Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

Zebegényből Nagymarosra Törökmezőn át

· 16 értékelés · Gyalogtúra · Börzsönyvidék · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Kerékpárút és turistaút Kövesmező és Törökmező között
  Kerékpárút és turistaút Kövesmező és Törökmező között
  Fénykép: Szabó Eszter, Magyar Természetjáró Szövetség
m 300 200 100 12 10 8 6 4 2 km Törökmező turistaház Hajózástörténeti Múzeum
Ezen a kényelmesen járható, kevés szintemelkedést tartogató túrán a Dél-Börzsöny vulkáni peremhegyeit szeljük át. Törökmezőn finom falatok, ügyességi kalandok várnak ránk. Az úton együtt kanyargunk a Malom-patakkal, tanösvények okosítanak bennünket, végül pazar panorámát kapunk a visegrádi várra. 
nyitva
könnyű
Hossz 13,1 km
4:00 óra
301 m
304 m
284 m
111 m

A Börzsöny tömbjére nem jellemzőek az állóvizek; a kevéske tó jelentős része emberi beavatkozás eredményeként jött létre. A lankásabb területeken gátak építésével zárták el az állandó vízhozamú patakok útját, hogy a mesterségesen felduzzasztott vizet saját célra használhassák fel. Így keletkezett a Törökmezei-halastó is, amihez rövid kitérővel juthatunk. Nyaranta a napsütést és meleget kedvelő zöld alga könnyen elszaporodik a sekély vízben, így a tóra nézve úgy tűnik, mintha neonzöldre festették volna.

A vulkáni hegység zárt tömbje gyorsan elvezeti a vizet, ezért a patakok vízhozamának ingadozása igen nagy. A nyári melegben és ősszel alig csordogál a Malom-patak medrének alja, télen viszont elemi erővel zubog lefelé, még mélyebb völgyet harapva a tájba. 

A Malom-völgyben felfelé kapaszkodva a turistaszállások egész palettája felvonul növekvő komforttal: a Sátorozó-rét tisztása után egy jurtatáborhoz érünk, ahol már van tető a fejünk felett, mellette a kulcsosházban pedig felszerelt konyhát is találunk. A közeli turistaházban nemcsak villany és vezetékes víz, hanem akár büfé és meleg étel is hozzájárul a kényelemhez. 

Az autóval is megközelíthető Törökmező minden korosztálynak tartogat marasztaló programlehetőséget - nehéz eldönteni, mit válasszunk közülük. A legkisebbeket játszótér és egy miniállatkert várja, a nagyobbak a focipályán, a homokos röplabdapályán mérhetik össze tudásukat. Minden korosztályt kihívás elé állít a kalandpark, ahol ügyességünket, egyensúlyérzékünket, kreativitásunkat is próbára kell tenni, ha az egyik állomásról át szeretnénk jutni a másikra. A jó levegőn finom falatokat és frissítőt találunk a fák árnyékában, télen egy forró levessel vagy teával melegíthetjük fel magunkat. 

Az Országos Kéktúra útvonalán Nagymaros felé egy tanösvény szegődik mellénk, ami elárulja, hogy a csapásrét, melyen sétálunk, már a középkorban is forgalmas útvonal volt: itt hajtották keresztül az állatokat a németországi vásárra, hogy lerövidítsék a Nagymaros és Zebegény közötti utat, miközben a kövér legelőkön az állatok is jóllaktak. 

Az út élményeire a pontot Kövesmezőn, majd az ereszkedés pihenőpontján tehetjük fel, amikor a Duna túlpartján pompázó a visegrádi Fellegvár pazar látképében gyönyörködhetünk. 

A szerző tippje

 • A Törökmező tanösvény táblái az időnként magasra nyúló növényzet miatt nehezen láthatóak. Érdemes megkeresni őket!
 • A Törökmezei-tótól a Z jelzésen továbbsétálva találjuk a Z● jelzéssel ellátott Fehér-kút forrást.
 • Zebegényben erőt gyűjthetünk a túrához a nagyszerű Monarchia Rétesházban, amely sajnos csak időszakosan tart nyitva.
 • A hazaútra érdekes alternatíva lehet a közeli állomásról induló kirándulóhajót választani Szentendre és Budapest felé.
Szabó Eszter profilképe
Szerző
Szabó Eszter
frissítve: 2020-06-24
Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
284 m
Legalacsonyabb pont
111 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

Áradás idején a Malom-patak megnövekedett vízhozama megnehezíti az átkelést. Az egyensúlyozást nagymértékben megkönnyíti egy túrabot. 

Hasznos linkek és ötletek

 • Ha a Köves-mezőnél még van időnk kerülni egy nagyobbat, akkor az Országos Kéktúra K jelzéseit követve sétáljunk fel a Hegyes-tetőre! A Julianus-kilátóból meglepően lehengerlő panorámát kapunk a Dunakanyarra, a környező településekre, a Börzsönyre és a folyó túloldalán a Visegrádi-hegységre. 
 • Miután elsétálunk a Törökmező tisztásának szélén és betérünk az erdőbe, a P és K jelzés hamarosan kettéágazik. A nyár második felében egy kis útvonalmódosítással finom csemegére bukkanhatunk. Ha a K helyett a P jelzésre térünk balra, majd a keresztező dózerúton ereszkedünk tovább lefelé, hamarosan egy szedrest találunk az út mindkét oldalán, ahol a „szezonban” alaposan belakmározhatunk a finom gyümölcsből. Az erdészeti utat követve lefelé keresztezni fogja utunkat a K jelzés, amelyre visszatérve folytathatjuk a túrát.

Kezdőpont

Zebegény, vasútállomás (114 m)
Koordináták:
DD
47.800131, 18.909510
DMS
47°48'00.5"N 18°54'34.2"E
UTM
34T 343460 5296202
w3w 
///érkező.eszközök.átnyújt

Végpont

Nagymaros-Visegrád vasúti megállóhely

Útleírás

Itiner

 • A zebegényi vasútállomásról északkeleti irányban indulunk a Z jelzésen, amely a Malom kulcsosház és a Nomádia Jurta Tábor érintésével halad a Malom-völgyben. 
 • A K és Z jelzés egy rövid szakaszon együtt halad. Az elágazásuknál vagy a Z jelzésen megyünk tovább a Törökmezei-horgásztó érintésével, aztán a Z◼ jobb oldali ágán Törökmezőre, vagy a fahídon át a K jelzést követve. 
 • Törökmezőről a K jelzést követjük Kövesmezőig, amihez a tanösvények is csatlakoznak.
 • Kövesmezőtől a K+ jelzésen ereszkedünk a Nagymaros-Visegrád vasúti megállóhelyre. 

A túráról részletesen

A festői Zebegényből északra indulunk a Z jelzésen a Malom-patak partján. A Kóspallag mellett eredő és Zebegénynél a Dunába torkolló vízfolyás békésen csörgedező hangját csapadékszegény időszakban csak akkor hallhatjuk, amikor a turistaút közvetlenül mellette halad. Mélyen vájt medréből ilyenkor is kikövetkeztethetjük, hogy olvadáskor és nagyobb esőzések után ugrásszerűen megemelkedik a vízhozama. Az erősen tagolt, vízben szegény Börzsöny déli részének legjelentősebb patakja a legnagyobb nyári melegben sem apad el. Érdemes megfigyelni a mederben a vulkáni hegység alapjául szolgáló andezitet.

Miután átkeltünk a patakon (ami csak áradáskor jelent némi kihívást), erdők és irtásfoltok között váltakozik az út. A Sátorozó-rét tisztását elhagyva a fák között bújik meg a Malom kulcsosház, amely előzetes egyeztetéssel az év minden napján üzemel, valamint a Nomádia Jurta Tábor két, 11 fős sátra, melyet májustól októberig lehet szállásként használni.

Balról csatlakozik hozzánk az Országos Kéktúra K jelzése, majd 100 méter után jobbra tér a fahídon keresztül. Az elágazásnál érdemes rövid kitérőt tenni a Z jelzésen a Törökmezei-halastóhoz. A Malom-patak felduzzasztásával keletkezett mesterséges tavacskában a rekkenő nyári hőségek idején különös jelenséget figyelhettek meg, ha a ház előtt elhaladva tesztek egy rövid sétát a parton. A tó azon részén, ahol nyáron szinte alig van árnyék, elszaporodik a zöld alga; emiatt a partról nézve a víz színe neonzöldnek tűnik. A Nagymarosi Kékduna Horgászegyesület kezelésében lévő tóban ponty, keszeg és kárász fogható. 

Innen két irányba is továbbindulhatunk. Visszasétálhatunk gát felé a K jelzésre, amely az előbb látott kis fahídon visz át a Malom-patak felett, majd a hegyoldalban emelkedve kalauzol a turistaházhoz (a track ezt mutatja), de akár a Z jelzésen is mehetünk tovább. Az egy erős kaptatóval szintén a turistaházhoz visz azzal a különbséggel, hogy a Fehér-kút forrása felé kanyarodik (amit néhány lépésnyire a Z● jelzésen találtok meg). Ennél a variációnál a Z◼ jelzésen jobbra kell térni, és azon 100 métert sétálni. 

A Törökmezői turistaháznál érdemes nagyobb pihenőt tartani. A tűzrakó helyen akár összedobhatjuk a hátizsákból az ebédet/vacsorát, de üzemel itt büfé, kávézó, sőt hétvégenként az étterem többféle fogásából is választhatunk. A helyszínen a mozgás számtalan formájára van lehetőség: a legapróbbakat játszótér, a nagyobb csapatokat homokos röplabdapálya és aszfaltos focipálya várja. Törökmező extrája, a fák törzsére épített kalandpark, nemcsak a gyerekeknek, hanem az edzettebb felnőtteknek is tartogat kihívásokat. A mókás nevű TörökmeZOO állatparkjában szurikátát, struccot, pávát, sarki rókát, tengerimalacot, ormányos medvét, mosómedvét, papagájféléket és háziasított állatokat is láthatunk.

Innen az Országos Kéktúra útvonalát követjük. Elsétálunk a Törökmező szélén, majd betérünk az erdőbe. Mellénk szegődik a ZT jelzés is, amely a Törökmezői tanösvény néhány állomását érinti. A táblák segítségével beazonosíthatjuk a távolban kirajzolódó hegycsúcsokat, vagy éppen arról olvashatunk, milyen trükkökkel terelték a juhászok az állatokat a gyümölcsösök árnyékában. A tanösvény Törökmezőtől egészen a Hegyes-tető csúcsán álló Julianus-kilátóig kalauzol bennünket, miközben a Dél-Börzsöny erdeit és rétjeit, növényeit, állatait és kultúrtörténeti vonatkozásait mutatja be nekünk; az egyes állomások között még feladatok is várnak ránk.

Ahol csatlakozik hozzánk balról a Z▲ jelzés, a Nagymarosi Gesztenyés Tanösvény is velünk halad egy rövid szakaszon. Az érintett három állomáson a Börzsönyben élő emlősökkel, a madarakkal, a kétéltűekkel és hüllőkkel ismerkedhetünk meg számos fotóval illusztrálva.

Kövesmezőn bográcslábbal szerelt tűzrakó hely, padok, asztalok csábítanak maradásra. Érdemes felkutatni a parkoló keleti végében a pazar panorámával csalogató tisztást, ahonnan a fák közül kibukkan a Duna fölé magasodó szikla-csipkés hegy tetején álló visegrádi Fellegvár. Ha kigyönyörködtük magunkat, érdemes a rét átellenes végén elsétálni a K jelzésen a Törökmezői-tanösvény következő táblájáig, ahonnan garantáltan teszünk még néhány lépést a különös hangulatú, finom illatú fenyvesben. 

Innen intenzív ereszkedésbe kezdünk a K+ jelzésen. Ezt csak addig függesztünk fel, amíg megállunk a kilátóponton gyönyörködni a Dunakanyarban, Visegrádban és a várban.

Jelzésünk Nagymaros vasútállomására kísér bennünket. 

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • A túra kezdőpontját a Budapest-Vác-Szob között közlekedő vonatokkal érhetjük el. A szerelvényről Zebegényben kell leszállni. 
 • A túra végpontján a Nagymaros-Visegrád vasúti megállóhelyen tudunk vonatra szállni. 
 • A túra kezdő- és végpontján egyaránt találunk hajóállomást, ahol a MAHART kirándulóhajói megállnak. A menetidő hossza miatt érdemes inkább a túra végén hajókázni.

Megközelítés

 • A zebegényi vasútállomásról északkelet felé induljatok a Z jelzéseket követve!
 • A túra végpontja a Nagymaros-Visegrád vasúti megállóhely.
 • A túra végpontjától a Fő tér Duna-partjára sétálva találjuk a hajóállomást.

Parkolás

 • A túra kezdő- és végpontja a Vácot Szobbal összekötő 12-es úton található. 
 • Ha autóval érkezünk, érdemes a vasútállomás mellett leparkolni. A túra végén vonattal pár perc alatt visszajuthatunk a kezdőpontra. 
 • Mindkét vasútállomás mellett ingyenesen parkolhatunk. 

Koordináták

DD
47.800131, 18.909510
DMS
47°48'00.5"N 18°54'34.2"E
UTM
34T 343460 5296202
w3w 
///érkező.eszközök.átnyújt
Navigáció Google Térképpel

A szerző által javasolt térképek:

Börzsöny turistatérkép

A régióról szóló kiadványok:

Mutass többet!

Felszerelés

 • Alapvető túrafelszerelés: túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem.
 • A patakátkelésnél jól jöhet a túrabot.
 • A navigáláshoz Természetjáró app

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

4,8
(16)
Deme-Tarczy Zsófi
2021-06-07 · Közösség
Fordítva tettük meg a távot, nagyon kellemes, könnyű túra volt. A Malom patak mentén futó rész kifejezetten szép. Kb 4-szer kell átkelni a patakon, vízhozam függvényében zárt cipő ajánlott.
Mutass többet!
Malom patak
Fénykép: Deme-Tarczy Zsófi, Közösség
Nem itt mentünk át
Fénykép: Deme-Tarczy Zsófi, Közösség
Liza T.
2021-04-23 · Közösség
Mi fordítva jártuk be az útvonalat, de így is könnyen teljesíthető volt. Nagyon szép az útvonal
Mutass többet!
Az összes értékelés mutatása

A közösség fényképei

+ 40

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
könnyű
Hossz
13,1 km
Időtartam
4:00 óra
Szintemelkedés
301 m
Szintcsökkenés
304 m
Legmagasabb pont
284 m
Legalacsonyabb pont
111 m
Tömegközlekedéssel elérhető Szép kilátás Evés-ivás lehetőség Kulturális/történelmi értékek Egyirányú túra Egészséges környezet

Statisztika

 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 3 Útpontok
 • 3 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp