Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Endurance Hike recommended route

Malom Kör 30

Endurance Hike · Börzsönyvidék
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A Malom-kör instant túrát futva vagy gyalog is lehet teljesíteni
  / A Malom-kör instant túrát futva vagy gyalog is lehet teljesíteni
  Photo: Vitalitás SE
 • /
  Photo: Vitalitás SE
 • / A Malom kör instant túra egyik kilátópontja
  Photo: Vitalitás SE
 • / Az Ernő-forráshoz vezető út
  Photo: Vitalitás SE
 • / The view from Julianus lookout tower (Hegyes tető)
  Photo: Eszter Szabó, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Julianus lookout tower (Hegyes tető)
  Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / The view over the Danube
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Törökmezői Turistaház
  Photo: Lánczi Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Kós Károly-kilátó Zebegényben
  Photo: Eszter Szabó, Magyar Természetjáró Szövetség
m 500 400 300 200 100 30 25 20 15 10 5 km
A börzsönyi instant túra hosszabb távján egészen Kóspallagig elkalandozunk Zebegényből, miközben számos ponton a Dunakanyar csodálatos panorámáját élvezhetjük.
difficult
Distance 32.7 km
10:00 h
772 m
772 m
478 m
116 m

A Malom Kör, mint egyénileg teljesíthető „instant” körtúra a Börzsönybe invitálja az indulókat egy rövidebb (20 km) és egy hosszabb (30 km) távra. Futva vagy gyalog lehet teljesíteni a túrákat, az ellenőrző pontokon történő áthaladást QR-kód leolvasással lehet igazolni. A túra nevét az útvonal mentén folyó Malom-völgyi patak ihlette. A túra rajt- és célpontja a festői Zebegényben, a Monarchia Rétesháznál található. Az útvonalak gondos megtervezése során a szervezők célja az volt, hogy mesebeli látvánnyal és változatos, izgalmas tereppel találkozzon az idelátogató. A túra útvonala természetvédelmi területen halad, így a kijelölt turistautakról letérni nem szabad. Az esetleges vadászati időpontokról érdemes indulás előtt tájékozódni az IpolyErdő honlapján.

Szintidő:

 • Futva: 6 óra
 • Túrázva: 10 óra

Ellenőrzőpontok:

 • Rajt, cél: Zebegény, Rétesház
 • 1. EP: Ernő-forrás
 • 2. EP: Kilátóhely pihenő
 • 3. EP: Törökmező turistaház
 • 4. EP: Száraz fák rétje
 • 5. EP: Kóspallag ABC

Nevezési díj:

 • 3500 Ft
  • egyedi, kézzel készített kézműves kerámiaérem
  • egyedi nyakba-akasztó, mely “kártyatartó karabinerrel” kapcsolódik az éremhez, így arról levehető és más célból is használható
  • a zebegényi Monarchia Rétesháznál egy finom rétesre beváltható kupon
  • az eredménylistán tallózható teljesítési adatok (Eredmények)
 • 1500 Ft
  • Amennyiben a teljesítő nem igényli az ajándékokat, úgy a nevezési díj fejében az eredménylistán tallózható részletes teljesítési adatok, a teljesítő profilképével

Szervező:

Technikai információk:

 • Okostelefon és mobilinternet előfizetés szükséges a teljesítéshez. 
 • Többen is indulhatnak egy telefonnal, a mobil felületen a QR kód beolvasása után további teljesítők (nevezéskor kapott kódszám alapján) hozzáadhatók. A pontérintés rögzített időpontja ebben az esetben az összes résztvevőnek azonos lesz.
 • A „Túráim” menüpontban az aktuális nevezés adatainál a „start” gomb megnyomása után a telefonon a túra adatai, az eltelt idő, illetve a túrához tartozó QR-kódos ellenőrzőpontok száma jelenik meg. 
 • A kihelyezett kódokat a “QR kód” ikon megnyomását követően (a telefon kameráját a kód fölé tartva) az oldal azt automatikusan beolvassa. Fontos, hogy a telefonon a beállítások/alkalmazások menüpontban engedélyezni kell a böngésző hozzáférését a fényképezőgép funkcióhoz.
 • Előfordulhat, hogy nincs mobilinternet elérhetőség az adott ponton, ahol a QR-kód található, ez esetben akkor is olvasd le a kódot, és haladj tovább. Az alkalmazás megjegyzi azt, és ha lesz internet-elérhetőség, akkor az „Offline frissítés gomb” megnyomása után rögzíti a rendszer a sikeres pontérintést. Nagyon fontos, hogy miután beolvastad a QR-kódot, ne frissítsd a weboldalt, mivel akkor az ideiglenes fájl, ami az érintési pontot jelzi, kitörlődik. Ha problémád akad, bátran hívd a szervezőket a +36 20 264 1721-es számon.

A teljesítés menete: 

 • A Malomkör weboldalhoz tartozó mobil felületen beépített QR kód olvasó található, így a készülékre nem szükséges előzetesen külön QR-kód olvasó alkalmazást telepíteni. Megadott sorrendben kell érinteni a pontokat, és a kijelölt úton kell haladni. Szintidőn túli beérkezés és pontkihagyás esetén az eredménytáblázatban a „kiszállt” vagy „szintidőn kívül” fog szerepelni a név mellett.
 • Aki futva nevezett, de a megadott futó-szintidőből – bármilyen okból – kicsúszik, ám a megadott táv túrázó szintidején belül célba ér, választhat: vagy sikertelen futó teljesítő lesz (ebben az esetben még kétszer próbálkozhat), vagy sikeres túrázó teljesítő lesz, megkapja az érmet és a rétest, az eredménylistán pedig túrázóként lesz feltüntetve.
 • A sikeres célba érkezést követően e-mailben kapsz egy 4 számjegyű kódot, amely nyitja a Malomkör turistaoszlopba épített, “becsületkassza” alapon működő éremtárolóinak egyikét.
Profile picture of Zsuzsa Lévai
Author
Zsuzsa Lévai
Update: November 03, 2021
Difficulty
difficult
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
478 m
Lowest point
116 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Start

Zebegény, Rétesház (123 m)
Coordinates:
DD
47.803650, 18.913590
DMS
47°48'13.1"N 18°54'48.9"E
UTM
34T 343776 5296584
w3w 

Destination

Zebegény, Rétesház

Turn-by-turn directions

Itiner:

 • A rajthelyről a Z jelzésen indulunk a település központja felé.
 • A hidacska előtt balra térünk a S↺ jelzésre, és azt követjük a S● jelzésig.
 • A patakon átkelve a S+ jelzést követjük a Szent Mihály-hegyre.
 • A hegycsúcsra már a S jelzést kövessük, ami hamarosan fonódik a K jelzéssel.
 • A K jelzés a Törökmezőig kísér minket.
 • Onnan a Z jelzést kövessük, majd a Z+ jelzés átvezet a P jelzésre.
 • Kóspallagról a K jelzésen indulunk vissza.
 • A Törökmezei-halastó után jobbra térünk a Z jelzésre, ami már a célig vezet.

Az útvonal részletes leírása:

A Rétes Ház előtt található útjelző táblán lévő start QR kód beolvasása után indulj el a Kossuth Lajos úton a faluközpont felé, majd a Mókus sörözőnél (300 m) fordulj balra a Szőnyi utcába. Haladj tovább, majd (20 m) múlva fordulj balra a Trianon-emlékmű felé, és haladj a S↺ jelzésen, a macskaköves járdán felfelé. 600 m után a Trianoni emlékművet keresztezve továbbra is a S↺ jelzésen haladj jobbra. Elhagyva a Kós Károly-kilátót a kereszteződésnél továbbra is a S↺ jelzésen fordulj jobbra, majd balra. Figyelj, mert 900 méter múlva a jól követhető eddigi jelzés balra felfelé visz. 250 méter után térj rá a S● jelzésre egyenesen, melyen eljutsz az Ernő-forrásig, az 1. ellenőrzőpontig (2.7 km). A QR kód a közelebb lévő rönkasztal hátsó lábán van elhelyezve; a tartalék kód pedig a forrásnál lévő rönkasztal hátsó lábán található.

Innen haladj tovább a S↺ jelzésen lefelé, majd (700 m) balra térj át a S+ jelzésre. 1 km utánaz Y kereszteződésnél tarts jobbra a S+ jelzésen. 300 méter múlva az útvonalról jobbra letérve találsz egy kilátóhely-pihenőt, a 2. ellenőrzőpontot (4,6 km). A QR kód a faház belső részén a tetőszerkezet szarufáján felül van elhelyezve; a tartalék kód pedig a faház jobb oldalán, az építmény külsején, szintén a tetőszerkezet belső részén található.

Térj vissza a S+ jelzésre, és haladj tovább felfelé, majd fordulj balra (1,8 km) a S jelzésen Hegyes-tető felé. Légy óvatos a meredek, sziklás úton! 900 méter múlva a rádiótornyot elhagyva a tisztáson tarts balra a K jelzésen, és rövidesen megérkezel a Julianus-kilátóhoz. Ha időd engedi, menj fel, és gyönyörködj a lenyűgöző kilátásban.! A kilátó tetejéről nem csak a kanyargó Dunára, a belső Börzsönyre is páratlan a kilátás!

A kilátót magad mögött hagyva a K jelzésen indulj tovább Kövesmező felé. Innen 2,2 km-re a K jelzés keresztezi az aszfaltutat, majd mellette halad, 800 m után ismét keresztezi, és enyhén jobbra fordul a egyenesen a Csapás-rétek felé. A tisztás végében található Déchy-Mór pihenőhely után a K jelzésesen haladj lefelé az erdőben, és 1 km múlva az Y kereszteződésben tarts jobbra, majd 600 méter után a kereszteződésben haladj tovább egyenesen. Ezután a K jelzés balra kanyarodik, és megérkezel Törökmezőre, a 3. ellenőrzőponthoz (14,1 km). A QR kód a turistaház előtt található útjelző tábla hátoldalán található; a tartalék kód pedig az Ipoly Erdő Zrt. „ A Börzsöny-hegység természeti értékei” témájú információs táblájának hátsó tartóoszlopára van rögzítve.

A turistaházat jobbra kerülve indulj tovább a Z◼ jelzésen, majd 200 méter múlva a Z jelzésen fordulj jobbra. Körülbelül 500 méter múlva a tisztáson enyhén balra térj le egy kevésbé kitaposott keskenyebb ösvényre. Hamarosan kiérsz egy aszfaltútra, melyen utad balra kanyarodva folytasd, majd az útról 250 méter megtétele után jobbra térj le. A mezőn át beérsz az erdőbe, ahol ismét egy aszfaltút (Kóspallagi út) keresztezi a Z jelzést. Körültekintve keresztezve haladj át rajta, és folytasd utad az erdőben. Az erőből kiérve (1 km) az Y elágazásnál tarts jobbra a Z jelzésen, majd 200 méter múlva a Z+ jelzésen fordulj enyhén balra, majd a mezőn a kitaposott ösvényen haladj egyenesen a száraz fák rétjén, és 800 m múlva megérkezel a 4. ellenőrzőponthoz (17,8 km). A QR kód a turista útjelző tábla hátoldalán található; a tartalék kód pedig az útvonaladdal megegyezően, a Kóspallag felé vezető úton innen 500 méterre, jobbra egy piros színű beton oszlopon van elhelyezve.

Innen balra kanyarodva Kóspallag felé menj tovább a S jelzésen. 600 méter után az Y elágazásnál haladj jobbra az erdőbe, majd kiérve az erdőből egyenesen haladj tovább az erdő szélén. A S jelzésen beérve Kóspallagra a Váci úton egyenesen az ABC-hez érve megérkezel az 5. ellenőrző ponthoz (21,3 km). A QR kód a közért előtt található turista útjelző tábla hátoldalán található; a tartalék kód pedig az Ipoly Erdő Zrt. „Kirándulás Kóspallagról a Csóványosra” témájú információs táblájának hátsó tartóoszlopára van rögzítve.

Innen utad balra kanyarodva a K jelzésen, a Kossuth utcán folytasd. 600 m után a falu végén, a buszmegállónál fordulj jobbra, a földútra. A focipályát jobbról kerülve térj be az erdőbe. 500 méter után murvás útra érsz, fordulj balra, és menj 500 métert lefelé az aszfaltútig. Körültekintve keresztezd, és folytasd utad felfelé az erdőben. 2 km múlva az erőből kiérve fordulj jobbra, és haladj az erdő szélén a vadászles felé. Itt fordulj balra, és egyenesen haladj továbbra is az erdő szélén, majd egyenesen át a legelőn egészen a szemközti erdőig, Törökmező felé. 2 km múlva Törökmező előtt fordulj jobbra a Z jelzésre. A jelzést követve (1 km) kelj át a Malomvölgyi-patakon, aztán kövesd a kanyargó ösvényt, míg kiérsz a Malom-völgybe. Itt a letaposott füves úton fordulj jobbra, és kövesd az erdő mellet annak nyomvonalát. Az erdőbe érve (1km) újra kelj át a Malomvölgyi-patakon, és folytasd utad, míg eléred (2 km) Zebegényt. A Z jelzésen az Ady Endre utcán haladva érsz vissza a Rétesházhoz. A már ismert útjelző táblán lévő cél QR kód beolvastatásával sikeresen teljesíteted a 32,8 km-es távot. Gratulálunk!

 

Vízvételi lehetőségek, vendéglátóhelyek és bolt listája az útvonalon:

 • Rétesház, Zebegény
 • Mókus Söröző, Zebegény (250 m)
 • Ernő-forrás (2,8 km, iható vizű)
 • Törökmezői turistaház (14 km)
 • ABC, Kóspallag (22,5 km)
 • Nyomóskút a kóspallagi ABC-vel szemben (22,5 km)
 • Börzsöny Söröző, Kóspallag (400 m-rel letérve a kijelölt útról, Szent István út 48.)

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • Vonattal érkezve a Zebegény állomáson szálljunk le.

Getting there

 • A vasútállomástól a település főutcáján, a Kossuth Lajos úton sétáljunk fel 450 m-t a kezdőpontig a Z jelzésen.

Parking

 • A rajt-cél helyszínnél nem biztos, hogy tudunk parkolni az utcán, ezért érdemes a település központjában, a Petőfi téren hagyni az autót.

Coordinates

DD
47.803650, 18.913590
DMS
47°48'13.1"N 18°54'48.9"E
UTM
34T 343776 5296584
w3w 
///undercover.remedies.tasters
Arrival by train, car, foot or bike

Equipment

Basic Equipment for Hiking

 • Sturdy, comfortable and waterproof hiking boots or approach shoes
 • Layered, moisture wicking clothing
 • Hiking socks  
 • Rucksack (with rain cover)
 • Protection against sun, rain and wind (hat, sunscreen, water- and windproof jacket and suitable legwear)
 • Sunglasses
 • Hiking poles
 • Ample supply of drinking water and snacks
 • First aid kit
 • Kit para bolhas
 • Bivy / survival bag  
 • Survival blanket
 • Headlamp
 • Pocket knife
 • Whistle
 • Cell phone
 • Cash
 • Navigation equipment / map and compass
 • Emergency contact details
 • ID
 • The 'basic' and 'technical' equipment lists are generated based on the selected activity. They are not exhaustive and only serve as suggestions for what you should consider packing.
 • For your safety, you should carefully read all instructions on how to properly use and maintain your equipment.
 • Please ensure that the equipment you bring complies with local laws and does not include restricted items.

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Difficulty
difficult
Distance
32.7 km
Duration
10:00 h
Ascent
772 m
Descent
772 m
Highest point
478 m
Lowest point
116 m
Public-transport-friendly Circular route Scenic

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp