Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

Az Alacsony-Tátra kétezresein

Gyalogtúra · Alacsony-Tátra-vidéke
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Az Alacsony-Tátra főgerince, túránk útvonala a Chopokról
  Az Alacsony-Tátra főgerince, túránk útvonala a Chopokról
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
m 2100 2000 1900 1800 1700 1600 1500 1400 16 14 12 10 8 6 4 2 km

Az Alacsony-Tátra legmagasabb, turistaúton is elérhető csúcsait felfűző, látványos körtúra menedékházakat, szédítő kilátásokat és kényelmes hegyi ösvényeket, de a végén egy kíméletlenül meredek kapaszkodást is tartogat.

nehéz
Hossz 17,5 km
6:35 óra
869 m
868 m
2 045 m
1 501 m

Körtúránk az Alacsony-Tátra (Nízke Tatry) összes, turistaúton elérhető kétezres csúcsát fűzi fel egy útvonalra. A Jasná síközpont felvonójától indulva először a Chopok „kőzuhatagát" hódítjuk meg, majd kényelmes, és minden méterén látványos gerincúton vesszük célba a 2045 m-es Gyömbért (Ďumbier). Útba ejtjük a Chata M. R. Štefánika menedékházat, ahonnan törmeléknyelvek és törpefenyvesfoltok szorításában, majd a lucfenyves határán kanyarodunk vissza a hegyoldalt szelve. A pazar kárpáti látványokat nyitó ösvényről végül nehéz kapaszkodással keressük fel a nyugati bástyát, a Derest (Dereše), mielőtt visszatérünk a felvonókhoz. A túra a liftekkel rövidíthető és könnyebbé tehető.

Az erdőhatár fölé nyúló magashegységek legizgalmasabb arcát a gerinctúrák során fedezhetjük fel, és így hozhatjuk ki a legtöbbet a szelíd, gyephavasi hátakban tetőző óriásokból. Az Alacsony-Tátra főgerincének központi, két legmagasabb csúcsa által határolt szakasza rövid, könnyű és (jó időjárás esetén) biztonságos ízelítőt nyújt a magaslati vándorlások élményéből Szlovákia legjobban kiépített havasi terepén. Felvonók, menedékházak és kőből kirakott járdák gondoskodnak róla, hogy a megpróbáltatások helyett a hegyvilágra koncentrálhassunk - e kötelék elmélyítését legfeljebb az olykor kiábrándító méretűre duzzadó tömeg gátolhatja. A Jasná síközpontja ugyanis felvonóinak köszönhetően Szlovákia azon kevés magashegyi célpontjainak egyike, amelyek mindenki számára egyszerűen hozzáférhetők.

A táj lenyűgöző: az Alacsony-Tátra magasan ívelő, hosszú főgerinccel nyújtózik a környező medence- és középhegyvidék fölött, oldalgerincei és terjengős völgyei terebélyes hegytömeggé szélesítik. A Gyömbér (Ďumbier) fémjelezte gyephavasi hátak sűrű erdőségekből emelkednek ki, déli lejtőiket törpefenyves-takaró és hosszú kőtörmeléknyelvek színesítik. Ezzel szemben a jég marta északi oldalak marcona falakkal, szédítő felszökésekkel tornyosulnak az öblös völgyfők fölé. A peremeket (főleg az északi oldalon) szirtekkel ékesített mészkőtakarók fedik, míg a főgerinc körül túrázva hatalmas gránittömbök kerülnek utunkba.

Az Alacsony-Tátra vérbeli kárpáti táj, amelynek vadonjában nem a főcsúcsok környékén fogunk „megmártózni": a Gyömbér és a Chopok körüli túrák inkább csak ugródeszkaként szolgálnak a vonulat megismeréséhez. A központi gerincszakasz ösvényei magashegyi értelemben könnyen járható, ám (népszerűsége és kiépítettsége okán) tömegek járta terepen vezetnek. A jó erőnlét a fárasztó emelkedők miatt elengedhetetlen a túrához.

Ajánlott időszak a túrához: júniustól októberig; a gerinctúrához a nyár végi, ősz eleji, nyugodt időjárású időszak a legideálisabb. Csak jó időben induljunk neki, ugyanis viharban életveszélyes a gerincen mozogni. Télen a túrát csak a síliftek igénybevételével teljesíthetjük, de ekkor csak felkészült, tapasztalt túrázók vágjanak neki! (A téli út a gerincen kirakott póznák mentén vezet, és a Gyömbért a leírásunkban szereplőtől eltérő ösvényen hagyja el.)

A szerző tippje

 • A Chopokra visszafelé utazhatunk felvonóval is Kosodrevináról, ha lerövidítjük a túrát, és kihagyjuk a Derest (Dereše).
 • A Jasná síközpont felvonóinak nyitvatartási idejét ellenőrizzük előre!
 • Érdemes egy éjszakát a hegyen tölteni. Ehhez a Chata M. R. Štefánika menedékház, a Kamenná chata (Kő) menedékház vagy a Jasná tetején található, az előzőeknél joval drágább Hotel Rotunda közül választhatunk. A legnyugalmasabb, vérbeli hegyi estét a Chata Štefánika kínálja. Mindenképp foglaljunk helyet előre, mert nagy a forgalom.
 • A túra során enni is tudunk a menedékházakban.
 • Vízhez csak a menedékházakban juthatunk.
 • Az egyes hegységek turistaútjainak járhatóságát, aktuális veszélyforrásait a Hegyimentő Szolgálat weboldala részletesen és naprakészen mutatja be. A szlovák nyelvű szöveg a Google Chrome böngésző fordítás funkciójával megbízhatóan lefordítható magyar vagy angol nyelvre.
 • Tematikus oldalunkon még több szlovákiai túra közül válogathatsz.
Dömsödi Áron profilképe
Szerző
Dömsödi Áron
frissítve: 2022-11-15
Nehézség
nehéz
Technika
Állóképesség
Élmény
Legmagasabb pont
Gyömbér (Ďumbier), 2 045 m
Legalacsonyabb pont
1 501 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Földút 1,07%Ösvény 98,92%
Földút
0,2 km
Ösvény
17,3 km
Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

Viharos időjárás esetén ne induljunk neki a gerincnek, és mindig alaposan csekkoljuk az előrejelzést! Ha vihar közelegne, a gerincet a legközelebbi, leágazó jelzett ösvényen hagyjuk el! (Az időjárást illető tanácsainkat keresd az Adatok fül Hasznos linkek és ötletek pontja alatt.)

Hasznos linkek és ötletek

 • Indulás előtt érdemes a részletes időjárási előrejelzést is csekkolni valamelyik szlovák nyelvű oldalon. Ehhez a szlovákul időjárás-előrejelzést jelentő predpoveď počasia (vagy predpoved pocasia) kifejezést és a felkeresni kívánt terület vagy csúcs szlovák nevét kell beírnunk a keresőbe. (A fordításhoz használjunk Google Chrome böngészőt.)
 • Jól használható és megbízható az angol nyelvű mountain-forecast.com oldal is, amelyen csúcsok időjárásáról tájékozódhatunk néhány órás, folyamatosan frissülő bontásban.
 • A túrát legegyszerűbben a Kárpátok egészét és annak turistaútjait is tartalmazó Természetjáró appban követhetjük.
 • A Jasná síközpont liftjeiről a síközpont weboldalán tájékozódhatunk.

Kezdés

Jasná, a felvonó felső állomása (Chopok) (1 995 m)
Koordináták:
DD
48.944004, 19.590282
DMS
48°56'38.4"N 19°35'25.0"E
UTM
34U 396775 5422188
w3w 
///magán.fazekak.kalória

Végpont

Jasná, a felvonó felső állomása (Chopok)

Útleírás

Itiner

 • A Jasná síközpontból a P jelzés vezet néhány méteren keresztül a Kamenná chata (Kő) menedékházig.
 • A menedékháztól a P▲ jelzésen teszünk oda-vissza kitérőt a Chopok csúcsára.
 • A menedékháztól a P jelzést követjük a Gyömbérre (Ďumbier).
 • Visszaereszkedünk a Krúpovo sedlo nyergébe, ahonnan balra követjük tovább a P jelzést a Chata M. R. Štefánika menedékházig.
 • A turistaháztól visszafelé indulunk el a P jelzésen a (táblával is jelölt) Rázcestie na Krúpovo sedlo nevű elágazásig.
 • Az elágazásból balra követjük a K jelzést Kosodrevina telepén át a Sedlo Príslop elágazásig.
 • A nyeregből jobbra, a S jelzésre váltunk, ami felkanyarog a Deres (Dereše) csúcsa alá.
 • A Derestől jobbra, a P jelzésre térünk, ami visszavezet a Jasná síközpontba.

A túra részletes leírása

A Chopok távlatai és séta a gerincen

A Jasná síközpont tetejéről, a Rotunda fogadóépületéből indulunk gerinctúránkra. Balra a Chopok magasodik, amely ránézésre nem is egy csúcs, csak egy nagyobbacska kőhalom - és neve is ezt a tulajdonságát ragadja meg, hiszen dombokat vagy halmokat jelent. Előterében a szerény méretű, modernné kalibrált Kamenná chata (Kő) menedékház áll. Az épület az 1950-es években a felvonót építő munkások szállása volt, étkezővel csak a következő évtizedben bővült, ma a padlásán aludni is lehet. A ház mellett, néhány perc alatt hághatunk fel (a P▲ jelzésen) a 2024 m-es Chopokra, hogy megcsodáljuk a következő óráinkat meghatározó panorámát. Keleten a Gyömbér (Ďumbier) jókora tömege takarja ki az Alacsony-Tátra zömét, északon viszont a Liptói-medencében terpeszkedő víztározó (Liptovská Mara), a Kócs-havas (Veľký Choč) és a Kis-Fátra látszik. A látványt egyértelműen a Liptói-havasok magashegyi rajzolata és a Magas-Tátra sziklatömege uralja a medencevidék túloldalán. Nyugat felé a Deres (Dereše) mögött csúcsokkal szabdalt a főgerinc, hátterében pedig a Nagy-Fátra bukkan elő. Alant egyik irányban az alsó szakaszán vadregényes fenyvessel és mészkőszirtekkel tarkított Deményfalvi-völgy (Demänovská dolina) kanyarodik, míg a másik oldalon a Sebesér-völgy (Bystrá dolina) sokkal jobb képet mutató rengetege és szerényebb üdülőtelepe látszik.

A Jasná (neve világosat jelent és a napsütésre utal) síközpont Szlovákia legnagyobb összefüggő pályarendszerével és télen-nyáron látogatók garmadájával büszkélkedhet a két oldalán kígyózó lifteknek köszönhetően. Ezért nem kis tömegben kezdjük túránkat a P jelzésen, a Chopok oldalának kőtengerét keresztezve. Szinte abszurd mértékben rendezett sziklajárdát taposunk: a köves ösvényeket emberfeletti, mégis önkéntes munkával építették egyetemisták 1964-től négy évtizeden át. A munkát nyáron, csákánnyal és feszítőrúddal végezték, az előre kiválogatott tömböket az elegyengetett aljzatba forgatták, végül a réseket kitömték kaviccsal. A fáradságos kiépítés két célt szolgált: a tömeges igénybevétel okozta erózió, valamint a balesetek megelőzését. („Rendezetlen" kőtengeren egyáltalán nem veszélytelen a mozgás.)

Meredeken kanyargunk le egy nyeregbe; szemközt elbújik a Gyömbér (Ďumbier) tömege. Kényelmes szintösvény következik, ami két apróbb púpot kerül a déli oldalon, így főleg ebben az irányban látunk ki - méghozzá egészen az Alföld pereméig. A közelben a Polyána hatalmas, erdős tömege, a Klenóci-Vepor ferde háta és a Murányi-karszt fennsíkja mind eltörpülnek az Alacsony-Tátra méretei mellett, a háttérben pedig éppen csak felsejlenek az Északi-középhegység tagjai. A részben takarásban lévő Börzsönytől a Mátrán át a Bükkig azonosíthatjuk hazai tájainkat. Szlovákia délebbi hegységei közül felismerhető a Körmöci-hegység, de látszik a Selmeci-hegység a Szitnyával és Madaras hosszú háta is. Bal felé egy mellékgerincen éles felső határt rajzol ki a törpefenyves: a havasi pásztorkodás idején kipusztított növényzetet igyekeznek visszatelepíteni, védve a talajt a lemosódástól.

A havasok hátán

A kényelem hamarosan a múlté, és köves, de jól kiépített ösvényen kezdünk kapaszkodni, miközben ismét előtűnik a Gyömbér (Ďumbier) óriási, ferde hátú tömbje. A Krúpovo sedlo nyergéből egyenesen, a P jelzésen maradva mintegy (oda-vissza összesen, megállás nélkül) félórás kitérővel ostromoljuk meg a csúcsot. Itt már szembetűnő az Alacsony-Tátra egyik jellegzetessége, a domborzati aszimmetria: a gerinc észak felé zord sziklafalakban szakad le, míg a déli oldalon egyenletes lejtéssel hanyatlik alá. Ezért a jégkorszaki eljegesedés felelős, hiszen a nap által kevésbé sütött északi völgyfőkben uralkodott tartós fagy gleccsereket is táplált: egyikük akár az 5 km-es hosszúságot is elérhette. A nyomukban hátramaradt U alakú (teknő)völgyeket már többször láthattuk utunk során, és most a jég által kimart sziklafalak is megmutatkoznak.

A hegység legmagasabb csúcsára, a 2045 m-es, viszonylag lapos és kőtengerrel fedett Gyömbérre (Ďumbier) enyhén emelkedő ösvény kunkorodik föl, tetején kereszt hirdeti a helyszín jelentőségét. Szlovákia szívéből, kitüntetett pontjáról nézelődhetünk, hiszen tiszta időben az Északnyugati-Kárpátok páratlanul átfogó panorámáját csodálhatjuk meg innen. Ellátunk a Kárpátok déli, alföldi pereméig, észak felé a Tátravidék szabdalt sziklakoronája mellett a Kócs-havas közeli és a Beszkidek nem is oly' távoli erdős hátai, valamint a Kis-Fátra havasi gerince is feltűnnek. De káprázatos az Alacsony-Tátra erdőhatár fölött hullámzó, végtelennek tetsző gerince is, amelynek északi oldalán a gleccserek formálta, széles völgyek is kirajzolódnak. És bár a Chopok alatt megrázó méretű táblákban vágták tarra a lejtőket, a fehér szirtek és sűrű fenyőerdők vadregényes, kárpáti hangulatú világa a Deményfalvi-völgytől keletre még hatalmas területen nyújt otthont a legkényesebb, utolsó hegyi menedékeikbe visszaszorult fajok számára. A Gyömbér szikláin pedig gyakran lehetünk figyelmesek a havasok két jellemző lakójára: a kőtengerek hasadékai közül füttyögő hangot hallató mormotákra, illetve a lehetetlen helyeken is kecses könnyedséggel közlekedő tátrai zergékre. A vadászat egyszer már kipusztította e szelíd fajt, de az 1970-es évek elején néhány tucat magas-tátrai egyed betelepítésével újra meghonosították. Azóta felduzzadt, de még mindig maroknyinak tekinthető állományuk ugyanakkor a szomszédos hegységekbe (Szlovák Paradicsom, Nagy-Fátra) behurcolt alpesi zergékkel keveredhetett.

Észak felé pazar a kilátás a Kárpátok egyik legszebb és legizgalmasabb szegletére, Liptó hegyvilágára is: a Liptói-havasok lenyesett csúcsaira és folytatásukban a Magas-Tátra sűrűn tornyosuló sziklatömegére. Így egyben áttekintve a Tátravidék egyáltalán nem kicsi, ellenben tagjai szorosan összetartoznak, és értelmét veszti a hangzatos állítás is, miszerint a Magas-Tátra volna „a világ legkisebb magashegysége". A Gyömbér csúcsán egyébként 1902-től masszív menedékház is állt (a Magyarországi Kárpát Egyesület jóvoltából), ám ez az I. világháború alatt elpusztult. Búcsút intve a kilátásnak visszaereszkedünk a Krúpovo sedlo nyergébe, ahonnan balra, a P jelzésen folytatjuk utunkat.

Le az erdőzónába

Kényelmes és látványos szakaszon, néhol már a turistaház tetejét is megpillantva ereszkedünk a Gyömbér (Ďumbier) oldalában, hatalmas kőtörmelék-nyelveket átszelve. Kialakulásuk a jégkorszaki fagyok és a fagy körüli hőingadozás kőzetrepesztő hatásának köszönhető; kopár takaróikat szinte sima felületűre „fésülték" az ösvény útjában. Az óriási, néhol enyhén billegő gránit (pontosabban granodiorit) tömbök világából még szelídebbnek tűnik a jobbunkon, távolban hullámzó, erdős középhegyvidék. Csapásunk a „szlovák kéktúra", a szlovák nemzeti felkelés (SNP) tematikája mentén kialakított vándorút része, amely a Duklai-hágótól Pozsonyig (pontosabban Dévényig) vezet végig az országon.

Hamarosan megérkezünk a Chata M. R. Štefánika menedékház mögé. (Az 1944 telén állított emlékmű a környéken lezajlott II. világháborús harcokban elesettek és a főgerincen átkelt partizánok mementója.) A nyeregből Szlovákia leghosszabb hegyvidéke, az Alacsony-Tátra középső és keleti szakaszának káprázatosan tömeges megjelenésű vonulata pásztázható végében a Király-hegy (Kráľova hoľa) adótornyáról felismerhető óriásával. Hátrapillantva pedig a végigjárt gerinc déli, színes lejtőjét vehetjük szemügyre. A kilátást a (déli panorámájú) teraszon pihenve élvezhetjük ki, az éttermet bent találjuk. A 48 főnek (és a konyha padlóján szükség esetén még többeknek) szállást kínáló ház építésének 1924-ben kezdtek neki, hogy a Gyömbér csúcsán az I. világháború alatt elpusztult menedékházat pótolják, ám a viszontagságos építkezés csak 1928-ban ért véget. Eleinte az építőbrigád volt a turistaház személyzete is egyben - ők a feljegyzések szerint a hátukon felcipelt építőanyag 1 kg-jáért 1 koronát kaptak fizetségül, viszonyításképpen a sör 5 koronát kóstált. Neve Milan Rastislav Štefániknak állít emléket, aki főleg asztronómiával foglalkozó tudós, az I. világháborúban tábornok és Csehszlovákia létrehozásának fontos alakja volt. A barátságos, belül fával borított menedékházban érdemes eltölteni egy éjszakát 1740 m-en, és kiélvezni, amint a hatalmas havasokat vörösre festi, völgyeiket sejtelmes ködbe burkolja a naplemente.

A pihenő után a P jelzésen indulunk vissza a csúcsok felé, de csak röviden ismételjük a már végigjárt utat. Rövid emelkedés után tábla jelzi az elágazást egy kőtenger sziklajárdáján - innen balra, a K jelzésre térünk. Törmeléknyelveket átszelve merülünk bele a Sebesér-völgy (Bystrá dolina) kétezres csúcsokkal keretezett, erdővel bélelt világába. Őserdőfoltokat is rejtő, a völgyet és a Gyömbért (Ďumbier) is magában foglaló rezervátumban járunk. Hosszan ereszkedve szeljük a törpefenyvest, majd egy rövid, meredek lejtő után szintező ösvényre, egyben az erdőhatárra jutunk. Immár alulnézetből csodálhatjuk a Chopokot és síközpontját, amit nagy kanyar és egy kiadós egyenes után, kényelmes szintúton érünk el a 2 szállóval és a felvonó állomásával kiépített Kosodrevinánál. Az 1950-es években épült kis telep neve törpefenyvest jelent, és felvonójával akár vissza is térhetünk a Chopokra, ha elfáradtunk. Ellenkező esetben maradjunk a sípályák pásztáit átszelő, majd fenyők közt tekergő K jelű csapáson. Hátrapillantva a Gyömbér (Ďumbier) festői, alulnézeti látványában és vérbeli, kárpáti hangulatú hegyvidéki panorámában gyönyörködhetünk.

Vissza a gerincre

A Sedlo Príslop nevű nyerget elérve a túra legnehezebb szakasza következik: a jobbra, fölfelé lendülő S jelzés kíméletlenül meredek ösvényen veszi célba a Deres (Dereše) csúcsát. A sűrű törpefenyves benyúló, makacs ágaival sok helyen szorongatja a csapást, hiszen a többség a felvonót használja, így nem könnyű a haladás, ráadásul helyenként jókora kőtömbök is megdolgoztatják térdeinket. A sűrűt elhagyva köves ösvényen, felhagyott síliftpóznák mellett érünk a gerincre - felkapaszkodhatunk a balra látható sziklavárra is, de a Deres (Dereše, az Alacsony-Tátra legnyugatabbi kétezresének) szemközti, füves oldalából is élvezhetjük a panorámát. Alant a Deményfalvi-völgy (Demänovská dolina) felső, kiépített és katasztrofális méretű tarvágásokkal felsebzett része látható, a mészkőszirtes előhegyek hátterében pedig a Liptói-havasok és a Magas-Tátra köszönnek ránk újra (persze a Beszkidek és a Kócs-hegység mellett). Délen a Skalka csúcs északi oldalának kis, fagy marta fülkéje érdemel még említést, hiszen képében a jég munkájának nyomai mutatkoznak.

Keleten pedig közeli célpontunk, a Chopok és a Jasná síközpont épületei vonják magukra a figyelmet. A P jelzéssel tartva, pedánsan kiépített kőjárdán zárjuk a túrát, közben a korábbiaknál is szebben kirajzolódnak az északi meredélyek sziklás kőzuhatagai, és a Gyömbérnek is tetszetős szögből inthetünk búcsút. Egy rövid ereszkedést követően még néhány apró emelkedő izzaszt meg, mielőtt a sícentrum épületei alatt túránk véget ér.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Amennyiben Szlovákiában tömegközlekedünk, az itt elérhető oldalon kereshetünk utazási lehetőségeket és menetrendeket. A menetrendi oldal angolul is használható app formájában Cestovné poriadky CP néven tölthető le okostelefonra.

 • A Jasná síközpont felvonójának felső, Chopok állomása a hegység két oldaláról is elérhető. A felvonók menetrendjéről ezen az oldalon tájékozódhatunk.
 • Az északi oldal Liptovský Mikuláš (Liptószentmiklós) felől érhető el autóbusszal, le- és a túra után felszállni a felvonó nyitvatartása szerint a Demänovská Dolina, Záhradky vagy a Demänovská Dolina, Jasná buszmegállók valamelyikében érdemes.
 • A déli oldalon a Brezno (Breznóbánya) felől és felé közlekedő autóbuszokkal elérhető Trangoška vagy Srdiečko buszmegálló lehet a cél, a felvonó alsó állomására nem minden busz megy be, ez a Horná Lehota, Krupová buszmegálló.

Megközelítés

 • A túra kezdő- és végpontja a Jasná Chopok állomására közlekedő felvonók fogadóépülete.

Parkolás

 • A Jasná síközpont déli és északi oldalán is nagy parkolókat találunk a felvonók alsó állomásán.

Koordináták

DD
48.944004, 19.590282
DMS
48°56'38.4"N 19°35'25.0"E
UTM
34U 396775 5422188
w3w 
///magán.fazekak.kalória
Navigáció Google Térképpel

A szerző által javasolt térképek:

A túra nyomvonalát a VKÚ Harmanec kiadó 122. számú térképe (Nízke Tatry - Chopok) tartalmazza. A kiadó térképei több magyarországi térképboltban is kaphatók.

A régióról szóló kiadványok:

Mutass többet!

Felszerelés

Alapvető túrafelszerelés: bejáratott túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz a Természetjáró app, amelyben ez a túra pár gombnyomással megnyitható.

Hasonló túrák a környéken

 Ezek automatikusan generált javaslatok.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Nehézség
nehéz
Hossz
17,5 km
Időtartam
6:35 óra
Szintemelkedés
869 m
Szintcsökkenés
868 m
Legmagasabb pont
2 045 m
Legalacsonyabb pont
1 501 m
Körtúra Szakaszosan teljesíthető túra Szép kilátás Evés-ivás lehetőség Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Flóra, fauna Hegyi vasút, kötélpálya megállóhely Tipp Csúcstúra Egészséges környezet

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp