Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Teljesítménytúra ajánlott túra

Malom Kör 20

Teljesítménytúra · Börzsönyvidék
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Malom kör instant túra egyik kilátópontja
  A Malom kör instant túra egyik kilátópontja
  Fénykép: Vitalitás SE
m 500 400 300 200 100 20 18 16 14 12 10 8 6 4 2 km
A börzsönyi instant túra a Dunakanyar csodálatos panorámáját tárja elénk.
közepes
Hossz 20,3 km
9:00 óra
623 m
623 m
478 m
116 m

A Malom Kör, mint egyénileg teljesíthető „instant” körtúra a Börzsönybe invitálja az indulókat egy rövidebb (20 km) és egy hosszabb (30 km) távra. Futva vagy gyalog lehet teljesíteni a túrákat, az ellenőrző pontokon történő áthaladást QR-kód leolvasással lehet igazolni. A túra nevét az útvonal mentén folyó Malom-völgyi patak ihlette. A túra rajt- és célpontja a festői Zebegényben, a Monarchia Rétesháznál található. Az útvonalak gondos megtervezése során a szervezők célja az volt, hogy mesebeli látvánnyal és változatos, izgalmas tereppel találkozzon az idelátogató. A túra útvonala természetvédelmi területen halad, így a kijelölt turistautakról letérni nem szabad. Az esetleges vadászati időpontokról érdemes indulás előtt tájékozódni az IpolyErdő honlapján.

Szintidő:

 • Futva: 4,5 óra
 • Túrázva: 9 óra

Ellenőrzőpontok:

 • Rajt, cél: Zebegény, Rétesház
 • 1. EP: Törökmező turistaház
 • 2. EP: Kilátóhely pihenő
 • 3. EP: Ernő-forrás

Nevezési díj:

 • 3500 Ft
  • egyedi, kézzel készített kézműves kerámiaérem
  • egyedi nyakba-akasztó, mely “kártyatartó karabinerrel” kapcsolódik az éremhez, így arról levehető és más célból is használható
  • a zebegényi Monarchia Rétesháznál egy finom rétesre beváltható kupon
  • az eredménylistán tallózható teljesítési adatok (Eredmények)
 • 1500 Ft
  • Amennyiben a teljesítő nem igényli az ajándékokat, úgy a nevezési díj fejében az eredménylistán tallózható részletes teljesítési adatok, a teljesítő profilképével

Szervező:

Technikai információk:

 • Okostelefon és mobilinternet előfizetés szükséges a teljesítéshez. 
 • Többen is indulhatnak egy telefonnal, a mobil felületen a QR kód beolvasása után további teljesítők (nevezéskor kapott kódszám alapján) hozzáadhatók. A pontérintés rögzített időpontja ebben az esetben az összes résztvevőnek azonos lesz.
 • A „Túráim” menüpontban az aktuális nevezés adatainál a „start” gomb megnyomása után a telefonon a túra adatai, az eltelt idő, illetve a túrához tartozó QR-kódos ellenőrzőpontok száma jelenik meg. 
 • A kihelyezett kódokat a “QR kód” ikon megnyomását követően (a telefon kameráját a kód fölé tartva) az oldal azt automatikusan beolvassa. Fontos, hogy a telefonon a beállítások/alkalmazások menüpontban engedélyezni kell a böngésző hozzáférését a fényképezőgép funkcióhoz.
 • Előfordulhat, hogy nincs mobilinternet elérhetőség az adott ponton, ahol a QR-kód található, ez esetben akkor is olvasd le a kódot, és haladj tovább. Az alkalmazás megjegyzi azt, és ha lesz internet-elérhetőség, akkor az „Offline frissítés gomb” megnyomása után rögzíti a rendszer a sikeres pontérintést. Nagyon fontos, hogy miután beolvastad a QR-kódot, ne frissítsd a weboldalt, mivel akkor az ideiglenes fájl, ami az érintési pontot jelzi, kitörlődik. Ha problémád akad, bátran hívd a szervezőket a +36-20-264-1721-es számon.

A teljesítés menete: 

 • A Malomkör weboldalhoz tartozó mobil felületen beépített QR kód olvasó található, így a készülékre nem szükséges előzetesen külön QR-kód olvasó alkalmazást telepíteni. Megadott sorrendben kell érinteni a pontokat, és a kijelölt úton kell haladni. Szintidőn túli beérkezés és pontkihagyás esetén az eredménytáblázatban a „kiszállt” vagy „szintidőn kívül” fog szerepelni a név mellett.
 • Aki futva nevezett, de a megadott futó-szintidőből – bármilyen okból – kicsúszik, ám a megadott táv túrázó szintidején belül célba ér, választhat: vagy sikertelen futó teljesítő lesz (ebben az esetben még kétszer próbálkozhat), vagy sikeres túrázó teljesítő lesz, megkapja az érmet és a rétest, az eredménylistán pedig túrázóként lesz feltüntetve.
 • A sikeres célba érkezést követően e-mailben kapsz egy 4 számjegyű kódot, amely nyitja a Malomkör turistaoszlopba épített, “becsületkassza” alapon működő éremtárolóinak egyikét.
Lévai Zsuzsa profilképe
Szerző
Lévai Zsuzsa
frissítve: 2021-11-03
Nehézség
közepes
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
478 m
Legalacsonyabb pont
116 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Szintprofil megjelenítése

Kezdés

Zebegény, Rétes ház (123 m)
Koordináták:
DD
47.803671, 18.913600
DMS
47°48'13.2"N 18°54'49.0"E
UTM
34T 343777 5296587
w3w 
///célszerű.tompa.bágyadt

Végpont

Zebegény, Rétes ház

Útleírás

Itiner:

 • A rajtból a Z jelzést kövessük a Törökmező előtti elágazásig
 • A K jelzésen megyünk a Törökmezőt és a Julianus-kilátót is érintve a Szent Mihály-hegy nyergéig
 • Jobbra, a S+ jelzésre fordulva ereszkedünk le Zebegény határába
 • A S●, majd a S↺ jelzésen érünk vissza a Kossuth Lajos útra, ahol az utolsó métereket a Z jelzésen tesszük meg.

Az útvonal részletes leírása:

A Rétes Ház előtt található útjelző táblán lévő start QR kód beolvastatása után indulj el a Kossuth Lajos úton egyenesen a faluból kelet felé kivezető úton a Z jelzésen. Egyenesen haladva (150 m) utad az Ady Endre utcán folytasd tovább, míg kiérsz a településről (1,2 km). A murvás úton haladva beérsz az erdőbe, majd (1,1 km) a Malom-patakhoz érve kelj át rajta.

Az erdőből kiérve, a Malom-völgyben haladj a letaposott füves úton, majd (1,9 km) ismét kelj át a patakon. Haladj tovább a kitaposott ösvényen és kb. 100 m múlva figyelj, mert a Z jelzés letér balra egy kevésbé kitaposott, vékonyabb csapásra. 300 méter csalánnal tűzdelt részen áthaladva ismét kelj át a patakon. 1 km után a kereszteződésnél fordulj jobbra a K jelzésre. Menj át a fahídon, fordulj balra, és haladj felfelé a Törökmezői turistaházhoz (1. ellenőrzőpont (6.2 km)). A QR kód a turistaház előtt található útjelző tábla hátoldalán található, a tartalék kód pedig az Ipoly Erdő Zrt. „A Börzsöny-hegység természeti értékei” témájú információs táblájának hátsó tartóoszlopára van rögzítve.

Innen haladj továbbra is a K jelzésen a Csapás-rétek felé (Julianus-kilátó). A rétre felérve (3,8 km) keresztezd az aszfaltutat, és jobbra haladj tovább, párhuzamosan az aszfaltúttal. 800 méter után az ösvény jobbra fordul, és újra keresztezi az aszfaltutat, itt balra haladva menj be az erdőbe. Majd (500m) kiérve az erdőből fordulj jobbra , majd 15 méter után balra az erdőbe a K jelzésen. Kiérve az erdőből (500m) jobbra fordulj, majd 100 méter után az Y elágazásban balra haladj felfelé a Hegyes-tetőre.

Rövidesen megérkezel a Julianus-kilátóhoz, ha időd engedi, menj fel, és gyönyörködj a lenyűgöző kilátásban! A kilátó tetejéről nem csak a Dunára, a belső Börzsönyre is páratlan a kilátás! A kilátót magad mögött hagyva a K jelzésen indulj tovább a Szent Mihály-hegy nyerge felé, és 700 méter múlva egyenesen haladva térj át a S jelzésre,  melyről 400 méter után térj le jobbra a S+ jelzésre. Légy óvatos a meredek, sziklás úton! A S+ jelzés 1 km után jobbra lefelé tart, majd 1 km múlva az útvonalról balra letérve találsz egy kilátóhely pihenőt, és a 2. ellenőrzőpontot (15,7 km). A QR kód a faház belső részén, a tetőszerkezet szarufáján felül van elhelyezve; a tartalék kód pedig a faház jobb oldalán, az építmény külsején, szintén a tetőszerkezet belső részén található.

Térj vissza a S+ jelzésre, és haladj tovább lefelé. 1,3 km megtétele után fordulj jobbra a S● jelzésre, és haladj a Bodzás-völgyben, míg meg nem érkezel az Ernő-forráshoz (3. ellenőrzőpont (17,7 km)). A QR kód a közelebb lévő rönkasztal hátsó lábán van elhelyezve; a tartalék kód pedig a forrásnál lévő rönkasztal hátsó lábán található.

Térj vissza a S● jelzésre, és haladj tovább felfelé a szerpentines ösvényen, majd (600 m) haladj egyenesen át a S↺ jelzésre egy ösvényt keresztezve. 1,3 km múlva a jelzés jobbra, majd balra kanyarodik a Kós Károly-kilátó felé. Haladj továbbra is a S↺ jelzésen. A Trianoni emlékmű bal oldalán található macskaköves út levezet Zebegénybe. A macskaköves út végén tarts egyenesen (20 m), majd a Mókus sörözőnél fordulj jobbra a Kossuth Lajos útra, a Z jelzésen, és 300 m után megérkezel az út bal oldalán található Rétesházhoz.

A már ismert útjelző táblán lévő cél QR kód beolvastatásával sikeresen teljesíteted a 20,4 km-es távot. Gratulálunk!

 

Vízvételi lehetőségek, vendéglátóhelyek az útvonalon:

 • Rétesház, Zebegény
 • kék közkút (150 m)
 • Turistaház, Törökmező (6,2 km)
 • Ernő-forrás (17,7 km), iható vizű 
 • Mókus söröző, Zebegény (20 km)

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • Vonattal érkezve a Zebegény állomáson szálljunk le.

Megközelítés

 • A vasútállomástól a település főutcáján, a Kossuth Lajos úton sétáljunk fel 450 m-t a kezdőpontig a Z jelzésen.

Parkolás

 • A rajt-cél helyszínnél nem biztos, hogy tudunk parkolni az utcán, ezért érdemes a település központjában, a Petőfi téren hagyni az autót.

Koordináták

DD
47.803671, 18.913600
DMS
47°48'13.2"N 18°54'49.0"E
UTM
34T 343777 5296587
w3w 
///célszerű.tompa.bágyadt
Navigáció Google Térképpel

Kérdések és válaszok

Ferencné Balogh kérdése · 2022-07-24 · Közösség
Sziasztok! Szeretném kérdezni, hogy még mindig le van e zárva ez az útvonal?
Mutass többet!
Kedves Balogh Ferencné! Igen, még le van zárva. Üdvözlettel a Természetjáró.hu csapata
Még 1 hozzászólás

Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Nehézség
közepes
Hossz
20,3 km
Időtartam
9:00 óra
Szintemelkedés
623 m
Szintcsökkenés
623 m
Legmagasabb pont
478 m
Legalacsonyabb pont
116 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Szép kilátás

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 5 Útpontok
 • 5 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp