Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Teljesítménytúra ajánlott túra

Malom Kör 30

· 1 értékelés · Teljesítménytúra · Börzsönyvidék
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Malom-kör instant túrát futva vagy gyalog is lehet teljesíteni
  A Malom-kör instant túrát futva vagy gyalog is lehet teljesíteni
  Fénykép: Vitalitás SE
m 500 400 300 200 100 30 25 20 15 10 5 km
A börzsönyi instant túra hosszabb távján egészen Kóspallagig elkalandozunk Zebegényből, miközben számos ponton a Dunakanyar csodálatos panorámáját élvezhetjük.
nehéz
Hossz 32,7 km
10:00 óra
772 m
772 m
478 m
116 m

A Malom Kör, mint egyénileg teljesíthető „instant” körtúra a Börzsönybe invitálja az indulókat egy rövidebb (20 km) és egy hosszabb (30 km) távra. Futva vagy gyalog lehet teljesíteni a túrákat, az ellenőrző pontokon történő áthaladást QR-kód leolvasással lehet igazolni. A túra nevét az útvonal mentén folyó Malom-völgyi patak ihlette. A túra rajt- és célpontja a festői Zebegényben, a Monarchia Rétesháznál található. Az útvonalak gondos megtervezése során a szervezők célja az volt, hogy mesebeli látvánnyal és változatos, izgalmas tereppel találkozzon az idelátogató. A túra útvonala természetvédelmi területen halad, így a kijelölt turistautakról letérni nem szabad. Az esetleges vadászati időpontokról érdemes indulás előtt tájékozódni az IpolyErdő honlapján.

Szintidő:

 • Futva: 6 óra
 • Túrázva: 10 óra

Ellenőrzőpontok:

 • Rajt, cél: Zebegény, Rétesház
 • 1. EP: Ernő-forrás
 • 2. EP: Kilátóhely pihenő
 • 3. EP: Törökmező turistaház
 • 4. EP: Száraz fák rétje
 • 5. EP: Kóspallag ABC

Nevezési díj:

 • 3500 Ft
  • egyedi, kézzel készített kézműves kerámiaérem
  • egyedi nyakba-akasztó, mely “kártyatartó karabinerrel” kapcsolódik az éremhez, így arról levehető és más célból is használható
  • a zebegényi Monarchia Rétesháznál egy finom rétesre beváltható kupon
  • az eredménylistán tallózható teljesítési adatok (Eredmények)
 • 1500 Ft
  • Amennyiben a teljesítő nem igényli az ajándékokat, úgy a nevezési díj fejében az eredménylistán tallózható részletes teljesítési adatok, a teljesítő profilképével

Szervező:

Technikai információk:

 • Okostelefon és mobilinternet előfizetés szükséges a teljesítéshez. 
 • Többen is indulhatnak egy telefonnal, a mobil felületen a QR kód beolvasása után további teljesítők (nevezéskor kapott kódszám alapján) hozzáadhatók. A pontérintés rögzített időpontja ebben az esetben az összes résztvevőnek azonos lesz.
 • A „Túráim” menüpontban az aktuális nevezés adatainál a „start” gomb megnyomása után a telefonon a túra adatai, az eltelt idő, illetve a túrához tartozó QR-kódos ellenőrzőpontok száma jelenik meg. 
 • A kihelyezett kódokat a “QR kód” ikon megnyomását követően (a telefon kameráját a kód fölé tartva) az oldal azt automatikusan beolvassa. Fontos, hogy a telefonon a beállítások/alkalmazások menüpontban engedélyezni kell a böngésző hozzáférését a fényképezőgép funkcióhoz.
 • Előfordulhat, hogy nincs mobilinternet elérhetőség az adott ponton, ahol a QR-kód található, ez esetben akkor is olvasd le a kódot, és haladj tovább. Az alkalmazás megjegyzi azt, és ha lesz internet-elérhetőség, akkor az „Offline frissítés gomb” megnyomása után rögzíti a rendszer a sikeres pontérintést. Nagyon fontos, hogy miután beolvastad a QR-kódot, ne frissítsd a weboldalt, mivel akkor az ideiglenes fájl, ami az érintési pontot jelzi, kitörlődik. Ha problémád akad, bátran hívd a szervezőket a +36 20 264 1721-es számon.

A teljesítés menete: 

 • A Malomkör weboldalhoz tartozó mobil felületen beépített QR kód olvasó található, így a készülékre nem szükséges előzetesen külön QR-kód olvasó alkalmazást telepíteni. Megadott sorrendben kell érinteni a pontokat, és a kijelölt úton kell haladni. Szintidőn túli beérkezés és pontkihagyás esetén az eredménytáblázatban a „kiszállt” vagy „szintidőn kívül” fog szerepelni a név mellett.
 • Aki futva nevezett, de a megadott futó-szintidőből – bármilyen okból – kicsúszik, ám a megadott táv túrázó szintidején belül célba ér, választhat: vagy sikertelen futó teljesítő lesz (ebben az esetben még kétszer próbálkozhat), vagy sikeres túrázó teljesítő lesz, megkapja az érmet és a rétest, az eredménylistán pedig túrázóként lesz feltüntetve.
 • A sikeres célba érkezést követően e-mailben kapsz egy 4 számjegyű kódot, amely nyitja a Malomkör turistaoszlopba épített, “becsületkassza” alapon működő éremtárolóinak egyikét.
Lévai Zsuzsa profilképe
Szerző
Lévai Zsuzsa
frissítve: 2021-11-03
Nehézség
nehéz
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
478 m
Legalacsonyabb pont
116 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Szintprofil megjelenítése

Kezdés

Zebegény, Rétesház (123 m)
Koordináták:
DD
47.803650, 18.913590
DMS
47°48'13.1"N 18°54'48.9"E
UTM
34T 343776 5296584
w3w 
///pumpál.kipihent.varázslat

Végpont

Zebegény, Rétesház

Útleírás

Itiner:

 • A rajthelyről a Z jelzésen indulunk a település központja felé.
 • A hidacska előtt balra térünk a S↺ jelzésre, és azt követjük a S● jelzésig.
 • A patakon átkelve a S+ jelzést követjük a Szent Mihály-hegyre.
 • A hegycsúcsra már a S jelzést kövessük, ami hamarosan fonódik a K jelzéssel.
 • A K jelzés a Törökmezőig kísér minket.
 • Onnan a Z jelzést kövessük, majd a Z+ jelzés átvezet a P jelzésre.
 • Kóspallagról a K jelzésen indulunk vissza.
 • A Törökmezei-halastó után jobbra térünk a Z jelzésre, ami már a célig vezet.

Az útvonal részletes leírása:

A Rétes Ház előtt található útjelző táblán lévő start QR kód beolvasása után indulj el a Kossuth Lajos úton a faluközpont felé, majd a Mókus sörözőnél (300 m) fordulj balra a Szőnyi utcába. Haladj tovább, majd (20 m) múlva fordulj balra a Trianon-emlékmű felé, és haladj a S↺ jelzésen, a macskaköves járdán felfelé. 600 m után a Trianoni emlékművet keresztezve továbbra is a S↺ jelzésen haladj jobbra. Elhagyva a Kós Károly-kilátót a kereszteződésnél továbbra is a S↺ jelzésen fordulj jobbra, majd balra. Figyelj, mert 900 méter múlva a jól követhető eddigi jelzés balra felfelé visz. 250 méter után térj rá a S● jelzésre egyenesen, melyen eljutsz az Ernő-forrásig, az 1. ellenőrzőpontig (2.7 km). A QR kód a közelebb lévő rönkasztal hátsó lábán van elhelyezve; a tartalék kód pedig a forrásnál lévő rönkasztal hátsó lábán található.

Innen haladj tovább a S↺ jelzésen lefelé, majd (700 m) balra térj át a S+ jelzésre. 1 km utánaz Y kereszteződésnél tarts jobbra a S+ jelzésen. 300 méter múlva az útvonalról jobbra letérve találsz egy kilátóhely-pihenőt, a 2. ellenőrzőpontot (4,6 km). A QR kód a faház belső részén a tetőszerkezet szarufáján felül van elhelyezve; a tartalék kód pedig a faház jobb oldalán, az építmény külsején, szintén a tetőszerkezet belső részén található.

Térj vissza a S+ jelzésre, és haladj tovább felfelé, majd fordulj balra (1,8 km) a S jelzésen Hegyes-tető felé. Légy óvatos a meredek, sziklás úton! 900 méter múlva a rádiótornyot elhagyva a tisztáson tarts balra a K jelzésen, és rövidesen megérkezel a Julianus-kilátóhoz. Ha időd engedi, menj fel, és gyönyörködj a lenyűgöző kilátásban.! A kilátó tetejéről nem csak a kanyargó Dunára, a belső Börzsönyre is páratlan a kilátás!

A kilátót magad mögött hagyva a K jelzésen indulj tovább Kövesmező felé. Innen 2,2 km-re a K jelzés keresztezi az aszfaltutat, majd mellette halad, 800 m után ismét keresztezi, és enyhén jobbra fordul a egyenesen a Csapás-rétek felé. A tisztás végében található Déchy-Mór pihenőhely után a K jelzésesen haladj lefelé az erdőben, és 1 km múlva az Y kereszteződésben tarts jobbra, majd 600 méter után a kereszteződésben haladj tovább egyenesen. Ezután a K jelzés balra kanyarodik, és megérkezel Törökmezőre, a 3. ellenőrzőponthoz (14,1 km). A QR kód a turistaház előtt található útjelző tábla hátoldalán található; a tartalék kód pedig az Ipoly Erdő Zrt. „ A Börzsöny-hegység természeti értékei” témájú információs táblájának hátsó tartóoszlopára van rögzítve.

A turistaházat jobbra kerülve indulj tovább a Z◼ jelzésen, majd 200 méter múlva a Z jelzésen fordulj jobbra. Körülbelül 500 méter múlva a tisztáson enyhén balra térj le egy kevésbé kitaposott keskenyebb ösvényre. Hamarosan kiérsz egy aszfaltútra, melyen utad balra kanyarodva folytasd, majd az útról 250 méter megtétele után jobbra térj le. A mezőn át beérsz az erdőbe, ahol ismét egy aszfaltút (Kóspallagi út) keresztezi a Z jelzést. Körültekintve keresztezve haladj át rajta, és folytasd utad az erdőben. Az erőből kiérve (1 km) az Y elágazásnál tarts jobbra a Z jelzésen, majd 200 méter múlva a Z+ jelzésen fordulj enyhén balra, majd a mezőn a kitaposott ösvényen haladj egyenesen a száraz fák rétjén, és 800 m múlva megérkezel a 4. ellenőrzőponthoz (17,8 km). A QR kód a turista útjelző tábla hátoldalán található; a tartalék kód pedig az útvonaladdal megegyezően, a Kóspallag felé vezető úton innen 500 méterre, jobbra egy piros színű beton oszlopon van elhelyezve.

Innen balra kanyarodva Kóspallag felé menj tovább a S jelzésen. 600 méter után az Y elágazásnál haladj jobbra az erdőbe, majd kiérve az erdőből egyenesen haladj tovább az erdő szélén. A S jelzésen beérve Kóspallagra a Váci úton egyenesen az ABC-hez érve megérkezel az 5. ellenőrző ponthoz (21,3 km). A QR kód a közért előtt található turista útjelző tábla hátoldalán található; a tartalék kód pedig az Ipoly Erdő Zrt. „Kirándulás Kóspallagról a Csóványosra” témájú információs táblájának hátsó tartóoszlopára van rögzítve.

Innen utad balra kanyarodva a K jelzésen, a Kossuth utcán folytasd. 600 m után a falu végén, a buszmegállónál fordulj jobbra, a földútra. A focipályát jobbról kerülve térj be az erdőbe. 500 méter után murvás útra érsz, fordulj balra, és menj 500 métert lefelé az aszfaltútig. Körültekintve keresztezd, és folytasd utad felfelé az erdőben. 2 km múlva az erőből kiérve fordulj jobbra, és haladj az erdő szélén a vadászles felé. Itt fordulj balra, és egyenesen haladj továbbra is az erdő szélén, majd egyenesen át a legelőn egészen a szemközti erdőig, Törökmező felé. 2 km múlva Törökmező előtt fordulj jobbra a Z jelzésre. A jelzést követve (1 km) kelj át a Malomvölgyi-patakon, aztán kövesd a kanyargó ösvényt, míg kiérsz a Malom-völgybe. Itt a letaposott füves úton fordulj jobbra, és kövesd az erdő mellet annak nyomvonalát. Az erdőbe érve (1km) újra kelj át a Malomvölgyi-patakon, és folytasd utad, míg eléred (2 km) Zebegényt. A Z jelzésen az Ady Endre utcán haladva érsz vissza a Rétesházhoz. A már ismert útjelző táblán lévő cél QR kód beolvastatásával sikeresen teljesíteted a 32,8 km-es távot. Gratulálunk!

 

Vízvételi lehetőségek, vendéglátóhelyek és bolt listája az útvonalon:

 • Rétesház, Zebegény
 • Mókus Söröző, Zebegény (250 m)
 • Ernő-forrás (2,8 km, iható vizű)
 • Törökmezői turistaház (14 km)
 • ABC, Kóspallag (22,5 km)
 • Nyomóskút a kóspallagi ABC-vel szemben (22,5 km)
 • Börzsöny Söröző, Kóspallag (400 m-rel letérve a kijelölt útról, Szent István út 48.)

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • Vonattal érkezve a Zebegény állomáson szálljunk le.

Megközelítés

 • A vasútállomástól a település főutcáján, a Kossuth Lajos úton sétáljunk fel 450 m-t a kezdőpontig a Z jelzésen.

Parkolás

 • A rajt-cél helyszínnél nem biztos, hogy tudunk parkolni az utcán, ezért érdemes a település központjában, a Petőfi téren hagyni az autót.

Koordináták

DD
47.803650, 18.913590
DMS
47°48'13.1"N 18°54'48.9"E
UTM
34T 343776 5296584
w3w 
///pumpál.kipihent.varázslat
Navigáció Google Térképpel

Kérdések és válaszok

Kolozsi Ferenc kérdése · 2022-08-24 · Közösség
Jó napot,szeretném kérdezni,hogy le van zárva még az útvonal?
Mutass többet!
Szégner Csongor válasza · 2022-10-13 · Közösség
Kedves Ferenc! 2022. augusztus 18-a óta újra járható az útvonal! Üdvözlettel, Csongor

Értékelések

5,0
(1)
Faragó Jenni
2022-11-20 · Közösség
Mikor voltál a túrán? 2022-11-19
Fénykép: Faragó Jenni, Közösség
Fénykép: Faragó Jenni, Közösség
Fénykép: Faragó Jenni, Közösség
Fénykép: Faragó Jenni, Közösség
Fénykép: Faragó Jenni, Közösség
Fénykép: Faragó Jenni, Közösség
Fénykép: Faragó Jenni, Közösség
Fénykép: Faragó Jenni, Közösség
Fénykép: Faragó Jenni, Közösség

A közösség fényképei

+ 5

Értékelés
Nehézség
nehéz
Hossz
32,7 km
Időtartam
10:00 óra
Szintemelkedés
772 m
Szintcsökkenés
772 m
Legmagasabb pont
478 m
Legalacsonyabb pont
116 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Szép kilátás

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 7 Útpontok
 • 7 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp