Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

Zarándokút a Szalonnai-hegység remetéihez

Gyalogtúra · Szalonnai-hegység · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Erdő fogja közre a martonyi pálos kolostorromot
  Erdő fogja közre a martonyi pálos kolostorromot
  Fénykép: Gulyás Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
m 500 400 300 200 100 12 10 8 6 4 2 km Martonyi pálos kolostorrom
Az alig pár négyzetkilométeres Szalonnai-hegységben teszünk hangulatos körtúrát a rejtett zugok felkeresésével. Felkeressük hazánk legépebben megmaradt pálos kolostorromját, fokozottan védett erdőbe és hangulatos karsztvidékre látogatunk a Hármas-hegy körül. Elvonulós zarándoklat hazánk egyik legeldugottabb vidékén, a Bódva-völgy kanyarulatában.
nyitva
könnyű
Hossz 12,3 km
3:30 óra
407 m
407 m
453 m
149 m

A középkori pálos szerzetesek remek érzékkel találtak rá az elvonulásra legalkalmasabb helyekre. Kolostoraik megépítéséhez természetes védettséget nyújtó, megkapó tájképet kínáló hegyvidéki zugokat kerestek fel. Erről árulkodik a Szalonnai-hegység félreeső vidéke is, ahol a Hármas-hegy északi katlanjában, erdős csúcsok ölelésében, forrásközelben található a Bükk-völgy eredeténél egy tisztás, amely hazánk legépebben megmaradt pálos kolostorromját szegélyezi.

Az egyetlen hazai alapítású szerzetesrend a pálosoké, akik a világtól visszavonulva az Istennek szentelt élet legtisztább formáját választották. Szent Özséb gyűjtötte össze a pilisi barlangok remetéit a 13. század derekán, majd pápai áldással megerősítve, Remete Szent Pál életvitelét alapul véve kolostorokban éltek és imádkoztak szerte az országban. Szerény életvitelüket az Istenimádat és kevés javaik megtermelése jellemezte, adományokért magánmiséket is mondtak.

A martonyi kolostor alapításának időpontja ismeretlen. Először 1341-ben említi egy adománylevél, így feltehetően a rend pápai szentesítése után, a 14. század elején épült. A környék falvainak nemesei területeket és javakat adományoztak a szerzeteseknek, akik ezekből fenntartották szerény életvitelüket bő két évszázadon keresztül. A rendház 1560-as években bekövetkezett pusztulása feltehetően a török hadak rablóportyáinak eredménye, de nem kizárt, hogy a protestáns vallásra áttért Bebek György, a környék ura űzte el a remetéket, mivel ő a 16. század derekán több kolostort is leromboltatott.

Viszonylagos védettségének és falvaktól távoli helyzetének köszönhetően a falakat csak a természet hódítása bontotta meg, az építőanyagot kutató emberek nem bolygatták a romokat – így maradt meg hazánk legteljesebb, elhagyott pálos kolostoraként. A 21. század elején nagyobb feltárás és helyreállítás történt a területen, aminek köszönhetően több elemet, gótikus faragást is felleltek, illetve az évszázados törmelék alól előkerültek a kerengős barátlakások alapjai is a templomépület mellett. 2015-re tetőt is kapott a rom, illetve az oltár körül rendezték az elhalt, évszázados bükkfák törzseit. Napjainkra az idős fákkal körbevett, természetközeli kolostor megfelel az építők szándékainak: a hely kiválóan alkalmas az elmélyülésre, szemlélődésre, Isten teremtményeinek csodálatára.

A szerző tippje

 • A Szalonnai-hegység legészakibb pontján, a Bódva völgye felett trónol az Esztramos(Ostromos)-hegy, aminek belsejében található a nagyközönség előtt is nyitva álló Rákóczi-barlang, hazánk egyik legékesebb kristálybarlangja, amely érdemessé teszi a rövid kitérőt a hegyhez. A csúcson az egykori bányaművelés után visszamaradt csonka tető fogad, ami viszont vasalt útjával (via ferrata) és remek kilátópontjával csábít az Esztramos ostromára.
 • A martonyi pálos kolostor feletti nyeregből már főként szintben haladunk, illetve ereszkedünk, így érdemes a romoknál pihenőt tartani: idáig már a túra nehezét leküzdöttük. A kolostor alatt 200 méterrel pihenőhely és forrásfoglalás is található, bár a csekély vízgyűjtőjű karsztforrás piciny hozamával inkább ne számoljunk.
 • A Bódva völgyének túloldalán, a Telekes-völgyben találjuk a terület leglátványosabb felszíni karsztképződményét, az Ördög-gátat. Szalonna felől a P jelzésen nyugati irányba, a Telekes-patak kifolyása mentén jelzetlen úton, vagy a szőlősardói Ifjúsági tábor felől szintén a P jelzésen, de keleti irányban érjük el a szurdokvölgyet, ahol a Z jelzés vezet a látványos karsztformákhoz.
 • Ha a terület egyéb történelmi emlékeit szeretnénk felkeresni, a közelben leljük Szendrő várát, illetve a Szögliget feletti Szádvárat. A Szalonnai-hegység túloldalán található a tornaszentandrási Árpád-kori templom, valamint a Bódva völgyében tovább, már a határ túloldalán trónol Torna festői vára.
Német-Bucsi Attila profilképe
Szerző
Német-Bucsi Attila
frissítve: 2022-04-06
Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
453 m
Legalacsonyabb pont
Szalonna, 149 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Földút 62,05%Ösvény 28,22%Utca 1,75%Ismeretlen 7,96%
Földút
7,6 km
Ösvény
3,5 km
Utca
0,2 km
Ismeretlen
1 km
Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

 • A martonyi pálos kolostorrom falait óvatosan közelítsük meg. Bár felújították és megerősítették a romot, a falakról lehulló kő- vagy fadarabok komoly sérüléseket okozhatnak.

Kezdés

Szalonna, bolt buszmegálló (148 m)
Koordináták:
DD
48.448612, 20.737539
DMS
48°26'55.0"N 20°44'15.1"E
UTM
34U 480591 5366196
w3w 
///pillanatok.zörren.fánk
Mutasd a térképen

Végpont

Szalonna, bolt buszmegálló

Útleírás

Itiner:

 • A buszmegállóból északnyugat, a református templom felé sétálunk, és a P jelzésen kelünk át a patak hídján.
 • A templomtól jobbra a ZL jelzést követjük a martonyi pálos kolostorig, és a Hármas-hegyet megkerülve a Nagy-parlagnál lévő elágazásig.
 • A Z+ jelzésre váltunk, amit a Kalackó-tető kilátópontjáig követünk. Ugyanezen térünk vissza az elágazáshoz.
 • Z+ jelzésen ereszkedünk le Szalonnára.
 • A kiindulópontra a már ismert P jelzésen és rövid jelzetlen szakaszon jutunk a református templomtól.

A túra részletes leírása:

A Bódva-völgy szorosának torkában

A buszmegállótól északnyugat felé indulunk, és Szalonna központjában egyenesen követjük a P jelzést néhány méter erejéig, majd a patak hídján túl jobbra, a ZL jelzésre fordulunk. Észak felé, a Szalonnai-hegység erdős, kerekded csúcsainak irányába megyünk tovább. Balra tőlünk a felvidéki Stószfürdő közelében eredő Bódva erdős hátak közül lép elő Borsod és Abaúj-Torna vármegyék egykori határán, a Kassára vezető történelmi út mentén. A falu központjában, az országút kanyarulatánál egy különös, szakrális helyszín fogad: az ősi alakját megtartó, Árpád-kori református templom, ami a 13. század óta áll ezen a helyen. A dupla rotundás, azaz körszentélyes, ízlésesen díszített istenháza még az Árpád-korban kibővült a gótikus, négyzet alakú hajóval. A kőfallal körbevett épület a 18. században kapott fából épült, különálló haranglábat. A templomot a 20. század derekán restaurálták, amikor az első vakolatról megmaradt felszentelési kereszteket és a mártír Szent Margit legendáját ábrázoló képeket tártak fel a reformátusok által lemeszelt falakon.

A főútról a P jelzésen térünk le jobbra, a patakot követő utcára, ami a falu másik, szintén különös templomához vezet. A kicsi, takaros, kerek kupolás katolikus templom sötétzöld színével beleolvad a környező fák és mezők, a falu mögött emelkedő, erdős dombok zöldjébe. A pirosra festett toronykupola mint egy gomba kalapja ékeskedik a szokatlan épület tetején.

Észak felé folytatjuk utunkat a ZL jelzésen, ami a település utolsó portái előtt jobbra kanyarodik, hogy rétek és szántók mezsgyéjén célozza meg a Borzlyuk-tetőt. Kitartó kapaszkodás közben a kopár domboldalból egyre szélesebb rálátásunk nyílik a kibontakozó Szalonnai-hegységre és a Bódva völgyére. A lankás dombok között ártéri mezők és szántók szorításában kanyarog a folyó, ami mellett a Rudabányai-hegység erdős háta, mögöttük (kellően tiszta időben) a Bükk hegység távoli vonulata húzódik. Szemben velünk a Szalonnai-hegység mellékgerincei a Hármas-hegyben egyesülnek, ami valóban szabályos hármas halomra, Magyarország címerére emlékeztet. A legmagasabb csúcson viszont nem a kettős kereszt, hanem gigászi adótorony magasodik.

A pálosok szent helye, a martonyi kolostorrom

A füves gerincen kapaszkodó szekérút fenyvesligetek között csatlakozik a Martonyiból a tévétoronyhoz tartó aszfaltúthoz. Ezen kapaszkodunk tovább először akácos és telepített fenyves erdőkben, majd a területre jellemző gyertyános-tölgyesben. A monoton emelkedőt egy kanyar töri meg a murvás út elágazásával, amelyen tovább folytatjuk túránkat a ZL jelzésen, a mind meredekebb lejtőn harántoló „Isten útján”. Alattunk egyre jobban kibontakozik a Bükkös-völgy, és enyhe kanyarral simul a lankásan emelkedő út alá; így közelebb kerül hozzánk a völgytalpon csordogáló patak. Immár méltóságteljes bükkösben haladunk el a patak eredetének számító forrás felett, ami pihenőhely puritán erdei kényelmével csábít. Már látszik a kolostor rétje és az utolsó kapaszkodó a romokig, ahol biztosan lesz időnk pihenni, szemlélődni.

A murvaút egy öblös kanyarral vezetne a kolostor feletti nyeregbe, de előtte a réten átvágva érjük el a tölgyfaligetben álló, méltóságteljes romokat. A felújított templomhajó robusztus alakja évszázados fák lomkoronája közé vegyül tetőszerkezetével. A barátlakásokat a 2010-es években tárták fel részletesen, és a romokat is restaurálták, így kifejezetten látványos szintre emelték a kolostor gótikus templomát. Az oltárnál hatalmas bükkfatönk fogad, mintha a természet oltárából kifaragott, középkorból megmaradt úrasztala állna az ősi szerzetesek áldozóhelyén. A barátlakások alapfalai között keringve elmerenghetünk az évszázadok emlékén, az itt élt szerzetesek generációinak hétköznapjain, spirituális életén, szokásain, az életvitelükkel képviselt Istenhitükön.

Fokozottan védett erdők a Hármas-hegy árnyékában

A kolostor mellett visszatérünk a dózerútra. Egy utolsó kapaszkodóval megérkezünk a nyereghez, ahol a Balogh Pál-parlag, az egykori kaszáló felé jelzést tartva (ZL) a Hármas-hegy meredek tömbjének kerülésébe kezdünk. Az északi oldalon fordulunk az adótorony alá: a terebélyes bükkfák lombkoronáján keresztül átszűrődik a fölénk magasodó, gigászi építmény sziluettje.

Árnyas szálbükkösben oldalazunk a legmeredekebb részeken, míg lassan átkerülünk a hegytömb nyugati oldalára, ahol látványosan elmaradnak mögöttünk a méltóságteljes bükkök, és a napfényes déli lejtőkre jellemző, bozótos tölgyesben bandukolunk tovább az egyre sziklásabb térszínen. Sajnos a túra legmagasabb pontján kilátás nem adódik, de legalább kényelmesen, közel szintben vezet a dózerút a hegyes-völgyes terepen. Bár a szomszédos Aggteleki-karszt híresebb a karsztformáiról, barlangjairól híres rokonához hasonlóan a Szalonnai-hegység is triász időszaki mészkőből épül fel. A köves gerincélen átbukva, illetve a környező táj morfológiáját szemlélve magunk is észlelhetjük a karsztokra jellemző, oldott felszíneket, a fennsíkok és mélyen bevágódó völgyek makroformáit.

A Szalonnai-hegység napos oldalán

A Mész-völgy felett csatlakozunk egy nagyobb dózerúthoz, ami kivezet a Hármas-hegy déli oldalára. Itt, a lapos karsztfennsíkon áttérünk a Z+ jelzésre, mely barátságos, lankás felszínen ereszkedik a napos oldal tölgyeseinek árnyékában. Elhagyva a platót, sziklásabb lejtőn fokozódik a meredekség. Legyünk figyelmesek, mert könnyű elszalasztani a túra egyetlen igazi kilátópontjára vezető út elágazását. Rövid kitérővel, kevés szintvesztéssel egy bokros részen, tölgyfaligeten vág keresztül a Z▲ jelzés a Kalackó-tetőre, aminek cserjés legelőjéről fokozatosan kibontakozik a panoráma a tágas Bódva-völgy felett. Alattunk kőhajításnyira Szalonna házai sorakoznak, míg az erdős hátak a Bódva folyásán túl, a Rudabányai-hegységben folytatódnak. A völgy síkjának túloldalán látjuk a térség központját, Szendrőt, az egykori megyeszékhelyt. A város feletti dombon állt a kassai utat védelmező vár, amire már csak a dombtetőn, a fák fölé nyújtózó kilátótorony emlékeztet. 

A dózerútra visszakapaszkodva, a Z+ jelzésen folytatjuk ereszkedésünket a falu irányába. Nagy ívvel kanyarodunk rá az utolsó meredek lejtőre, ahol öreg tölgyek között hagyjuk hátra a Szalonnai-hegység oltalmazó erdőségét. A meredély aljában rátérünk egy széles dózerútra, ami már akácosban tart a falu feletti vízműhöz. Egykor itt Szalonna szőlőültetvényei sorakoztak, de mára eltűnt a földdel foglalkozni vágyók tömege, így bozótos veszi vissza az elvadult területet. Bekanyarodunk a faluba, ahol a túra elején megtett szakaszhoz csatlakozva, a Gedeon-kúria mellett érkezünk vissza kiindulópontunkhoz.

 

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • A Szalonna, bolt megállóhelyig tudunk utazni busszal, ez a túra kezdő- és végpontja.
 • Ha vonattal érkezünk, Szalonna vasútállomás a település nyugati peremén található.

Megközelítés

 • A buszmegállóból indul a túra, majd ugyanoda érkezik vissza.
 • Ha vonattal érkezünk, akkor a P jelzésen kelet felé, a falu irányába 1,5 km sétával érkezünk a kiindulóponthoz.

Parkolás

 • Szalonna központjában, a református műemléktemplom mögött, a bolt mellett találunk parkolóhelyet.

Koordináták

DD
48.448612, 20.737539
DMS
48°26'55.0"N 20°44'15.1"E
UTM
34U 480591 5366196
w3w 
///pillanatok.zörren.fánk
Navigáció Google Térképpel

A szerző által javasolt térképek:

 • Gömör-Tornai-Karszt, Cserehát turistatérkép (Cartographia)

Felszerelés

Alapvető túrafelszerelés: bejáratott túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz TERMÉSZETJÁRÓ app.


Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Állapot
nyitva
Nehézség
könnyű
Hossz
12,3 km
Időtartam
3:30 óra
Szintemelkedés
407 m
Szintcsökkenés
407 m
Legmagasabb pont
453 m
Legalacsonyabb pont
149 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Szép kilátás Kulturális/történelmi értékek Növénytani érdekességek Flóra, fauna Tipp Egészséges környezet Kutyabarát

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 1 Útpontok
 • 1 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp