Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra Tipp

A Dél-Börzsöny változatos élőhelyei

· 3 értékelés · Gyalogtúra · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Kilátás a Gubacsi-hálásról, szemben a Visegrádi-hegység
  / Kilátás a Gubacsi-hálásról, szemben a Visegrádi-hegység
  Fénykép: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kellemes szintút Zebegény felett
  Fénykép: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Nedvesrét a Malomvölgyi-patak mentén
  Fénykép: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Gyapjas aszat házi méhvel a Malom-völgyi-patak mentén
  Fénykép: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Gubacsi-hálástól északra a P jelzésen
  Fénykép: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Éti csiga bükkön Köves-mezőnél
  Fénykép: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A köves-mezői útról látszanak a Börzsöny vonulatai
  Fénykép: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Fokozottan védett darázsölyv a Törökmező felett
  Fénykép: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Idős egybibés galagonyák között a Malom-völgyi-patak mentén
  Fénykép: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Magasles Köves-mezőtől északra
  Fénykép: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kalandpark a Törökmezőn
  Fénykép: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Köves-mező csapásrétje
  Fénykép: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
m 400 300 200 100 14 12 10 8 6 4 2 km Dunakanyar Kalandpark, Törökmező Országzászló és … Zebegény Gubacsi-hálás Kós Károly-kilátó Törökmező turistaház
A táj ezer arcát mutatja be a Zebegényből induló könnyed, patakátkelésekkel tarkított körtúra a Dél-Börzsöny vulkáni peremhegyein.
nyitva
közepes
14,9 km
4:25 óra
416 m
416 m
Zebegény nem csak a festőket és a művészeket ihlette meg: a túrázókat ugyanúgy ámulatba ejtik a patakparton sorakozó bájos házikók. A település jó néhány látványosságát érinti az útvonal, mielőtt felfedezőútra indul a Dunakanyar D betűjének változatos élőhelyeit bejárva. Utunk nagy része a tájra jellemző bükkösökön és gyertyános-tölgyeseken át halad; itt-ott tanösvény szegődik mellénk, hogy minél nagyobb részét megismerhessük a bennünket körülvevő élővilágnak. A Köves-mező pereméről a visegrádi várban gyönyörködhetünk, Törökmezőn pedig kaland- és állatpark ad további kikapcsolódási lehetőséget. Az út második felét Malomvölgyi-patak hangulata és a medren keresztül-kasul cikkcakkozó út teszi igazán különlegessé.

A szerző tippje

 •  Zebegényben érdemes a Monarchia Rétesházat útba ejteni a túra elején vagy végén.
Dr. Szentes Szilárd profilképe
Szerző
Dr. Szentes Szilárd
frissítve: 2020-01-22
Nehézség
közepes
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
351 m
Legalacsonyabb pont
114 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Biztonsági előírások

 • Áradás idején a Malom-patak megnövekedett vízhozama megnehezíti az átkelést. Az egyensúlyozást nagy mértékben megkönnyíti egy túrabot.

Kezdés

Zebegény, vasútállomás (114 m)
Koordináták:
DD (Tizedes fokok)
47.800049, 18.909538
DMS (Fokok, fokpercek és fokmásodpercek)
47°48'00.2"N 18°54'34.3"E
UTM (Univerzális Transzverzális Mercator)
34T 343462 5296192
w3w (what3words) 
///csibe.boldogan.hajó

Végpont

Zebegény, vasútállomás

Útleírás

Itiner

 •  A zebegényi vasútállomásról északkeleti irányba indulunk a S▲ jelzésen, ami érinti a sziklaszentélyt, a Millenniumi emlékművet, a Kálvária-kápolnát és a Kós Károly-kilátót.
 • K+ jelzést egészen Köves-mezőig követjük.
 • Köves-mezőről a Z▲ jelzésen haladunk a fennsík peremén a Gubacsi-hálásig.
 • A Gubacsi-hálástól Törökmezőre a P jelzésen megyünk.
 • A turistaház utáni kereszteződéstől a Z jelzések mutatják az utat a zebegényi vasútállomásig.

A túráról részletesen

Zebegény

A települést 1295-ben említik először az oklevelek Zebeguen néven, de a Kálvária-dombon talált rézkori veremlakások, tűzhely- és cserépedény-maradványok is jelzik, hogy régóta lakott hely. A török hódoltság alatt a község magyar lakossága kipusztult, és csak a 18. században települt vissza szláv, majd 1735 körül német telepesekkel.

Zebegényből a Köves-mezőig

A település vasútállomásáról a S▲ jelzésen indulunk útnak. Hamarosan az 1909-ben emelt Havas Kós Károly és Jánszky Béla tervei alapján épült Boldogasszony plébániatemplom mellett haladunk el. Világos belső terét szecessziós freskók, és Kós Károly által tervezett színes üvegablakok díszítik. Átkelünk egy hídon, majd hamarosan a Kálvária-domb szerpentinező útja felé vesszük az irányt. A kiemelkedés tetejét a korabeli térképek tanúsága szerint községi legelőként használták, ahova egy helyi módos gazda felesége, Fischer Józsefné Zoller Borbála elhunyt fia emlékére szép kápolnát emeltetett. Ennek fazsindelyes, hagymakupolás teteje és a Krisztus mennybemenetelét ábrázoló oltárképe egy tűzvészben sajnos odaveszett. A kápolnától jobbra láthatjuk a dombra felkapaszkodó kilenc stációt; alatta már a temető kerítése húzódik. A stációk kis fülkéiben öntöttvas képek ábrázolják Jézus keresztútját. A kálvária 10.-13. stációképe a kápolna külső falán, míg a 14. a kápolnán belül található.

 A Kálvária-kápolna mellett áll a Maróti Géza tervei alapján 1935-1938 között készült, monumentális Országzászló és nemzeti hőseink tragédiáinak emlékhelye. A S▲ jelzésen továbbhaladva érjük el a híres erdélyi polihisztorról elnevezett Kós Károly-kilátót, melynek terveit Csóka Árpád készítette. Felső szintjéről gyönyörű panoráma nyílik a Dunakanyarra és Pilismarótra. A 2014-ben épült kilátó elődje az Országzászló oszlopaira épült 1964-ben. Szerepe rendkívül fontos volt, mert akkoriban a hasonló emlékműveket mind lebontották, de mivel az Országzászló ebben az időben kilátóként szerepelt a nyilvántartásokban, elkerülte a pusztulás.

A Kós Károly-kilátót elhagyva egy kis nyeregben egyenesen megyünk tovább, majd átváltunk a K+ jelzésre. A Csizmadia-völgyben a vulkanikus eredetű kőzeteken (dácittufa és andezit) a fagyzugosabb részeken inkább gyertyános tölgyesekkel, míg a hűvös, árnyas részeken bükkösökkel találkozunk.

Köves-mezőtől Törökmezőig

A Köves-mező felé közeledve a kőzet alattunk hirtelen lajtamészkőre vált, ami a miocén vulkanizmus utáni tengerelöntéskor keletkezett. Ennek a lajtamészkőfennsíknak, ami innen nagyjából a Köves-mezőtől a Törökmezőig terjed, a legnagyobb részét szárazságtűrő cseres-kocsánytalan tölgyesek fedik. Gyakran találkozhatunk a területen többek között a látványos turbánliliommal. Néhány, az erdőt átszelő út mellett fáslegelőket találunk - vagyis ezeknek egy speciális formáját, amelyeket itt hagyásfás csapásréteknek neveznek. Hosszú, keskeny formájuk is mutatja, hogy elsősorban nem legelőként használták őket, hanem egy nagy hajtóút részei voltak. Eredetük a középkorba nyúlik vissza, amikor a magyar szürke szarvasmarhát lábon hajtották akár Nürnbergig - a városban még szobrot is emeltek annak a tiszteletére, hogy az egyik gulya éppen az éhínség kellős közepén érkezett meg a városba, megmentve a lakosságot az éhhaláltól. A csapásrétek szegély jellegüknek köszönhetően régen különösen fajgazdagok voltak, mára azonban ez az élőhelytípus erősen visszaszorult, hasonlóan a környék egykori szelídgesztenyéseihez. E fafaj természetes jelenléte mellett a néphagyomány szerint először Károly Róbert kertészei telepítettek Itáliából (Nápoly, Firenze) származó fajtákat. Ezek keveredéséből alakultak ki a nagymarosi alakváltozatok.

Köves-mezőről a Z▲ jelzésen haladunk a fennsík peremén, száraz cseresekben a Fehér- és a Kapu-hegyen át a Gubacsi-hálásig. A Fehér-hegy nevét a vulkáni tevékenység utáni tengerelöntés során keletkezett, fehér színű, üledékes lajtamészkőről kapta, melyet több helyen bányásztak is a környéken. Az erdő itt a meredek oldalakon szilikát sziklagyepekkel és köves talajú lejtősztyeppekkel mozaikoló molyhos tölgyesekbe megy át. Ezen a szakaszon együtt haladunk a Nagymarosi Gesztenyés Tanösvénnyel; láthatunk egy nagy magaslest és több, az erdőbe kihelyezett mesterséges odút. A Gubacsi-hálás meredek lejtőjű, köves aljú tisztásáról a Dunakanyarra kapunk mesei panorámát, az előtérben Nagymaros házai sorakoznak. Szemünkkel végigpásztázhatunk a vulkáni hegység oldalába horpadó számtalan völgyön, bemélyedésen is. 

A kilátóponttól a gyepek aljánál észak felé kanyarodunk, az aszfaltos útig majdnem végig szintben haladunk. Törökmezőig a jelzésen megyünk, mely eleinte az aszfaltos út mellett kanyarog, majd átmegy rajta, egy kis rétre ér, végül észak felé fordulva a K jelzéssel együtt érkezik Törökmezőre. Keresztülmegyünk a kalandparkon, és az állatparkkal színesített turistaházat megkerülve indulunk tovább. A közeli kereszteződésben a Z jelzésre váltunk. Néhány lépés után érdemes kitérőt tenni a Z● jelzésen a Fehér-forráscsoport dombokkal és hidakkal tarkított völgyébe. Innen némi ereszkedést követően jutunk a Malom-patak völgyébe, ahol a nyáron békalencsétől zöldellő felületű horgásztó csábítja megállásra a vándort.

A Malom-völgyi patakkal Zebegénybe

A patakvölgyet egy feszület mellett hagyjuk el. A jelzés innen egy széles úton kanyarog a gyertyános-kocsánytalan tölgyesben, majd a Malom-kulcsosház és Nomádia jurtatábornál érünk vissza a parthoz. A szállás nevéhez híven tényleg nomád: vizet a közeli patakból, áramot legfeljebb akkumulátorról, a fűtést fával oldhatjuk meg - térerő is csak ténfereg a fák között, így igazi természetközeli élményekre számíthatunk, ha úgy döntünk, hogy megszállunk itt.

A háztól továbbindulva többször kereszteznünk kell a patakmedret hol öles fatörzsön, hol kövek tetején egyensúlyozva. Igazi csörgedezős-csobogós vízparti hangulatban lehet részünk - különösen abban az időszakban, amikor nagyobb a vízhozam. A füzesek között egy kiszáradt zsombéksásoson kelünk át, majd idős, fává nőtt egybibés galagonyák között sétálunk. Két réttel arrébb terebélyes kocsányos tölgyek és mezei juharok adnak árnyékot a mocsárrét szélén. A Z jelzés egy újabb patakátkelésnél becsatlakozik egy szélesebb útba; ezen fogunk visszaérni Zebegénybe. Útközben találkozunk még egy biotitandezit-piroklasztit feltárással, majd még lejjebb kis tábla ismerteti a Ferenc-híd történetét. Jelzésünk Zebegény bájos házikói között a kiindulási ponthoz, a vasútállomásra kalauzol bennünket.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • A zebegényi vasútállomástól indítjuk a túrát, majd ott is fejezzük be. Ide Budapest-Nyugati és Szob felől érkeznek vonatok.

Megközelítés

 • A zebegényi vasútállomástól északi irányban  egy vadgesztenyefán találhatjuk a K+ indítójelzését.

Parkolás

 • A túra kezdő- és végpontja a Vácot Szobbal összekötő 12-es úton található. 
 • Ha autóval érkezünk, érdemes a vasútállomás mellett leparkolni.

Koordináták

DD (Tizedes fokok)
47.800049, 18.909538
DMS (Fokok, fokpercek és fokmásodpercek)
47°48'00.2"N 18°54'34.3"E
UTM (Univerzális Transzverzális Mercator)
34T 343462 5296192
w3w (what3words) 
///csibe.boldogan.hajó
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

 • A Börzsöny és az Ipoly völgye turistakalauz

A szerző által javasolt térképek:

A régióról szóló kiadványok:

Mutass többet!

Felszerelés

 • Alapvető túrafelszerelés: túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem.
 • A patakátkelésnél jól jöhet a túrabot.
 • A navigáláshoz Természetjáró app.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Erről a tartalomról még senki nem kérdezett.


értékelések száma

4,0
(3)
Szászvári János
2021-01-16 · Közösség
Január közepén a Nagymaros fölötti szakasz, különösen a Kapu-hegy környéke a hullámzó nagy szintkülönbségek miatt nagyon csúszós! Bot erősen ajánlott! A bot jó szolgálatot tesz még a többször keresztezett és most egy kicsit magasabb vizállású Malomvölgyi-patakon való átkelésen. A többi rész kellemes séta csodálatos rálátásokkal a Duna-kanyarra és akár egy jó ebéd a Törökmező Turistaházban.
Mutass többet!
2021. január 16., szombat 22:01:53
Fénykép: Szászvári János, Közösség
2021. január 16., szombat 22:02:06
Fénykép: Szászvári János, Közösség
Selmeczi Zoltán
2020-10-10 · Közösség
Szép, kényelmes, érdekes. Köszönjük az ajánlást! Mi egyébként 17,8 km-t mértünk.
Mutass többet!
Mécs Tamásné
2020-06-17 · Közösség
A túra látványos, és a kilátás pazar. Jelzésekkel jól ellátott könnyű haladni. DE!!!! Azért vannak út szakaszok, ahol nem árt figyelni. A néhol derékig érő aljnövényzet közt, csak egy gyenge csapáson lehet haladni. Most, hogy ennyi eső volt, jobb nem neki indulni mert a növényzet tuti elfeküdt, és járhatatlan. A vízmosások környéke már a hétvégén is sáros, latyakos, most, felejtős.
Mutass többet!
Vízmosás, az utolsó, Zebegény felé
Fénykép: Mécs Tamásné, Közösség
Ez derékig ér. Nem vagyok alacsony.
Fénykép: Mécs Tamásné, Közösség
Víztározó
Fénykép: Mécs Tamásné, Közösség
Ez a látvány mindent visz
Fénykép: Mécs Tamásné, Közösség
És ez is
Fénykép: Mécs Tamásné, Közösség
Valamiért mindig érdemes gállni
Fénykép: Mécs Tamásné, Közösség

A többiek fényképei

2021. január 16., szombat 22:01:53
2021. január 16., szombat 22:02:06
2020. június 24., szerda 10:20
Vízmosás, az utolsó, Zebegény felé
+ 5

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
közepes
Hossz
14,9 km
Időtartam
4:25óra
Szintemelkedés
416 m
Szintcsökkenés
416 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Szép kilátás Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Állattani érdekességek Tipp Egészséges környezet

Statisztika

 • 2D 3D
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
: óra
 km
 m
 m
 m
 m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp