Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

Túra a cári csapatok útvonalán, a Kvacsányi-völgy kényelmes szurdokában

Gyalogtúra · Kócs-hegység
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Az idilli helyen álló, üzemelő malom a szurdok fénypontja
  Az idilli helyen álló, üzemelő malom a szurdok fénypontja
  Fénykép: Dömsödi Áron

Lélegzetelállító kilátóteraszok és egy malommúzeum érintésével teszünk kényelmes túrát a Kócs-hegység egyik látványos szurdokában, a könnyen bejárható Kvacsányi-völgyben. Szép szurdoktúra a cári csapatok útvonalán, a Kócs-hegység mélyén, Liptó peremén.

könnyű
Hossz 7,4 km
2:55 óra
395 m
395 m
800 m
650 m

Kényelmes, akár kerékpárral is bejárható sétát teszünk a Kócs-hegység (Chočské vrchy) egyébként vad sziklaszurdokában. Az egykor a motorizált közlekedésnek is utat nyitó útvonalon két kilátóterasz, valamint az alsó és felső malmokhoz vezető patakparti ösvény csempész némi izgalmat a túrába. Bárhol visszafordulhatunk, de akár meg is toldhatjuk a túrát a völgy felső végében fekvő falvakig, így téve változatosabbá, a Gorál büfé meglátogatásával még élvezetesebbé a kirándulást.

A szurdok (Kvačianska dolina) emberi tevékenységen kívül eső környezete fokozottan védett, a falakkal szabdalt, mégis nedves völgy mozaikos növény- és állatvilág otthona. 1967-ben vonták védelem alá a legutolsó jégkorszakból fennmaradt reliktum növényfajok miatt, de számos havasokra jellemző puhatestű, rovar és madár is honos a sziklás szurdokban. Túránkon minden szintet behatóan tanulmányozhatunk a legmélyebb, vizes élőhelyektől a szárazabb sziklagyepig. A völgy nedvesebb részén él a keresztes vipera, a falakon költ a hajnalmadár, és több nagyragadozó is járja a védett hegyoldalakat: hiúz, medve és átvonulóban szürke farkas is jelen van a területen. Növényfajok széles spektruma fordul itt elő a magashegységi környezetből lehúzódó, hűvös, nedves klímát kedvelőktől a napos sziklapárkányok szárazságtűrő flórájáig. Megtalálható a kék fogaslevelű veronika, a sárga homoki pimpó, a kereklevelű harangvirág, a vajszínű ördögszem, az ebfojtó müge, a lózsálya, a nyúlfarkfű, a fehér varjúháj, a havasi daravirág, a havasi őszirózsa, a pompás tárnics – ezernyi tarka színfolt a patakparttól a sziklákig.

A túra fordulópontjától rövid sétával Veľké Borové (Nagyborove) településre is benézhetünk, és a Bufet Gorál teraszán egy kellemes ebéddel, frissítővel koronázhatjuk meg a túrát. A kiépített sétány és a mélység fölé kinyúló kilátóplatformok kisgyermekes családosok számára is biztonsággal átélhető élményeket kínálnak. Az út kikerüli a szurdok sziklavilágát, ezért (a malmokat kikerülve, végig a P jelzést követve) akár babakocsival is járható, de a szintkülönbségek itt-ott jelentősek.

Ajánlott időszak a túrához: a túra a sétánynak köszönhetően egész évben könnyen járható, bár nagy hóban nehézzé válik.

A szerző tippje

 • A Kvacsányi-völgy felső végén egy üzemelő malom helytörténeti kiállítással kiegészített belsejébe pillanthatunk be. A Kvačianka patak erejét használó malommúzeumot semmiképp ne hagyjuk ki!
 • Ha erőnlétünk és időnk engedi, érdemes a végponton túlsétálni és ellátogatni Veľké Borové (Nagyborove) faluba, a szabadtéri Bufet Goral étterembe. A gerendaház teraszán, fáradozásunk jutalmául helyi ételekből, italokból választhatunk pihenés közben.
 • A kezdő- és végpont parkolójában a nyári szezonban büfé üzemel, így itt is ehetünk és ihatunk.
 • Ha nem akarunk ugyanazon az útvonalon visszasétálni, kihasználhatjuk, hogy a szurdok felső vége kétfelé ágazik. A két bejárat, Veľké Borové (Nagyborove) és Huty (Hutti) között nagyon kevés busz jár. Előre nézzük meg a menetrendet, és időben érkezzünk a falu központjában, a templomnál található buszmegállóhoz (Veľké Borové, Jednota), majd a szomszéd falu elejéig (Huty, rázcestie na Veľké Borové megállóig) utazzunk, ahonnan a turistaút P jelzése a Kvačianka patak szurdokába vezet. A két ág a malomnál egyesül.
 • Az egyes hegységek turistaútjainak járhatóságát, aktuális veszélyforrásait a Hegyimentő Szolgálat weboldala részletesen és naprakészen mutatja be. A szlovák nyelvű szöveg a Google Chrome böngésző fordítás funkciójával megbízhatóan lefordítható magyar vagy angol nyelvre.
 • Tematikus oldalunkon még több szlovákiai túra közül válogathatsz.
Német-Bucsi Attila profilképe
Szerző
Német-Bucsi Attila
frissítve: 2023-05-04
Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
Oblazy, 800 m
Legalacsonyabb pont
Kvačany (Kvacsány), parkoló, 650 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Földút 67,29%Ösvény 32,63%Utca 0,07%
Földút
5 km
Ösvény
2,4 km
Utca
0 km
Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

 • A Kvacsányi-völgy (Kvačianska dolina) fölé nyúló kilátóteraszokon  óvatosan közlekedjünk, és csak kapaszkodva hajoljunk túl a korláton.
 • Az útvonalon autós közlekedés is folyt egy időben, ám a sziklás, görgeteges felszínű út csúszós, balesetveszélyes lehet főleg nedves, „nyálkás” időben, leginkább fagypont alatti hőmérsékleten.

Hasznos linkek és ötletek

 • Indulás előtt érdemes a részletes időjárási előrejelzést is ellenőrizni valamelyik szlovák nyelvű oldalon. Ehhez a szlovákul időjárás-előrejelzést jelentő predpoveď počasia (vagy predpoved pocasia) kifejezést és a felkeresni kívánt terület vagy csúcs szlovák nevét kell beírnunk a keresőbe. (A fordításhoz használjunk Google Chrome böngészőt.)
 • Jól használható és megbízható az angol nyelvű mountain-forecast.com oldal is, amelyen csúcsok időjárásáról tájékozódhatunk néhány órás, folyamatosan frissülő bontásban.
 • A túrát legegyszerűbben a Kárpátok egészét és annak turistaútjait is tartalmazó Természetjáró appban követhetjük.

Kezdőpont

Kvačany (Kvacsány) széle, parkoló (655 m)
Koordináták:
DD
49.178480, 19.541989
DMS
49°10'42.5"N 19°32'31.2"E
UTM
34U 393740 5448320
w3w 
///apukák.határidő.közlés

Végpont

Kvačany (Kvacsány) széle, parkoló

Útleírás

Itiner

 • Kvačany (Kvacsány) széléről, a parkolóból a P jelzést követjük az Oblazy elágazásig, útközben a röviden kitérünk a két kilátópontra.
 • Az Oblazy elágazásától a K jelzést követjük a Dolina Borovianky tábláig, majd vissza az Oblazy elágazásig.
 • Visszafelé ismét a P jelzést használjuk a már megismert szakaszon, egészen a parkolóig.

A túra részletes leírása

Kényelmesen a szurdok felett

Kvačany (Kvacsány) felső végéből, a völgy bejáratánál található parkolóból, közvetlenül a hegyek lábától indulunk el a P jelzésen. A hazánkban alig ismert Kócs-hegység (Chočské vrchy) vonulata szabályos sávba rendeződik a Liptói-havasok folytatásaként, a magashegységek között terpeszkedő Liptói-medence peremén. Bár mészkőhegyei (a főcsúcs kivételével) csak kevéssel haladják meg az ezerméteres magasságot, a vonulatba merőlegesen bevágódó szurdokvölgyek miatt komoly hegyvidék benyomását kelti. E völgyek vezetik le Felső-Liptó magasabb térszínéről a felszíni vizeket, melyek látványos sziklafalakkal kísért szurdokokat szelnek a mészkővonulatba.

A Kvačianka patak nyit utat a hegyek mélyére, bár a széles murvaút hamar elhagyja a medret. A völgy lehetőséget biztosított a hegység túloldalán élő lakosságnak, hogy átjuthasson a Liptói-medencébe, így már egész régóta létezett itt ösvény, de a lovas forgalom csak a 19. század közepén kezdődött, amikor az 1848-49-es szabadságharc során az osztrák császár megsegítésére érkező cári csapatok erre vonultak át. Akkor szélesítették ki a völgyben vezető utat, amit később a helyiek is tovább bontottak, lehetővé téve a szekér-, majd az 1960-as évektől az autóforgalmat a völgyön át. Próbálták elvezetni az utat a völgytalpon is, de az instabil rétegződés, a veszélyes terep miatt hamar feladták ezt a nyomvonalat. Rögtön a szurdok bejáratánál információs táblák régi képei mutatják az út kiszélesítésének folyamatát.

A völgy alsó szakaszán szűkül be a legjobban a turistaút mentén, de a sziklafalak alatti szurdokerdő kőtörmelékes talaja biztos haladást kínál a keskeny szorosban. Mivel végig a patak bal partján maradunk, nem kell rajta átkelnünk, és magasabb térszínről is bepillanthatunk a völgybe, amihez két alkalommal is kiváló lehetőséget kínálnak a lombok fölé vezető, sziklapárkányra ültetett kilátóteraszok. Az erdő végig látványos, a nehezen megközelíthető sziklaszurdokban ugyanis megmaradt a területen őshonos fafajták, a luc-, az erdei- és a jegenyefenyő vegyes állománya, a lombhullatók sorában pedig meghatározó a bükk, valamint a vele keveredő hegyi juhar, kőris, fűz és berkenye jelenléte..

A szűkület után meredeken emelkedik az út, és érdemes odafigyelni lépteinkre, ugyanis az útbevágás a csupasz sziklafelszínen halad. Az eddig lankás vonalvezetés itt hirtelen bő 100 méter szintet küzd le, de mielőtt még nagyon belelendülnénk, máris kilátópont nyújt alkalmat pihenésre, nézelődésre. Közvetlenül az út mellől vezet egy ösvény a patak fölé tornyosuló sziklaszirtre, amelyre fémrácsos járdával és korláttal ellátott kilátóteraszt építettek, így bátran kihajolhatunk, hogy lenézzünk a leszakadásba. Egészen szürreális a perspektíva, a patak épp a lábunk alatt zúgva mélyíti medrét a sziklafalak közötti árokban. A völgytalp közel 50 méterrel alattunk fehérlik, a víz hangos zúgással szalad a lekerekedett mészkőtömbök és kavicsok között. Innen látszik, hogy kikerüljük a szurdok igazán vadregényes részét, és a jobb átjárhatóság kedvéért kénytelenek vagyunk a hegyoldalon közlekedni.

Az út ugyanis a sziklákat ügyesen kerülgetve kapaszkodik fel, kihasználva a lankásabb térszíneket. Egy ponton azért sziklaszűkületen hatolunk át, amikor egy oldalvölgyet nagy ívben kerülve a Roháč sziklakiszögellése mögé kerülünk. Itt robbantással és kézi erővel ütötték át a sziklás hegyoldalt, hogy a mészkőtorony körül vezethessék el az utat. A Roháč sziklatornya melletti ösvényről rálátunk a mélyen bevágódó völgyre és a környező meredek, erdős hegyoldalakra. Itt már jóval a patak felett járunk, az erdő tarka lombtakarója oltalmazón burkolja be a változatos formájú felszínt. Több helyen azért látszanak a csupasz falak is, kiemelve a völgy belső részének, meredek túlfelének megközelíthetetlenségét.

Malommúzeum a kárpáti erdő mélyén

A Roháč után már alig emelkedik az út, sőt szintet tartva érkezünk az Oblazy elágazásához, ahonnan meredeken lefelé tart az ösvény. A K jelzéssel (balra) tartva indulunk tovább, ugyanis a három patak egyesülésénél kiszélesedő völgyet keresztezzük lent, ahol a hegység mögötti három falu malmai korhű berendezéssel állnak nyitva a nagyközönség előtt. A 20. század eleji fénykorban terményőrlő és fűrészmalom is üzemelt itt, majd betiltották a termelést, ami ezután egy darabig titokban működött tovább. A használaton kívüli épületeket lelkes önkéntesek mentették meg a biztos pusztulástól, az alsó malomszerkezete és vízenergiát hasznosító gépészete pedig a 20. század végi restaurálás eredményeként működés közben is megtekinthető. A völgyben feljebb népszerű fogadó is állt, de ezt a helyszínt útvonalunk már elkerüli. (Alternatív lehetőségként visszafelé megtekinthetjük a Kvačianka patak felső folyását is a P jelzés mentén. A széles sétány közvetlenül a patak mellett, sziklafalak között kanyarog.)

Az alsó malomhoz táblák vezetnek el, a K jelzés ugyanis csak átvág a völgyön, és a túloldalon a Borovianka patakot követi Veľké Borové (Nagyborove) faluig. A sebesen szaladó vízfolyás utat nyit a sziklás hegyvidék központjából a fennsíki rétek felé, út közben pedig a mohos sziklákba vésve pár vízesést is formáz. Az út itt már lankássá válik, lassan a környező hegyvidék is megszelídül, érezhetően magunk mögött hagyjuk a szurdokot.

A visszaút

Túránk a kanyon végén, a Dolina Borovianky-t (Borovianka-völgyet) jelölő táblánál fordul vissza, ahol fennsíki rétek váltják a sűrű szurdokerdőt. Ha kedvünk és időnk engedi, még meglátogathatjuk az alig pár száz méterre található, jellegzetesen liptói hangulatú Veľké Borové (Nagyborove) falut. A rétet keresztülszelő út mentén ugyanis hamarosan „beköszönnek” a házak, a csúcsponton felbukkanó Bufet Gorálban pihenőt téve pedig a teraszon fogyaszthatunk helyi ételek és italok választékából. Ha nyitva van a büfé, érdemes megtenni az alig negyedórás kitérőt az épülethez. Pár jellegzetes szlovák gerendaházat is láthatunk a falu déli végénél, és akár meg is toldhatjuk a túrát, ha átbuszozunk a szomszédos Huty (Hutti) elejére. Így a Kvacsányi-völgy felső szakaszát is bejárhatjuk, mielőtt visszaereszkedünk kiindulópontunkra.

 

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

Amennyiben Szlovákiában tömegközlekedünk, az itt elérhető oldalon kereshetünk utazási lehetőségeket és menetrendeket. A menetrendi oldal angolul is használható, app formájában Cestovné poriadky CP néven tölthető le okostelefonra.

 • A  Kvačany, RD buszmegállóig kell utaznunk Kvačany (Kvacsány) felső végébe, ez található legközelebb a túra kezdőpontjához.
 • A túra északi fordulópontja is lehet kiindulópont, ekkor a Veľké Borové, Jednota buszmegállóhoz kell utazni, ám ez csak észak felől érkező buszokkal elérhető, ráadásul csak hétköznapokon.

Megközelítés

 • A Kvačany, RD buszmegállótól tovább kell sétálni a patak mellett vezető főutcán 600 métert a völgy bejáratáig, ahol a túra kezdődik.

Parkolás

 • Parkolni a Kvacsányi-völgy bejáratánál kialakított murvás parkolóban érdemes, innen indul és itt végződik a túra is.

Koordináták

DD
49.178480, 19.541989
DMS
49°10'42.5"N 19°32'31.2"E
UTM
34U 393740 5448320
w3w 
///apukák.határidő.közlés
Navigáció Google Térképpel

A szerző által javasolt térképek:

A túra nyomvonalát a VKÚ Harmanec kiadó 111. számú térképe (Chočské vrchy, 1:50000 felbontásban) tartalmazza. A kiadó térképei több magyarországi térképboltban is kaphatók.

Felszerelés

Alapvető túrafelszerelés: bejáratott túracipő, esős, havas időben bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz a Természetjáró app, amelyben ez a túra pár gombnyomással megnyitható.


Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Nehézség
könnyű
Hossz
7,4 km
Időtartam
2:55 óra
Szintemelkedés
395 m
Szintcsökkenés
395 m
Legmagasabb pont
800 m
Legalacsonyabb pont
650 m
Tömegközlekedéssel elérhető Oda és vissza Szép kilátás Evés-ivás lehetőség Család- és gyerekbarát Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Fauna Tipp Egészséges környezet

Statisztika

 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp