Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

A Telekes-völgy környékének kincsei

Gyalogtúra · Gömör-Tornai-karszt · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Az Ördög-gát sziklái
  Az Ördög-gát sziklái
  Fénykép: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
m 300 200 100 16 14 12 10 8 6 4 2 km
A Szendrő feletti alacsony vonulatok meglepően nagyszerű túraterepet rejtenek: a Telekes-patak szurdokát és a Korlát-hegy hosszú hátának füves kilátópontjait. Mindkettő kárpáti hangulatot idéz.
nyitva
közepes
Hossz 8,2 km
4:40 óra
456 m
456 m
364 m
139 m

A túra egy bevezető etapból és a Telekes-patak szurdokát, illetve a felette húzódó, panorámás hegyhátat felfűző szakaszból épül fel. E meglepően összetett vidék a szomszédos Aggteleki-karszt vonásait tükrözi. A Rudabányai-hegység 300-400 m közötti magasságú kiemelkedései valódi hegyvidéki mészkőszurdokot rejtenek, hazánk egyik legvadabb völgyszakaszát. Ez a vidék a közeli Gömör-Tornai-karszt rokona, hiszen szerkezetét szintén triász és jura mészkövek alkotják. Itt is barlangokkal átszőtt, jól oldódó mészkőrétegek, mohás sziklaképződmények és oldott felszínek képviselik a látványos karsztformákat. Méreteikben ezek természetesen kisebbek, ahogy barlang is csak néhány került eddig a kutatók lámpáinak fényébe. Az izgalmas Ördög-gát-lyuk átjáróbarlangja a hegység legnagyobb ürege, ami az Ördög-gát feletti hegyoldalt keresztezi.

A közeli Kárpátokkal való kapcsolatot a hegytetők kilátásaiból érzékeljük a legjobban. A Korlát-tetőről nézve észak felé egyre növekvő hegygerincek sorakoznak a Gömör-Szepesi-érchegységtől egészen a Tátrákig. Kelet felé a Cserehát és a Tokaj-Epejesi-hegylánc, déli irányban a Bükk vonulatai mutatkoznak meg a panorámapontokról. 

A Rudabányai-hegység Bódva felé lefutó lejtői az évszázados legeltetésnek köszönhetően kopár, füves térszínek, amelyek a kárpáti havasok hegyi rétjeinek ízét, hangulatát juttathatják eszünkbe, még ha a méretek persze jóval kisebbek is.

A szerző tippje

 • A túrát összeköthetjük a szendrői Felsővár-kilátó felkeresésével, ahonnan körpanorámát kapunk a környékre.
 • Ha autóval közlekedünk, kellemes, természetközeli szálláslehetőséget kínál a dombok túloldalán a Szőlősardó és Perkupa közötti Égervölgye Ifjúsági Tábor. A Telekes-völgybe innen is becsatlakozhatunk a táboron áthaladó P jelzésen, így a szendrői bekötőutat kihagyva még rövidebb is a túra.

 • A szurdok leglátványosabb részére tervezzünk több időt! Egyrészt a terep is technikás a kőgörgetegek miatt, másrészt a látványos tájon biztosan elidőzünk majd a sziklaalakzatokat, vég nélküli mohaszőnyegeket, a patak tájformáló erejét tanulmányozva.

Kisida András profilképe
Szerző
Kisida András
frissítve: 2022-01-28
Nehézség
közepes
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
Közép-hegy oldala, 364 m
Legalacsonyabb pont
Szendrő, 139 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Földút 69,85%Ösvény 30,14%
Földút
5,7 km
Ösvény
2,5 km
Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

 • A Telekes-völgy talpán – különösen csapadékos időszakban vagy utána, illetve hóolvadáskor – körültekintően, óvatosan mozogjunk! A kőgörgeteges patakmedren helyenként át is kelünk, figyelmesen lépkedjünk a gázlókon!
 • A túra első és utolsó szakasza nyílt terepen vezet; erős napsütésben jól jön a fejfedő használata.

Hasznos linkek és ötletek

Kezdés

Szendrő felső vasúti megállóhely (139 m)
Koordináták:
DD
48.409551, 20.720397
DMS
48°24'34.4"N 20°43'13.4"E
UTM
34U 479308 5361859
w3w 
///túlmegy.uzsonna.odahív
Mutasd a térképen

Végpont

Szendrő felső vasúti megállóhely

Útleírás

Itiner:

 • A vasúti megállóhely északi végén találjuk a P+ jelzést, amin balra fordulva a Kis-Korlát-tető alatti nyeregig túrázunk.
 • A Z+ jeleken balra, a következő elágazásig sétálunk.
 • Jobbra a Z jelzésre térünk, és a Telekes-völgybe ereszkedünk.
 • A patakvölgyből jobbra, a P jelzést követve emelkedünk ki.
 • Egy nyeregből a P▲ jeleket követjük jobbra, és a kilátópont után visszatérünk a hegyhátra.
 • A hegyháton balra, a P+ jelzés kalauzolásával térünk vissza a Szendrő felső vasúti megállóhelyre.

A túra részletes leírása:

A Bódva völgyéből a Telekes-völgybe

A vasúti megállóhely déli végén, az útkereszteződésnél találjuk a P+ jelzést, amelyet jobbra követve hamar kiérünk a házak közül. Földútra lépük, és a Bódva völgyének lapos síkjáról fokozódó meredekséggel indulunk neki a Rudabányai-hegység lankáinak. A szántók egyre inkább legelőknek adják át a helyet a domboldalon. Szemben jól rálátunk a Korlát-hegy hosszú gerincvonalára, amit túránk második felében keresünk fel. Visszatekintve Szendrő házait és a kiemelkedő Várhegyet, azon túl pedig a Cserehát dombvidékét szemlélhetjük. A Kis-Lipóc lomha hátát megkerülve a nyílt területet körbeölelő erdő szélére érkezünk. A szomszédos Pásztor-rét a hagyományos állattartás háttérbe szorulásával mára csalitos, bokros területté változott, és a régi szőlőknek is csak az emléke él.

A fák közé lépve ligetes erdőben kapaszkodunk fel a Kis-Korlát-tető alatti nyeregbe. Az irányítótáblánál a Z+ jelzésre váltunk (balra), és délnyugati irányban a közeli völgyfőhöz megyünk. Itt jobbra kanyarodva, már a Z jelzést követve belépünk az Ardai-völgybe, és ereszkedővel folytatjuk, amely a környék meghatározó vízfolyásához, a Telekes-patakhoz vezet. Erdős részeken és csalitos-bozótoson vágjuk át magunkat, helyenként kisebb tisztások és sziklakibukkanások is színesítik ezt a szakaszt. Végül a kőgörgeteges Telekes-völgy talpán állunk; a következő 3 km-es etapon pedig a patakkal tartunk a csodálatos szurdokban.

A mohatakaróba burkolózó Telekes-völgy

Az egyre mélyebbre vágódó völgy és a hegyoldalak sűrű erdősége megtartja a párát még a szárazabb időszakokban is, így üdezöld mohabevonat fed szinte mindent, ami már-már őserdei hangulatot teremt. A mészkősziklás mederben bucskázó Telekes-patak játékos útkeresésbe kezd a szurdokban, a völgytalpon vezetett turistaút pedig több helyen is átvág rajta – itt egyik partról a másikra a köveken lépdelünk. Az egyre sziklásabbá váló lejtők között érkezünk a völgy leglátványosabb természeti jelenségéhez, az Ördög-gáthoz. Ez a képződmény ékes példája a vízfolyások természetes kanyargásának, építő és romboló munkájának.

Az Ördög-gát sziklája csakugyan elgátolta egykor a patakot. A méretes mészkőborda patkó alakú kanyargásra késztette a vízfolyást, ami azonban módszeres ostromával idővel átvágta a torlaszt, és az öblös hajtűkanyart lerázva magáról, kiegyenesítette folyását. A régi meder az ún. Keringő, míg az Ördög-gáton ma már vízeséssel folyik át a patak. A magasabban fekvő, régebbi mederben vezet a turistaút.

Az alsó perspektívából bontakozik ki igazán a természet e látványos alkotása. A víz által sima felszínűre koptatott, hatalmas kőtömbök között tör utat a hegy leve, ami kisvíz idején elnyelődik a hasadékban, és csak a szurdok egy alsó pontján kerül újra a felszínre. Ez a jelenség jellemző a mészkőszurdokokra: a jól oldódó karbonátos kőzetben a medernyelők a felszín alá vezetik a patak egy részét vagy egészét. A Keringő környékén oldásos eredetű barlangokat is találunk, köztük a 82 m hosszú Ördög-gát-lyuk üregét, ahonnan őskori régészeti leletek is előkerültek.

Sziklás szurdoktúra 

Innentől lefelé a szurdok nehezebben járható. A vad, folyamatosan változó terepen alig marad meg az ösvény; hol a patakot, hol a sziklákat kerülgeti. A technikásabb körülmények ellenére ez a szakasz a túra leglátványosabb része: tarajos sziklabástyák között tekergünk az ösvénnyel, és többször át is kelünk egyik partról a másikra.

Idővel rutinosan vetjük meg lábunkat a görgetegeken, bár minden lépés némileg ingatag. Itt a táj folyamatos változásban van, a sziklák kisebb-nagyobb tömbökre szakadnak, majd a víz erejének engedelmeskedve hengergőznek a völgyben. Fatörzsek és ágak is borítják a medret, fokozva a vadság érzését. Néhány sziklafal tövében, a patak öbleiben lenyalt, lekerekedett élű üstöket formált a víz a kemény felszínbe. A szurdok végén a völgy a kiszélesedik, pereme lankásabbá válik.

Elágazáshoz érkezünk, ahol jobbra fordulva már a P jelzés ösvényét követjük. Utolsó patakátkelésünk után egy keskeny mellékvölgyben kezdünk kiemelkedni a hegyhát irányába. Az eddigi kalandok után kényelmes erdei sétának tűnik a kaptató, amin az út kivezet a Telekes-völgyből.

A Rudabányai-hegység panorámás hátán

Idősebb fákat is rejtő gyertyános tölgyesben haladunk, aztán odafent, a nyeregben újabb keresztút fogad. Itt jobbra, a P▲ jeleken folytatjuk utunkat egy hegyperemi kilátóponthoz. Ligetes, bokros-füves térszínre vezet az ösvény, ahol eredetileg a terület lehatárolására emelt, régi kőrakások nyomait látjuk: egykor ugyanis idáig terjedtek Szendrő szőlői és legelői. A panoráma kiváló: a Bódva tágas völgyén túl a Cserehát lankái domborodnak, a látóhatáron pedig az Eperjes-Tokaji-hegylánc déli része húzódik. Jól rálátunk a Rakacai-víztározó felületére és a környék falvaira.

A P▲ jeleken továbbindulva visszakanyarodunk a hegyhátra, és balra térve a gerincvonalon újra a P+ jelzésre váltunk. Ez lankásan fut ki a Közép-hegy csúcsának közelébe, ahol több pontról is kinyílik a táj a Bódva-völgyből felnyúló, hajdani legelők mentén. A gerinc viszonylagos magaslati helyzetének és az állattartásból visszamaradt, ligetes réteknek köszönhetően remek kilátásokkal szolgál. Tájkép adottságai a kárpáti kaszálók hangulatát kölcsönzik az alacsony vonulatnak. Megkapó innen a panoráma az Upponyi-hegység és a Bükk-fennsík sziluettjére.

A Korlát-hegy kínálja a legszebb tájképet, mivel uralgó pozíciójával kiemelkedik a környező, alacsonyabb dombok közül. A Rudabányai-hegység folytatásaként, de már a Bódva völgyének túloldalán jellegzetes hármas csúcsával magasodik a Szalonnai-hegység, alatta, a Cserehát dombjai között ezüstösen csillog a Rakacai-víztározó tükre. A Rudabányai-hegység legmagasabb tetőpontjának oldalából megnyílik a kilátás észak, azaz a szomszédos Galyaság és a Gömör-Tornai-karszt erdős hátai felé. Ha szerencsések vagyunk, és a látási viszonyok megfelelőek, a Kárpátok bércei is megmutatják magukat: a Gömör-Szepesi-érchegységen túl az Alacsony- és a Magas-Tátra is látható innen. 

A panorámával betelve ereszkedünk le a Kis-Korlát-hegy nyergébe, amely alatt, sűrű tölgyessel fedett lejtőn csatlakozunk a túra elején már megtett szakaszhoz. A P+ jelzést követve, ismerős úton térünk vissza Szendrőre.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • A túra kezdete és vége a Szendrő felső vasúti megállóhely, ahová vonattal, vagy a településközpontból gyalogosan érkezhetünk.
 • A buszról a Szendrő, Fő tér nevű megállóban érdemes leszállni, ahonnan a túra kezdőpontjára sétálhatunk a településen belül.

Megközelítés

 • Szendrő központjából a P jelzést követve 900 méter gyaloglás után érkezünk a vasúti megállóhelyhez.

Parkolás

 • A vasúti megállóhely környékén könnyen találunk parkolóhelyet.

Koordináták

DD
48.409551, 20.720397
DMS
48°24'34.4"N 20°43'13.4"E
UTM
34U 479308 5361859
w3w 
///túlmegy.uzsonna.odahív
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

 • Gömör-Tornai-karszt és a Cserehát turistakalauz

A szerző által javasolt térképek:

 • Gömör-Tornai-karszt és a Cserehát turistatérkép

Felszerelés

 • Alapvető túrafelszerelés: bakancs vagy túracipő, az évszaknak és időjárásnak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz TERMÉSZETJÁRÓ app.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei

+ 1

Állapot
nyitva
Nehézség
közepes
Hossz
8,2 km
Időtartam
4:40 óra
Szintemelkedés
456 m
Szintcsökkenés
456 m
Legmagasabb pont
364 m
Legalacsonyabb pont
139 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Szép kilátás Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Tipp Flóra, fauna Egészséges környezet Kutyabarát

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 3 Útpontok
 • 3 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp