Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

A havasok koronáján

Gyalogtúra · Alacsony-Tátra-vidéke
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Éjszakába burkolózó havasok
  Éjszakába burkolózó havasok
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
m 2000 1800 1600 1400 1200 1000 800 14 12 10 8 6 4 2 km

Klasszikus körtúra a hegylábról a havasok koronájára, az Alacsony-Tátra legmagasabb csúcsaira. A hosszú, könnyen járható gerincszakasz átfogó kilátásokat nyit az Északnyugati-Kárpátok hegyvidékére a Beszkidektől az Északi-középhegységig, alpesi sziklaormoktól az erdős hátakig; nehéz része pedig akár felvonóval is kiváltható.

közepes
Hossz 15,4 km
7:10 óra
1 256 m
1 256 m
2 045 m
1 127 m

Körtúránk az Alacsony-Tátra (Nízke Tatry) legmagasabb részének klasszikusa: a busszal és autóval is elérhető Trangoška parkolójából indulva vezet fel a Chata M. R. Štefánika menedékházig, ahol akár meg is ebédelhetünk, mielőtt célba vesszük a hegység csúcsait. Felkapaszkodunk a Gyömbér (Ďumbier) és a Chopok 2000 m-t meghaladó csúcsaira, róluk és a köztük kiépített gerincútról pedig szédítő kilátásokat élvezhetünk a Kárpátok egyik legszebb részére, Liptó magashegységeire, a Tátrák és a Fátrák vidékére, míg dél felé egészen hazánkig kalandozhat a tekintet. A túra végén gyalog vagy felvonóval ereszkedhetünk vissza a kezdőpontra (az útvonalat megfordítva pedig a szintemelkedés javarészét válthatjuk ki a Jasnára libegő kabinokkal).

Az erdőhatár fölé nyúló magashegységek legizgalmasabb arcát a gerinctúrák során fedezhetjük fel, és így hozhatjuk ki a legtöbbet a szelíd, gyephavasi hátakban tetőző óriásokból. Az Alacsony-Tátra főgerincének két legmagasabb csúcsa által határolt, központi szakasza rövid, könnyű és (jó időjárás esetén) biztonságos ízelítőt nyújt a magaslati vándorlások élményéből Szlovákia legjobban kiépített havasi terepén. Felvonók, menedékházak és kőből kirakott járdák gondoskodnak róla, hogy a megpróbáltatások helyett a hegyvilágra koncentrálhassunk - e kötelék elmélyítését legfeljebb az olykor kiábrándító méretűre duzzadó tömeg gátolhatja. A Jasná síközpontja ugyanis felvonóinak köszönhetően Szlovákia azon kevés magashegyi célpontjainak egyike, amelyek mindenki számára egyszerűen hozzáférhetők.

A táj lenyűgöző: az Alacsony-Tátra magasan ívelő, hosszú főgerinccel nyújtózik a környező medence- és középhegyvidék fölött, oldalgerincei és terjengős völgyei terebélyes hegytömeggé szélesítik. A Gyömbér (Ďumbier) fémjelezte gyephavasi hátak sűrű erdőségekből emelkednek ki, déli lejtőiket törpefenyves-takaró és hosszú kőtörmeléknyelvek színesítik. Ezzel szemben a jég marta északi oldalak marcona falakkal, szédítő felszökésekkel tornyosulnak az öblös völgyfők fölé. A peremeket (főleg az északi oldalon) szirtekkel ékesített mészkőtakarók fedik, míg a főgerinc körül túrázva hatalmas gránittömbök kerülnek utunkba.

Az Alacsony-Tátra vérbeli kárpáti táj, amelynek vadonjában nem a főcsúcsok környékén fogunk „megmártózni": a Gyömbér és a Chopok körüli túrák inkább csak ugródeszkaként szolgálnak a vonulat megismeréséhez. A központi gerincszakasz ösvényei magashegyi értelemben könnyen járható, ám (népszerűsége és kiépítettsége okán) tömegek járta terepen vezetnek. A jó erőnlét a fárasztó emelkedők miatt elengedhetetlen a túrához.

Ajánlott időszak a túrához: júniustól októberig; a gerinctúrához a nyár végi, ősz eleji, nyugodt időjárású időszak a legideálisabb. Csak jó időben induljunk neki, ugyanis viharban életveszélyes a gerincen mozogni. Télen a túrát csak a síliftek igénybevételével teljesíthetjük, de ekkor csak felkészült, tapasztalt túrázók vágjanak neki! (A téli út a gerincen kirakott póznák mentén vezet, és a Gyömbért a leírásunkban szereplőtől eltérő ösvényen éri el.)

A szerző tippje

 • A túrát rövidíthetjük és sokkal könnyebbé tehetjük, ha megfordítjuk, és Krúpova állomásáról liftezünk fel a Chopokra. Ebben az esetben a túra itt, a Srdiečko alatti telepen végződik.
 • Lefelé a Chopokról érdemes a felvonóval utazni Kosodrevináig, majd onnan a S jelzésen visszasétálni Srdiečkora. Ha a felvonóval a legalsó állomásig utazunk, onnan a sípályán, meredeken kell felkaptatni Srdiečko parkolójához. (A buszok némelyike az alsó állomásnál, Krúpován is megáll Srdiečkoba menet, vagy onnan indulva.)
 • A Jasná síközpont felvonóinak nyitvatartási idejét ellenőrizzük előre!
 • Érdemes egy éjszakát a hegyen tölteni. Ehhez a Chata M. R. Štefánika menedékház, a Kamenná chata (Kő) menedékház vagy a Hotel Rotunda közül választhatunk. A legnyugalmasabb, vérbeli hegyi estét a Chata Štefánika kínálja. Mindenképp foglaljunk helyet előre, mert nagy a forgalom.
 • A túra során enni is tudunk a menedékházakban.
 • Vízhez csak a menedékházakban juthatunk.
 • Az egyes hegységek turistaútjainak járhatóságát, aktuális veszélyforrásait a Hegyimentő Szolgálat weboldala részletesen és naprakészen mutatja be. A szlovák nyelvű szöveg a Google Chrome böngésző fordítás funkciójával megbízhatóan lefordítható magyar vagy angol nyelvre.
 • Tematikus oldalunkon még több szlovákiai túra közül válogathatsz.
Dömsödi Áron profilképe
Szerző
Dömsödi Áron 
frissítve: 2022-11-15
Nehézség
közepes
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
Gyömbér (Ďumbier), 2 045 m
Legalacsonyabb pont
Trangoška, 1 127 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Földút 2,77%Ösvény 90,55%Utca 6,66%
Földút
0,4 km
Ösvény
13,9 km
Utca
1 km
Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

 • Viharos időjárás esetén ne induljunk neki a gerincnek, és mindig alaposan csekkoljuk az előrejelzést! Ha vihar közelegne, a gerincet a legközelebbi, leágazó jelzett ösvényen hagyjuk el! (Az időjárást illető tanácsainkat keresd az Adatok fül Hasznos linkek és ötletek pontja alatt.)

Hasznos linkek és ötletek

 • Indulás előtt érdemes a részletes időjárási előrejelzést is csekkolni valamelyik szlovák nyelvű oldalon. Ehhez a szlovákul időjárás-előrejelzést jelentő predpoveď počasia (vagy predpoved pocasia) kifejezést és a felkeresni kívánt terület vagy csúcs szlovák nevét kell beírnunk a keresőbe. (A fordításhoz használjunk Google Chrome böngészőt.)
 • Jól használható és megbízható az angol nyelvű mountain-forecast.com oldal is, amelyen csúcsok időjárásáról tájékozódhatunk néhány órás, folyamatosan frissülő bontásban.
 • A túrát legegyszerűbben a Kárpátok egészét és annak turistaútjait is tartalmazó Természetjáró appban követhetjük.
 • A Jasná síközpont liftjeiről a síközpont weboldalán tájékozódhatunk.

Kezdőpont

Trangoška buszmegálló és parkoló (1 127 m)
Koordináták:
DD
48.925096, 19.610490
DMS
48°55'30.3"N 19°36'37.8"E
UTM
34U 398216 5420059
w3w 
///igazolt.hajvágás.ropog

Végpont

Trangoška buszmegálló és parkoló

Útleírás

Itiner

 • Trangoškáról a Z jelzést követjük a Chata M. R. Štefánika menedékházig.
 • A menedékháztól a P jelzést követjük (balra) a Krúpovo sedlo nyergéig.
 • A Krúpovo sedlo elágazásából jobbra, a P jelzésen teszünk oda-vissza kitérőt a Gyömbér (Ďumbier) csúcsára.
 • A Krúpovo sedloból a P jelzést követjük a Chopok oldalában álló Kamenná chata menedékházig.
 • A menedékháztól a P▲ ösvényen teszünk oda-vissza kitérőt a Chopokra.
 • A S jelzésen ereszkedünk le a déli hegyoldalon.
 • A K jelzés ösvényét elérve azt követjük balra, Kosodrevina felvonóállomásáig.
 • Kosodrevináról a S jelzésen ereszkedünk le Srdiečkora, majd az aszfaltúton Trangoška telepére.

A túra részletes leírása

Felkapott útvonal, őserdei környezet

Túránkat az Alacsony-Tátra (Nízke Tatry) legmagasabb csúcsainak déli oldalán található, széttagolt hegyi telep egyik pontjáról indítjuk. Az 1100 m magasságban fekvő Trangoška a Gyömbér (Ďumbier) oldalát ostromló, ezért könnyű feljutási lehetőséget kínáló völgy kiszélesedő pontján alakult ki. Állt itt korábban vadászház, és a 20. század elején menedékház is épült, hiszen a főcsúcs csak meglehetősen hosszú útvonalon, a Sebesér-völgyön (Bystrá dolina) át volt elérhető a déli oldalról. E „folyosó" jelentőségét jelzi, hogy a Gyömbér (Ďumbier) felé már 1886-ban két hidat is tartalmazó lovaglóutat épített erre a Magyarországi Kárpát Egyesület egyik környékbeli tagja. Aztán az 1920-as években a fönti nyeregben elkészült a Chata M. R. Štefánika menedékház, és ezzel Trangoška jelentősége lecsökkent. A II. világháborúban turistaháza meg is semmisült, helyére pedig egy kis (svéd) faházat emeltek, amely néhány évvel később leégett.

Az északihoz képest viszonylag későn kiépült déli oldal télisport-központját hátrahagyva a Z jelzésen vágunk neki a Sebesér-völgy (Bystrá dolina) felső szakaszának. A Štefánika menedékházig tartó, mintegy 2 órás kapaszkodás viszonylag egyhangú, nem ritkán tömegesen járt, nagyjából egyenletesen emelkedő ösvényen vezet. A Chata Zazvor büféjénél kezdődik erdei utunk - a turistaút mellé helyezett farönkhalmot nem az erdészet felejtette itt, hanem amint táblája is közli: ez a Štefánika menedékháznak szánt tűzifa, amit régi szokás szerint önkéntesek cipelnek fel az épületbe, cserébe pedig (rönkönként) 1 tea a jutalmuk. A ház 1991 óta regnáló, legendás gondnoka, Igor Fabricius egymaga több mint 170 ezer kg rakományt (fát, ételt, italt, söröshordót, berendezést) hordott fel az épületbe (ezidáig).

A völgyben köves ösvényen, eleinte patak mellett emelkedünk, majd a vízfolyás törtető zúgása elmarad, helyére beköltözik a fenyőket hajlítgató szél hangja. A ligetes, kidőlt és elszáradt foltoktól mozaikos pagony a természetes állapotok őrzője. Ahogy följebb érünk, visszatekintve láthatjuk a síközpont épületeit körülvevő, hatalmas rengeteget, amely igazi őserdőfoltokat is tartalmaz, maradék részéhez pedig a 19. század közepe óta nem nyúltak hozzá, és ma rezervátumi védettséget élvez. Fokozatosan szétnyílik a pagony, és a legfelső szakaszon kibontakozó kilátás teljes pompájában tárja elénk az Alacsony-Tátra legmagasabb részét, annak szelíd déli lejtőit, és a kanyargó mellékgerincek völgyfőit. Látszik túránk távlati célja, a Chopok markáns púpja is az alatta törpefenyvesbe vonalakat karistoló sípályákkal, felvonóval és szervizúttal együtt.

A főgerinc alatt

Az egyik, jobbra kiágazó árokfőben kis faház kandikál ki a fák közül: a Holt denevérek barlangjának (Jaskyňa mŕtvych netopierov) bejáratát rejti. A 19 km-es összhosszúságú járatrendszer Szlovákia legmagasabban található, a nagyközönség előtt is nyitott barlangja, és grandiózus formái mellett 6000 éves denevércsontjairól nevezetes. Az Alacsony-Tátra központi tömegéről rég lepusztult, de (főleg az) északi és (kevésbé a) déli peremeken foltokban megmaradt mészkőtakarók egyikének maradványába fúródik. Följebb elérjük a törpefenyvesek zónáját, és mielőtt még megszokhatnánk az egyre pazarabb kilátást, a szerpentinre terelt ösvény kibukkan a törpefenyves-lepellel bevont Velky Gápel mellékgerincére, ahonnan már dél felé kémlelhetünk. A panoráma egészen a Kárpátok alföldi pereméig tart: a közelben a Polyána hatalmas, erdős tömege, a Klenóci-Vepor ferde háta és a Murányi-karszt fennsíkja mind eltörpülnek az Alacsony-Tátra méretei mellett, a háttérben pedig éppencsak felsejlenek az Északi-középhegység tagjai. A Naszálytól a Mátrán át a Bükkig azonosíthatjuk hazai tájainkat. Nyugatra fordulva pedig a Gyömbér (Ďumbier), a Chopok, a Deres (Dereše), és a Skalka törpefenyves-foltokkal színezett oldala látszik.

Néhány méter múlva megérkezünk a Chata M. R. Štefánika menedékház elé - teraszáról az előbb ismertetett kilátáshoz keleten az Alacsony-Tátra középső és keleti szakaszának káprázatosan tömeges megjelenésű látványa társul végében a Király-hegy (Kráľova hoľa) adótornyáról felismerhető óriásával. A turistaházban kiváló éttermet és vérbeli menedékház-hangulatot találunk, na és persze szobákat, amelyek (többnyire közös hálóhelyiségekben) összesen 48 fő számára kínálnak szállást. Amikor megtelnek, a konyha padlóján is lehet aludni - nem ritka jelenség, tekintve, hogy az igen népszerű, kb. 1 hetes hosszúságú alacsony-tátrai gerinctúra megállópontja ez. A ház építésének 1924-ben kezdtek neki, hogy a Gyömbér csúcsán az I. világháború alatt elpusztult menedékházat pótolják, ám a viszontagságos építkezés csak 1928-ban ért véget. Neve Milan Rastislav Štefániknak állít emléket, aki főleg asztronómiával foglalkozó tudós, az I. világháborúban tábornok és Csehszlovákia létrehozásának fontos alakja volt. A barátságos, belül fával borított menedékházban érdemes eltölteni egy éjszakát 1740 m-en, és kiélvezni, amint a hatalmas havasokat vörösre festi, völgyeiket sejtelmes ködbe burkolja a naplemente.

A ház mögött 1944 telén állított emlékmű a környéken lezajlott II. világháborús harcokban elesettek és a főgerincen átkelt partizánok mementója. Mellette fordulunk balra, hogy a P jelzésen nekivágjunk az Alacsony-Tátra főgerincének. Az útvonal a „szlovák kéktúra", a szlovák nemzeti felkelés (SNP) tematikája mentén kialakított piros jelű turistaút része, amely a Duklai-hágótól Pozsonyig (pontosabban Dévényig) vezet végig az országon. Az előttünk álló szakasz viszonylag enyhén emelkedik a Gyömbér (Ďumbier) oldalában, és mivel az erdőhatár fölött marad, folyamatos kilátást kínál dél felé, a Sebesér-völgy (Bystrá dolina) fejezetére és a hegység legmagasabb csúcsainak tarka lejtőjére. A pompás látvány még sokáig kísér, így van idő megfigyelni az elszórt törpefenyő-foltok fölötti havasi gyepeket, és az őket beborító, szürkés törmeléklejtőket. A Gyömbér oldalában hatalmas nyelveiket szeli át a turistaút - kialakulásuk a jégkorszaki fagyok és a fagy körüli hőingadozás kőzetrepesztő hatásának köszönhető.

A havasok havasán

A Krúpovo sedlo nyergében érjük el a főgerincet, és a jobbra kiágazó P jelzésen, mintegy (oda-vissza összesen, megállás nélkül) félórás kitérővel ostromoljuk meg a Gyömbért (Ďumbier). Fölfelé tartva már feltűnik az Alacsony-Tátra egyik jellegzetessége, a domborzati aszimmetira: a gerinc észak felé zord sziklafalakban szakad le, míg a déli oldalon egyenletes lejtéssel hanyatlik alá. Ezért is a jégkorszaki eljegesedés felelős, hiszen a nap által kevésbé sütött északi völgyfőkben uralkodott tartós fagy gleccsereket is táplált: egyikük akár az 5 km-es hosszúságot is elérhette. A nyomukban hátramaradt U-alakú (teknő)völgyeket majd csak fentről csodálhatjuk meg, de a jég által kimart sziklafalak már az első métereken megmutatkoznak. Két meredély között feltárul végre a Kárpátok egyik legszebb és legizgalmasabb szeglete, Liptó hegyvilága is - az elmélyült szemlélődést érdemes azonban a csúcsra tartogatni.

A hegység legmagasabb csúcsára, a 2045 m-es, viszonylag lapos és kőtengerrel fedett Gyömbérre (Ďumbier) enyhén emelkedő ösvény kunkorodik föl, tetején kereszt hirdeti a helyszín jelentőségét. Szlovákia szívéből, kitüntetett pontjáról nézelődhetünk, hiszen tiszta időben az Északnyugati-Kárpátok páratlanul átfogó panorámáját csodálhatjuk meg innen. Ellátunk a Kárpátok déli, alföldi pereméig, észak felé a Tátravidék szabdalt sziklakoronája mellett a Kócs-havas közeli és a Beszkidek nem is oly' távoli erdős hátai, valamint a Kis-Fátra havasi gerince is feltűnnek. De káprázatos az Alacsony-Tátra erdőhatár fölött hullámzó, végtelennek tetsző főgerince is, amelynek északi oldalán a gleccserek formálta, széles völgyek is kirajzolódnak. A Gyömbér szikláin gyakran bukkannak fel a havasok jellemző lakói: a kőtengerek hasadékai közül füttyögő hangot hallató mormoták, illetve a lehetetlen helyeken is kecses könnyedséggel közlekedő tátrai zergék. A vadászat egyszer már kipusztította e szelíd fajt, de az 1970-es évek elején néhány tucat magas-tátrai egyed betelepítésével újra meghonosították. Azóta felduzzadt, de még mindig maroknyinak tekinthető állományuk ugyanakkor a szomszédos hegységekbe (Szlovák Paradicsom, Nagy-Fátra) behurcolt alpesi zergékkel keveredhetett.

Gerinctúra egy épített járdán

A Gyömbért déli lejtviszonyai miatt már a 20. század elején is könnyen elérhető csúcsként ismerték, ezért a Magyarországi Kárpát Egyesület Zólyom megyei Osztálya 1902-ben „nagyobb szabású és massiv gránitkövekből épült menedékházat” épített a csúcsára (ez volt a Károly-menedékház). A téli hófúvásokban amúgy is megközelíthetetlen épület az I. világháborúban elpusztult. A csúcsról visszaereszkedünk a Krúpovo sedlo elágazásába, és a P jelzésen, a Krúpova hoľa (Dara-hegy) oldalában folytatjuk gerinctúránkat. Enyhe ereszkedés veszi kezdetét könnyű szakaszon, ráadásul a törmelékes részeken szinte abszurd mértékben rendezett utat, igazi sziklajárdát taposunk. E köves ösvényeket emberfeletti, de önkéntes munkával építették egyetemisták 1964-től négy évtizeden át, mindössze csákánnyal és feszítőrúddal. (Célja a balesetek megelőzése és a vékony talajréteg védelme volt.)

Újabb nyereg következik, ahonnan ismét pompás a kilátás észak felé. Az előrenyúló, gyephavasi mellékgerinceken a talaj lemosásának meggátlására visszatelepített törpefenyőfoltokat is láthatunk. A gerinc alá felkúszó erdőket ugyanis a fakitermelés és a pásztorkodás hatalmas területekről tüntette el az évszázadok során, esetenként 1500 m alá is leszorítva az erdőhatárt. Viszonylag kényelmes úton távolodunk a Gyömbértől, érdemes néha visszapillantani a szelíd óriásra. Előttünk már a Chopok mutatja az irányt, amint megérkezünk a Sebesér-völgy (Bystrá dolina) fője és Trangoška telepe fölé. Kővel kirakott, kíméletlen meredekségű ösvény kígyózik a gránittömbökkel behintett hegyre, dél felől kerülve a csúcsot. A forgalom általában hatalmas, Szlovákia legtöbbek által felkeresett hegyét ostromoljuk. (A korábban két turistára kiépített kőjárda itt már nem is elég, a mellette kitaposott ösvény szemléletesen mutatja a vékony talajréteg sérülékenységét.) A Jasná síközpont tetejére, a kabinos felvonók alá érkezve érdemes betérni a Kamenná chata (Kő menedékház) takaros, felújított épületébe, ahol étterem és tömegszállás is működik.

A ház mellett, néhány perc alatt hághatunk fel (a P▲ jelzésen) a 2024 m-es Chopokra, amely ránézésre nem is egy csúcs, csak egy nagyobbacska kőhalom - és neve is ezt a tulajdonságát ragadja meg, hiszen dombokat vagy halmokat jelent. Odafentről a már megismert panorámában gyönyörködhetünk, csak éppen keleten a Gyömbér (Ďumbier) jókora tömege kitakarja az Alacsony-Tátra keleti felének zömét, északon pedig hangsúlyosabb a Liptói-medencében terpeszkedő víztározó (Liptovská Mara), a Kócs-hegység és a Kis-Fátra látványa. Nyugat felé az utolsó kétezres, a Deres (Dereše) mögött a főgerinc csúcsokkal szabdalt, ezért csak részlegesen követhető, de hátterében a Nagy-Fátra is kibukkan. A Jasná (neve világosat jelent és a napsütésre utal) síközpont Szlovákia legnagyobb összefüggő pályarendszerével és télen-nyáron látogatók garmadájával büszkélkedhet a két oldalán kígyózó lifteknek köszönhetően. Az alsó szakaszán és tágabb környezetében édeni erdőállapotokat mutató Deményfalvi-völgy (Demänovská dolina) felső részén megrázó méretű tarvágások éktelenkednek.

Vissza az erdőzónába

Ezzel szemben a déli oldal a rezervátumi védettségének köszönhetően egyelőre megmenekült, és üdítő képet fest. Amennyiben jár a lift, igénybe vehetjük a középső állomásig, megspórolva ezzel a megterhelő, meredek ereszkedést. (Kosodrevinától viszont vagy gyalogolunk, vagy kénytelenek leszünk még egy meredek kaptatásra a sípályán az alsó állomástól Srdiečkoig.) Amennyiben a gyalogutat választanánk, a S jelzésen indulhatunk lefelé. (Ha nyáron valamelyik sípályát választjuk, legyünk figyelmesek, mert a különböző pászták eltérő irányokba tartanak!) A kijárt, köves, kellemetlen ösvény megdolgoztatja a térdeket és combokat, amint a törpefenyves szűk alléján eléri a lucfenyves határán futó K jelzést. Ezt röviden követjük bal felé: a szintben haladó, fenyők közt tekergő csapás festői, alulnézeti kilátást nyit a Gyömbérre, még egyszer utoljára igazi kárpáti hangulatot kölcsönözve a túrának.

Az 1950-es években kiépített (nevében törpefenyőt jelentő) Kosodrevinára érkezve ismét a sípályák és a felvonók uralják a látványt, az állomáson kívül hegyi szállók és étterem található itt. A S jelzés jobbra, a drótkötélpálya alatt tart lefelé - de követhetjük a sípályát is. A meredek ösvény betér a fenyvesbe is, mielőtt Srdiečkora jut. Ez Kosodrevinával együtt épült, és neve Szívecskét jelent, mivel a fáma szerint helyén egykor szív alakú rét terült el. Amikor a trangoškai faház leégett, Srdiečko az 1950-es években egy darabig átvette a szerepét. A völgy fölött trónoló, ütött-kopott mivoltában is romantikus fekvésű étterem túránk záróakkordja is lehet, ha busszal utaznánk tovább, hiszen innen indulnak a járatok (Brezno, avagy Breznóbánya felé). Ha az autó Trangoškán vár, az aszfaltúton elindulva inthetünk búcsút a havasoknak, hiszen az országút dús fenyvesbe fúródik, és már csak egyszer engedi látni a Gyömbér köves oldalát.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

Amennyiben Szlovákiában tömegközlekedünk, az itt elérhető oldalon kereshetünk utazási lehetőségeket és menetrendeket. A menetrendi oldal angolul is használható, app formájában Cestovné poriadky CP néven tölthető le okostelefonra.

 • A túra kezdő- és végpontja a Brezno (Breznóbánya) felől és felé közlekedő autóbuszokkal elérhető Trangoška buszmegálló.

Megközelítés

 • A túra kezdő- és végpontja buszmegállóban és parkolónál található.

Parkolás

 • Parkolni Trangoška parkolójában lehet. Ha megtelne (ez elsősorban síszezonban jellemző), akkor a közeli (és a túra által szintén érintett) Srdiečkon is találunk parkolót.

Koordináták

DD
48.925096, 19.610490
DMS
48°55'30.3"N 19°36'37.8"E
UTM
34U 398216 5420059
w3w 
///igazolt.hajvágás.ropog
Navigáció Google Térképpel

A szerző által javasolt térképek:

A túra nyomvonalát a VKÚ Harmanec kiadó 122. számú térképe (Nízke Tatry - Chopok) tartalmazza. A kiadó térképei több magyarországi térképboltban is kaphatók.

A régióról szóló kiadványok:

Mutass többet!

Felszerelés

 • Alapvető túrafelszerelés: bejáratott túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz a Természetjáró app, amelyben ez a túra pár gombnyomással megnyitható.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Nehézség
közepes
Hossz
15,4 km
Időtartam
7:10 óra
Szintemelkedés
1 256 m
Szintcsökkenés
1 256 m
Legmagasabb pont
2 045 m
Legalacsonyabb pont
1 127 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Szakaszosan teljesíthető túra Szép kilátás Evés-ivás lehetőség Család- és gyerekbarát Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Fauna Tipp Hegyi vasút, kötélpálya megállóhely Csúcstúra Egészséges környezet

Statisztika

 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp