Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

Úttalan utakon a Prószéki-völgyben, a Kócs-hegység kalandtúráján

Gyalogtúra · Kócs-hegység
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Prószéki-völgy alsó szűkületének kapuja nyitja a kalandtúrát
  A Prószéki-völgy alsó szűkületének kapuja nyitja a kalandtúrát
  Fénykép: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség

Rövid, de látványos kalandtúrát teszünk a Kócs-hegység hullámzó, fenyőerdőkkel borított vonulatában, a Prószéki-völgy sziklafalak közé zárt szurdokában. A túra hangulatát a sebesen rohanó patak és annak művészien kifaragott sziklakompozíciói határozzák meg.

könnyű
Hossz 8,7 km
3:20 óra
410 m
410 m
928 m
615 m

Prószékről (Prosiek) teszünk kalandos túrát a Kócs-hegység (Chočské vrchy) leglátványosabb szurdokán át Liptó északi határában. A falakkal szabdalt, egyébként nedves Prószéki-völgy (Prosiecka dolina) mozaikos növény- és állatvilág otthona, és környezetével együtt fokozottan védett. Jégkorszaki reliktumnövényei miatt vonták védelem alá 1967-ben, de a hűvös és nedves klímájú sziklavilág számos havasokra jellemző puhatestű, rovar és madár menedéke is. Az erdő szintén látványos, ugyanis a nehezen megközelíthető sziklaszurdokban megmaradt a területen őshonos fafajták, a luc-, az erdei- és a jegenyefenyő vegyes állománya, a lombhullatók sorában pedig meghatározó a bükk, valamint a vele keveredő hegyi juhar, kőris, fűz és berkenye jelenléte.

A Prószéki-völgy technikásabb szakaszokat is rejt, ahol jól jön a sziklás túraterepen szerzett tapasztalat, a kitett helyeken pedig a lépésbiztonság. A patakot is számos helyen kell (főként) a mederben található, nagyobb köveken lépdelve kereszteznünk. Mindemellett a túra viszonylag rövid, így jut időnk rendesen körbenézni a szurdokban, felfedezni apró, rejtett értékeit, átélni a falak és zuhatagok nyújtotta élményt. Kitérőt teszünk egy nagyobb vízeséshez, és a fordulóponton, a forrásvidék fenyőligetektől tarka rétjén akár egy remek kilátóponttal is megtoldhatjuk az útvonalat. Utunk meghatározó elemei azonban kétségkívül a láncok és fémlétrák, illetve fapallók segítségével bejárható szűk sziklasikátorok, a szurdok legmélyebb, legkitettebb sarokpontjai lesznek. Hamisítatlanul hegyvidéki hangulatú kalandtúra a Kócs-hegység rejtett ösvényein, szurdok és fenyőligetek mentén.

Ajánlott időszak a túrához: a két szurdokvölgy egész évben nyitva tart, de télen, illetve nagyvíz idején a Prószéki-völgy végigjárása a hó, a jég, illetve a megáradó patak miatt nehéz lehet vagy ellehetetlenülhet. Téli időjárásban mindenképp használjunk a bakancsra felhúzható csúszásgátló, szöges gumitalpat! Időzítsük inkább jó időre és hómentes időszakra a túrát!

A szerző tippje

 • Érdemes megszállni Prószéken (Prosiek), a patakvölgybe szorult, jellegzetesen liptói pásztortelepülésen. Így alkalmunk nyílik felfedezni a környéket, és jó időben feltúrázni a falutól nyugatra magasodó Čerenová skala kilátópontjához, vagy a Liptovská Anna felett tornyosuló Pravnáč csúcsára, ahonnan tágas panoráma nyílik a Liptói-medencére és a környező hegységekre.
 • A túra fordulópontjánál, a szurdokvölgy feletti nyeregben, egy feszület melletti elágazásnál rövid kitérőt tehetünk északra, a Diel legelővel nyitott gerincére. A jelzetlen út felvezet a legelők tetejére, ahonnan rálátunk a Liptói-havasokra. Ezt a kétkilométeres kitérőt akkor érdemes megtenni, ha kedvezőek a látási viszonyok.
 • Az egyes hegységek turistaútjainak járhatóságát, aktuális veszélyforrásait a Hegyimentő Szolgálat weboldala részletesen és naprakészen mutatja be. A szlovák nyelvű szöveg a Google Chrome böngésző fordítás funkciójával megbízhatóan lefordítható magyar vagy angol nyelvre.
 • Tematikus oldalunkon még több szlovákiai túra közül válogathatsz.
Német-Bucsi Attila profilképe
Szerző
Német-Bucsi Attila
frissítve: 2023-05-04
Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
Svorad, 928 m
Legalacsonyabb pont
Prószék (Prosiek), 615 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Földút 11,62%Ösvény 87,63%Utca 0,74%
Földút
1 km
Ösvény
7,6 km
Utca
0,1 km
Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

 • A Prószéki-völgyben fapallókon, létrákon, láncos szakaszokon kelünk át, a mindig csúszós, patakmenti felületeken óvatosan közlekedjünk.

Hasznos linkek és ötletek

 • Indulás előtt érdemes a részletes időjárási előrejelzést is ellenőrizni valamelyik szlovák nyelvű oldalon. Ehhez a szlovákul időjárás-előrejelzést jelentő predpoveď počasia (vagy predpoved pocasia) kifejezést és a felkeresni kívánt terület vagy csúcs szlovák nevét kell beírnunk a keresőbe. (A fordításhoz használjunk Google Chrome böngészőt.)
 • Jól használható és megbízható az angol nyelvű mountain-forecast.com oldal is, amelyen csúcsok időjárásáról tájékozódhatunk néhány órás, folyamatosan frissülő bontásban.
 • A túrát legegyszerűbben a Kárpátok egészét és annak turistaútjait is tartalmazó Természetjáró appban követhetjük.

Kezdőpont

Prosiek (Prószék) széle, parkoló (619 m)
Koordináták:
DD
49.153285, 19.498977
DMS
49°09'11.8"N 19°29'56.3"E
UTM
34U 390550 5445580
w3w 
///lehetséges.olcsóbb.színezék

Végpont

Prosiek (Prószék) széle, parkoló

Útleírás

Itiner

 • K jelzésen túrázunk fel a Prószéki-völgyben (Prosiecka dolina) az Oblazy elágazásáig.
 • K▲ jelzésen teszünk kitérőt a Vodopád Červené piesky zuhatagához.
 • K jelzésen jutunk a szurdok tetejére, a Svorad nevű elágazáshoz.
 • A völgyben, a K jelzésen térünk vissza a kiindulópontra.

A túra részletes leírása

Fölfelé a sziklavilágban

Prószékről (Prosiek) a K jelzésen, a falu felvégének határában húzódó hegyek irányába indulunk el. A hazánkban alig ismert Kócs-hegység (Chočské vrchy) vonulata szabályos sávba rendeződik a Liptói-havasok folytatásaként, a magashegységek között terpeszkedő Liptói-medence peremén. Bár mészkőhegyei (a főcsúcs kivételével) csak kevéssel haladják meg az ezerméteres magasságot, a vonulatba merőlegesen bevágódó szurdokvölgyek miatt komoly hegyvidék benyomását kelti. E völgyek vezetik le Felső-Liptó magasabb térszínéről a felszíni vizeket, melyek látványos sziklafalakkal kísért szurdokokat szelnek a mészkővonulatba. Hamar elérjük a hegyek lábát a tisztásszéli pihenő és tanösvénytábla mellett, ahol az ösvény is betér a bezáródó völgybe.

Eleinte még csak éger- és fűzfaligetek között kanyargunk a patak folyásirányával szemben, de a völgy egy ponton élesen megváltozik, utunkat állják a zord mészkőfalak, és csak a patak talál magának utat a függőleges sziklabevágásban. Leleményesen kialakított deszkapalló vezet át a drámai szűkületen, ahol testközelből vizsgálhatjuk a patak felszínformáló tevékenységét. A szürke mészkőfalakat öblös mélyedések tagolják, hiszen a víz örvénylése helyenként kimélyítette a medret keretező sziklasikátort. Valójában nem is a víz oldó hatása, hanem a patak szállította kőtörmelék koptatja apránként a falakat. Ezért látunk a mederben mindenütt kerekre csiszolt köveket, amik csak az áradások során görögnek a vízzel együtt lefelé, közben folyamatosan egymáshoz és a szurdok oldalához koccanva.

A sziklaszoros legszűkebb része alig pár tíz méteres, aminek túlvégén a palló átvezet a túlpartra egy kis izgalmat tartogató láncos szakasz erejéig. Itt sziklapad duzzasztja fel a Prosiečanka patakot, ami zajos tajtékkal zúdul át a kőgáton, medencét mélyítve magának a túloldalon. Ahogy átérünk ezen az alig százméteres szűkületen, a völgy fokozatosan kitágul és az eddig karnyújtásra lévő falak tisztes távolságba hátrálnak a pataktól, helyet engedve a szurdokerdő kibontakozásának. Az örökké párás, árnyas völgytalpon vastagon borítja a moha a szilárd és nyugodt felületeket. Körülöttünk vízigényes fák és lágyszárú növények alkotnak dúsan burjánzó közösséget, jellemzően páfrányok és füzek sűrű zöldje zárja tölti ki a teret, amin a kiszélesedő ösvény keresztülfúrja magát. A patakot számos ponton keresztezzük, ebben főként a nagyobb, lekerekedett kőtömbök nyújtanak segítséget, de hóolvadáskor, záporok idején meggyűlhet a bajunk a medret kitöltő áradattal. Egy nagyobb sziklafal alatt aztán a szurdok elágazásához érkezünk, ahonnan ellátogathatunk a völgyrendszer legmagasabb vízeséséhez, a közel tízméteres Vodopád Červené piesky (Vöröshomok-vízesés) zuhatagához. Ez bő 10 perces kitérőt jelent balra az oldalvölgyben (láncos szakaszon ereszkedve). Az elágazásnál fedett, asztallal és padokkal is felszerelt pihenőt találunk, így ha kulturált körülmények között étkeznénk vagy pihennénk egy kicsit, itt érdemes ezt megtenni.

Zuhatag a sziklatorokban

A kitérőösvény a törmeléklejtőn halad a K▲ jelzés kíséretében, és jó 70 métert kapaszkodik felfelé alig 300 méteres távon, így a szintemelkedés jelenti a legnagyobb erőfeszítést. Az utolsó részen láncos biztosítás nyújt támpontot a vízesés alá vezető sziklaösvényen. A patak a felettünk elterülő Grúň és Diel hegyek oldalában, Liptó és Árva határvidékén ered, és itt találkozik először a hegységet alkotó sziklafalakkal, köztük pedig hirtelen eséssel szalad a Liptói-medence felé. Száraz időszakban előfordulhat, hogy csak a sziklafalat látjuk, de hóolvadáskor vagy heves esőzések után tekintélyes zuhatag bukik le a 15 méter magas, függőleges falon. Alatta kis medencébe gyűlik a patak vize, hogy aztán a nagy zuhanás után erőt gyűjtve tovaszaladjon a völgy hatalmas kövei között. Óvatosan mozogjunk a mindig nedves sziklákon, a víz koptatta felületek rendkívül csúszósak.

A vízeséstől visszatérünk az elágazáshoz, ahonnan a Prosiečanka patak fővölgye északkeletre tart. Továbbra is a K jelzést követve juthatunk ki a szurdokból, ráadásul a legizgalmasabb részek még csak most következnek. Így innentől az eddigieknél is jobban oda kell figyelnünk a lépéseinkre, főként, ha a patak még árad is, bár ezek a sziklalépcsők már többnyire szárazak. A törmelék ugyanis feltölti a keskeny sziklamedret, és a víz a kövek között folyik tovább. A sziklafalak a legalsó szakaszhoz hasonlóan összezáródnak, alig pár méteres, keskeny folyosó nyílik meg, amiben ráadásul egy magasabb tereplépcső is utunkat állja. Ezt az akadályt fémlétrán tudjuk leküzdeni, efölött pedig láncok segítségével kapaszkodunk ki a kalandossá váló szurdokból. Itt, a felső szakaszon nagy sziklaüstök formálódtak a mederben, amiket szintén az alábukó víz forgatta kavicsok koptattak ki a kőzetből. Bő 50 métert kell a szurdok szűkületén át mászni, míg végül megenyhül a környezet, és már nincs akkora szintkülönbség, így a fenyőerdő meghódíthatja a völgytalpat is. Az eddigi sziklás, kavicsos ösvény egyre kényelmesebb, puha úttá változik, magunk mögött hagyjuk az izgalmakat, és a fennsíki kaszálókon kellemesebb élmények várnak ránk.

A környező fenyőerdő szinte egy csapásra véget ér, ahogy a fennsíkra érünk, alig pár fenyőcsoport töri meg a lapos térszínen terpeszkedő legelőt. A hegyek koszorújában fekvő rétek elegendő csapadékot kapnak, hogy az egész nyári szezonban zöldellve legelőként szolgálják a lakosság állatait. Ezért is irtották itt ki az erdőt, majd hagyták meg legelőnek a lankásabb térszíneket.

A visszaút

Utunk idáig tartott, de ha szeretnék jó kilátópontot érinteni, keleti irányban kövessük tovább a K jelzést a hágóba, ahol egy kereszt áll az út mellett. Itt észak felé kell rátérnünk egy jelzetlen szekérútra, a szemközt magasodó hegy oldalára. Alig egy kilométer a jelzetlen úton, és a Diel réttel nyitott gerincére érkezünk. Ha a látási viszonyok megfelelőek, innen remekül rálátunk a Liptói-havasok nyugati, sziklás hegyvidékére, ami alig 10 kilométerre, szemközt emelkedik a Kócs-hegység erdős csúcsai felett.

Prószékre (Prosiek) a megtett úton térhetünk vissza, de ha elég időnk és energiánk maradt, a K jelzést tovább követve a szomszédos szurdokban, a Kvacsányi-völgyben (Kvačianska dolina) ereszkedhetünk le Kvacsányba (Kvačany). Onnan a S jelzés kanyarodik vissza Prószékre.

 

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

Amennyiben Szlovákiában tömegközlekedünk, az itt elérhető oldalon kereshetünk utazási lehetőségeket és menetrendeket. A menetrendi oldal angolul is használható, app formájában Cestovné poriadky CP néven tölthető le okostelefonra.

 • A Prosiek, otoč. megállóból érhetjük el a túrát, és innen is utazhatunk tovább. A járatok Liptovský Mikuláš-sal (Liptószentmiklós) teremtenek összeköttetést.

Megközelítés

 • A prószéki Prosiek (Prószék), otoč. buszmegállóból a főutcán a hegyláb felé kell továbbsétálnunk a túra kezdőpontjához, ami a falu szélén található (kb. 500 m, 5-10 perc).

Parkolás

 • Prosiek (Prószék) felső végén, az étterem előtti parkolóban hagyhatjuk autónkat.

Koordináták

DD
49.153285, 19.498977
DMS
49°09'11.8"N 19°29'56.3"E
UTM
34U 390550 5445580
w3w 
///lehetséges.olcsóbb.színezék
Navigáció Google Térképpel

A szerző által javasolt térképek:

A túra nyomvonalát a VKÚ Harmanec kiadó 111. számú térképe (Chočské vrchy, 1:50000 felbontásban) tartalmazza. A kiadó térképei több magyarországi térképboltban is kaphatók.

Felszerelés

 • Alapvető túrafelszerelés: bejáratott túracipő, esős, havas időben bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz a Természetjáró app, amelyben ez a túra pár gombnyomással megnyitható.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Nehézség
könnyű
Hossz
8,7 km
Időtartam
3:20 óra
Szintemelkedés
410 m
Szintcsökkenés
410 m
Legmagasabb pont
928 m
Legalacsonyabb pont
615 m
Tömegközlekedéssel elérhető Oda és vissza Evés-ivás lehetőség Család- és gyerekbarát Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Fauna Tipp Egészséges környezet

Statisztika

 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp