Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Teljesítménytúra ajánlott túra

Malom Kör 10+

Teljesítménytúra · Börzsönyvidék
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Malom-kör instant túrát futva vagy gyalog is lehet teljesíteni
  A Malom-kör instant túrát futva vagy gyalog is lehet teljesíteni
  Fénykép: Vitalitás SE
m 500 400 300 200 100 12 10 8 6 4 2 km
A börzsönyi instant túra legújabb és egyben legrövidebb távján Zebegényből teszünk egy kört a Szent Mihály-hegyet érintve, miközben gyönyörű erdőkben járunk, és felejthetetlen panorámákban gyönyörködhetünk.
közepes
Hossz 12,8 km
7:00 óra
556 m
556 m
478 m
116 m

A Malom Kör, mint egyénileg teljesíthető „instant” körtúra a Börzsönybe invitálja az indulókat egy rövid (10+) egy közepesen hosszú (20 km) és egy hosszabb (30 km) távra. Futva vagy gyalog lehet teljesíteni a túrákat, az ellenőrző pontokon történő áthaladást QR-kód leolvasással lehet igazolni. A túra nevét az útvonal mentén folyó Malom-völgyi patak ihlette. A túra rajt- és célpontja a festői Zebegényben, a Monarchia Rétesháznál található. Az útvonalak gondos megtervezése során a szervezők célja az volt, hogy mesebeli látvánnyal és változatos, izgalmas tereppel találkozzon az idelátogató. A túra útvonala természetvédelmi területen halad, így a kijelölt turistautakról letérni nem szabad. Az esetleges vadászati időpontokról érdemes indulás előtt tájékozódni az IpolyErdő honlapján.

Szintidő:

 • Futva: 2,5 óra
 • Túrázva: 7 óra

Ellenőrzőpontok:

 • Rajt: Zebegény, Rétesház
 • 1. EP Köves-mező
 • 2. EP Kilátóhely pihenő
 • 3. EP Ernő forrás
 • Cél: Zebegény, Rétesház

Nevezési díj: 2500 Ft  

 • egyedi, kézzel készített érem
 • a zebegényi Monarchia Rétesháznál* egy finom rétesre beváltható kupon
 • az eredménylistán tallózható teljesítési adatok

Szervező:

Technikai információk:

 • Okostelefon és mobilinternet előfizetés szükséges a teljesítéshez. 
 • Többen is indulhatnak egy telefonnal, a mobil felületen a QR kód beolvasása után további teljesítők (nevezéskor kapott kódszám alapján) hozzáadhatók. A pontérintés rögzített időpontja ebben az esetben az összes résztvevőnek azonos lesz.
 • A „Túráim” menüpontban az aktuális nevezés adatainál a „start” gomb megnyomása után a telefonon a túra adatai, az eltelt idő, illetve a túrához tartozó QR-kódos ellenőrzőpontok száma jelenik meg. 
 • A kihelyezett kódokat a “QR kód” ikon megnyomását követően (a telefon kameráját a kód fölé tartva) az oldal azt automatikusan beolvassa. Fontos, hogy a telefonon a beállítások/alkalmazások menüpontban engedélyezni kell a böngésző hozzáférését a fényképezőgép funkcióhoz.
 • Előfordulhat, hogy nincs mobilinternet elérhetőség az adott ponton, ahol a QR-kód található, ez esetben akkor is olvasd le a kódot, és haladj tovább. Az alkalmazás megjegyzi azt, és ha lesz internet-elérhetőség, akkor az „Offline frissítés gomb” megnyomása után rögzíti a rendszer a sikeres pontérintést. Nagyon fontos, hogy miután beolvastad a QR-kódot, ne frissítsd a weboldalt, mivel akkor az ideiglenes fájl, ami az érintési pontot jelzi, kitörlődik. Ha problémád akad, bátran hívd a szervezőket a +36 20 264 1721-es számon.

A teljesítés menete: 

 • A Malomkör weboldalhoz tartozó mobil felületen beépített QR kód olvasó található, így a készülékre nem szükséges előzetesen külön QR-kód olvasó alkalmazást telepíteni. Megadott sorrendben kell érinteni a pontokat, és a kijelölt úton kell haladni. Szintidőn túli beérkezés és pontkihagyás esetén az eredménytáblázatban a „kiszállt” vagy „szintidőn kívül” fog szerepelni a név mellett.
 • Aki futva nevezett, de a megadott futó-szintidőből – bármilyen okból – kicsúszik, ám a megadott táv túrázó szintidején belül célba ér, választhat: vagy sikertelen futó teljesítő lesz (ebben az esetben még kétszer próbálkozhat), vagy sikeres túrázó teljesítő lesz, megkapja az érmet és a rétest, az eredménylistán pedig túrázóként lesz feltüntetve.
 • A sikeres célba érkezést követően e-mailben kapsz egy 4 számjegyű kódot, amely nyitja a Malomkör turistaoszlopba épített, “becsületkassza” alapon működő éremtárolóinak egyikét.

A szerző tippje

Vízvételi lehetőségek, vendéglátóhelyek, az útvonalon:

 • Rétesház, Zebegény (Nyitva: SZ-V: 10-18)
 • Mókus söröző, Zebegény 300 m, 12,5 km (Nyitva: H-V: 8-22)
 • Ernő-forrás
Lévai Zsuzsa profilképe
Szerző
Lévai Zsuzsa
frissítve: 2022-04-25
Nehézség
közepes
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
478 m
Legalacsonyabb pont
116 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Szintprofil megjelenítése

Kezdés

Zebegény, Rétesház (123 m)
Koordináták:
DD
47.803520, 18.913520
DMS
47°48'12.7"N 18°54'48.7"E
UTM
34T 343771 5296570
w3w 
///jelige.festett.hőség

Végpont

Zebegény, Rétesház

Útleírás

Itiner :

 • A kezdőponttól a Z jelzésen indulunk a település felé.
 • A Mókus söröző után balra kanyarodva a S↺-t követjük a Kós Károly-kilátóig.
 • A K+-ra térünk, és egésze a Köves-mezőig azt követjük.
 • Innen a K jelzés vezet át a Szent Mihály-hegyen.
 • A nyeregnél lévő turistaút-elágazásnál a S jelzésre, majd nem sokkal később a S+ jelzésre térünk rá.
 • Ez egészen Zebegény széléig vezet vissza, majd jobbra a S● jelzést kell követni.
 • Az emelkedő után a S↺ jelzés vezet vissza a Kós Károly-kilátóhoz, ahonnan a már ismert úton térünk vissza a kiindulópontra.

Az útvonal részletes leírása:

A Rétesház előtt található útjelző táblán lévő start QR kód beolvasása után indulj el a Kossuth Lajos utcán a falu központja felé, majd a Mókus sörözőnél (300 m) fordulj balra a Szőnyi utcába. Haladj tovább, majd (20 m) fordulj balra a Trianon emlékmű felé, és haladj a S↺ jelzésen, a macskaköves járdán felfelé. 600 m után a Trianoni emlékművet keresztezve továbbra is a S↺ jelzésen haladj jobbra. Ezt követően elhagyva a Kós Károly-kilátót, a kereszteződésnél a K+ jelzésre váltva haladj tovább egyenesen. Kövesd a K+ jelzést a Szeder-völgyben, míg közvetlenül az ösvény mellet jobbra található kő kereszt mellet elhaladva (3,3 km), kiérve az erdőből megérkezel Köves-mezőre (1. ellenőrzőpont, 3,3 km). A QR kód eddigi menetirányoddal megegyezően kissé jobbra található, az útjelző tábla oszlopának hátoldalára rögzítve, a tartalék kód pedig menetirányodtól enyhén balra, a Visegrádi vár felé 100 méterre található a „Nagymarosi Gesztenyés Tanösvény” témájú információs tábla hátoldalára rögzítve.

A korábbi útvonaladról fordulj jobbra a K jelzésre, menj be az erdőbe, és ezen haladj Hegyes-tető felé. Kiérve az erdőből (500 m) fordulj jobbra, majd 15 méter után balra az erdőbe. Kiérve az erdőből (500 m) jobbra fordulj, majd 100 méter után az Y elágazásban balra. Továbbra is a K jelzésen haladj felfelé Hegyes-tetőre. Rövidesen megérkezel a Julianus barát-kilátóhoz, ha időd engedi, menj fel, és gyönyörködj a lenyűgöző kilátásban. A kilátó tetejéről nem csak a Dunára, a Börzsöny belső részeire is páratlan a kilátás! A kilátót magad mögött hagyva a K jelzésen indulj tovább a Szent Mihály-hegy felé, és 700 méter múlva egyenesen haladva térj át a jelzésre, amelyről 400 méter után térj le jobbra a S+ jelzésre. Légy óvatos a meredek sziklás úton! Figyelj, a S+ jelzés 1 km után jobbra lefelé tart. Majd 1 km múlva az útvonalról balra letérve találsz egy kilátóhelyet és pihenőt, ahol a 2. ellenőrzőpontot is találod (8,1 km). A QR kód a faház belső részén, a tetőszerkezet szarufáján felül van elhelyezve, a tartalék kód pedig a faház jobb oldalán, az építmény külső részén szintén a tetőszerkezet belső részén található.

Térj vissza a S+ jelzésre, és haladj tovább lefelé. 1,3 km megtétele után fordulj jobbra a S● jelzésre, és haladj a Bodzás-völgyben, míg meg nem érkezel az Ernő- forráshoz (3. ellenőrzőpont, 10,1 km). A QR kód a közelebb lévő rönkasztal hátsó lábán van elhelyezve, a tartalék kód pedig a forrásnál lévő rönkasztal hátsó lábán található. Figyelem! Előfordulhat, hogy nincs mobilinternet elérhetőség ezen a ponton, de ez esetben is olvastasd le a kódot, és haladj tovább. Ha ismét lesz internet elérhetőség, nyomd meg az Offline frissítés gombot, és a rendszer rögzíteni fogja a sikeres pont érintést. Nagyon fontos, hogy miután beolvastad a QR kódot, ne a weboldalra frissíts, mivel akkor az ideiglenes fájl, ami az érintési pontot jelzi, kitörlődik.

Térj vissza a S● jelzésre, és haladj tovább felfelé a szerpentines ösvényen majd (600 m) haladj egyenesen át egy ösvényt keresztezve a S↺ jelzésre váltva. 1,3 km múlva a S↺ jelzés jobbra, majd balra kanyarodik a Kós Károly-kilátó felé. Haladj továbbra is a S↺ jelzésen. A Trianoni emlékmű bal oldalán található macskaköves út levezet Zebegénybe. A macskaköves út végén tarts egyenesen (20 m), majd a Mókus sörözőnél fordulj jobbra a Kossuth Lajos utcába a Z jelzésen, 300 m után megérkezel az út bal oldalán található Rétesházhoz. A már ismert útjelző táblán lévő cél QR kód beolvastatásával sikeresen teljesíteted a 12,8 km-es távot. Gratulálunk!

 

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • Vonattal érkezve a Zebegény állomáson szálljunk le.

Megközelítés

 • A vasútállomástól a település főutcáján, a Kossuth Lajos úton sétáljunk fel 450 m-t a kezdőpontig a Z jelzésen.

Parkolás

 • A rajt-cél helyszínnél nem biztos, hogy tudunk parkolni az utcán, ezért érdemes a település központjában, a Petőfi téren hagyni az autót.

Koordináták

DD
47.803520, 18.913520
DMS
47°48'12.7"N 18°54'48.7"E
UTM
34T 343771 5296570
w3w 
///jelige.festett.hőség
Navigáció Google Térképpel

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Nehézség
közepes
Hossz
12,8 km
Időtartam
7:00 óra
Szintemelkedés
556 m
Szintcsökkenés
556 m
Legmagasabb pont
478 m
Legalacsonyabb pont
116 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Szép kilátás Evés-ivás lehetőség Földtani érdekességek Flóra, fauna

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 5 Útpontok
 • 5 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp