Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide A túra másolása
Terepfutás ajánlott túra

A Kis-Rigótól a Prédikálószékre, a Sikáros érintésével

· 1 értékelés · Terepfutás · Visegrádi-hegység · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Fénykép: Csanádi Márton, Magyar Természetjáró Szövetség
m 700 600 500 400 300 200 16 14 12 10 8 6 4 2 km Prédikálószék Sikárosi-rét
Talán kevesen szállnak vitába azzal, hogy Prédikálószék az ország legszebb kilátást nyújtó helyei közé tartozik. Az amúgy is népszerű célpont ismertsége és forgalma csak tovább emelkedett a 2016-ban átadott kilátó révén. A Visegrádi-hegység 639 méter magasra törő pontját jellemzően két irányból szokás megközelíteni - a kalandosabb, jóval nehezebb irány Dömös felől a Vadálló-köveken keresztül vezet. Mi ezúttal a másik, könnyebb útvonalat futjuk meg a Pilisszentlászló szélén található Kis Rigó vendéglő mellől indulva. 
nyitva
nehéz
Hossz 16,5 km
2:45 óra
333 m
333 m
637 m
304 m

Úttípusok 

 • egynyomos ösvény
 • normál földút
 • néhány száz méter aszfalt

Az erő beosztása

A táv első felében van a szint nagyobb része, hiszen ezen mászunk fel a kilátóhoz, de a visszaútra is kell tartogatni energiát egy-két rövidebb emelkedő miatt.

Ajánlott időszak

Bármilyen napszakban és évszakban teljesíthető. Esős időszakban több szakaszon is számítanunk kell sárra. 

Terepfutás rovatunk támogatója a Dockyard. Az útvonal ajánlója a legendás Németh Csaba, Magyarország legeredményesebb aktív terepfutója.

A szerző tippje

 • Ha a futás napján esetleg nem érzünk magunkban elég erőt, értelemszerűen rövidíthetünk a visszaúton, ha az odafelé bejárt útvonalon jutunk vissza a Kis Rigó vendéglőhöz. 
 • Az elégetett kalóriák visszapótlásának nincs jobb módja, mint egy jó palacsinta a célban. Itt találod a Kis Rigó Vendéglő nyitvatartását és étlapját. 
Németh Ádám profilképe
Szerző
Németh Ádám 
frissítve: 2022-08-18
Nehézség
nehéz
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
637 m
Legalacsonyabb pont
304 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Aszfalt 3,34%Murvás út 8,01%Földút 49,19%Ösvény 39,44%
Aszfalt
0,6 km
Murvás út
1,3 km
Földút
8,1 km
Ösvény
6,5 km
Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

 • A Király-kúti-völgytől majdnem egészen a végpontig nincs vagy nagyon gyenge a térerő. Ha telefonon lévő alkalmazással navigálnál, akkor érdemes indulás előtt offline használatra lementened a szükséges térképadatokat. 

Hasznos linkek és ötletek

Kezdőpont

Pilisszentlászló, Kis Rigó vendéglő (398 m)
Koordináták:
DD
47.720793, 18.986114
DMS
47°43'14.9"N 18°59'10.0"E
UTM
34T 348967 5287232
w3w 
///frissebb.uszoda.vászon

Végpont

Pilisszentlászló, Kis Rigó vendéglő

Útleírás

Itiner

 • A kiindulási ponttól a P+ jelzést követjük öt kilométeren át. 
 • A korábban balról becsatlakozó, majd egy ideig velünk együtt haladó P▲ jelen maradunk aztuán, hogy a P+ jobbra leválik Dömös irányába. A kilátó után megfordulva maradunk a P▲ jelzésen egészen a Király-kúti-völgy medréig. 
 • A Király-kúti-nyeregtől a Sikárosi-rét széléig követjük a P jelzést. 
 • Innen a K+ az irányadó a Sikárosi erdészházig. 
 • Ezt követően pedig az Országos Kéktúra K jelzése mentén haladunk a végcélig. 

A futás részletes leírása

A parkoló hátuljából induló ösvény mentén találjuk a P+ jelzéseket, itt kezdünk neki futásunknak.  Széles, jó minőségű földúton haladunk 600 métert, majd jobbra a fák között betérünk egy szűkebb ösvényre. A fiatal fák között kanyargó, kb. 2 méter széles út néhol köves, és csapadék esetén saras is lehet. Idővel elérjük a Tüskés-hegy csúcsát, amit az egyre sziklásabb talaj és a jobbra felbukkanó panoráma jelez.

Innen egy gyors "downhill" után folytatjuk a csúcstámadó hegymászást. Változó meredekségű, de folyamatos emelkedés vár ránk. Esős időben kifejezetten nagy sárra készüljünk! Erről árulkodnak az ösvény mentén, a fák között kialakult "alternatív ösvények" is.  A balról becsatlakozó P▲ jelzi, hogy már túl vagyunk a kilátóhoz vezető út felén. Jól figyeljünk meg ezt a kereszteződést, hiszen a visszaúton itt kell majd letérnünk Király-kút felé!

Tovább haladva jobbról folyamatosan ki-ki bukkan a Duna menti táj a lombok takarásából. Megpillantható a Visegrádi-vár és a Visegrád környéki öblök is. Murvával leszórt, jó minőségű úton mondunk búcsút a Dömösre tartó P+ jelzésnek, s a P▲ jelzést követve egy perc múlva a Hubertusz-kunyhói elágazásnál találjuk magunkat. Innen egy fokkal gyökeresebb, kövesebb, technikásabb talajon haladunk tovább. Egy rövid, de meredek, jobbra tartó kaptató után már a célegyenesben érezhetjük magunkat. Pár percnyi kocogás után feltűnik a kilátó körvonala, majd az alatta elterülő varázslatos táj. 

Ha kipihentük magunkat, és kellő mennyiségű fotó is készült, a már bejárt utat megismerhetjük az ellenkező irányból is. Egy hosszabb egyenes végén kell figyelni, ahol balkézfelől kerítés is fut velünk párhuzamosan. Az elágazásban a kerítés balra fordul (P+), mi viszont jobbra (P▲). Szűkebb és meredekebb ösvényen folytatjuk utunkat. Ez már nem a kellemesen pihentető lejtő, a lefele haladás alaposan megdolgoztatja a combunkat. Idővel keresztezzük a Dömör-kaputól a Király-kúti-nyereg felé tartó aszfalutat, majd a kanyargó ösvény egy kitett szakaszon ér a Király-völgybe, ahol a Király-patak is csörgedezik. Meredek lépcsősoron jutunk le a patakhoz, és mászunk is ki a medréből. Az elágazáshoz érve szemben találjuk a Király-kúti-forrást, balra pedig a P jelzés mentén folytathatjuk a futást. 

Ezt a szakaszt nehéz száraz zoknival megúszni. Völgyes jellege és a közeli forrás miatt még száraz időben is gyakori errefelé a sár és pocsolya. Két kilométeres egyenes haladás után, a Sikárosi-rét előtt balra kanyarodunk a K+ jelzés mentén, majd nem sokkal később a korábban már keresztezett aszfaltútra érünk ki. Pár száz méter után figyelmesen haladjunk, mert egy gyengén jelzett letérésnél jobbra el is hagyjuk az aszfaltot. Kerítés és a kanyargó Bükkös-patak partja között futunk, mielőtt hamarosan elérünk a Sikárosi erdészházig. A ház előtt jelzést váltunk, mostantól az Országos Kéktúra vonalán futhatunk. 

Innen lassabb haladásra készüljünk fel egy jó darabig! Nem azért, mert túl sok szint vagy durva terep várna ránk... Egyszerűen csak folyton meg fogunk állni rácsodálkozva a tájra. Mesébe illő, kanyargós kis patak, mohás kövek, vadregényes patakátkelések, miniatűr vízesések követik egymást.  A "Dömör-kapu - Kis Rigó - Király-kút" aszfaltos elágazás magasságában mi is északra fordulunk, és Pilisszentlászló felé vesszük az irányt. Előbb köves ösvényen, majd egy patakmeder olykor kitett partján haladunk. Idővel egy rövid szakasz erejéig kiérünk az aszfaltútra, ahonnan balra letérve fahídon kelünk át. A híd túloldalán rövid, meredek kaptató után kanyarog utunk, miközben jobbról feltűnnek a település első házainak tetői. Egy utolsó, meredek szakaszon felküzdve magunkat ismét a vendéglő előtti parkolóba érünk.  

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • Szentendre, autóbusz-állomásról a 870-es számú Volánbusz járattal a Pilisszentlászló, Felszabadulás u. buszmegállóig kell utaznunk, majd onnan egy rövid séta, és már ott is vagyunk a kezdőpontban. 

Megközelítés

 • Sétáljunk tovább a főúton még néhány száz métert, és balra bekanyarodva az étteremhez vezet a kis erdei út. (A faluba jobbra vezető út magasságában balra egy meredek és szűk ösvényen akár le is vághatunk, rövidíthetünk.)

Parkolás

 • A vendéglő előtt lévő parkolóban és az oda vezető út mentén van lehetőség parkolni korlátozott számban. Egy forgalmas hétvégi napon akár az is előfordulhat, hogy itt nem marad hely. Ez esetben a község utcáiban érdemes parkolóhely után nézni. 

Koordináták

DD
47.720793, 18.986114
DMS
47°43'14.9"N 18°59'10.0"E
UTM
34T 348967 5287232
w3w 
///frissebb.uszoda.vászon
Navigáció Google Térképpel

Felszerelés

 • Terepcipő ajánlott, mert az útvonalon több meredek és/vagy köves szakasz is vár ránk.
 • Az évszaknak és az időjárásnak megfelelő öltözet.
 • Nyáron, melegben minimum 1 liter víz (az útvonal mentén nincs vízvételi lehetőség)
 • Tájékozódásra és a biztonság érdekében mobiltelefon
 • A navigációhoz Természetjáró app

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

4,0
(1)
Hegedűs Gabriella
2022-11-02 · Közösség
Nagyon szép útvonal. Valóban nehéz. Hiába csak 17km. :) Mondjuk a 2 óra 45 perc az futva van szerintem, nem pedig gyalogolva. :) De tényleg nagy köszönet az útvonalért, kár lett volna ezt kihagynunk.
Mutass többet!

A közösség fényképei


Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
nehéz
Hossz
16,5 km
Időtartam
2:45 óra
Szintemelkedés
333 m
Szintcsökkenés
333 m
Legmagasabb pont
637 m
Legalacsonyabb pont
304 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Szép kilátás Evés-ivás lehetőség Csúcstúra

Statisztika

 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 4 Útpontok
 • 4 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp