismét az erdőben folytathatjuk tovább a (futó) kalandot. A patak mellett szűk ösvényen kanyargunk, amíg a fák között fel nem tűnik a Szentfa-kápolna körvonala. A kápolna után a néhány lépéssel balra, meredeken kezdődő P▲ jelzésre fordulunk, amely egy igazán tekintélyes mászás kezdetét jelzi: hossza és meredeksége a hazai hegyek között párját ritkítja. Változó meredekséggel, de folyamatos emelkedéssel kell megküzdenünk. Eleinte szűk földúton haladunk, majd idővel egyre kövesebb, sziklásabb és meredekebb lesz a terep. Egyszer csak szinte egy sziklafal jelenik meg előttünk, amin kis túlzással négykézláb lehet csak túljutni, majd a Vadálló-kövek következnek, a környék híres látnivalói. Sorra tűnnek fel jobbról az egyre nagyobb kőtömbök, amelyeket néhol könnyebb, néhol kifejezetten nehéz terepen kerülget az ösvény. Emellett a kilátás is innen kezd igazán nagyszerű lenni, hol a környező hegyek vonalait érdemes megcsodálni, hol pedig a Duna kanyargó íve köti le a figyelmünket.

A kövek után balra tartva egy simább terepű, de továbbra is határozottan emelkedő szakaszt kell leküzdeni, amelynek jutalma a Prédikálószék kilátója lesz. Azt a néhány emeletet még ennyi mászás után is érdemes megtenni, hogy teljes pompájában csodálhassuk az alattunk kanyargó Dunát a lehető legjobb helyről. Szusszanás után könnyű szakasszal rázódhatunk vissza a futásba. A P▲ jelzést szem előtt tartva kocogunk le a hegyről. Pár száz méter után a szórt köves ösvényen a P▲ és a P+ balra tart, de mi jobbra folytatjuk a futást a dózerúton. A lovas jelzést követve így levágunk egy keveset az útból, majd öt perc futás után a jobbra kanyarodó visszafordítóban egyenesen letérünk a széles útról, és ismét a P▲ szűk ösvényén találjuk magunkat. Meredek lejtőzéssel érjük el az aszfaltutat, majd azt keresztezve hamarosan a Király-kúti-patakon kell átkelnünk némi lépcsőzés segítségével. Pár lépés után a Király-kúti-forrás mellett futunk el, és kis idő elteltével a Király-kúti kulcsozházat is megpillantjuk. 

Innen újabb kiadós emelekdőben lesz részünk, bő 250 méternyi szintkülönbség leküzdése vár még ránk. Kanyargós, néhol kissé sziklás ösvényen haladunk felfelé, amely még enyhén csapadékos időben is sárosodásra hajlamos. Kereszteződéshez és esőbeállóhoz érve jelzést váltunk, és a K↺ jelzés mentén vágjuk le a távot a parkolóig. Itt a távközlési antennák mellett futunk el, majd biztonsági okokból az aszfalton maradva (volt Nimród Hotel mellett vezet a jelzés, amely romos, balesetveszélyes állapotban van) kocogunk be a már ismerős parkolóba.

Tömegközlekedéssel

 • Dobogókő megközelíthető autóbusszal Pomáz vagy Esztergom irányából. Mindkét esetben a Pilisszentkereszt, Dobogókő hegytető megállónál szálljunk le. 

Megközelítés

 • A túra közvetlen a buszmegállótól indul. 

Parkolás

 • A túra a dobogókői nagy parkoló mellől indul, de ez nem veszélyhelyzetben fizetős.

Koordináták

DD
47.719055, 18.897750
DMS
47°43'08.6"N 18°53'51.9"E
UTM
34T 342335 5287215
w3w 
///pörkölt.pirít.tölgyes
Navigáció Google Térképpel

Felszerelés

 • Terepcipő ajánlott, mert az útvonalon több meredek és/vagy köves szakasz is vár ránk.
 • Az évszaknak és az időjárásnak megfelelő öltözet.
 • Nyáron, melegben minimum 1 liter víz. 
 • Tájékozódásra és a biztonság érdekében mobiltelefon.
 • A navigációhoz Természetjáró app.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

5,0
(1)

A közösség fényképei


Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
nehéz
Hossz
18,7 km
Időtartam
3:35 óra
Szintemelkedés
889 m
Szintcsökkenés
889 m
Legmagasabb pont
702 m
Legalacsonyabb pont
110 m
Körtúra Szép kilátás Evés-ivás lehetőség

Statisztika

 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 7 Útpontok
 • 7 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp