Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

Kapaszkodás a Sas út kis testvérén

Gyalogtúra · Liptói-havasok
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Forgalom a Baníkov láncos sziklaösvényén
  Forgalom a Baníkov láncos sziklaösvényén
  Fénykép: Dömsödi Áron

A Liptói-havasokban emelkedő Baníkov és Tri kopy csúcsai közötti gerincszakasz vadsága és nehézsége nem ér ugyan fel a híres, magas-tátrai Sas útéval, de ösvénye hasonló kalandokat kínál a gyakorlott túrázóknak: a turistaút láncokkal járhatóvá alakított, kitett párkányokon vezet, és közben nem szűnő tátrai panorámákat kínál.

nehéz
Hossz 19,5 km
9:50 óra
1 580 m
1 580 m
2 178 m
900 m

A Liptói-havasok (Západné Tatry) főgerincének nyugati szakaszán magasra nyújtózó gyephavasi csúcsok és hirtelen felszökő sziklafogak sorakoznak. A rajtuk navigáló gerincút egyszer kényelmes ösvény, másszor lehetetlennek tűnő, gránittáblákat és sziklahasadékokat keresztező csapás, amelynek kitett szakaszain lánchágcsók segítenek át. A bravúros vonalvezetésű turistaút nemcsak kalandos pontjaival, hanem szenzációs panorámáival is leköt a főgerincen töltött órákban, ugyanis a Tátra-vidék átfogó látványát, messzeségbe nyújtózó, szabdalt hegyvilágát tárja elénk.

A Liptói-havasok méltóságteljes hegyóriásai többnyire kisebb kőtörmeléklejtőkkel foltozott gyephavasi csúcsokban tetőznek, lejtőik nyáron a zöld legkülönfélébb árnyalatait, ősszel a rozsdabarna, a vörös és a sárga tónusait öltik. Ez az egyszerre szelíd, méreteinél fogva mégis vad táj jóval kevesebb túrázót vonz a Magas-Tátra sziklavilágánál, pedig megjelenésében, ha nem is oly zord, legalább annyira fenséges, mint a szomszéd „nagy testvér". A gerincen jó időben sokan mozognak, de tömegre sosem kell számítani.

A hegység turisztikai hanyagoltságát érzékelteti, hogy a déli oldalon mindössze egyetlen klasszikus és egész évben működő turistaház található, a Žiarska chata. Túránkon e völgyfőben álló menedékhez látogatunk el, ahol érdemes eltölteni az éjszakát, mielőtt célba vesszük a főgerinc legmagasabb csúcsát, a Baníkovot (Bánya-hegy). Innen a Liptói-havasok legvadabb, jég marta sziklafalakban felszökő gerincszakaszának láncos ösvényét járjuk végig a Hrubá kopa és a Tri kopy csúcsainak érintésével. A szirtek hátán, kitett és több száz méteres mélységek peremén tekergő turistaút csak tapasztalt, biztos léptű, nem tériszonyos túrázóknak való. Ők viszont Szlovákia legizgalmasabb gerincútjának egyik szakaszáról csodálhatják meg a Kárpátok világát.

Ajánlott időszak a túrához: a Zsári-menedékház feletti szakaszok a tátrai téli zárlat idején, november 1-től június 14-ig le vannak zárva, a túra ilyenkor nem járható. Vihar közeledtével a gerincen veszélyes mozogni, és a kitett, sziklás szakaszok esőben, hóban-jégben sem járhatók biztonsággal, ezért stabil időben vágjunk csak neki a túrának! A kora délutáni viharokat megelőzendő érdemes kora reggel elindulni a menedékházból. A gerinc általában júliustól szeptemberig hómentes, de októberben is lehetnek száraz hetek. A legideálisabb az augusztustól szeptember közepéig tartó időszak.

A szerző tippje

 • Bár a túra egy hosszú nap alatt is végigjárható, érdemes kiélvezni a havasok varázsát, és eltölteni egy éjszakát a Zsári-menedékházban (Žiarska chata). A kapacitás korlátolt, ezért mindenképpen legalább hetekkel előre foglaljunk szálláshelyet!
 • Viharban a villámlás veszélye miatt életveszélyes a gerincen tartózkodni, ezért csak stabil időjárásban vágjunk neki a túrának, vihar közeledtével pedig a legközelebbi elágazásban ereszkedjünk le a magasból! A gerinctúrát érdemes kora reggel indítani a turistaházból, így megelőzhetjük a gyakran vihart hozó, kora délutáni felhőképződést.
 • Az útvonalat csak nagy magasságban, kitett terepen biztosan mozgó, nem tériszonyos és magashegyi környezetben tapasztalt túrázók vállalják be!
 • Ha kétnaposra terveznénk a túrát, az elején vagy a végén érdemes megtekinteni a Medvedia štôlňa (Medve-alagút) bányajáratát egy vezetett túrán.
 • A nyári szezonban a menedékház előtt roller bérelhető, amellyel a völgy végéig, a túra végpontjáig gurulhatunk le a kátyús aszfaltúton.
 • Az egyes hegységek turistaútjainak járhatóságát, aktuális veszélyforrásait a Hegyimentő Szolgálat weboldala részletesen és naprakészen mutatja be. A szlovák nyelvű szöveg a Google Chrome böngésző fordítás funkciójával megbízhatóan lefordítható magyar vagy angol nyelvre.
 • Tematikus oldalunkon még több szlovákiai túra közül válogathatsz.
Dömsödi Áron profilképe
Szerző
Dömsödi Áron 
frissítve: 2023-04-05
Nehézség
nehéz
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
Baníkov, 2 178 m
Legalacsonyabb pont
Zsári-völgy (Žiarska dolina) vége, 900 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Aszfalt 9,35%Földút 16,39%Ösvény 69,62%Utca 4,62%
Aszfalt
1,8 km
Földút
3,2 km
Ösvény
13,6 km
Utca
0,9 km
Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

 • A láncos gerincszakaszra csak edzett, tapasztalt túrázók induljanak el, akiknek nem okoz problémát, ha nagy magasságban, kitett terepen kell mozogni!
 • Vihar közeledtével, vagy vihart ígérő előrejelzés esetén ne induljunk el, vagy ha már fent vagyunk, a legközelebbi jelzett ösvényen azonnal ereszkedjünk le a gerincről! A gerincen a villámlás komoly veszély, a fém biztosítóeszközöket pedig jobb ilyenkor messziről elkerülni.

Hasznos linkek és ötletek

 • A Žiarska chata (Zsári menedékház) weboldala itt érhető el.
 • A Medvedia štôlňa (Medve-alagút) nevű bányászati bemutatóhely weboldala itt található.
 • Indulás előtt érdemes a részletes időjárási előrejelzést is csekkolni valamelyik szlovák nyelvű oldalon. Ehhez a szlovákul időjárás-előrejelzést jelentő predpoveď počasia (vagy predpoved pocasia) kifejezést és a felkeresni kívánt terület vagy csúcs szlovák nevét kell beírnunk a keresőbe. (A fordításhoz használjunk Google Chrome böngészőt.)

 • Jól használható és megbízható az angol nyelvű mountain-forecast.com oldal is, amelyen csúcsok időjárásáról tájékozódhatunk néhány órás, folyamatosan frissülő bontásban.

 • A túrát legegyszerűbben a Kárpátok egészét és annak turistaútjait is tartalmazó Természetjáró appban követhetjük.

Kezdőpont

A Žiarska dolina (Zsári-völgy) alsó vége (889 m)
Koordináták:
DD
49.144088, 19.694973
DMS
49°08'38.7"N 19°41'41.9"E
UTM
34U 404823 5444293
w3w 
///leng.pálcikák.királyok

Végpont

A Žiarska dolina (Zsári-völgy) alsó vége

Útleírás

Itiner

 • A völgybejárattól a K jelzést követjük a Žiarská chata (Zsári-menedékház) mögötti elágazásig.
 • A Žiarská chata (Zsári-menedékház) mögött balra térünk a Z jelzésre, amit a Baníkov csúcsára követünk.
 • A Baníkovról jobb felé, a P jelzéssel tartunk a Smutné sedlo elágazásáig.
 • A Smutné sedloból jobbra, a K jelzésen ereszkedünk le, és ezt követjük egészen a völgy kijáratáig.

A túra részletes leírása

Egy feltárt völgyön a katlanok alá

A Zsári-völgy (Žiarska dolina) repedezett, foltos aszfaltján, a K jelzésen indul túránk. A szűk, erdős völgy elején található Liptó egyetlen látogatható bányája a Medvedia štôlňa (Medve-alagút), amely előtt kis fogadóépület és néhány információs tábla áll. A környékbeli ércbányászatot a német telepesek indították be a 13. században, ám ezt a járatot csak a 18. században fúrták. Itt csupán a „bolondok aranyát”, a kénsav előállításához szükséges piritet találták, és abból is csak annyit, hogy hamarosan be is szüntették a termelést. Az 500 m hosszú járatba induló, vezetett túrákon lámpával a kézben ismerkedhetünk meg a bányászoktól kéregető, törpszerű pemonikokkal, vagy például a Tátra-vidék ásványaival.

A turistaút hamarosan elhagyja az aszfaltot, és a patakot átívelő fahídon keresztül fenyvesbe vezet - innentől ösvényen kaptatunk fölfelé az enyhén, de kitartóan emelkedő völgy lejtőjén. A szél, a lavinák és a szú alaposan megtépázták az erdőt, a völgytalp körül kisebb-nagyobb foltokban hiányoznak a fenyők. Fölfelé haladva elő-előbújnak végre a Liptói-havasokra oly jellemző, lekerekített ormok, gyephavasi rétjeik zöld takaróját a törpefenyvesek sötét tónusa és a törmeléklejtők szürkés foltjai tarkítják.

Ahogy a turistaházhoz közeledünk, kitágul a völgy, és feltűnnek a főgerinc csipkézett ormai (balra a Tri kopy gránitbástyái), oldalukban a Veľký Závrat (Nagy-Retesz-katlan) szétterülő teknőjével. Ezek a három oldalukon élesen felszökő, gránitfalakkal keretezett mélyedések voltak a völgyet vájó gleccser táplálóterületei, a kárfülkék, ahol a jég felhalmozódása történt. A legvastagabb pontján 160 méteres jégár mintegy 6 km hosszan nyújtózott a legutolsó jégkorszakban, így csak a völgy felső szegmensében alakult ki a jellemző teknő alak, lejjebb a víz fűrészelte V formájúra a szorost.

Ahogy az erdő is felszakadozik, feltűnik a Žiarská chata (Zsári-menedékház) egész évben nyitva álló, egyszerű épülete is. Hogy a völgybe érdemes lenne turistaházat emelni, azt az 1930-as években ismerték fel, hiszen a Liptói-havasok déli oldaláról teljes mértékben elvonta a figyelmet a szomszédos Magas-Tátra, így errefelé teljességgel hiányzott a turisztikai infrastruktúra. A kor Szlovákiájának legmodernebb menedékháza 1939-re készült el, és nagy népszerűségnek örvendett, mígnem a partizánokat üldöző német csapatok 1944 decemberében elpusztították. A háború után rögtön újjáépítették, 1949-től ismét üzemelt, kiépült az aszfaltút és két sílift is, az 1970-es évek végére pedig a villanyt is bevezették az épületbe – amelyet 2006-ban az alapjaiig lebontottak, hogy egy teljesen új, modern turistaházat emeljenek a helyére. Az étteremmel, szobákkal és tömegszállással felszerelt (40 fős kapacitású) épület inkább idézi ausztriai megfelelőit, ennélfogva kicsit sterilebb hangulatú, de letisztultabb és korszerűbb, mint tátrai társainak többsége. A ház előtt játszótér és parkoló található (a szállóvendégek felhajthatnak az aszfaltúton), a teraszról pedig szűken kilátunk az erdős völgyön túlra. Érdemes (hetekkel előre) szállást foglalni, és itt tölteni az éjszakát, mielőtt célba vennénk a csúcsrégiót.

Kapaszkodás a havasok hátára

A házat megkerülve szembetaláljuk magunkat a hegyimentők épületével, mögötte elágazás fogad: innen bal felé indulunk a csúcsokra a Z jelzéssel tartva. Előbb átkelünk a Liptói-havasokban elhunytak szimbolikus temetőjén, majd kezdetét veszi a Baníkov fárasztó és meglehetősen hosszú „ostroma”. Egy utunkba kerülő patakot a törpefenyők alatt csordogáló Šarafiový vodopád (vízesés) szalagja alatt lépünk át, ezt követően elmaradnak az utolsó fenyőfák, és törpefenyvesfoltokat keresztezve kapaszkodunk fölfelé. A meredek ösvény kényelmesen járható, a táj pedig egyre látványosabb: mélyen belátunk a zöld völgyfőbe, és a Liptói-havasok sziklákban szegény, mégis tekintélyes, a gerincek alatt jég marta és csuszamlásokkal formált hegyóriásai is teljes valójukban mutatkoznak.

Az élénken barázdált lejtők erdőségét a havasi pásztorkodás szorította 100-150 méterrel lejjebb eredeti vonalánál, és a legeltetést akadályozó törpefenyvesek nagy részét is kiirtották, ezért a gerincet közelítve egyre szélesebb gyepes területen gázolunk. A pásztorok egyébként késő tavasztól kora őszig mintegy 5 hónapot töltöttek fent a liptói hegyekben, és fejenként általában kb. 80 bárányért feleltek. A Liptói-havasokban több mint 100 pásztorszállás működött egyszerre, és még az 1970-es években is ezernyi juhot hajtottak ki például a ma rezervátumként szigorúan védett Csendes-völgybe (Tichá dolina). A legeltetés persze évtizedekkel ezelőtt eltűnt a Tátrai Nemzeti Parkból.

Megnyílik a kilátás a Liptói-medence és a túloldalán magasodó Alacsony-Tátra felé is, mielőtt a Jalovecké sedlonál (Jalóci-nyereg) végre elérjük az oldalgerincet. A teljesen nyílt gyephavasi hát csalóka kihívásokkal fáraszt: az emelkedők jóval hosszabbak és meredekebbek, mint amilyeneknek elsőre, viszonyítási pontok hiányában tűnhetnek. Innen már zavartalanul látjuk az itt-ott vadabb formákat hordozó főgerincet, és a környező hegyvilágot: bár a csúcsok többnyire gömbölyűek, a tetőszintet övező, meredekre faragott völgyfők, a szürke „festékpacákként szétfröccsent” törmeléklejtők és az előbújó gránitbordák vad és káprázatos magashegyégi tájat alkotnak.

Láncos gerincúton Liptó hátán

A végig könnyen járható oldalgerinc keleti lejtőjén sziklák jelennek meg, mielőtt megérkezünk a Baníkov (Bánya-hegy) oldalára, majd végül a táblával felszerelt csúcsra. A körkilátás lenyűgöző: feltárul az erdős Rohácsi-völgy a Hegyes-Rohács (Ostrý Roháč) piramisával, a „ráncos” havasok hátterében pedig a magas-tátrai sziklafogak sorakoznak, különösen szembetűnő a Kriván légiesen ferde tömbje. Északra tekintve kövesebb, sziklás letörésekben bővelkedő szakasszal folytatódik a főgerinc is, a távolban pedig a Beszkidek vonulatai derengenek. Ellenirányban láthatjuk csaknem az egész Alacsony-Tátrát, valamint a Liptói-medencét szegélyező hegységeket, de tiszta időben a Kis-Fátra is feltűnik a háttérben.

A Liptói-havasok nyugati szegletéből végigmérve végtelennek tetszik a zegzugos Tátra-vidék, aminek legmagasabb csúcsait ne a középvonalban keressük: a hegyvidék főgerincét jobban legyalulta a jég és a fagyaprózódás, mint a déli gerinceket, így a legmagasabb pontok utóbbiakból emelkednek ki. A főgerinc legmagasabb hegytömbje éppen a Baníkov, amely 2178 méterével csupán a negyedik a hegység „tornasorában”.

A csúcsról jobb felé, a P jelzésen indulunk tovább. Az ösvényen kitett, sziklás és a lejtő oldalában harántoló szakaszok váltakoznak. Rögtön az elején beépített láncokkal szembesülünk, és mivel a lépések könnyűek, nem nehéz haladni. Lánc segít leereszkedni egy töredezett sziklalépcsőn is, mielőtt a Hrubá kopa alá kerülnénk. Ennek meghódítása könnyed panorámaséta enyhe emelkedőn, mindenféle technikai nehézség nélkül. Pazar a kilátás a Baranec (jobbra) gyepes-törpefenyveses tömbjére, és visszatekintve látszik csak igazán, micsoda jég csiszolta meredélyként tekint észak felé a sziklatarajos Baníkov. A Hrubá kopa csúcsának formavilágát őrzi a neve is, hiszen a kopa dombot jelent, mégis ez a túra legjobb kilátópontja: innen mutatja legvadabb arcát a Baníkov és a Pachoľa, alattunk csillognak a Rohácsi-tavak tengerszemei és a völgy hatalmas erdősége, de a legfontosabb, hogy semmi sem takar bele a Gerlachfalvi-csúcsig szabdaltan hullámzó hegyvilág képébe. A Kárpátok legvadabb és a Tátra-vidék legátfogóbb panorámáinak egyikét kínálja a Hrubá kopa.

Eltart még egy darabig, mire a köves, meredek ösvényen leereszkedünk a Tri Kopy (Három-púp) gerincszakaszára, ahol az út vonalvezetése ismét izgalmassá, az előrehaladás trükkössé válik. Jobbról a Veľký Závrat (Nagy-Retesz-katlan) hátravágódott teknője, balra a Rohácsi-völgy leszakadása fogja közre a három kis gránitpúpban tetőző gerincet, amibe a jégkorszaki erózió mindkét oldalról alaposan beleharapott. A csapás ferde sziklatáblákra hág, láncok nyújtanak fogódzót az első kúp kerüléséhez, majd egy meredek felszökés végén szűk sziklabarázdában, ismét fémhágcsókba kapaszkodva juthatunk fel a második tetőpontra. Az ereszkedés jóval technikásabb lesz: elvékonyodó sziklapárkányokon, gránitkiszögelléseken megfeszülő láncon, komoly magasságban vezet tovább az út. Az erőpróba közben beiktatott pihenőkhöz elsőrangú kilátás dukál, végignézhetünk a Zsári-völgyön, a legszűkebb hágóból pedig épp a Rohácsi-tavak csillognak a lábunk alatt – tetemes mélységben.

A harmadik „kopa” már könnyebb falat, néhány ferde szikla láncos megmászása után falat kerülünk, mielőtt felsétálunk a kőtörmelékes csúcsra. Vessünk egy utolsó pillantást a panorámára, mert innen már a Smutné sedlo (Szomorú-nyereg) elágazásához ereszkedünk – előtte még érdemes jól megnézni a Hegyes-Rohács (Ostrý Roháč) és a Plačlivé fűrészfogait. Az északi oldalukon függőlegesen leszakadó kárpiramisok (azaz jég által körbefaragott hegytömbök) az egész Liptói-havasok legzordabb látványai. A morzsalékos, fárasztóan lejtő ösvény kikerül még egy utolsó kis púpot, majd végre eléri a nyerget (Smutné sedlo), ahonnan jobbra, a K jelzésen kezdünk ereszkedni.

Vissza a hegylábra - gyalog vagy rolleren

A hajdani gleccser két tápláló teknőjét elválasztó, keskeny, de könnyen járható gerincecskét tapossuk, amely a túloldal széles törmeléklejtőkkel fedett teraszának háttal vezet a Zsári-völgy zöldjébe. Lejjebb ereszkedve egyre hangosabb patakok, sűrűsödő törpefenyőfoltok, majd fenyőligetek váltják egymást, és a táj is színesedik. A völgy kényelméből még visszapillanthatunk a főgerinc sziklafogaira, mielőtt ismét elérjük a menedékház épületét. Innen már csak le kell sétálni a völgy végéig, vagy nyári szezonban rollert bérelni, és legurulni – ami az aszfaltút állapota miatt nem feltétlenül kisebb kihívás, mint láncokba kapaszkodva „légtornázni" a liptói hegyvilág tetején.

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

Amennyiben Szlovákiában tömegközlekedünk, az itt elérhető oldalon kereshetünk utazási lehetőségeket és menetrendeket. A menetrendi oldal angolul is használható app formájában Cestovné poriadky CP néven tölthető le okostelefonra.

 • A buszok Liptovský Mikuláš (Liptószentmiklós) felől érkeznek, és a legtöbbjük csak a közeli falu végéig, a Žiar, Dolinky buszmegállóig közlekedik. Innen a túra kezdőpontja aszfalton érhető el.
 • Szerencsére nem kevés busz egészen a völgybejáratig jár, róluk a Žiar, Žiarska dolina megállóban (végállomás) kell leszállni.
 • Ha a túra végén már nem közlekedne busz, hívhatunk taxit Liptovský Mikuláš-ról (Liptószentmiklós), így néhány euróért bejuthatunk a városba.

Megközelítés

 • A túra kezdő- és végpontja a völgy végén található parkolóban van.
 • Ha a busz csak a falu végéig közlekedne, az aszfaltot követve 2 km sétával, kb. félóra alatt érhetjük el a völgy végét, a túra kezdőpontját. (Ha a túra végén nem jönne busz, ugyanígy juthatunk vissza a faluszéli buszmegállóhoz.)

Parkolás

 • A Žiarska dolina (Zsári-völgy) végén, Žiar (Zsár) falu fölött aszfaltúton elérhető parkoló található.
 • A menedékház szobában (és nem a tömegszálláson!) megszálló vendégei autóval egészen a házig hajthatnak, és ott parkolhatnak.

Koordináták

DD
49.144088, 19.694973
DMS
49°08'38.7"N 19°41'41.9"E
UTM
34U 404823 5444293
w3w 
///leng.pálcikák.királyok
Navigáció Google Térképpel

A szerző által javasolt térképek:

A túra nyomvonalát a VKÚ Harmanec kiadó 3. számú térképe (Západné Tatry – Podbanské – Zverovka) tartalmazza 1:25000-es méretarányban.De a Tatra Plan kiadó 2501-es számú West Tatras / Nyugati-Tátra térképe is 1:25000-es méretarányú, és a comfort! map sorozat TATRY ZACHODNIE POLSKIE I SLOWACKIE c. laminált térképe is tökéletes választás (1:30000-es méretarányban). E térképek több magyarországi térképboltban is kaphatók.

Felszerelés

Alapvető túrafelszerelés: bejáratott túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz a Természetjáró app, amelyben ez a túra pár gombnyomással megnyitható.


Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Nehézség
nehéz
Hossz
19,5 km
Időtartam
9:50 óra
Szintemelkedés
1 580 m
Szintcsökkenés
1 580 m
Legmagasabb pont
2 178 m
Legalacsonyabb pont
900 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Szakaszosan teljesíthető túra Szép kilátás Evés-ivás lehetőség Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Fauna Tipp Csúcstúra Egészséges környezet

Statisztika

 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp