Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

Panorámatúra az Alacsony-Tátra északi előhegyeiben

Gyalogtúra · Alacsony-Tátra-vidéke
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Magas-Tátra behavazott csúcsai a Krakova hoľa oldalából
  A Magas-Tátra behavazott csúcsai a Krakova hoľa oldalából
  Fénykép: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség

Az Alacsony-Tátra északi előhegyeinek egyik legjellegzetesebb kilátópontjára hágunk, hogy körbepásztázzuk Liptó hegyvidékét: a tágas panoráma magában foglalja szinte az összes Tátrát és a Kócs-hegységet, valamint a gránit- és a mészkőhegyek találkozásánál elterülő Liptói-medencét. Utunk végén megtekinthetjük a térség leghíresebb barlangját, a deményfalvi Szabadság-barlangot és smaragdzöld patakban tükröződő cseppkőképződményeit. Lélegzetelállító körtúra a felhők felett és a hegyek mélyén, a Deményfalvi-völgy szegélyén.

közepes
Hossz 12,6 km
4:55 óra
927 m
1 027 m
1 752 m
830 m

Gyorsan emelkedő, intenzív, de rendkívül látványos túrán fedezzük fel az Alacsony-Tátra (Nízke Tatry) legmagasabb mészkőcsúcsát, a Krakova hoľát. A mészkősziklákkal körülbástyázott orom 1752 méteres magasságával méltó kihívója a főgerinc gránitcsúcsainak, különálló helyzete pedig egyedibbé teszi panorámáit. A sípályáktól indulva előbb a tarra vágott völgyben küzdünk le hirtelen bő 500 méter szintkülönbséget, majd fenyőcsoportok és törpefenyvesek között hágunk fel további bő 250 métert a csúcsig, ahonnan még a szomszédos Pusté tömbjével is megtoldjuk panorámatúránkat.

A hegységek felett átívelő távlatok és tágas kilátások után a közvetlenül a túraút mellett nyíló Szabadság-barlang (Demänovská jaskyňa slobody) kristálypalotájában pillanthatunk be a felszín alatti világba, de akár a közeli jégbarlanghoz is átugorhatunk (ez a völgyben lejjebb található). A különleges és hihetetlenül látványos barlangok a völgyből nyíló többi járattal egyetemben 35 kilométer hosszan alkotják Szlovákia legkiterjedtebb barlangrendszerét. Mi csak szakvezetés kíséretében, a legkönnyebben megközelíthető és leglátványosabb részeit fedezhetjük fel e rejtett csodáknak, de így is feltárul előttünk a mészkőhegység lenyűgöző belső világa.

Ajánlott időszak a túrához: a kora nyártól késő őszig tartó, hómentes időszak a legideálisabb a túrához. A legnyugodtabb és legtisztább időjárásra augusztusban és szeptemberben számíthatunk. Vihar közeledtével a villámlás veszélye miatt hagyjuk el a csúcsrégiót! A téli túrához hómacska vagy hágóvas használatára, de akár hótalpra is szükség lehet.

A szerző tippje

 • A Deményfalvi-völgyben (Demänovská dolina) több híres barlang is található, az útvonalon is érintett Szabadság-barlang (Jaskyňa Slobody) mellett a jégbarlangot (Demänovská ľadová jaskyňa) is megtekinthetjük lejjebb a völgyben. Ha nem akarunk sietni, akkor egy teljes napot is szentelhetünk rájuk. Érdemes ekkor úgy időzíteni, hogy a tisztább, jobb látási viszonyokat ígérő napon hágjunk a csúcsokra.
 • A túra gyönyörű kilátópontokat érint, érdemes a napot korán kezdeni, hogy még a meleg levegő feláramlásával beinduló felhőképződés előtt érjük el a csúcsrégiót.
 • Jó szolgálatot tesz egy látcső a környező hegységek körbepásztázásához. Mivel minden nagyobb hegy messze van, érdemes technikai segítséget igénybe venni a környék részletes felfedezéséhez.
 • Az egyes hegységek turistaútjainak járhatóságát, aktuális veszélyforrásait a Hegyimentő Szolgálat weboldala részletesen és naprakészen mutatja be. A szlovák nyelvű szöveg a Google Chrome böngésző fordítás funkciójával megbízhatóan lefordítható magyar vagy angol nyelvre.
 • A medvés területeken történő túrázásról hasznos információkat tematikus oldalunkon találsz, sok másik szlovákiai túra mellett.
Német-Bucsi Attila profilképe
Szerző
Német-Bucsi Attila
frissítve: 2023-03-23
Nehézség
közepes
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
Krakova hoľa, 1 752 m
Legalacsonyabb pont
Deményfalvi-völgy (Demänovská dolina), 830 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Aszfalt 0,10%Földút 13,24%Ösvény 86,65%
Aszfalt
0 km
Földút
1,7 km
Ösvény
10,9 km
Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

A csúcsok sziklás letöréseinél rendkívül körültekintően kell mozognunk. A füves, fenyővel benőtt sziklaperemeken könnyen elnézhetünk egy lépést, ami komoly következményekkel járhat, ezért csak biztos, szilárd talajon mozogjunk.

Hasznos linkek és ötletek

Kezdőpont

Demänovská Dolina, Lúčky buszmegálló (Deményfalvi-völgy, Lúčky) (931 m)
Koordináták:
DD
48.981344, 19.592795
DMS
48°58'52.8"N 19°35'34.1"E
UTM
34U 397036 5426336
w3w 
///helyez.fűzöld.dióhéj

Végpont

Demänovská Dolina, Jaskyňa Slobody buszmegálló (Deményfalvi-völgy, Szabadság-barlang)

Útleírás

Itiner

 • buszmegállótólZ jelzésen gyalogolunk a Krčahovo dolina elágazásáig.
 • Krčahovo dolinátólP jelzésen kapaszkodunk egészen a hágóig, a Sedlo Javorie elágazásáig.
 • A Sedlo Javorie elágazástól északi irányban (balra) folytatjuk túránkat a S jelzésen a Kosienky poľana rétjéig.
 • Kosienky poľanárólK jelzésen (balra) kapaszkodunk tovább a Krakova hoľa oldalában.
 • Krakova hoľa csúcsáraK▲ jelzésen teszünk rövid kitérőt.
 • A Deményfalvi-völgybe (Demänovská dolina)K jelzésen ereszkedünk le a Szabadság-barlangot (Demänovská jaskyňa slobody) is érintve.

A túra részletes leírása

Panorámákkal kísért kapaszkodás a Krakova hoľa tömbjére. 

A Chopok Záhradky sípályáinak lábától, a Demänovská dolina, Lúčky buszmegállótól indulunk kelet felé a hétvégi házakkal párhuzamosan futó erdei ösvény mentén, a Z jelzésen. Szlovákia talán legfelkapottabb síközpontja nyáron is vonzza a turistákat, mivel innen lehet legkönnyebben megközelíteni az Alacsony-Tátra legmagasabb csúcsait, a Chopokot és a Gyömbért (Ďumbier) a 2000 méterig felkapaszkodó felvonóval.

Pont a bemelegítéshez szükséges enyhe emelkedés jellemzi a fenyőligetek és hegyi kaszálórétek, valamint terebélyes irtások szélén haladó ösvényt. Egy kilométer után a Demänovka patak mellé szegődünk, és a beszűkülő, meredekebbé váló völggyel fordulunk a főgerinc csúcsai felé. Eleinte csak a sífelvonók látszanak, de amint átkelünk a patak túloldalára, hogy a P jelzéshez csatlakozzunk, a csúcsrégió is feltárul a sípályák felett. A nevezetes ormok közül a Chopok kőpiramisa köszönt elsőként. A völgyet és a környező hegyoldalakat csúnyán lekopaszították a 2010-es években, aminek egyedüli előnye a tágas körpanoráma.

A balra lefűződő Krčahovo dolina partizánbunkeréhez vezet egy bő kilométeres leágazás, amit közel 100 méteres szintemelkedéssel, félórás kitérővel teljesíthetünk (ha megnéznénk az építményt). A P jelzés egy darabig még a fővölgyet követi áfonyabokrok és sarjadó fenyőcsoportok között, majd fél kilométer után elkanyarodunk balra, a Sedlo Javorie nevű nyereg irányába. Innentől érezhetően fokozódik a szintemelkedés, ami szinte a csúcsig ki is tart. Az ösvény többnyire lapos gránittáblákból kirakott lépcsősorként biztosít kényelmes haladást a meredek lejtőn. Hamar kilábalunk a beszűkülő árokból, aminek felső részén, 1450 méteres magasság körül, három forrás egyesüléséből születik a patak. A legfelső forrást kerülve harántirányban vágunk át a völgy túloldalára egyre lankásabb, füves völgyfőben, mígnem a hágóba érünk. A Sedlo Javorie alkalmat ad rá, hogy áttekintentsünk a túloldalra, ahol kibontakozik a környező erdős hegyvidék. Innentől végképp a kilátásé a főszerep, így mágnesként vonz a magasság, hogy minél szélesebb szeletét láthassuk Szlovákia legnagyobb átlagmagasságú vidékének. 

Természetes kilátópontok, törpefenyvesek, sziklaormok és kaszálórétek a csúcsrégióban

A hágóban a S jelzéshez csatlakozunk (balra), ami északi irányban kapaszkodik a Krakova hoľa elkeskenyedő déli gerincén. Nyugati irányban még mindig tarvágás enged kilátást, de mögöttünk is egyre jobban kibontakozik az Alacsony-Tátra főgerince a foghíjas fenyőcsoportok között. A magassággal ugyanis lassan a törpefenyő veszi át az uralmat, sűrű bokrai felett pedig helyenként átlátunk. Itt már a szomszédos heggyel azonos magasságban járunk, mögötte dél felé az Alacsony-Tátra legmagasabb csúcsa, a komor, sziklás letörés fölött trónoló Gyömbér (Ďumbier) mutatkozik.

A sziklássá váló gerincről a lankásabb keleti lejtőre harántolunk, ahol a Kosienky poľana tisztásáról már a keleti kilátást is élvezhetjük. Először bukkan elő a Kárpátok legmagasabb hegysége, a Magas-Tátra sziklakoronás gránittömege. Lábánál a Vág és a Poprád folyó, a Fekete- és a Balti-tenger vízválasztója üres lapálynak tűnik csupán, vele szemközt erdős csúcsok kaotikus tömkelege bontakozik ki a messzi láthatárig, élükön „vezérükkel”, az adótoronyban csúcsosodó Király-heggyel (Kráľova hoľa). Mielőtt nekiveselkedünk az utolsó kaptatónak, érdemes egy szusszanásnyi időt eltölteni a réten, ugyanis itt még az uralkodó északnyugati széltől védve, vadvirágok között lepihenve élvezhetjük a kilátást. Nyár elején havasi virágokkal, harsány kék szirmaival bókoló tárniccsal, sárga zergevirággal teli a rét.

Innentől utunk végéig a K jelzéshez pártolunk, és bal ágát választva tovább kapaszkodunk a törpefenyvesben. Rövid idő múlva elágazást érintünk, ahonnan pár száz méteres kitérő, és a K▲ jelzés vezet fel a sziklás csúcsra. Sűrű törpefenyvesbe vágott „utca” navigál el az északi oldalán sziklafalban végződő oromra. A Krakova hoľa csúcsán végre teljes körpanorámává egészül ki a kilátás, bár tekintetünket az újdonságok vonzzák: az eddig takarásban lévő Liptói-havasok ormai, a tágas Liptói-medence és túloldalán a Kócs-hegység erdős vonulata. Az Alacsony-Tátra szomszédos bérceit is remekül belátjuk innen, bár még mindig a Gyömbérben és Chopokban tetőző főgerinc a leglátványosabb.

Visszasétálunk az elágazáshoz, és nyugat felé folytatjuk túránkat a K jelzésen. Most, mikor már inkább a lábunk elé nézünk a sziklás tetőt kerülve, egyértelművé válik, hogy a hágóig meghatározó, lekerekedett gránittömbökkel szemben a Krakova hoľa csúcsán már éles mészkősziklák alkotják a felszínt. Erősen oldott barázdáikat a túrázók koptatták fényesre, de vigyázzunk a csillogó felületekkel, mert sokszor csúszós a bakancstalppal lepolírozott mészkő.

Egy oldalgerincen kikerüljük a sziklás csúcsot, és a törpefenyvesből egyre többször látunk rá következő célpontunkra, a Pusté legelőkkel és mészkősávokkal foltozott Pusté déli oldalára. Egy meredekebb letörés után keskeny gerincélen egyensúlyozunk át a Pusté tömbjére, ahol előbb egy előcsúcsot mászunk meg a köves fenyvesben, majd a szűken vett főcsúcs alatt harántolva lassú ereszkedésbe kezdünk a Deményfalvi-völgy felé. Látványos a mészkősziklákkal tarkított meredek, füves hegyoldal, ahogy felváltva nyílik ki és zárul össze a kilátás a fenyőcsoportok sűrűségétől függően. A sípályákkal szemben haladunk, ezért mintha térképen vagy látványrajzon látnánk a fenyvesbe vágott, egymásba fonódó és újra szétváló sávokat. A panorámaszakasz egy sziklakompozíció körül szerpentinez, majd fájó szívvel búcsút intünk a rendkívül hangulatos hegyi rétnek és a környező hegyeknek, amikor a nyugati gerinc sűrű fenyvesébe váltunk. 

Ereszkedés a Deményfalvi-völgybe és a föld alatti világba

Változó meredekséggel, végig fenyvesben ereszkedünk a közel 600 méterrel alattunk húzódó völgybe. Először átbillenünk a gerinc északi oldalára, ahol fenyőgyökerek lépcsőházában szerpentinezünk, majd egy újabb hegyorr mentén folytatjuk enyhülő meredekséggel. A lankás lejtőpihenő lehetőséget ad a szusszanásra, mivel egy ponton, ahol újra sziklássá válik a terep, a hegyoldalra fordul az ösvény, és könyörtelenül belekezd a maradék szint ledolgozásába. Ez az egész túra legmeredekebb szakasza, de szerencsére lefelé tesszük meg, és a sűrű fenyves is jó fogódzkodókat nyújt a törzsek között szlalomozó ösvényen.

Amikor már hallható közelségbe kerül a völgytalpon közlekedő autóforgalom, többszintes, félgerendás szerkezetű ház bontakozik ki a fenyők közül: a Szabadság-barlang (Demänovská jaskyňa slobody) előtti szálló. Érdemes felfedezni a mészkőhegység cseppkövekkel gazdagon díszített, belső csodavilágát is. A barlangtúra egy szűk órát vesz igénybe, és szezonnak megfelelő gyakorisággal indítják.

Kényelmes betonjárda vezet körbe a mesterségesen hajtott táróban, ahol rögtön egy hatalmas terembe érkezünk. Az eredeti, természetes bejárat a patak szintjéről tette lehetővé a bejutást. Erre a patakos szintre ereszkedünk alá először, ahová az első emberek, Alois Král és Adam Mišna a szárazzá vált meder irányából bejutottak egy évvel a csehszlovák állam megalakulása után. A barlang felfedezéskori neve „Szabadság temploma” volt, amit a vízfolyás utáni részen értünk meg igazán ahol ismét enyhe emelkedésbe kezd a járatrendszer, és az egész oldalfalat cseppkőlefolyások takarják, valamint „kalcitkristály-csillárok” ezrei lógnak a mennyezetről.  A „cseppkőalkotásokkal” teli természetes „szentély” áhítattal tölti el az embert. A betonjárda élénken szlalomozik a cseppkőoszlopok között, miközben egyre feljebb jutunk az út vége felé.

A barlangtól még egy rövid séta a völgy alja egészen kényelmesen szerpentinen. Az út melletti táblákról mélyrehatóan megismerhetjük a környék értékeit, persze fókuszban a barlanggal. Az autóútnál elérjük a buszmegállót, ahonnan visszatérhetünk kiindulópontunkhoz, vagy ha időnk engedi, még megtekinthetjük az alig pár kilométerre, a következő buszmegálló felett található jégbarlangot (Demänovská ľadová jaskyňa). A jégbarlang és a Szabadság-barlang is része a Demény-völgyi barlangrendszernek, amely összességében 35 kilométert meghaladó föld alatti hálózatával Szlovákia leghosszabb ismert barlangja.

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

Amennyiben Szlovákiában tömegközlekedünk, az itt elérhető oldalon kereshetünk utazási lehetőségeket és menetrendeket. A menetrendi oldal angolul is használható, app formájában Cestovné poriadky CP néven tölthető le okostelefonra.

 • Tömegközlekedéssel a Demänovská Dolina, Lúčky buszmegállóig (Deményfalvi-völgy) utazzunk.
 • Túránk a Demänovská Dolina, Jaskyňa Slobody buszmegállónál (Deményfalvi-völgy, Szabadság-barlang) ér véget.
 • Mindkét buszmegálló a Liptovský Mikuláš (Liptószentmiklós), illetve a Jasná síközpont között közlekedő buszokkal érhető el.

Megközelítés

 • A túra a Demänovská Dolina, Lúčky buszmegállóból, a Deményfalvi-völgyből indul, és ott is ér véget.
 • A végponttól a kezdőpontig a Z jelzés vezet el a völgyben, szép, patakparti ösvényen. Ennek végigjárása kb. 30-45 percet tesz hozzá a túra hosszához (2,3 km, 130 m szintkülönbség).

Parkolás

 • Az autót érdemes a túra végpontjánál a Szabadság-barlangnál (Jaskyňa Slobody) hagyni, és busszal továbbutazni a kezdőponthoz.
 • Parkolhatunk a túra kezdőpontjánál, a Demänovská Dolina, Lúčky buszmegállónál kialakított parkolóhelyen is. Ebben az esetben viszont a túra végén úgy kell időzítenünk a barlanglátogatást, hogy legyen buszunk eljutni az autóért (vagy gyalogolhatunk is érte).

Koordináták

DD
48.981344, 19.592795
DMS
48°58'52.8"N 19°35'34.1"E
UTM
34U 397036 5426336
w3w 
///helyez.fűzöld.dióhéj
Navigáció Google Térképpel

A szerző által javasolt térképek:

A túra nyomvonalát a VKÚ Harmanec kiadó 1. valamint 122. számú térképe (Nízke Tatry - Chopok, 1:25000 és 1:50000 felbontásban ) tartalmazza. A kiadó térképei több magyarországi térképboltban is kaphatók.

A régióról szóló kiadványok:

Mutass többet!

Felszerelés

Alapvető túrafelszerelés: bejáratott túracipő, esős, havas időben bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz a Természetjáró app, amelyben ez a túra pár gombnyomással megnyitható.


Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Nehézség
közepes
Hossz
12,6 km
Időtartam
4:55 óra
Szintemelkedés
927 m
Szintcsökkenés
1 027 m
Legmagasabb pont
1 752 m
Legalacsonyabb pont
830 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Szép kilátás Evés-ivás lehetőség Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Kulturális/történelmi értékek Fauna Tipp Csúcstúra Egészséges környezet

Statisztika

 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp